29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Přelud o germánské koupěchtivosti

Jedním z častých doporučení "globálních" ekonomů, jak hledat cestu z krize periferních zemí eurozóny, je stimulovat německou poptávku po dovozech. Logika této úvahy vede asi tudy: pokud by Německo zahájilo fiskální expanzi, například snížením sazeb z přidané hodnoty a zvýšením veřejných výdajů a investic, snížilo by svůj obchodní přebytek i přebytek bilance běžného účtu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 5.7.2012 23:40

dejavú

Kdysi jsme se podivolvali, kolik marného úsilí  věnovali soudruzi  řešení problémů, které by vůbec nevznikly, kdyby nepřistoupili k socialistickému experimentu.

Dnes sledujeme, kolik marného úsilí věnují budovatelé eurozóny řešení problémů, které by vůbec nevznikly, kdyby nepřistouli k experimentu s  Eurem. Přitom všichni vědí, že  slabí členové Eurozóny by si relativně snadno pomohli devalvací. Ovšem kdyby nebylo eura.

Mám neodbytný pocit, že současný experiment skončí stejně jako ten socialistický.

B. Rybák 5.7.2012 11:49

Podivná ekonomie

Glorifikaci exportu se už téměř před 200 lety oprávněně vysmíval F. Bastiat a to přesto, že v jeho dobách byl export cestou jak získat zlato (tak potřebné i pro malou válčičku) a ne jako dnes cestou k získání "papírků", které svou hodnotu pravděpodobně ztratí, jakmile budou masivně potřebné. Líbilo by se mu, že export je u silných států prostředkem ke státem podporované a ekonomiku tedy deformující ekonomické válce vedoucí ke zničení slabších států (často pod záminkou např. "humanitární" pomoci?)

Co teprve by řekl na glorifikaci s touto válkou souvisejícího "exportu" spočívajícího v tom, že cizí montovny na naše území proniklé dodávají své laciné zboží svým mateřským základnám které je pak s velkým ziskem do světa exportují? To především k vůli nim se místo HNP (hrubého národního produktu) používá neokolonialistický ukazatel HDP).

Pravdou (na rozdíl od tvrzení autora) je, že export je přímou součástí HDP a ten nemá (přímo) nic společného s dovozem jehož snižováním se (přímo) HDP neovlivní (HDP je přece souhrn zboží a služeb na našem území vytvořených).

Naše závislost na Německu není výhodou, ale naším ohrožením, stejně jako to, že nasloucháme "ekonomům", kteří své posty získali za podporu "zelených" plánů "bruselských".

S. Ševeček 3.7.2012 20:40

Co lze Němcům závidět, je

racionalita  jejich hospodářství.

Proč by "více dováželi", než je potřeba k jejich optimální produkci? K produkci, kterou bez problémů prodají a za kterou se uskuteční jiný "dovoz"" - dovoz  utržených peněz.

 V tomto smyslu je dobře, že polovina českého hospodářství patří "Němcům" - i my máme z poloviny zabezpečenu racionalitu produkce - produkce toho, co je reálně potřeba.

Z. Rychlý 3.7.2012 20:29

Škoda, že hlavní destinací našeho exportu není

Řecko. To bychom měli ve fungování integrované Júropy zouplna jasno.

J. Kanioková 3.7.2012 12:53

No, já pořád ještě doufám...že snad.... ti Finové a Holanďané...

L. Papazian, Ing. 3.7.2012 9:55

Díky poloviční DPH než u nás doporučuji,

aby čeští exportéři exportovali více do Německa, kde pak nakupuje nejen má rodina. Tím pomáháme nejen Německu, ale i celé Evropě, nejen eurozóně, nakupovat jen v Česku by zakonzervovalo stávající trouchnivějící poměry ve vládě, které je jedno veřejné mínění, názor lidí, takže mi je jedno, že svými nákupy mimi republiku nenaplňuji vize nárustu příjmů státního českého rozpočtu podle představ pravice, které jsem od samého počátku říkal, že nemůžeme být oázou bláznů, kteří budou mít násobkové DPH než naši blízcí sousedé, pokud nechceme mít znovu zadrátované hranice, pak by to fungovalo. Jinak ani slabá koruna  nákupům u sousedů nezabrání, protože pokud koruna bude za 30 Kč/EUR, pak v našich obchodech budou výrobky z dovozu prodávány kurzem 40 Kč/Eur, prostě nejen vlivem DPH, ale i paličatosti o tom, že koruna je nejlepší měnou světa si velmi škodíme. Každý podnikatel v Česku si přirazí kurzové riziko k ceně, udělá si vatu, aby mohl přežít s českou korunou v zádech. Jestliže pár metrů za naší čárou o českou korunu nikdo nestojí, pak naopak my o eura cizinců velmi stojíme, tím tržně jasně dáváme najevo, že by nám s eurem bylo lépe. Germánská koupěchtivost je tvořena i koupěchtivostí Čechů v Německu, v příhraničí v SRN často více jak 50% parkujících aut je od nás.

J. Boleslav 3.7.2012 12:49

Re: Díky poloviční DPH než u nás doporučuji,

V Německu je poloviční DPH jako u nás? Odkdy prosím Vás?

V. Skalová 3.7.2012 19:46

Re: Díky poloviční DPH než u nás doporučuji,

Euros oudruh blouzní...

I. Schlägel 3.7.2012 7:57

Velmi dobře

argumentačně zvládnutá připomínka. Snaha jihu přimět sever zamáznout jihem nasekané dluhy je přesně to, čemu se paní Merkelová zuby nehty brání, ale neubrání. Ideologie pravděpodobně zvítězí nad fyzikálními zákony. Euroelita v koncích vymýšlí ekonomické perpetuum mobile. Ještě to bude legrace.

P. Lenc 3.7.2012 8:32

Re: Velmi dobře

Bohužel, ta legrace bude stát Evropu nejen ekonomické, ale a to především, politické otřesy s nepředvídatelnými konci.