16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Práce versus kapitál 0:1

Práce jako výrobní faktor je dnes na Západě uměle předražená kvůli daním a odvodům. Naopak investice do všemožných i nemožných technických zařízení jsou daňově zvýhodněny. Obojí ve stále vyšší míře. Výsledkem je chronická nezaměstnanost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezníček 15.12.2014 12:43

Potřeba je oboje,

práce i kapitál, nestavěl bych to proti sobě. Po válce do rozbitého Německa Američani poslali kapitál, ale práci si museli udělat Němci sami. Trosky odklízeli i jednonozí invalidé. A šlo to bez lidských práv a ekologie a socializmu.

U nás jsem viděl po r. 1989 restituenty, kteří zbankrotovali a kapitál rozházeli. Naopak živnostník bez kapitálu poctivou denní prací na pronajatém areálu se velmi ekonomicky pozvedl.

J. Schwarz 15.12.2014 16:02

Re: Potřeba je oboje,

To ale nijak neprotiřečí tvrzení autora, že pokud budu podnikat a v momentě a) pro mne bude stejně výhodné najmout na práci zaměstnance nebo automat a stát mi na jedné straně zvedne odvody na sociální či zdravotní pojistku, přidá administrativu a zvýší minimální mzdu a na straně druhé umožní rychlejší odepisování investic stane se pro mne náhrada zaměstnance automatem jednoznačně výhodou. Co víc, pokud tak neučiním a konkurenti ano, tak zkrachuju.

M. Pechr 15.12.2014 22:15

Re: Potřeba je oboje,

...ta nějak...

J. Kavalír 15.12.2014 11:03

Říká se tomu pokrok

Nahrazování lidské práce stroji je stav trvající již přes 200 let od počátku průmyslové revoluce. Je to normální a říká se tomu pokrok. Autor mi připomněl jeden starý vtip.

Přijde odborářská delegace do automatizované automobilky a majitel ji provádí halami, kde roboty montují auta. Otočí se k odborářům a říká: "Pánové a teď těm strojům zkuste prodat vaše odborářské známky." A odborář mu odpoví: "Zkuste jim vy prodat ta auta".

Dnes není problém vyrobit cokoli prakticky  v jakémkoli množství. Problém je to prodat, protože kupní síla většiny je omezená. Představte si, že by například na nákup a provoz osobního auta, které je dnes prakticky v každé rodině, dosáhla jen desetina populace. Výroba by se snížila o 90% a zaměstnanci i majitelé firem, které by nutně zkrachovaly, by se připojili k těm 90%. A spirála poklesu by se roztočila.

Všechno je to jen o spravednivém přetozdělování. Politici, finančníci a právníci, tedy ti, kteří žádné skutečné hodnoty neprodukují, se již o přerozdělování ve svůj prospěch postarali.

O. Istvanfy 15.12.2014 13:47

Re: Říká se tomu pokrok

Ten vtip je prekrásny. Svojho času sa uvažovalo, že pokles pracovných miest spojený s automatizáciou bude kompenzovaný nárastom pracovných miest v nevýrobnej sfére.

J. Kavalír 15.12.2014 16:14

Re: Říká se tomu pokrok

Samozřejmě to řešení je, ovšem v případě, že zaměstnanec ve výrobě bude mít takový příjem, aby mohl uživit zaměstnance ve službách.

Autor předhazuje 21% zdanění ve Švícarsku, ale už mu nedošlo, že tam zaměstnanec ze mzdy zaplatí státu nominálně několikanásobně víc než u nás. Jak proběhlo před nedávnem v tisku, prodavačka v Lidlu by tam měla mít v přepočtu 80 000 Kč, z čehož by daň byla 16800 Kč.

J. Schwarz 15.12.2014 16:09

Re: Říká se tomu pokrok

Vtip je jenom vtip. Z hlediska majitele automobilky, který nevyrábí auta pro své zaměstnance ale třeba pro zaměstnance elektrárny, mlékárny či farmáře je automatizovaná fabrika ve které se nemusí hádat s odboráři výhrou. Problémem se to stane  až si provozy zautomatizují všichni, protože se ukáže že si vystačí třetina populace která zbývající dvě třetiny nebude ke svému štěstí potřebovat. Budou sice mít pouze třetinový trh, ale pokud se mezi sebou neporvou o tržní podíly mohou klidně a bez protestů svoje stroje na 5 dnů v týdnu vypnout.

J. Kavalír 15.12.2014 23:33

Re: Říká se tomu pokrok

Jenže ta třetina koupěschopných bude potřebovat pro sebe zase jen třetinovou výrobu, kterou ovšem zajistí zase jen třetina z nich a dvě třetiny z nich budou zbytečné. A tak dále z kopce dolů.

J. Schwarz 17.12.2014 22:39

Re: Říká se tomu pokrok

To jsem již byl zohlednil v tom vypnutí strojů 5 dní v týdnu, ergo vyrábět jen dva dny.

J. Schwarz 15.12.2014 16:15

Re: Říká se tomu pokrok

K tomu přerozdělování - už vás vidím jak nadšeně souhlasíte s "přerozdělením" svého výdělku k někomu, o kom si myslíte že je jeho kvalifikace i pracovní úsilí mnohem menší než vaše. Pamatuju se na stávku zaměstnanců  pražské MHD, kterou způsobilo to že řidiči autobusů měli mít stejné platy jako řidiči tramvají či co ač byli zvyklí být hodnoceni lépe a tedy si o sobě a své práci víc mysleli. Přerozdělování pouze způsobí, že se dobrý pracovbník, pokud na práci nekašle, začne dřív nebo později cítit jako idiot a buďto se přidá k nějaké klice co víc přerozděluje sobě nebo se začne flákat.

J. Kavalír 15.12.2014 23:27

Re: Říká se tomu pokrok

Ono to přerozdělování je i v tom, že do určité doby pracujete a "živíte" své rodiče a děti a pak vás vystřídá další generace, která zase bude živit vás a své děti. Pokud si někdo myslí, že je nenahraditelný, tak se plete.

J. Jurax 16.12.2014 19:16

Re: Říká se tomu pokrok

Tohle je ale přerozdělování jiného typu - o tom ve Vašem příspěvku o pokroku není ani slovo.

Navíc ne všude je průběžný důchodový systém a je-li, jen velmi výjimečně je tak podstatný jako u nás.

A ještě - on semtam někdo nenahraditelný nebo jen obtížně nahraditelný je. Nemyslím ovšem politiky a pfilozófy, ale vědce ve vědách přírodních a technických, vývojáře tamtéž a vůbec specialisty v technických oborech.

J. Jurax 16.12.2014 19:06

Re: Říká se tomu pokrok

"Všechno je to jen o spravedlivém přerozdělování."

Není. Přerozdělování není nikdy spravedlivé - s výjimkou podpory mentálně, fyzicky nebo věkově handicapovaných - a to vrchností nařízené už vůbec ne. Protože aby bylo co přerozdělit, je třeba něco někomu násilím (zpravidla pomocí daní) sebrat bez náhrady.

Dobrovolné přerozdělování je charita.

R. Szewczyk 15.12.2014 10:30

hm

práce versus kapitál,no to je to špatně,nepochopení původní podstaty oněch pojmů,za kapitál jsou považovány vygenerovaná čísla na bankovních učtech,a práce je jejich prodej,kapitál je fakticky akumulovaná a transformovaná práce,pokud za kapitál budeme považovat vytištěné papirky,dostaneme se tam,kam směřuje jinak výborný článeček,,,,,,,jinak autorovi doporučuji definovat v článcích ony pojmy,v odbornějších článcích použití slova finance predikuje původní význam ,a to vyrovnání dluhu,nikolivěk obecně,obsah peněženky,ačkoliv i ten může být použítý na vyrovnání dluhu,proto prosím o definice

J. Schwarz 15.12.2014 16:22

Re: hm

nakašlete na práci, kapitál a definice a zkuste si představit že máte podnik. a vy dumáte nad tím  jestli najmete člověka nebo pořídíte automat. Dneska se vám jeví že je to fuk ale víte, že vláda připravuje zákon 1) vyšující sociální a zdravotní odvody, 2) umožňující rychlejší odpis pořízeného automatu. Je jasné, že v nových podmínkách bude výhodnější pořídit automat, tak chvíli počkáte a koupíte mašinu. O ničem jiném autor článku nemluví. Pokud najmete zaměstnance, převálcuje vás ten co koupil automaty, protože bude schopen vydělávat i když bude ve srovnání s vámi levnější. A jak poroste nezaměstnanost, vláda bude mít tendenci odvody ještě zvýšit a vy, jestli jste už nezkrachoval, koupíte taky automaty nebo přesunete výrobu do Barmy.

K. Janyška 15.12.2014 9:06

A co spontánní řády ?

Musíte se stát lektorem veřejnosti v této věci, jinak jste zbytečný... Dzp.

R. Gramblička 15.12.2014 11:26

Re: A co spontánní řády ?

Zato vy jste ekonomický guru, Kajane, viďte, všude vás zvou na přednášky, aplaudují vám ve stoje a všichni se jdou přetrhnout, aby tu vaši SŘLI aplikovali u sebe doma... :-P