19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Luksoft. 13.12.2005 9:36

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Lokality jsou vybrané již desítky let. V ČR měly stát původně 4 jaderné elektrárny:
Dukovany - 4x VVER440 - stojí a jedou
Temelín - 4x VVER1000 - stojí jen půlka
Blahutovice (u Lipníka nad Bečvou) - 2x VVER1000 (stejné jako současný Temelín)
Tetov (elektrárna Chlumec) - kousek od Kladrub nad Labem, mezi Chlumcem nad Cidlinou a Týnem na Labem - 2x VVER1000. Stavba měla původně začít někdy v roce 1991.
 
Ono moc jiných lokalit výbrat nejde. Při výběru je třeba řídit se geologickými hledisky, dostatkem vody, dostatkem (resp. nedostatkem) jiných zdrojů v dané lokalitě, sociálním hlediskem a další řadou...
Dnes samotná stavba může trvat tak 7 let + lokalita, vyvlastňování a celý schvalovací proces nejméně 5 let, spíše ale více... Čili dříve jak v roce 2020 tu další JE stát nebude...
vita 13.12.2005 9:33

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

S těmi cenami je to trošku jinak, byť ve výsledku stejně. Ceny jsou dlouhodobě nízké, tedy se v Evropě málo investovalo do zdrojů, protože se nevyplácely. Staré zdroje dosluhují, nových je málo (my jsme díky Temelínu na tom ještě celkem slušně) a spotřeba roste. Ergo klesá, nabídka, poptávka roste a TAHLE křivka v ekonomice funguje. Roste cena. A poroste tak dlouho, až se vyplatí do elektráren investovat. A až bude zainvestováno, postaveno, do provozu uvedeno.
Přitom evropský trh elektřinou je hojně liberalizovaný, omezený v podstatě jen kapacitou přenosových soustav. Takže si dost dobře nemůžeme říct a ČETZu naoktrojovat, že nebude prodávat do ciziny za cizácké ceny. Ono by se už našlo dost obchodníků, kteří by za nařízenou nízkou cenu nakoupili a do Německa, které stabilní zdroje nutně potřebuje, za vysokou německou cenu vyvezli.
Takže prvotní je nedostatek zdrojů, ne potřeba zvednout cenu. A to nedostatek zdrojů v CELÉ Evropě, ne jen v kotlince a úvalech. Ovšem výsledek je stejný - cena (po)roste.
LOULA 13.12.2005 9:29

Re: Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Naprostý souhlas, když tam ty projektované kapacity jsou, tak by se toho mělo využít. A to také Gregr prosazoval.
janoryna 13.12.2005 9:22

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

co může být jiného, když je socdemák.
Jirka 13.12.2005 9:20

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Jen dodatek ... Pro zacatek by se mel dostavet Temelin, ktery byl puvodne projektovan na 4 reaktory a postaveny jsou jen dva ...
pavel 99 13.12.2005 9:01

Navíc bychom měli naši rozvodnou soustavu

připravit na "radosti", které nám "vyexportuje" Německo či Rakousko svými zběsile stavěnými větrnými elektrárnami - viz nedávná zpráva ČEPSu. Připadá mi, že už celá Evropa má nyní zaděláno na pěkný průšvih. (Francie to sama nevytrhne.)
Petr Vaňura 13.12.2005 8:46

Můžeme mít klidně 75% elektřiny z jádra jako Francie

a nebudeme muset bourat další vesnice. Obnovitelné zdroje, s vyjímkou hydroelektráren, jejichž potenciál je již u nás téměř vyčerpán, jsou dnes jen ideologicky motivovaným nesmyslem. Má je smysl vyvíjet, ale nejsou  a ještě dost dlouhou dobu nebudou vhodné pro masové nasazení.
 
loula 13.12.2005 6:34

Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

který tvrdil, že tato země bude potřebovat minimálně ještě jednu elektrárnu vykonosti Temelína a že je nejvyšší čas (před asi 6 lety) začít s výběrem lokality.  Tehdy vrcholilo úsilí  zelených, jihočeských paňmám a nevím koho ještě, aby se Temelín zakonservoval nebo ještě raději zboural. A Gregr byl v tisku vysmíván, jaký je to blb.
A nedávno proběhla tiskem zpráva, že ČEZ musí v lednu a dále někdy na jaře znova zvednout ceny elektřiny, aby se mu vyplatilo investovat do nových zdrojů. Kdyby se tehdy alespoň rozumně uvážily argumenty Gregra, tak dneska možná byla lokalita vybraná a možná by byly i vyčleněny prostředky na stavbu .