29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
loula 13.12.2005 6:34

Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

který tvrdil, že tato země bude potřebovat minimálně ještě jednu elektrárnu vykonosti Temelína a že je nejvyšší čas (před asi 6 lety) začít s výběrem lokality.  Tehdy vrcholilo úsilí  zelených, jihočeských paňmám a nevím koho ještě, aby se Temelín zakonservoval nebo ještě raději zboural. A Gregr byl v tisku vysmíván, jaký je to blb.
A nedávno proběhla tiskem zpráva, že ČEZ musí v lednu a dále někdy na jaře znova zvednout ceny elektřiny, aby se mu vyplatilo investovat do nových zdrojů. Kdyby se tehdy alespoň rozumně uvážily argumenty Gregra, tak dneska možná byla lokalita vybraná a možná by byly i vyčleněny prostředky na stavbu .
Jirka 13.12.2005 9:20

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Jen dodatek ... Pro zacatek by se mel dostavet Temelin, ktery byl puvodne projektovan na 4 reaktory a postaveny jsou jen dva ...
LOULA 13.12.2005 9:29

Re: Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Naprostý souhlas, když tam ty projektované kapacity jsou, tak by se toho mělo využít. A to také Gregr prosazoval.
JJ 13.12.2005 12:17

Re: Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Temelin se dostavi, take tento clanek je soucasti kampane, ktera ma pripravit verejnost. Ale musi pockat, az se odstavi jine elektrarny, protoze exportni linky jsou celkem plne.
janoryna 13.12.2005 9:22

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

co může být jiného, když je socdemák.
vita 13.12.2005 9:33

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

S těmi cenami je to trošku jinak, byť ve výsledku stejně. Ceny jsou dlouhodobě nízké, tedy se v Evropě málo investovalo do zdrojů, protože se nevyplácely. Staré zdroje dosluhují, nových je málo (my jsme díky Temelínu na tom ještě celkem slušně) a spotřeba roste. Ergo klesá, nabídka, poptávka roste a TAHLE křivka v ekonomice funguje. Roste cena. A poroste tak dlouho, až se vyplatí do elektráren investovat. A až bude zainvestováno, postaveno, do provozu uvedeno.
Přitom evropský trh elektřinou je hojně liberalizovaný, omezený v podstatě jen kapacitou přenosových soustav. Takže si dost dobře nemůžeme říct a ČETZu naoktrojovat, že nebude prodávat do ciziny za cizácké ceny. Ono by se už našlo dost obchodníků, kteří by za nařízenou nízkou cenu nakoupili a do Německa, které stabilní zdroje nutně potřebuje, za vysokou německou cenu vyvezli.
Takže prvotní je nedostatek zdrojů, ne potřeba zvednout cenu. A to nedostatek zdrojů v CELÉ Evropě, ne jen v kotlince a úvalech. Ovšem výsledek je stejný - cena (po)roste.
LOULA 13.12.2005 9:41

Re: Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

To máte pravdu, já jsem jenom upozorňoval na to, že když před lety tady podobná diskuze běžela v souvislosti s náběhem Temelína, tak to všechno válcoval názor, že zdrojů je dost, a spustit Temelín je blbost, natož jej postavit v původní kapacitě. Kdyby se tehdy dostavěl Temelím v původní kapacitě, tak by to možná ceny elektřiny neovlivnilo nebo jen málo, ale Česko by mělo výborný vývozní artikl.
Luksoft. 13.12.2005 9:36

Re: Vzpomínáte na ministra Gregra ( Zemanova vláda),

Lokality jsou vybrané již desítky let. V ČR měly stát původně 4 jaderné elektrárny:
Dukovany - 4x VVER440 - stojí a jedou
Temelín - 4x VVER1000 - stojí jen půlka
Blahutovice (u Lipníka nad Bečvou) - 2x VVER1000 (stejné jako současný Temelín)
Tetov (elektrárna Chlumec) - kousek od Kladrub nad Labem, mezi Chlumcem nad Cidlinou a Týnem na Labem - 2x VVER1000. Stavba měla původně začít někdy v roce 1991.
 
Ono moc jiných lokalit výbrat nejde. Při výběru je třeba řídit se geologickými hledisky, dostatkem vody, dostatkem (resp. nedostatkem) jiných zdrojů v dané lokalitě, sociálním hlediskem a další řadou...
Dnes samotná stavba může trvat tak 7 let + lokalita, vyvlastňování a celý schvalovací proces nejméně 5 let, spíše ale více... Čili dříve jak v roce 2020 tu další JE stát nebude...