20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Potíže sedmnácté spolkové země

Už bychom si to mohli zapamatovat. Německo má šestnáct spolkových zemí a vedle toho existuje ještě sedmnáctá jménem Česká republika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 12.6.2020 17:50

Kdyby idiotská opozice nechala Babiše rozjet investice jak má v plánu a podpořila ho .

J. Ganaur 12.6.2020 19:17

Jééééé, chachacha, úúúúúúúúúúúúúúúú.

R. Polášek 12.6.2020 16:37

Nemyslím, že nejsme schopni bez západních prostředníků navázat kontakt s mimoevropskými zeměmi. Problém je v tom , že tady v ĆR zatím máme málo naakumulovaného kapitálu, takže je celkově málo subjektů schopných a ochotných expandovat mimo ČR do oblastí zmíněných v článku. Spousta našich firem buď expanduje pouze v rámci ČR nebo se tak zatím snaží expandovat pouze do Západní Evropy nebo USA. Například Křetínský nebo firma Awast. Do Turecka třeba zaexpandoval se stavbou hnědouhelné elektrárny Světlík se VMG. Ten ale pravděpodobně neměl firmu dostatečně kvalitně manažersky a technicky zajištěnou, firma udělala fatální chyby a stavba skončila velkým průšvihem. A následně krachem uskupení VMG.

V. Braun 12.6.2020 19:01

Do Turecka to nebyla expanze, ale dodávka.

M. Valenta 12.6.2020 14:14

Bohužel je to tak jak píšete . Dnes je tu ale "malý" rozdíl a ne moc dobrý. V minulé krizi nás z krize pomohlo vytáhnout šrotovné, které se v Česku alibisticky nezavedlo a v té dnešní budou Němci a spol. pravděpodobně protěžovat eko-technologie, a zde jak známo moc ve formě nejsme. Zkrátka dieselový Kodiaq, ač jinak perfektní vůz ,nás z bažiny asi nevytáhne. So geht das.

F. Navrátil 12.6.2020 9:11

Česká republika je opravdu součástí Německa, ale ne jako sedmnáctá země, ale Protektorát. Každá snaha o samostatnou zahraniční nebo obchodní politiku je prostřednictvím vnitřních politiků zlikvidována v samém zárodku. Proto je vedena kampaň proti Číně, Rusku, V4 nebo naposled vůči Izraeli (nepřímo USA), aby české firmy nemohly navázat přímé obchodní vztahy, ale dělo se tak přes německé prostředníky. České firmy jsou určeny jen pro subdodávky, za které se v Německu inkasují zisky, zatímco tady zůstává žebrácká mzda a náklady státu.

F. De Winter 12.6.2020 9:24

Tak nějak. Jestli za to jidášové jako Hřib, Novotný nebo Kolář dostávají peníze nebo jsou to jen užiteční idioti nevím, ale výsledek jejich práce je jasný !

P. Brich 12.6.2020 17:51

A naposledy svatá trojice ze Zamini.8-o

M. Šejna 12.6.2020 8:47

Stačí tříměsíční výpadek ekonomiky a už se "ekonomičtí analytici" předhánějí ve věštění konce světa.

Ekonomika brzy opět nastartuje. Současný pokles o 10 procent bude za rok vystřídán růstem o 10 procent.

Nemáme tady totiž klasickou cyklickou ekonomickou krizi. Máme tu jen výpadek ekonomiky

P. Staronový 12.6.2020 8:25

To se to kecá, teoretikovi ...

A koronáč přišel z východu, z Číny.

J. Kočí 12.6.2020 8:24

Pohled na ekonomickou mapu Evropy vidíme, že nadprůměrné malé státy jsou soustředěny kolem Německa. Rakousko, Dánsko, Benelux i Švédsko. Je to jednoduché, německý trh je nejsilnější v Evropě. Proto malé státy profitují z velkého trhu zejména jako subdodavatelé. Jsou snad i tyto země spolkové? Zejména u Rakouska se to velmi nabízí. Je to blbost.

Proto nechme být bonmoty, ale snažme se zapojit za německou lokomotivu. Ale hlavně nesnažme se opět o nějakou českou cestu. Jedině efektivním zapojením do dělby práce můžeme jít nahoru. Opět z tohoto pohledu musím připomenout obrovské ztráty, které působí lpění na koruně.

P. Staronový 12.6.2020 8:27

Česká cesta je vytváření českého kapitálu. To prostě trvá dlouho, navíc se mnozí, kteří nějaký vytvoří, odstěhují za větším komfortem (i právním).

Ztráty z koruny nejsou zdaleka ta velké, jako by časem způsobilo €. Politika, Francie, jižní křídlo, dluhy, pan Mundell a tak.

J. Kratochvíl 12.6.2020 10:29

Proti skutečným ztrátám z koruny, kterou pociťuje každý občan této republiky (slabá koruna, inflace, kurzová nejistota a atd.) vy stavíte nějaké virtuální ztráty způsobené Eurem na základě vašich ideologický nesmyslů. Protože dokazovat nějaké budoucí potíže Eura, kterými se vy oháníte je také nesmysl, nejste věštec, jste pouhý fanatik. To je celý problém.

J. Kočí 12.6.2020 10:34

Probůh, jaký český kapitál? Jako, že se pár vyvoleným podařilo dobře nakrást?

A ztráty koruny jsou podle mého obrovské a považuji to zásadní brzdu české ekonomiky. Bohatnou na tom zejména banky, resp. jejich zahraniční vlastníci. Proto se nám snaží namluvit, že koruna je výhra. Můžeme tady makat jak blázni a potom stačí malá změna kurzu a jsme zase chudí. Vyrobíme laciněji pro Německo a zisky odejdou do zahraničí. Fuj

R. Polášek 12.6.2020 16:26

Hm, když máme korunu, tak lidi třeba zchudnou, protože budou moct nakoupit méně zahraničního zboží, případně někteří lidi budou pár měsíců brát nižší platy.

Kdybychom ale měli euro, tak spousta těchto lidí dlouhodobě ztratí práci a spousta firem zkrachuje.

P. Brich 12.6.2020 17:53

Eurohujerům nevysvětlíš.:-/

L. Harvánek 12.6.2020 8:03

Když před 20 lety prosazovali politici rozvoj automobilového průmyslu, nebylo "in" hovořit o rizicích, která to může přinést. Nakonec i kdyby měl každý obyvatel planety vlastní automobil, nebylo by ad a je kde zaparkovat a ad b by nebylo kudy jezdit. Navíc s víc jak jedním automobilem se jezdit nedá a tak nutně v určitém okamžiku musí dojít k poklesu poptávky. A ten okamžik se pomalu blíží, majitelé automobilek (s vazbou na politiky vlastní země) budou pomalu omezovat výrobu a otázkou je kde? Jistěže ne ve vlastní zemi. Takže se pomalu z montovny staneme zdrojem levné pracovní síly. Protože pokles produkce v automobilovém průmyslu o 80% už ekonomiku země ohrozí.

P. Staronový 12.6.2020 8:29

Blábolení o montovně je specialita socanů a Pivody.

Automobilky mají svůj celkem logický vývoj, nevytvořili je politici.

P. Brich 12.6.2020 18:02

Soustředění se jen na automobilový průmysl - to bylo jasné, že tomu jednou dojde dech z důvodu nasycení trhu. 3 automobilky v jedné malé zemi (z toho 2 montovny), to nemůže dobře dopadnout. Vlastní výrobu Škody, která drží VW nad vodou, neb tam je inkasní středisko, se nyní snaží potopit Green Dealem.

Zásluha socanů jsou daňové pobídky, které neumožňují pořádný růst kapitálu domácím českým podnikům.

V. Braun 12.6.2020 19:07

Investiční pobídky jsou neutrální, cesky kapitál jmenovitě nepodporují, ale ani mu nebrání.

J. Nevrkla 12.6.2020 6:52

Nesvadejme současnou krizi na coronavir, ten byl jenom posledním hrebikem, který krizi urychlil. Myslím, že autor tu německou ekonomiku precenuje, jako skoro všichni. Až se ukáže, jak jsou na tom německé banky a třeba automobilky, vystrizlivime z optimismu. Mnozí dělají vše pro to, abychom byli pouze subdodavatelem Německa, stačí třeba urážet Rusko a Čínu a už si tam sami moc neskrtnem, Němcům to musí dělat radost.

F. De Winter 12.6.2020 9:18

R^

V. Braun 12.6.2020 6:10

Ekonomická svéprávnost? Zajímavý termín, jen není jasné co to vlastně je. Samozřejmě by bylo hezké být kapitálově silnou ekonomikou a být sídlem světových firem. Některým menším zemím se to historicky podařilo, viz třeba Holandsko nebo Švýcarsko. V ČR jsme k tomu měli blízko za Rakouska a pak za první republiky (firmy jako Škoda nebo Baťa), ovšem pak nastalo padesát let marasmu po kterých tady moc konkurenceschopnosti, natož kapitálové vybavenosti na investice, nezbylo. Volat nyní po ekonomické svéprávnosti je sice hezké, ale bezobsažné.

P. Victorin 12.6.2020 5:56

Tvrzení, že jsme "Sedmnáctá republika Německa" není vtipné, ani chytré, natož pravdivé. Jako geografičtí sousedé máme přirozeně vzájemnou výrobní, obchodní, kulturní i jinou spolupráci, avšak rozdílné úřední jazyky, vlády, zákony...

Shrnutí: Autor je provokatér nebo moula. Možná obojí...Rv

P. Dvořák 12.6.2020 5:41

Máte pravdu, nejsme "sedmnáctá spolková země", protože to bychom stavěli pomníky Marxovi a ne Mariánské sloupy.

Na druhé se projevujeme jako "sedmnáctá spolková země" státu, který prohrál II. sv. válku a naše specifické "vlastenectví" se nejvíce projevuje v kabině multikáry nebo obstarání jeřábu pro odstranění sochy nepřátelského maršála.

V. Urbánek 12.6.2020 3:14

Pane autore Holube, Váš článek je věcně fundovaný. Avšak skutečnost, že se nestydíte používat slovní obrat "sedmnáctá spolková země", to je od Vás obyčejná sprostota. Pojem "vlastenectví" Vám asi neříká vůbec nic. Jakožto občana České republiky jste mě urazil. A veřejnoprávní Český rozhlas Plus Vás v tom papouškuje ...

K. Salajka 12.6.2020 7:17

Pane Urbánku, rozuměl jsem autorovi jinak. Termín

17 spolková země vztahuje na oblast ekonomiky a rád by ho změnil zavedením " ekonomické svéprávnosti" což je iluze, kterou nelze zcela zaplnit, přičemž autor si je toho vědom. Právě Švýcarsko přes sjednocení několika národních kantonů, ale i Nizozemí jsou příklady států, které mají vlastní ekonomickou základnu a obě země se zatím úspěšně vlastenecky vymezují i proti vlivu Německa.