24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Poslední dny Miroslava Singera

Guvernérovi České národní banky Miroslavu Singerovi se rychle krátí jeho čas. V červenci tohoto roku odejde z bankovní rady ČNB a samozřejmě i z funkce nejvyššího strážce měny v zemi. Jaká tedy byla „Singerova éra“?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 26.5.2016 18:30

české zlato

Zajímavé, že jste vůbec nezmínil prodej zlata za p. Tošovského. Zlato není jen ekonomická či monetární kategorie, ale i psychologická pro národ. Pamatuji, jak v roce 1968 (v roce nečekané svobody) se lidi skládali na zlatý poklad. A ten hošík Tošovský to prodal za babku. Myslím, že banka by neměla mít možnost zlato prodávat, možná nakupovat, ale prodávat nikdy.

J. Kombercová 26.5.2016 22:50

Re: české zlato

Jj. zvlášť když jiným způsobem, než nákupem, ho nezískáme.

Možná, že kdybychom vyklepali Tošovskému kapsy... :))

J. Chaloupka 26.5.2016 18:20

Doufám, že se Singer spolu s Tošovským budou

jednou smažit v pekle. Akorát že ze Singera poteče více sádla. Jinak jsou to oba zemští škůdci a měli by být lámáni kolem. Tošovský rozprodal naše zlato v době, kdy byla cena téměř nejnižší a Singer znehodnotil naše úspory tím, že vyrábí peníze ničím nekryté. Jednoho dne nám za ty papírky nikdo nic nedá. Lépe mít rum ve sklepě než peníze v bance.

V. Vaclavik 26.5.2016 14:10

Nas clovek

tedy spotrebitel, krici jen kdyz se mu viditelne, protoze jednim vetsim skokem, ubere z penezenky. Jenze mnohem vice jsme doslova a do pismene okradani jinou menovou politikou CNB, ktera tuto centralni a proto socialistickou banku provazi celou jeji existenci a ma za stanoveny cil 'udrzovani stability cenove hladiny' a take 'inflacni cilovani', coz jsou protichudne politiky a banka se venuje tu jedne, tu druhe, a nekdy se zajmy tech dvou menovych politik muzou i sejit, coz taky zalezi na tom, jak kdo chape tu udajne tak zadouci 'stabilitu' - dnesni socialiste Singerova druhu ji chapou jako ustavicny, ale pomaly rust cen, tak pomaly, aby si toho blbeckove obcani nevsimli, jde o princip uvareni zaby postupnym ohrivanim vody....

Kdyz roste vyrobni produktivita naseho ekonomickeho snazeni (coz dlouhodobe je normalni stav, kdyz prave nejsme v socialisticke krizi), mely by se logicky snizovat ceny zbozi (v pripade ze objem menove zasoby by zustal stejny), jenze se nesnizi, protoze CNB da vice penez do obehu, tedy vytvori inflaci penezni zasoby (inflace znamena nafouknuti, jako kdyz se napriklad plni balonek vzduchem, tedy obrazne receno 'nicim', coz je velice priznacne kdyz jde o penize a nikoli o vzduch), aby ceny zbozi nepoklesly, tedy aby byly stabilni. A kdyz ceny zbozi stoupaji kvuli pretazenemu inflacnimu cilovani smerem k vyssi inflaci, tak banka snizi 'tisk' novych penez.

Ty dva cile - cenova stabilita a inflacni cilovani (aby byla stala, ale nizka inflace, tedy stale jedno az dvou procentni naredovani penezni zasoby novymi penezi vytvorenymi z niceho) - jsou de fakto ve vzajemnem protikladu, ale s protiklady se socialismus nepare, jak vime z nasi totalitni ctyricetilete zkusenosti s nim.

Co se tu snazim rici, je ze lidi pali ta menova devalvace, protoze to bylo skokove, jednorazove opatreni, zatimco kdyz to same v bledemodrem probiha neustale na pozadi nasich zivotu, 365/24/7, tak si toho obcane nevsimaji, stejne jako ty zaby nepostrehnou, ze se deje neco nekale

V. Vaclavik 26.5.2016 14:12

Re: Nas clovek

... nepostrehnou, ze se deje neco nekaleho s teplotou vody. Cili postreh a chytrost nasich obcanu, a nejen tech nasich, ale obcanu cele nasi civilizace, je asi tak na urovni te zaby.

S. Ševeček 26.5.2016 13:31

Tři roky, pane Smrčko

nikoliv dva.

J. Hejna 26.5.2016 9:40

Absurdní argument

"Většina argumentů používaných proti oslabení koruny je však absurdních a z hlediska ekonomiky zcela nesmyslných. Což měrou vrchovatou platí o „znehodnocení úspor“."

Škoda, že jste alespoň dva neuvedl.

M. Šejna 26.5.2016 10:41

uvádím dva argumenty:

- za vyvezené zboží jsme dostali sice stejné množství Euro, ale více korun

- úspory obyvatel jsou v korunách, výplata peněz také v korunách a nakupujeme také v korunách. Při téměř nulové inflaci se proto žádné znehodnocení úspor nekonalo.

R. Langer 26.5.2016 10:59

Re: uvádím dva argumenty:

Ha ha ha, jistě, žádné znehodnocení se nekonalo, jenom všechno podražilo o cca 25%. Vy jste pane Šejno fakt srandista. :-P

M. Šejna 26.5.2016 12:50

srandisto Langere

které zboži podražilo v posledních 2 letech o 25%?

Pochlubte se, vy srandovní znalče cen. :-P

R. Langer 26.5.2016 13:42

Re: srandisto Langere

V posledních 5 letech. Jak dlouho že už ta ČNB křiví korunu? Tady to máte vy srandovní neznalče cen. Já totiž zřejmě na rozdíl od vás chodím normálně nakupovat. :-P

http://dieta.vitalia.cz/clanky/jak-rostly-ceny-potravin/

B. Loewe 26.5.2016 11:14

Re: uvádím dva argumenty:

Mnoho věcí se dováží za inflační dolar. Dolar je teď už okolo 25,-. Ne vše se přepočítává z euro. Takže třeba pohonné hmoty, elektronika apod. roste a roste. Ceny počítačů rostou.

Dováží se většina potravin. Nejsme soběstační díky nařízení EU. (Cukrovary, farmy, vinice apod., všechno je regulováno, kolik toho smíme mít.) To také zatěžuje naší peněženku.

A dále, nevěřím nulové inflaci. Ceny potravin rostou, ceny zboží základní spotřeby rostou. Platy nerostou. Stagnují.

Díky tomu všemu jsme zase velice chudí příbuzní, když vycestujeme za hranice. Lyžování v Rakousku se neuvěřitelně zdražilo díky debilnímu zásahu Singera.

R. Langer 26.5.2016 13:43

Re: uvádím dva argumenty:

No, a z čeho asi plyne ten inflační dolar?

B. Loewe 26.5.2016 9:34

ČNB není třeba

Proč vlastně máme ČNB? K čemu?

Instituci, kterou nikdo nemá pod kontrolou, může si dělat co chce. Nikomu se nezodpovídá.

Peníze může přeci tisknout a kontrolovat Český stát, nikoliv pochybná instituce ČNB.

ČNB si může natisknout peněz kolik chce. Může zvýšit inflaci či delfaci jen přirozeným úkonem tisku či stažením peněz. Ovlivní to všechny obyvatele. Tohle hraní s měnou má dalekosáhlé důsledky pro všechny. Mladý člověk si nedokáže uspořit na důchod. Důchodci si z důchodu moc vyskakovat nemohou.

ČNB má však jednu nadřízenou banku. Banku centrálních bank. Jaké od ní ČNB dostává pokyny, to se nedovíme.

B. Loewe 26.5.2016 9:25

ČNB znehodnocuje měnu

Pokud je Singer tak super, proč tedy znehodnocuje měnu? Ne peníze, ale měnu? Měnu českou korunu. Pokud bojuje proti deflaci a oslabení měny, musí tisknout papírovou měnu. Pokud tiskne, vyvolává inflaci. Inflace je okrádání nás všech, kdo platí touto tištěnou měnou. Takže je to jasné? Pokud ČNB usiluje o inflaci, okrádá všechny. Plíživě nám vytahuje z účtů korunky. Díky tomu si zase koupíme méně a méně. Inflace likviduje střední třídu obyvatelstva.

A protože je Singer expert a pokračuje v úkonech předchozích rádoby bankéřů, navíc okrádá Český stát tím, že stále prodává zlaté rezervy. Proč? Jediné pravé peníze. Aby se uměle snižovala cena zlata na trhu? Komu to prospěje? Nám a českému státu ne.

M. Šejna 26.5.2016 10:46

nemáte pravdu

největší inflace byla za vlády V.Klause a přesto si nikdo nestěžoval. Platy totiž rostly rychleji, než inflace.

Při současné téměř nulové inflaci tedy stačí jen minimální růst platů a s růstem životní úrovně jsme na to skoro stejně.

L. Novák 26.5.2016 21:08

Re: Trouba Šejna zase mlží

Šejno, jako propagandista socialismu a ČSSD (goebbelsovského ražení) jste "zapomněl" na skutečnost, že Klausovy vlády stavěly komunistickou ekonomiku se 100% vlastnictvím výrobních prostředků ve státních rukou z hlavy na nohy a centrální stanovování cen všeho zboží převáděl z administrativního rozhodování "strany a vlády" na volnou tvorbu cen a tržní systém.

Víc socialistickému fanatikovi asi psát nemá smysl. Ostatní vědí, o co se jedná.

A. Hrbek 26.5.2016 7:43

Pan Singer přeměnil ČNB na politický orgán

Podle zákona o ČNB je hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Česká národní banka dále pečuje o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu a obecné hospodářské politiky

v Evropské unii se záměrem přispět k dosažení cílů Evropské unie.

Tomuto cíli se pan Singer zpronevěřil a měl být za to stíhán. Namísto toho se na účet obyvatelstva rozhodl podporovat jednu skupinu podnikatelů - exportérů. Tím de facto uměle podpořil jejich nízkou efektivnost a zabrzdil potřebné skutečné zvyšování konkurenceschopnosti technickým rozvojem.

Jím vynaložené náklady dosáhly cca půl biliónu korun. Samozřejmě na účet většiny obyvatel. Co všechno se dalo za tyto peníze ke všeobecnému prospěchu pořídit!

M. Šejna 26.5.2016 8:39

pane Hrbku

jak se konkrétně projevila devalvace koruny na Vašem účtu "obyvatele"?

Nezapomínejte, že většina obyvatelstva bere plat v českých korunách a za to si kupuje většinou české výrobky a české služby. Z toho plyne, že devalvace koruny se na účtu většiny obyvatel nijak neprojevila.

Můžete oponovat tvrzením, že se zdražilo zboži a služby z dovozu, ale vzhledem k tomu, že po celou dobu od devalvace koruny se Česko potýká s deflací (čti: pokles cen výrobků a služeb), pak český obyvatel na devalvaci vůbec netratil.

J. Stejskal 26.5.2016 9:30

Re: pane Hrbku

S deflací se "nepotýkáme". Nikdy k ní nedošlo, byl to pouze strašák. Navíc názory na škodlivost deflace nejsou tak jednotné, jak tvrdil pan Singer. A pokud nevíte, jak se projevilo oslabenii koruny u obyvatel, tak si přepočítejte na Eura, co jste mě v úsporách před a po regualaci. A to, že se to projevilo na cenách je pravda. Ale nebyla nadšena ani řada exportérů. Oni totiž spoustu komponentů k výrobě dovážejí. Dá se opravdu říci, že éra pana Singera byla úspěšná. Může si teď koupit ostrov.

M. Šejna 26.5.2016 10:38

pane Stejskale

inflaci nebo deflaci měří ČSÚ formou statistických metod. Chcete mi snad tvrdit, že ČSÚ lže? Nebo že statistické metody jsou blbě a nejspavnější je metoda Stejskalova?

Pokud jde o exportéry, tak ti sice dováželi suroviny dráž, ale živí je vývoz. A cena vývozního zboží se skládá z ceny dovozních surovin plus PŘIDANÁ HODNOTA. A na té přídané hodnotě vývozci vydělávají - nikoli na těch dovezených surovinách. A protože jsme exportní země, která má kladnou blatební bilanci zahraničního obchodu, pak na devalvaci měny jsme mohli jen vydělat.

R. Langer 26.5.2016 11:07

Re: pane Stejskale

Chci vám tvrdit, že když nakupuju v obchodě, tak je všechno dražší než bylo, a žádné statistické metody k tomu nepotřebuju. Ale takové vysvětlení je na vás asi příliš složité na to, abyste ho pochopil. :-P

M. Šejna 26.5.2016 12:59

sklerotiku Langere

uvedu pár příkladů:

litr mléka před 2 roky 19 Kč, dnes 15 kč. Litr nafty před 2 roky 35 Kč, dnes 27 Kč. Zlevnil zemní plyn a elektřina. Rohlík stál před 2 roky 1,80 Kč, dnes stojí to samé. Stejné je to s ostatním pečivem a moukou.

Zdražil cukr a sladkosti, protože se byla neúroda řepy a třtiny. To ale nesouvisí s devalvací koruny.

Ovšem vrcholem komedie je "génius" Langer, kterému se všechno zdražuje, zatímco ostatním naopak, a dokonce i ČSÚ eviduje už dva roky téměř nulovou inflaci a občas i deflaci. Možná by Langerovi prospělo vyměnit obchod, kam chodí nakupovat, když ten jediný v Česku zdražil.

R. Langer 26.5.2016 13:44

Re: sklerotiku Langere

To není pravda, lžete.

R. Tichý 26.5.2016 16:30

Se vsemi prispevky v teti diskuzi jste uplne mimo. Ale drzost srovnavat pokles ceny nafty za posledni 2 roky s oslabovanim koruny je do nebe volajici. Nejak vam uniklo, ze cena ropy klesla o 65%. Prestoze to neni konecna cena nafty, tak ta zlevnila asi o 15 %.

L. Novák 26.5.2016 21:16

Re: Šejna

Miroslav "Goebbels" Šejna je ostřílený socialistický darebák a manipulátor. Je zbytečné s ním ztrácet čas... Je vidět, že ČSSD tento vývoj a manipulace ČNB s korunou vyhovují.

J. Stejskal 26.5.2016 11:09

Re: pane Stejskale

Že k deflaci nedošlo přiznává i pan Singer, ale možná že nemá informace co ČSÚ. Ano, exportéry živí vývoz a přidaná hodnota, ale celkový zisk podtrhuje vyšší dovozní cena, takže A sežere B, v tom lepším případě. Na devalvaci vydělalo několik velkých vývozců, patrně nejvíce Škod a potom ti, co o té devalvaci věděli dřív.

A nechte si ty kecy jako "Stejskalova metoda". Pokud neumíte diskutovat, pište si to do zápisníku, aby to nikdo neviděl.

V. Vaclavik 26.5.2016 10:32

Re: pane Hrbku

"Mužete oponovat tvrzením, že se zdražilo zboži a služby z dovozu, ale vzhledem k tomu, že po celou dobu od devalvace koruny se Cesko potýká s deflací (cti: pokles cen výrobku a služeb), pak ceský obyvatel na devalvaci vubec netratil."

Ale tratil! CNB obcanovi ukradla rozdil, o ktery by na nakup zbozi diky deflaci vydaval mene penez.

M. Šejna 26.5.2016 10:52

pane Václavíku

pokud jste měl před devalvací koruny příjem 50 tisíc Kč, a dnes máte stále příjem 50 tisíc kč, pak pokud je deflace, nakoupíte si dnes za těch 50 tisíc víc.

R. Langer 26.5.2016 11:08

Re: pane Václavíku

Žádná deflace u nás ani nikde v Evropě není a nikdy nebyla.