19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pourová 18.1.2006 17:18

vyšší mzdy - blábol slibotechen

Vyzýváme všechny, kteří mají zdravý rozum - udělejme tyto kroky:
1) Zbavme politiky jejich imunity
2) Zaveďme jim osobní hmotnou zodpovědnost za výsledky jejich rozhodnutí
3) Zaveďme odvolatelnost politiků
Ostatní již půjde samo!!!! 
Politická strana Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET tyto kroky bude vždy prosazovat bez ohledu, zda se prostřednictvím voleb dostane do parlamentu nebo ne.
Lelek 10.1.2006 21:36

add komárek

Chtěl bych podotknout, že jsem pravicový volič, nicméně pana Komárky si vážím a myslím si, že pisatelem tohoto článku zůstal nepochopen. Já jako lékař bych si jistě také přál tržní prostředí, a rád bych aby mi pacient platil na ruku a pak si to vybral kde chce, třeba na lampárně, nebo v pojišťovně! Tento model však u nás a asi ani nikde jinde v Evropě není průchozí, proto jsme regulování státem. Ale být regulován tak, že můj hodinový plat jako plně vzdělaného dvouatestovaného lékaře je  stále srovnatelný s platem nejenom kdejakého středoškolsky vdělaného státního úředníka, ale i zedníka je velmi tristní! A stejně tak jsou regulováni například učitelé, či státem placení vědci a akademici. Prosím, aby pisatel výše uvedeného článku uvážil, zda neměl pan Komárek na mysli tyto fakta. Poznámky autora článku o volném trhu považuji v případě zdravotnictví v naší společnosti za irelevantní a nejspíše v oblasti vdělávání a strategického výzkumu také. To jsou věci, které ani náhodou ani ODS nebude plošně privatizovat. Pakliže se nebude stát zabývat těmito platovými nerovnostmi , pak stále více vědců, lékařů a učitelů bude odcházet nejen do západní Evropy, ale i dále přes oceán a ani sebelepší podnikatel pak nevydělá na hordy nezaměstnaných, protože ho to  dobrý učitel nenaučí, dobrý lékař ho nebude léčit a dobrý vědec mu nedá podněty na výrobu čehokoli konkurenceschopného!!!
pinta 12.1.2006 0:01

Re: add komárek

lékař a pravicový volič? to mě teda rozesmálo, zvláště nyní, kdy volají de facto po státem řízeném zdravotnictví s platem elit, cha cha, lékař o tržním prostředí dovede jenom kecat, zvláště když mu nehrozí
karel.H 17.1.2006 16:10

Re: add komárek

Vaz.pane
ziji v Canade tak ze trochu vim o lekarich kteri sem emigrovali a delaji neco jineho jen ne doktorinu.....nejvetsi problem je jazyk....musite prokazat ze umite o neco vic nez "podekovat a rici si o kavu"....tim nechci byt jizlivi ci ironicky...mozna ze vice sanci by jste mel v Evrope
tris 10.1.2006 19:21

pane Hrbku

Tak ještě jednou, to vkládání příspěvků funguje fakt skvěle :( Omlouvám se za pozdní odpověď... ...pokud se postavím na stanovisko, že trh pomáhá určovat skutečnou hodnotu určitých věcí, pak dozajista cena akcie podniku je dojisté míry odrazem jeho hodnoty.... Znáte subjektivní teorii hodnoty? Pak zajisté víte, že termín "skutečná hodnota" je poněkud.... vágní...nesmyslný? ...Podobně je směnná hodnota měny do jisté míry odrazem její hodnoty a tím i do jisté míry odrazem hodnoty stát... Když si kupuji akcii firmy, tak získávám vlastnické právo k části firmy. Když si kupuji korunu, získávám tím část státu? To snad ne. ....Vládní monopol na vydávání platidel ovšem do značné míry může tyto relace zkreslovat.... Do jisté míry??? Do hodně velké míry, pane Hrbku. Asi tak do té míry, jako vydávání akcií "zdarma" vůbec nezakrývá "pravdu" o celkovém majetku firmy. ....Vy se domníváte, že když v prosinci 1999 byl kurs k EURu 36 Kč a v prosinci 2005 29 Kč, že to něco nesignalizuje?.... Signalizuje. Signalizuje to zcela pitomý systém, jaký dneska existuje v měnové oblasti, a to celosvětově. O výkonnosti, "dohánění" západu a podobně to nesignalizuje vůbec nic. Kde jste studoval ekonomii, že to nevíte?
Antonín Hrbek 11.1.2006 8:40

Re: pane Hrbku

Vážený pane,
o různých teoriích hodnot existují celé knihovny. Něco z toho jsem si přečetl. Možná, že i trochu dříve než vy.
Doporučuji Vám podívat se poněkud podrobněji na tento problém, na určující funkci cen, na vztah subjektivity a objektivity, na vytváření řádu atd., třeba i u Hayeka.
Pokud se zásadně postavím na subjektivní stanovisko, pak nejste nic jiného než má představa. A sám se divím, jak jsem mohl takovouto představu vytvořit.
tris 10.1.2006 19:19

pane Hrbku

Omlouvám se za ozdní odověď... okud se ostavím na stanovsko, že trh omáhá určovat skutečnou hodnotu určtých věcí, ak dozajsta cena akce odnku je dojsté míry odrazem jeho hodnoty. Znáte subjektvní teor hodnoty? Pak zajsté víte, že termín "skutečná hodnota" je oněkud.... vágní...nesmyslný? Podobně je směnná hodnota měny do jsté míry odrazem její hodnoty a tím do jsté míry odrazem hodnoty stát Když s kuuj akc frmy, tak získávám vlastncké rávo k část frmy. Když s kuuj korunu, získávám tím část státu? To snad ne... Vládní monool na vydávání latdel ovšem do značné míry může tyto relace zkreslovat. Do jsté míry??? Do hodně velké míry, ane Hrbku. As tak do té míry, jako vydávání akcí "zdarma" vůbec nezakrývá "ravdu" o celkovém majetku frmy... Vy se domníváte, že když v rosnc 1999 byl kurs k EURu 36 Kč a v rosnc 2005 29 Kč, že to něco nesgnalzuje? Sgnalzuje. Sgnalzuje to zcela tomý systém, jaký dneska exstuje v měnové oblast, a to celosvětově. O výkonnost, "dohánění" záadu a odobně to nesgnalzuje vůbec nc. Kde jste studoval ekonom, že to nevíte?
Čumil 10.1.2006 19:14

Je už jistě pozdě, ale i já děkuji pánům Hrbkovi a Šejnovi.

Šedovous 10.1.2006 17:06

"....snad není cílem společnosti podporovat vznik lumpenproletariátu a příživníků....."

No to snad opravdu ne, ale při pohledu na ty Pitry a Krejčíře bude lepší :
"...snad není cílem společnosti podporovat vznik lumpenburžoasie a příživníků...."
Ladislav N. 10.1.2006 19:05

Re: "....snad není cílem společnosti podporovat vznik lumpenproletariátu a příživníků....."

Na Škromacha, Paroubka a celý ten jejich asociální cirkus jste zapomněl? ;-)
Ivan Nový 10.1.2006 16:43

Ano, je to možné, pokud

stát bude dotovat mzdy :-))))  Socialismus nefunguje.
jb 10.1.2006 16:22

Pánové Šejno a Hrbku

možná to má stále cenu diskutovat i zde na NP. Já si kdysi přečetl rozbor kuponové privatisace a obecně o investování v českých fondech názory pana Zelenky a Matějky, porovnal jsem je s názory lidí, pro které jsem  později přijal označení liberální komsomolci. Rovněž jsem vzal v úvahu fakt, že Klaus v životě neřídil ani malý podnik, a zařídil se na př. v kuponové privatisaci podle názorů výše jmenovaného Matějky. Ve výsledku si opravdu nestěžuji. Zvláště současný boom akcií ČEZ potěšil mé konto. Takže i názory zavrhovaných mohouposloužit dobré věci a je chybou spousty lidí, že je zajímají pouze ideologické kydy místo fundovaných názorů, které pro jistotu zavrhnou předem.    
Antonín Hrbek 10.1.2006 16:33

Re: Pánové Šejno a Hrbku

Zhodnocení kuponové privatizace po jejím vyhlášení ("největší podvod století", který později převzal Miloš Zeman) a základní strategii (co nejširší účast bez fondů s rozloženým portfóliem)jsem publikoval v Czechoslovak Daily Herald již na podzim roku 1991.
jb 10.1.2006 16:54

Re: Re: Pánové Šejno a Hrbku

Tak to se mi bohužel do ruky nedostalo. A na webu to asi nebude. Nebo snad ano?
Děkuji
Ladislav N. 10.1.2006 19:09

Re: Pánové Šejno a Hrbku (Zelenka a Matějka)

Pan Matějka měl po roce 1990 velké problémy s chápáním základních tržních principů.... Zelenka - nemáte na mysli Zeleného? :-D
Šedovous 10.1.2006 15:47

Demagogovi autorovi se dá odpovědět snadno,

platy lidí, ketří skutečně pracují, musí být udržovány tak nízko proti EU, protože jinak by naprosto neschopná podnikatelská banda tvořená dílem z kapitalisovaných komoušů a dílem z bývalých pinglů, veksláků, taxikářů a pasáků by nedokázala v konkurenci vyprodukovat vůbec žádný zisk a konečně by pochcípala hlady.
Zaměstnanec se uživí vždycky ale tahle svoloč sama nikoliv.Jen z práce jiných a jejich odíráním.
Autor je jejich slouha, hnus.
Dafnis 10.1.2006 18:58

Re: Demagogovi autorovi se dá odpovědět snadno,

Zaměstnanec se uživí vždycky? A podnikatel je nechopná svoloč? Z těch cca 500 000 nezaměstnaných jsou všichni neschopná svoloč podnikatelská, neschopná se sama uživit? Není to náhodou tak, že PRACOVITÝ, ŠIKOVNÝ A SCHOPNÝ zaměstnanec i podnikatel se uživí vždycky, kdežto ti líní, nešikovní a neschopní zaměstanci i podnikatelé mívají problémy? PS: odkud se v 15:47 připojujete k internetu a šíříte společenskou nenávist? Z domova nebo ze své firmy a za své, nebo z práce jako zaměstanec? A pokud z práce jako zaměstnanec, myslíte, že vás váš zaměstnavatel platí právě za toto?
jepice 10.1.2006 21:51

Re: Demagogovi autorovi se dá odpovědět snadno,

Vždycky zírám, když se člověk, jehož názory jsou často zajímavé a akceptovatelné, najednou projeví jako naprostý demagog. Nebo to myslíte ironicky? Pak to ovšem maskujete až příliš dokonale.
občan z kraje města 11.1.2006 20:51

Re: Demagogovi autorovi se dá odpovědět snadno,

Nikdy jsem nebyl členem žádné strany, nebyl jsem ani pingl, ani taxikář, nic jsem nerestutioval ani neprivatizoval. Do roku 1997 jsem byl zaměstnanec od 0 do TOP managementu. Za tu dobu jsem poznal řadu lidí, kteří vybudovali firmu z ničeho. Já to v r. 1998 zkusil taky, přijetí prvního zaměstnance je opravdu zajímavý zlom, třicátého už vnímáte lépe. Průměrný plat v mé firmě je 38 tisíc a vcelku mám problém sehnat lidi, teda takové kteří něco umějí nebo se chtějí naučit. Zisk mám každý rok a mým největším výdajem jsou po mzdách daně a  odvody. Lidí kteří začali podobně z 0 znám spoustu a většinou jsou ty nejvýkonější firmy s loajálními zaměstnanci.. Buhužel máte pravdu v tom, že tak jak přišli komunisti po znárodnění k firmám a neuměli je řídit, tak  sice jiným způsobem k těm firmám přišli po převratu i lidi, kteří by je nikdy nevybudovali. Jinak to však asi nešlo, možná to tržně prodat. Mě to však nevadí, protože s takovou slabou konkurencí jsem si hravě poradil. Bude-li spravedlivé prostředí a nižší korupce vyhnije to samo. Pravda křivdy to neodstraní, oni ty peníze budou mít a utrácet, ale další peníze nevydělají. Dnes už je takových málo, buď to prodali nebo jim to krachlo, nebo to vytunelovali. K těm zaměstnancům: jedno ho jsem vyhodil, když jsem zjistil, že dělá načerno práci místo své práce (s mým autem, mobilem , počítačem). Další mi ukradl zákazníky a know-how a se vším přešel ke konkurenci. Lidi jsou takoví, ale já jim raději věřím, než abych každého zaměstnance podezříval, že je zloděj.
Šedovous 10.1.2006 15:29

Pane Hrbku , pěkné, to si zapomatuji :"....Rozhodně nelze plně spoléhat na "neviditelnou ruku trhu" nota bene veksláckého...."

Vy jste holt takovej furt decentní a slušnej :moje heslo zase je : "Neviditelná ruka trhu je rudý spár v MODRÉ rukavičce !"
Pište dál. Zdravím.
bp 10.1.2006 15:02

Pánové Šejno a Hrbku...

...mohu vás požádat o stručný popis alternativní historie České republiky v letech 1990 - 2006, kde by zvítězila koncepce pana Komárka? Děkuji.
Antonín Hrbek 10.1.2006 15:47

Re: Pánové Šejno a Hrbku...

Vážený bp
Je vskutku velmi těžké popisovat co by se stalo kdyby.
Návrhy pana Komárka se opíraly o rozsáhlou práci Prognostického ústavu, kde byla skutečně celá řada odborníků o praktické zkušenosti. V řadě prvků obdobnou koncepci zastávali pan Matějka a pan Zelený (na které navazoval pan Zeman). Ani některé názory pana Švejnara nebyly příliš daleko.
Názory pana Klause vycházely především z teoretických publikací. Praktické zkušenosti neměl žádné, ty teprve získával.
Jeho koncepce byla a je koncepce ekonomiky 19. století s neomezenou vládou trhu. Jeho základními nástroji byly finance a podpora individualismu. Časem byl donucen něco jiného hlásat a něco jiného dělat. Zaměřil se především na populistické akce pro získání a udržení moci.
Druhá koncepce vycházela z ekonomiky 20. století a byla modifikovaná  získanými zkušenostmi. Základním nástrojem této koncepce byla tvorba hodnot a participace.
Za první republiky byly tyto dvě koncepce personifikovány např. Živnobankou a Baťou, pojetím že je jedno co se dělá, jen když se vydělá a pojetím že není jedno co se dělá a že by se přitom mělo vydělat.
Takže po roce 89 byly posilovány především peněžní instituce a ne ti, kteří něco uměli a chtěli vyrábět. Ti byli naopak v případech, že byli konkurenceschopní likvidováni nebo odprodáni na zaplátování dluhů.
Je samozřejmé že koncepce poctivě dělat neměla šanci proti bezpracné jistotě desetinásobku. Koncepce spoluodpovědnosti za podnik proti koncepci akcionáře maximalizujícího svůj zisk.
Celé období čeká na objektivní zhodnocení, i když výsledek roku 1996 dokdy se projedlo a prošustrovalo vše co bylo možné o něčem vypovídá.
Asi jsem Vás nepotěšil, ale co se dá v této zimě dělat.
bp 10.1.2006 16:51

Re: Re: Pánové Šejno a Hrbku...

Děkuji za odpověď, i když mne skutečně příliš nepotěšila, protože to podstatné jsem se bohužel nedozvěděl.
 
Já sám od roku 1990 poctivě podnikám ve vývoji elektronických zařízení. Firmu jsem založil poté, když naprosto selhaly mé pokusy o diskusi s vedoucími pracovníky firmy, kde jsem pracoval, na téma přizpůsobení se novým, otevřeným podmínkám. Ta firma - kdysi tzv. špičkové pracoviště - o něco později zanikla a její mršinu (nemovitosti...) si mezi sebou výhodně rozebrali pozůstalí manažeři - bývalí soudruzi vedoucí. Začal jsem z nuly, v mém oboru mi nikdo nechtěl půjčit. Dodnes si nejsem jistý, co by znamenalo zavedení kursu podle V. Komárka pro mne osobně, ale myslím, že by to bylo spíše na škodu než k užitku, i když některé výhody by to jistě přineslo.
 
Začátkem 90. let se podnikalo volněji, protože regulace a úřadování nebylo tolik, i když o malé firmy se nikdo nestaral a každý významný politik jimi opovrhoval. Když se po nástupu ČSSD začala legislativa šitá na velké firmy dotýkat i malých, měli už jsme základ, se kterým už jsme to dokázali překonat a zatím to stále ještě jde. Vyžaduje to ale obrovské úsilí a dost prostředků, které bych raději investoval do rozvoje nebo dal spolupracovníkům za jejich snahu...
 
A jen na okraj - kupónovou privatizací jsem se moc nezabýval, vybral jsem nějaké podniky bez většího přemýšlení a za pár let prodal akcie asi za 20 000 Kč. Takže můj dojem z ní je také mírně pozitivní.
 
Přeji hezký den.
Venkovan 10.1.2006 14:19

Tož Soudruh Komárek nic

jiného neumí než Euro nebo marka za tři koruny.Když byl u svého kamaráda Fidela n Kubě a dělal mu poradce dostal těžký úpal na o to se sním tahne do dneška.
Ifo 10.1.2006 13:50

Krásná ukázka nesmyslnosti

Líbí se mi ono "Za třetí" v článku. Krásně to ukazuje, že peníze naprosto naprosto nevyjadřují žádnou hodnotu a jejich celkový základ pluje hodně na vodě. Stejně na vodě pro mě pluje celá ta pavěda zvaná ekonomie.
Ladislav N. 10.1.2006 19:15

Re: Krásná ukázka nesmyslnosti

Nicméně pojem "ekonomická negramotnost" je reálnou součástí dnešního (postkomunistického) světa u většiny českých občanů... Když už píšete o "pavědě", měl byste vyjmenovat i "buržoazní pavědu" kybernetiku, genetiku a další, které nebyly komunistům moc po chuti, protože dokázaly odhalit nesmyslnost systému, který vybudovali na krvi povražděných občanů...
Mirek Šejna 10.1.2006 12:31

Pane Hrbku, vzdejte to

místní blbci si ani nepřečetli, o čem tady píše komsomolec petřík, ale mají hromadu pindů na Komárka. Petřík vysvětluje Komárkovi, co to je parita kupní síly. Přitom Komárek v kritizovaném článku používá pouze porovnání v paritě kupní síly. Petříkovi to zcela uniklo a místním idiotům samozřejmě také.
Antonín Hrbek 10.1.2006 14:30

Re: Pane Hrbku, vzdejte to

Vážený příteli,
děláte, jako byste mne neznal. V této době, kdy se NP proměnil ve štvavý plátek  jsou pouze dvě možnosti - vzdát to úplně nebo bojovat. Řada solidních diskutérů to již vzdala. Vím že nelze zvítězit ale pokusím se ještě chvíli bojovat.
S přátelským pozdravem
° 10.1.2006 15:31

Pane Hrbku, p. Šejno...

vážení pánové (oba), jak tady kdysi pravil Faust (dnes již umrlý): je to marný, je to marný, JE TO MARNÝ... :-/
Dan z Piesku 10.1.2006 16:25

Re: Re: Boj s blbosťou nenožno vzdať

Vstali noví stachanovci, zostarli a rozumu nepobrali ani časom. Vyznačujú sa modrou farbou, neprimeraným sebavedomím a neukončeným vdelaním, pretože VŠ ekonomickú možno považovať v najlepšom prípade za pomaturitnú nadstavbu ukončenú diplomom. Niektorí priam psychydelicky veria tézam o voľnom trhu. Skúste si zájsť na obyčajné trhovisko ako predávajúci a prenajať si vybrané dobré miesto. Zistíte, že sú aj iné kritériá ako ponúknutá suma. (V roku 1983 bola životná úroveň v Československu podľa parity kúpnej sily niekde na úrovni 7 (reálnych) či 8a pol (deklarovaných) tisíc dolárov ročnérho príjmu na hlavu. Dnes je polovičná a dolár bol pritom výrazne poznamenaný infláciou. Podcenenie meny (vexlácke=klausovské) stále výrazné.) Ceny tovarov už svetové ceny majú, cena práce je prinajlepšom polovičná, než by mala byť. Vyššia cena práce neznamená automaticky vyšší výkon pracovnej sily. Už v antike vedeli, že otrok musí byť polohladný, aby bol správne motivovaný pracovať. S vyššími príjmami si človek viac váži voľný čas než tretie auto v garáži. Taže, k článku niet čo dodať, je to výtvor človeka, ktorý si nezaslúži ani zmaturovať. Šúdium ekonómie je ako štúdium práva. Nič nedá a stejne záleží len na praktických výsledkoch. Teoretizovať o príjmoch druhých dokážu najlepšie sociálne odkázaní, večne opálení spoluobčania. Ani ich nemožno presvedčiť, že by mali študovať viacero zdrojov.