29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Polemika s Josefem Zieleniecem

Josef Zieleniec se ve svém článku (Hle, náš národní zájem, HN 4.1) rozhodl přijmout výzvu Václava Klause k diskuzi o našich národních zájmech v EU a předkládá čtenářům svůj pohled na jedno z klíčových témat - na problematiku přijetí eura.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
gogol 15.1.2007 0:05

Vcelku nam pan Autor nepodal ani jeden argument v celku, pripadne s odkazy.

Dozvime se:  "Nemohu s jeho kritikou ani s jeho argumenty souhlasit", ale nejake argumenty se nedozvime. Hlavne se dozvime, ze pan Autor je proti. To ze cokoliv v zivote lidskem ma klady a zapory nam snad prozrazovat nemusi. Jedine argumenty jsou - spolecnou menu vubec NIKDY (s přijetím eura se vzdáváme své autonomní měnové a kurzové politiky ).

  Velmi zavadejici je odkaz na UK. Duvody neprijeti Eura UK byly predevsim psychologicko-konzervativni. Nyni tomu uz je o dost jinak. Hlavni roli pro/proti prijeti Eura hralo verejne mineni - nikoliv ekonomicke argumenty.

Pan je sice ekonom (mozna), ale clanek je psan spise z pozice euroskeptisty. V poradku - pravo na nazor ma kazdy, ale necht se pan Autor neschovava za ekonomii.

 

Joska 14.1.2007 23:41

Nejsem ekonomem

ale spíše věřím Skopečkovi. Nikam se taky nějak nehrnul..

zp 14.1.2007 23:15

Euro je

stále dost nejistý podnik a není kam spěchat. Zatím žádný Eurohujer nevysvětlil skutečný přínos přijetí Eura. Kdo chce v této měně obchodovat, činí tak už nyní a to i mezi tuzemskými firmami. A připravit se o možnost pasovat úrokové míry ČNB  na okamžitý stav ekonomiky může pouze šílenec nebo bruselský zaprodanec.

mirek 14.1.2007 6:32

Vychcanost

Je mi až nepříjemně, jak se v tomto článku popisuje něco, co mi výrazně připomíná vychcanost a podlost. Na jedné straně si lze přečíst, kolik miliard eur se v tom kterém roce přelije z Bruselu do ČR, stejně tak si lze přečíst, jak se naši potentáti dohadují, kdo a jak to má rozdělit, které ministerstvo je tím pádem lepší pro koho, rvem se jak hyeny o kořist, ale když se máme podílet na společné měně, tak to halt ! Počkáme si, až to bude pro nás čistým přínosem. Samozřejmě se pro tento účel napíše, že jediná správná metoda určení bodu přijetí, je ta, která dokázala jeho přijetí odmítnout. Kdo posoudí, že je skutečně správná ? Já jako laik určitě ne. Co však vím, je to, že když chceme dostat, musíme nejen dát, ale i počítat s rizikem a umět ho snést.

po šichtě 14.1.2007 7:23

Re: Vychcanost

Vaše moralizování není na místě. Nejde vůbec o to zda se podílíme na riziku. V rizikové situaci budeme teprve, když nepředloženě přijmeme euro. Můžeme svým rizikovým jednáním dokonce oslabovat euro. Pochopitelně daleko méně než Britové. Východiskem z této nesnadné situace může být souběžné používání eura s korunou a v čase, kdy český člověk bude schopen akceptovat euro ceny, lze zavést euro. Násilný termín zavedení eura rozhodí celý monetární systém, může dojít k prudké inflaci, či k sociálním problémům. Zjednodušeně - když v obchodech poběží několik let euro ceny, lidé budou mít vyjádřený plat v eurech, směna koruny a eura bude kdykoliv možná, tzn. poběží obě měny souběžně, pak je možné plynule přejít na euro. Ultimativním datem lze jen těžko přejít na jinou měnu. Vůbec nejde o zisk na euru, ale o rizika z toho vyplývající. Naši politici populisticky vydávají termíny a pak jsou nuceni je posunovat. Tím vytvářejí u lidí odpor a nedůvěru. Jinak společná měna euro pro Evropu jako celek je jen přínos. Klaus jako makroekonom by patrně nesouhlasil. Je zastáncem toho, abychom si sami ovlivňovali inflační růst či pokles. Ale propojenost Evropy a společných zájmů nás všechny členy donutí v čase užívat společnou měnu. Otázka je KDY máme spustit euro u nás. V roce 2010 to určitě nebude možné. Byl by to hazard!

EmillXX 14.1.2007 15:34

Re: Vychcanost

Nezapomeňte, že my do "bruselské" kasy také přispíváme, dokonce možná víc, než z ní dostáváme.

Haui1 14.1.2007 19:12

Re: Vychcanost

Promiňte, ale vy si vážně myslíte, že bychom měli jít do pro naši republiku nevýhodné akce? Tak to bychom byli v EU jediní (blbí). Nebo si myslíte, že Německo, Francie a další státy jsou dobrodinci? Nenechte se vysmát.

" Kdo posoudí, že je skutečně 14.1.2007 19:26

Re: Vychcanost

Tak o tom Mirku, nepiste. Spolecna mena opravdu nesouvisi s bruselskymi fondy. Takze vase tvrzeni "Co však vím, je to, že když chceme dostat, musíme nejen dát, ale i počítat s rizikem a umět ho snést." je mozna pravda ale tyka se uplne jine problematiky.

saša 14.1.2007 5:14

pan Zielenec

Má zajímavou minulost: kdysi se ucházel o ředitelování ekonomického ústavu - a snažil se všemožně! Nemám k němu důvěru- a nejenom já..

kirast 13.1.2007 12:47

Článek je zajímavý

ovšem rád bych znal i ty „Brownovy testy“. Určitě by nebylo marné, kdyby je znala veřejnost a občas se dozvídala průběžné hodnocení stavu Čestké republiky. To by potom ovšem jinak diskutovalo. Nebyl by link?

kirast 13.1.2007 12:48

Re: Článek je zajímavý

zajisté jsem měl na mysli Českou republiku. omlouvám se krasopiscům.

Emil 13.1.2007 14:17

Re: Článek je zajímavý

S vaší výzvou souhlasím i když nejsem ekonom průběžná hodnocení stavu České republiky by mě zajímaly je to dobrý nápad, ale kdo v tom pomůže?

Hustej 13.1.2007 18:40

Re: Článek je zajímavý

S Brownovy testy se to má asi tak, že když si zadáte ty správné parametry tak vám vyjde, že i Trabant je nejlepší auto - je totiž z bakelitu... :-) Tak nějak mě Brownovy testy v Česku zatím připadají jako když se bavíme o něčem virtuálním. Nikdo je nejspíš nikdy neviděl, ale všichni odpůrci Eura s tím argumentují jako s hotovou věcí. :-) Takže se plně připojuji k vaší žádosti, vůbec by to diskuzím neuškodilo.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 14.1.2007 5:34

Re: Článek je zajímavý

Jestli se jeste vratite k diskuzi, tak jsem je snad nasel v Guardianu

http://www.guardian.co.uk/EMU/Story/0,2763,375315,00.html

Benx 13.1.2007 11:30

Není kam spěchat

Důvod tlačit na euro co nejdřív, může být u p. Zieleniece docela osobní – kdo má svůj hlavní příjem z Bruselu a hradí si z něj náklady v Česku, má důvod brečet nad neustále sílící korunou. Kdo bral po vstupu v r. 2004 sto tisíc, ten z nich dneska má po přepočtu „jenom“ 87.

 

A s tím souvisí důvod, proč jsem zásadně proti přechodu na euro. Koruna má dneska zhruba stejnou inflaci i úrokové sazby jako euro, takže hospodářské dohánění Západu se promítá do posilování kursu. Čili roste nejen ekonomika, ale zhodnocují se i soukromé úspory. Kdo měl před rokem naspořených sto tisíc, dneska z nich má – vyjádřeno v eurech – sto pět tisíc. Poprvé se chystá měnová reforma, na které obyčejný člověk vydělá, a to tím víc, čím dýl ji budem odkládat.

 

Co by se s tímhle mechanismem stalo, kdybychom přešli na euro brzy? Prostě o tuhle výhodu přijdem a růstový diferenciál si bude muset najít jinou cestu – inflaci. Porostou ceny, porostou platy a korunové úspory dopadnou podobně (zřejmě ne tak dramaticky) jako před sedmnácti lety. Za to nám rychlé euro nestojí. Koneckonců netrávíme třetinu života v práci proto, abychom platili prestižní měnou, ale abychom se měli dobře, ne?

mh od Labe 13.1.2007 15:39

Re: Není kam spěchat

Opravdu není. Budeme žebráky Evropy. 80% obyvatelstva by měla příjem 150 - 350 euro. Ne každý má dnes 50 - 100 kKč. A ještě něco, není pravda že jen Brusel "tiskne eura". Proto je tato měna postavena na vodě. >-

Hustej 13.1.2007 18:58

Re: Není kam spěchat

 Vzhledem k tomu, že ceny produktu již také máme stejné jak v EU a ceny služeb velice rychle dohánějí západní průměr je velmi nasnadě co jediné zbývá, že bude růst, když bude jednotné Euro budou to mzdy...

 Zkrátka o výkonosti toho daného podniku nebude rozhodovat prostřednictvím ČNB nějaký český politik, ale růst reálných mezd v každé jednotlivé firmě.

 To co si tady popsal je pro mě spíš argument pro jednotné Euro.

Hustej 14.1.2007 3:07

Re: Není kam spěchat

 Co říkáš tomu, že ČNB celou dobu bojuje proti sílící koruně? Dokonce se jednou kvůli tomu dostala do deflace.

Hranicar 14.1.2007 22:41

Re: Není kam spěchat

Taky si myslim, ze prijeti eura by velice rychle vedlo ke zvyseni platu. A navic by neslo tak dobre tunelovat a hradit tunely ze statniho rozpoctu, a toho se politici boji. No za rok budeme chytrejsi, az uvidime, jak si letos povedou Slovinci.

mol 13.1.2007 3:08

no

Ona je i dalsi varianta: na soky nereagovat vubec, stejne to nema cenu. BTW i monetarni regulace ma svoje limity, neni neomezena, jak se nam autor snazi podstrcit.

Hustej 13.1.2007 2:26

Ekonom je nejspíš v týhle zemi každej kdo řekne, že soudruh je blbec...

No a nějaký argument proti přijetí Eura by tam tedy nebyl? :-) Prostě si ČNB svévolně přestane tisknout peníze a bude si je tisknout dál jen Brusel... Stejně to samozřejmě prozradí ihned růst inflace...

Mimochodem nedoufám, že tady někdo bude tvrdit, že USA by se mělo daleko líp kdyby měl jeho každý stát svojí měnu...

 A ještě jeden dovětek je celkem poučné vzít si průměrnou mzdu u nás a průměrnou mzdu nějakého státu v EU přepočítat ho s kurzem Eura. Regulovaného oproti členským zemím EU nic víc nemáme takže to už lze.

 Waltr Komárek se s markou za 3Kč moc neplet... :-)

 Je jen škoda, že v roce 2006 nám Maastrichtská kriteria utekla jen o 6mld. V roce 2005 jsme je totiž splnili... :-( Chyběl jediný rok...

Jenda 13.1.2007 0:19

Autor je ekonom, Zielenec politik

a jeste k tomu politik ktery ma nemale transakcni naklady z duvodu jine meny tady a v Bruseli.

?? 13.1.2007 1:02

Re: Autor je ekonom, Zielenec politik, spíše

bych řekl "trafikant"¨!!!

mol 13.1.2007 3:05

Re: Re: Autor je ekonom, Zielenec politik, spíše

Zielenec byl do sve funkce zvolen v radnych volbach. Zkuste si nechat od nekoho sectelejsiho vysvetlit, kdy se pouziva pojem trafikant.

promirul 13.1.2007 17:53

Re: Re: Re: Autor je ekonom, Zielenec politik, spíše

Pan Zielenec dnes není politik a není také ekonom.To že se potácí ještě někde v Bruselu,to už mu dlouho nevydrží.Je to kdosi,kdo sázel na nějaké koryto,to mu nevyšlo,tak aspoň vzal trafiku.