24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pojďme okrást střadatele

Problémem Evropy – a to Evropy v širším slova smyslu než jen eurozóny – není euro jako takové. Euro není prvoplánově chybným projektem. Problémem je měnová politika v eurozóně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 12.2.2021 21:36

jenom blázen může věřit dnes penězům . Rozumní lidé investují do hmotných statků jejichž hodnota v dlouhodobé perspektivě musí jen růst prostě proto, že jejich množství je omezené. např. pozemky ,nemovitosti, umělecká díla časem ověřených autorů a pod. Krátkodobé spekulace do akci jsou také možné ale to musíte pohyby trhu neustále sledovat a umět rychle reagovat .

J. John 12.2.2021 20:07

€ zona jde ke dnu. To je jisté. Škoda, že autorka nezmínila aktiva a pasiva na zúčtovacím systému €zony Target2. Tam již má Německo pohledávky ve výši více než bilion €. Takže ECB peníze již dlouho tiskne, protože ECB pohledávky uhradí a jen je účetně eviduje.

Trochu demagogické je: „...Bohatí dokážou přežít i bez státu; státní rozpočet bez bohatých nikoli....“. Takže kdyby Kaufland, který optimalizuje své daně např objednáváním předražených servisních služeb, např. IT v Německu u své „matky“, nahradilo tisíc menších obchodníčků, kteří by optimalizovat daně nedokázali, tak by se stalo co?

Kdyby musel Kaufland prodávat 55% zboží původem z ČR, takže by se nemuseli tolik dotovat čeští zemědělci, tak by se stalo co? Český státní rozpočet by na tom vydělal.

V absolutní výši dluží Řecko skoro stejně jako Německo, Itálie více.

V článku je dost nelogických závěrů.

M. Valenta 12.2.2021 14:01

Někdy po roce někde v hospodě: "Tak m i dej co máš a na zbytek zapomeneme, ale pamatuj, příště už za mnou nechoď". Zkrátka někdy věřitel zvolí tuto variantu neboť půjčovat není bez rizika.

Š. Hašek 12.2.2021 15:48

Lze i tak. Trefně jste napsal.

Lze použít mezi dvěma smluvními stranami.

Nelze použít v případě státní ekonomiky a zákona všeobecného!!!

V. Němec 12.2.2021 12:02

Nemám svých pár peněz uložených u lichvářů, ale u renomovaných ústavů, které jsou podle ratingu "zdravé" a mají miliardové zisky.

Jen, na rozdíl od svého dědečka při měně v roce 1953, jsem okrádán plíživě a neustále: Nulovým, ještě zdaněným úrokem, a dále spoustou poplatků.

A chtějte po starém člověku, aby inteligentně a promyšleně investoval.

To už je lepší úspory, ještě před kremací, prožrat a propít.

J. Jurax 12.2.2021 12:19

A navíc Vaše úspory žere inflace. A peněžní ústavy v dojemné shodě drží úrok z peněz jim svěřených na úrovni jednotek promile.

Š. Hašek 12.2.2021 15:52

Peněžní ústavy, spolu s moderními politiky/voliči používají již Vaše úspory na vlastní investice.

Hodně mladých z mojí široké rodiny tomu tleská. Bude to tak asi často. Všude se najde digitální hlupec.

Užírání z uložených peněz o ničem jiném nesvědčí, bude růst. Podporovatelů se najde dost.

K. Křivan 12.2.2021 20:22

Jo propít je skvělá nápad. Budete mít rychlou kremaci, možná shoří i krematorium. ;-D

M. Grundmann 12.2.2021 10:48

Základním problémem eurozóny je postulát, že je ničím neomezený pohyb kapitálu prospěšný všem stranám. To byla pravda v době, kdy existovalo plno investičních možností, které nebyly realisovány kvůli nedostatku kapitálu. Celá konstrukce však nepočítá se situací, kdy je kapitálu nadbytek a investičních příležitostí nedostatek. Je možné politiky omluvit, protože se jedná o historicky zcela novou situaci, která asi nemá v historii lidstva obdoby.

Nikdy v historii lidstva nežila tak velká část obyvatelstva neproduktivním způsobem života. Většinou člověk pracoval tak dlouho, dokud mu to zdraví dovolovalo, a pak v důchodu rychle zemřel. Dnešní západní společnost přišla s novou koncepcí, kdy člověk žije desítky let v relativně dobrém zdraví v důchodu a žije z úspor. Tím však vznikla obrovská poptávka po investičních příležitostech a k jejich vyčerpání. Příliv zahraničního kapitálu tak vede k situaci, kdy zahraniční investoři plení investiční příležitosti v zemi přílivu a odčerpávají dnes hlavní bohatství každé země, její investiční příležitosti.

Přesně to se stalo v rámci eurozóny. Severní země v čele s Německem využily výhod jednotné měny k masivnímu investování v jižní Evropě. Tím vyčerpaly velkou část tamních investičních možností, samozřejmě ty nejziskovější, a celková míra ziskovosti se tím v těchto zemích výrazně snížila. Jižní země tak nejen že ztratily možnost dohnat severní země, ale navíc ještě musí živit důchodce ze severních zemí, které tak exportovaly část svých vlastních demografických problémů na jih.

To je samozřejmě makroekonomický pohled na věc, nikoliv pohled morální. Morálka není nutně v souladu s věcnou stránkou věci a může mít dlouhé zpoždění, než se dostane do souladu se zcela novou situací.

J. Pavelka 12.2.2021 9:49

jestliže nemáme euro a je to jako bychom ho měli,. pak je to vše jenom plácání...

J. Pavelka 12.2.2021 9:47

Ovšem, pokud je věřitelem lichvář, první věta neplatí...Předpokládám, že když někoho zavřou pro lichvu, má co se týče vymáhání pohledávek smůlu...Nic neplatí 100%

P. Milan 12.2.2021 10:04

Lichvář nemá podporu zákona.

K. Křivan 12.2.2021 10:10

Ano, lichváři a mafie jedno jest. Oba jsou mimo zákon.

Š. Hašek 12.2.2021 10:14

Není to jedno.

Nejsem lichvář, capo taky ne.

Š. Hašek 12.2.2021 10:12

Nechte už ty lichváře ....

Z vyprávění, odposlechnuto, vím, že 95 % "lichvy" je hloupost dlužníků.

Smlouva dvou osob je jejich věc.

Počítám s tím, že politici, kteří budou chtít odpouštět dluhy (lapat zadlužené voliče) narazí i blbost těchto lidí na lichvu.

Lichva je problém "mimozákonný", jako i třeba prostituce. Čím víc se do toho bude "plamenně, poslanecky" šlapat, tím více si to bude žít svým životem!!!

Zkráceno. Nepatrné výjimky možné/určitě jsou.

L. Novák 12.2.2021 11:12

Už zase žvaníte...

Podle § 1796 nového občanského zákoníku (NOZ) je z titulu lichvy neplatná každá smlouva, při jejímž uzavření jedna strana zneužila tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení či lehkomyslnosti druhé strany za účelem získání plnění, jehož hodnota by byla vzhledem ke vzájemnému plnění v hrubém nepoměru.

J. Jurax 12.2.2021 11:48

"jedna strana zneužila tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení či lehkomyslnosti druhé strany za účelem získání plnění, jehož hodnota by byla vzhledem ke vzájemnému plnění v hrubém nepoměru"

Jojo, dalo-li by se uznat, že volby jsou smlouvou mezi voliči a volenými, pak by podle zmíněného paragrafu musely být všechny neplatné.

A referendum o vstupu do EU taky!

:-):-)

L. Novák 12.2.2021 18:38

Oni ti politici a lichváři na tom budou, pokud se morálky týče, asi podobně. ;-)

Š. Hašek 12.2.2021 16:04

No, ...... nedám si pokoj .......

Už 65 let žvaním, procenta umím, vopatrnej jsem, dluhy nemám, lichvář je pro mě něco jako obyvatel Alfa Centauri ......

Nehodlám vytahovat blbce a vyčůránky z jejich, vlastníma rukama vytvořeného svrabu!

Jsem mírně překvapen, že se domníváte, že Vás ten modernizovaný obč. zák. vytáhne z bryndy. Nejste blondýnou? Ta brožura popírá selský rozum, mnohde. Tam jsou fakt lahůdky, asi budete modernistou.

Potěšil jste mě opět Vaším zájmem o moje poznámky! Doufám, že nemáte syna/dceru, kteří hospodaří způsobem, že sedli na lep lichvářovi. Když si předtím pochopitelně proštudovali zákony! Měli si hlavně proštudovat svoje peněženky, debetky, kreditky, zeptat se starších a mrknout na procenta (6. tř. ZDŠ). Věnovat se tomu více než televizi!

Zdar zachránče zadlužených! Připravte si prachy! Jede se hopem!

L. Novák 12.2.2021 18:37

Už zase melete blbosti. Asi byste měl přestat chlastat tu slivovici. :-P

K. Křivan 12.2.2021 9:34

Nezaplacené (státem odpuštěné) dluhy by měli splácet ti, kteří pro ten zákon zvedli v parlamentu ruku. Do konce života. Oni a celá jejich rodina včetně babiček.

Š. Hašek 12.2.2021 9:45

Trefné.

Začal bych tím docela jednoduchým - pokud se budou platit alimenty "z našeho" - je tedy nutno zřídit fond pouze z peněz poslanců, ktaří to schválili! A ať si to potom rozhazují! Budu zvědav na ty pořadníky, podvůdky a kolik komu, které vyplatí!!! A kolik si stanoví plat šéfík toho fondu, tři náměstci a ..........

Nejsem dnešní. Dluhy nemám.

K. Křivan 12.2.2021 10:08

To by byl mírný začátek, který by asi nevzbudil odpor a pak by se dal rozšířit. Poslanci musí mít hmotnou zodpovědnost za napáchané zločiny. Odhlasování odpuštění dluhů JE zločin !

J. Jurax 12.2.2021 11:59

Nelze.

Politik za svá rozhodnutí nese odpovědnost pouze politickou, tedy de facto žádnou. Takže specielně nemůže platit škody či dluhy, jež svým politickým konáním spáchal.

Je pravdou, že v některých, arciť nedemokratických režimech takového politika občas nadlouho zavřou nebo popraví, případně v dobách revolučního kvasu odstřelí či pověsí, ale to se v zemích s pevnou demokracií, jako je ta naše, nemůže stát. Zůstávají jenom nějaké nové Rudé brigády či frakce pášící atentáty ...

Š. Hašek 12.2.2021 16:17

Já to vím .....

Já jen připomenu (Vám nikoli), že u kolébky demokracie stáli "zabednění pologramoti, mnohde jen bez dluhů chovali ovce", kteří tvrdili:

Než zvedneš ruku, tak pomni, že to sám musíš platiti a za svoje rozhodnutí budeš ručiti, tvým domem, tvoje děti převezmou platby!!!

Asi byla jiná doba.

Mě vyučilo kapesné a finanční operace v deseti letech. Jak vidno, někdo nebude vyučen nikdy.

Zachrání je Šabatová a Šojdrová, z Vašich a mých peněz.

Š. Hašek 12.2.2021 9:22

Velice trefný a velice potřebný článek!

S. Komik 12.2.2021 9:08

Pokud by se zavedla obvyklá praxe, že se dluhy nesplácí a odpouští, kdo by pak byl ochoten půjčovat, popř. za jaký úrok?

K. Křivan 12.2.2021 9:39

Mafie vám vžy půjčí. Ta si dokáže splácení vymoct. Třeba lámání rukou, sekáním prstů, ....

J. Jurax 12.2.2021 12:12

To ano.

Nicméně na úrovni států by tohle moc nefungovalo, i kdyby mafie lámala prsty úřadujícímu premiérovi.

Nakonec mafiáni nejsou tak blbí, aby půjčovali státům, které dluhy fakticky nemohou splatit ani v řádu století. Na takovou pošetilost je třeba politiků.

Š. Hašek 12.2.2021 10:34

Mnozí politici a jejich voliči myslí na "opatření čas od času". Pak se jede nanovo.

Ono půjčování je totiž věčné. A nesplácet také. A šponovat úroky také. A politicky se do toho vrtat také, tedy hlavně, pokud frčí "lidomilnost" - tu zaplatí voliči, někteří.