25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Po zelené do chudobince

Voda podraží, protože čističky nezaplatí Evropská unie, ale spotřebitelé vody. Špatná zpráva z Bruselu by neměla nikoho moc překvapovat. Přístupová smlouva k Evropské unii byla v oblasti životního prostředí natolik zpackaná, že by bylo naopak překvapením, kdyby všechno proběhlo hladce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.10.2011 17:14

Největší ekonomický zločin

Vynucení předvstupních podmínek do ES je bezkonkurenčně největším ekonomickým zločinem ve zdejším prostoru spáchaným. Vnucením západní sociální a ekologické zátěže a zákazem byť jen dočasné ochrany našeho oslabeného hospodářství, při povinností přijímat a chránit kapitál cizí, nám bylo zabráněno v tom, abychom využili svého mimořádného lidského kapitálu a realizovali "hospodářský zázrak" srovnatelný s tím Erhardovým poválečným zázrakem německým. Jejich tehdejší bezprecedenční křik o našem ekologickém a sociálním dumpingu, jejich využívání lživých soudních žalob.. je důkazem jejich tehdejších obav z našeho růstu. Obav, které úplně ukončil až "sarajevský atentát".

Ti kdo tato likvidační pravidla iniciativně prosazovali a dokonce rozšiřovali, jsou (vlastizrádní) darebáci (však mnohé z nich západní kapitál a Brusel svými koryty odměnil.) .

E. Heusinger 21.10.2011 12:49

Na Ostravsku

se lidé občas dusí. Hlavně, že Mittal levně vyrábí železo. Pan Mittal je velice rád, že existuje plno užitečných idiotů nadávajících "ekoteroristům".

F. Eliáš 21.10.2011 14:18

Re: Na Ostravsku

To co uvádíte je jeden z minimálně významných problémů. Kdo se dusí nemusí na Ostravsku bydlet. Ale daně, ze kterých se platí hloupé zelené nesmysly a jejich prosazovatelé, platí každý z nás.

E. Heusinger 21.10.2011 16:31

Re: Na Ostravsku

Mluvíte jak režimní propagandista 1948 - 1989.

E. Heusinger 21.10.2011 16:51

Re: Na Ostravsku

Zrušte odsíření, zrušte rekultivace, sypejte popílek kamkoliv a budete mít levnou ee. Vypouštějte odpad do řeky a budete mít levné výrobky. Atd.

J. Kunes 21.10.2011 19:19

Re: Na Ostravsku

Ano pane Heusingere, lide se dusi nejen na Ostravsku, ale i v kdejakem malem meste ci vesnici, kde se pali kdeco. No, hlavne, ze diky zelenym mozkum mame zakazane zarovky, mame drazi pohonne hmoty (bionafta, bioloih) a drazsi elektrinu. Zelene nejak neni slyset ohledne Mittalu a Ostravska. Zato Temelin, ktery vypousti vodni paru jim lezi v zaludku a za oceanem dokonce CO2 prohasili za jedovaty. Taky v Plzni byli velice radi, ze se kvuli zelenym stavba obchatu oddalila o cca pet let. Osobne si myslim, ze vetsine zelenych jde o ciste zivotni prostredi az na poslednim miste - minimalne jejich ciny tomu nasvedcuji.

P. Boublíková 21.10.2011 10:11

Tak zrovna tohle čištění vody

by mě tolik žíly netrhalo - pokud ovšem nejsou pravidla tak přísná, že vyžadují, aby z čističek vytékala čistější voda, než která je v pramenech nebo ve vodovodu.

Celkem nevidím důvod, proč by obce nebo firmy neměly vracet zpět do přírody vodu ve stejné kvalitě, v jaké ji odebraly.

R. Langer 21.10.2011 10:56

Re: Tak zrovna tohle čištění vody

Ale jistě. Problém je pouze jeden. Kdo to zaplatí?

P. Boublíková 21.10.2011 11:06

Re: Tak zrovna tohle čištění vody

Ten, kdo vodu zašpinil. Firmy si musí dát náklady na čištění vody do ceny výrobků.

R. Langer 21.10.2011 11:55

Re: Tak zrovna tohle čištění vody

No však ano, jenom bude to vodné a stočné trochu vyšší... ;-)

P. Boublíková 21.10.2011 13:46

Re: Tak zrovna tohle čištění vody

Samozřejmě že čisté životní prostředí vyspělého státu (průmysl,doprava, intenzivní zemědělství) stojí nějaké peníze, jako každé zvýšení životní úrovně a každá zdravotní prevence.

Jde jen o to, aby se ty peníze vynakládaly účelně, na odstranění skutečných a ne vymyšlených (CO2) hrozeb.

P. Boublíková 21.10.2011 11:13

Re: Tak zrovna tohle čištění vody

P.S. Tak je to přece se vším - nikde se neválí vyhořelé jaderné palivo (možná někde v Rusku - mám dojem, že to všechno sypou do moře někde u Koly), komíny mají odlučovače popílku, lapače oxidů síry (CO2 je něco jiného - s tím si příroda poradí), auta mají katalyzátory, chemické továrny mají čističky odpadních vod poměrně vymakané, na ukládání pevných toxických odpadů existují dost přísná pravidla - většinou se ale za drahé peníze likvidují... Proč by se zrovna voda (odjinud než z chemiček) neměla čistit?

M. Šejna 21.10.2011 8:50

Autor píše hovadiny

Cena vodného a stočného vůbec nemá nic společného s našimi závazky vůči EU na budování čističek. Autor tomu vůbec nerozumí, jen si potřebuje kopnout.

Drtivá většina čističek patři městům a obcím, zbytek patři soukromým developerům. Cena za budování čističek tak byla uhrazena buďto z daní, nebo v případě developerů z cen stavebních pozemků, do kterých se cena za budování infrastruktury započítala. 

Vodárenské společnosti jsou jen provozovatelem sítí a čističek. Cena vodného a stočného je tedy cenou za provoz a nikoli cenou za investici. Provozní náklady samozřejmě rostou díky inflaci a díky určitému monopolnímu postavení provozovatelů v daném regionu. S ekologickými závazky vůči EU to nemá ale vůbec nic společného.

M. Šejna 21.10.2011 8:57

Re: Autor píše hovadiny

ještě bych dodal, že cena stočného, což je cena za odtok domácích fékálií do kanálu, je v přepočtu na 1 kubík mnohem nižší, než cena za 1 kubík, kterou odveze fekální vůz ze žumpy v místech, kde kanalizace není.

Nejlevnější je samozřejmě vypouštět fekálie do volné přírody. Ale tohle asi autor článku nechtěl obhajovat jako nejlevnější formu vypouštění odpadu, že?

R. Jonák 21.10.2011 9:15

Re: Autor píše hovadiny

Tak tedy nevím kdo píše hovadiny, ale řekl bych, že jste to vy. To si jako myslíte, že vybudování čističky nemá vliv na cenu vody? Kdo tedy podle vás tu výstavbu čističky bude financovat, nebo snad investice je zadarmo? Asi jste spadl z jahody na znak.

M. Šejna 21.10.2011 10:10

pane Jonáku

Zajděte si na Váš obecní úřad a zeptejte se, kdo je majitelem čističky u Vás a kdo tu čističku zaplatil. Tam zjistíte, že čističky budují obce a města, nebo developeři. Pokud jsou investorem města a obce, tak se čističky financují z našich daní. Pokud je investorem developer, tak čističku zaplatí ti, co si od developerů koupí stavební pozemky připojené na čističku.

Města, obce a developeři ale nejsou provozovateli. Temi jsou vodárenské a kanalizační společnosti (např. Veolia apod.). Tedy firmy, které čističky nestavěly, jen je provozují. když platíte stočné, neplatite ho majiteli čističky, ale provozovateli čističky. V ceně vodného a stočného tedy nemáte náklady na budování čističek. Jsou tam jen náklady na provoz. Rekonstrukce čističek a kanalizací platí také majitelé a nikoli provozovatelé.

V obci, kde bydlím, postavil čističku developer Central-Group z peněz nás, kteří jsme si tam koupili nové stavební parcely. Provozovatelem čističky je Veolia. nedávno bylo nutné čističku renovovat. Renovaci platil a provedl znovu Central Group. Provozovatel Veolia do toho nedal ani korunu.

R. Langer 21.10.2011 10:59

Re: pane Jonáku

On to snad ten provozovatel čističky má od jejího majitele zadarmo? Nebo jak to myslíte, že neplatíte náklady na budování a renovaci čističky?

M. Šejna 21.10.2011 11:33

Re: pane Jonáku

Má to za náklady na budoucí opravy. Takže samozřejmě tam nějaký poplatek za pronájem je. Obec většinou kasíruje peníze na čističku od těch, co se na ni připojí. Poplatek za připojení na obecní kanalizaci bývá většinou kolem 50 tisíc. Těch 50 tisíc je příjmem obce. Jakmile se ale připojíte na kanalizaci, tak už neplatíte za připojení, ale platíte stočné za fekálie, které vypouštíte. Drtivou většinu nákladů za stočné dělá režie provozovatele, zatímco nájemné čističky je minimálním podílem.

Vy koukám ale pořád nechápete, že investice do čističek nejsou nákladem provozovatelů, ale nákladem obcí a developerů. To znamená, že náš vstup do EU nemá se stočným nic společného.

R. Langer 21.10.2011 11:53

Re: pane Jonáku

Ano, uznávám, jsem hloupý - furt jsem nepochopil, kdo teda tu čističku (stavbu) zaplatil. Obec a developeři? A kde na to vzali peníze oni?

M. Šejna 21.10.2011 14:29

ano jste hloupý

když nejste schopen přečíst si, co tu od počátku píšu, tak se to dá opravdu nazvat hloupostí. Takže ještě jednou:

Obce a města staví čističky z peněz daňových polatníků a z dotací EU

Developeři si nechají zaplatit čističku v ceně stavebních pozemků ke kterým čističku postavili

Provozovatelé čističky nestavějí a nevlastní. Provozování čističek je jim placeno ze stočného. Stočné nemá s EU nic společného.

R. Jonák 21.10.2011 11:28

Re: pane Jonáku

Nemusím na radnici chodit, protože vím přesně jak to je, tospíš vy byste si měl o tom něco přečíst, ostatně už to tady někdo napsal: vy si myslíte, že majitel to dá té společnosti zadarmo a navíc v mnoha případech jsou i provozovateli města resp. jejich společnosti.

M. Šejna 21.10.2011 11:42

proboha, Jonáku

Vám i Langerovi nejspíš scházejí mozkové závity, když si myslíte, že stočné je ovlivněno našim vstupem do EU.

Provozovatelé většinou uzavírají dlouhodobé smlouvy s majitelem čističek na provozování čističek. Většinou je to na 5 až 10 let. Nájemné je tedy na 5 až deset let předem určeno a je to opravdu velmi malá část stočného.

A co máte Jonáku za problém? Jestli vám vadí, že musíte platit stočné, tak stačí, abyste se opojil od kanalizace. Vykopejte si na zahradě žumpu a máte od vámi nenáviděné EU pokoj. Tržní cena vašeho domu sice po této vaši akci klesne, ale budete na EU a na provozovateli a majiteli čističky nezávislej. To za to stojí, ne?

:-P

P. Boublíková 21.10.2011 13:48

Re: proboha, Jonáku

Hovnocuc taky něco stojí.

Jediné řešení je nekadit:-)

J. Kadeřábek 21.10.2011 16:32

Město Brno odůvodnilo zdražení vody

rekonstrukcí čističky v Modřicích. Při tom brněnské vodárny prodalo Francouzům.

S. Ševeček 21.10.2011 8:43

Mezititulek: Co jsme si vyjebali, to teď máme

Ano.

K. Kužel 21.10.2011 4:36

Moudrý člověk řekl,

že s poklesem religiozity lidská potřeba něčemu věřit neklesá, jen se přesouvá do jiných oblastí, například ekologismu. A každé božstvo, i to moderní, si vyžaduje oběti.

Zajímavé bude, až se bohu Greenpissovi zachce třeba krve neposkvrněných panen.

S. Ševeček 21.10.2011 8:47

Re: Moudrý člověk řekl,

Pěkné, pane Kuželi.

Já bych to zestručnil - s poklesem čehokoliv, lidská malá ani velká potřeba neklesá.

S. Ševeček 21.10.2011 8:48

Re: Moudrý člověk řekl,

A ještě - Non olet.

K. Kužel 21.10.2011 9:49

Re: Moudrý člověk řekl,

Díky za to odlehčení těžkým lejnovým kalibrem. Kontrasty jsem vždy miloval.

T. Matušák 21.10.2011 4:20

zelení nemají rozum

přesně souhlasím s autorem.Nesmyslné eko požadavky  doženou nejen obyčejné lidi,ale i firmy do opravdových finančních potíží.Škoda,že se nevede statistika,kolik firem už muselo zastavit svou činnost kvůli vysoké ceně elektřiny,nebo sotva přežívají a děsí se dalšího navýšení.Pak ještě přijde soudružka ze životního prostředí a sdělí jim,že jako firma špatně třídí komunální odpad a nedej bože,že tam objeví žárovečku,hned jsou pokutky.To se pak firma zavře a zelení mají radost,že ubyde čehokoliv škodlivého