16.4.2024 | Svátek má Irena


EKONOMIKA: Po koronaviru návrat do 18. století

16.7.2020

„Evropa je ve skvělé pozici,“ oznámila předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Myslela tím, že máme nejlepší předpoklady uspět v nové ekonomické realitě po koronaviru. Nový svět podle Lagardeové překvapivě připomíná svět, jaký byl někdy v osmnáctém století.

V menších rakouských městech při české hranici narazíte na zajímavé uličky. Ne jedné straně řada přízemních domků, před nimi asfaltová cesta a za cestou miniaturní zahrádky, případně ještě romantický potok.

Takové domky se stavěly koncem osmnáctého století pro textilní dělníky a vešel se do nich právě jenom tkalcovský stav společně s kuchyní a stísněnou ložnicí. Setkané sukno dodávali tkalci do blízké továrny, odkud si zpátky nosili materiál. Dnes uličky patří k oblíbeným lokalitám, protože v nich už nezaclání tkalcovské stroje a domky se nastavily o patro. Přesto je podstatná jejich dřívější funkce, protože je dokladem, že předsedkyně Lagardeová nepřichází s něčím úplně novým.

Novým trendem hospodářství podle ní bude digitalizace spojená s častějším využíváním home office a nakupováním na internetu, což otevře cestu k rozvoji zelené ekonomiky. Nebudou už tolik potřeba velké a energeticky náročné kancelářské budovy, obchoďáky s obrovskými parkovišti zahynou na úbytě. Jako kdybychom se vrátili do osmnáctého století, napadne každého, kdo viděl uličky bývalých textiláků.

Během koronakrize jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje doma s využitím rychlého internetu a programů typů Skype, Whatsapp a jak se jmenují všechny ty různé videokonference. Je to stejné jako kdysi, jenom tkalcovským stavem je dnes počítač.

Nákupy si mohu odbýt namísto vesnického konzumu v jediné blízké výdejně zboží objednaného přes internet, případně mi je bude nosit poslíček, tedy donášková služba. Kdo má zahradu, může klidně zase zkoušet samozásobování zeleninou. Teď už jde jen o to, jestli je staronový obraz opravdu taková idyla, jak to vypadá a jak tvrdí předsedkyně Lagardeová.

Kdo má zkušenosti s home office, ten ví velmi dobře, jak taková domácí práce likviduje rodinnou pohodu, případně jak rodina překáží v práci. Nemluvě o tom, že se hodiny strávené u počítače podezřele protahují až do půlnoci.

Ale co dělat – při práci na dálku dostanu objednávku a můžu ji dodělat, nebo nechat být a přijít o místo. Tak to bylo v osmnáctém století. Nemluvě o tom, že u počítače si člověk pomalu odvykne chodit ven nebo mluvit s lidmi jinak než přes elektronické přístroje.

Svět po koronaviru bude skvělý, říká šéfka centrální banky a přináší tím lepší náladu. Než se ale člověk pustí za novou, lákavou vizí, musí si také ujasnit, na jaká rizika či strašidla může cestou narazit.

Autor je komentátor serveru Echo24

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus