25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Po covidu

Když během března 2020 začaly vycházet údaje o nezaměstnanosti v USA, ekonomický svět byl šokován.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Moravec 21.4.2021 6:32

“ Co když nás čeká ... “ . “Co když ne”: říkával můj šestiletý syn. To, že si pořád ještě žijeme jak se říká, jak prasata v žitě je fakt. Asi tak, nebude li pršet nezmoknem.

J. David 20.4.2021 15:17

Zmrazení mezd ve státním sektoru? Pošetilče, byrokrat je cosi jako aristokrat, bez něho rab ani nemůže si flautelčně ulevit, aby nepotřeboval štempl od amtu. Tuhle jsem byl na magistrátu kvůli nějaké lapálii. Ouřadové s lejstry v chodbách kontoáru v podpaždí, s výrazem schváceného dělníka v kamenolomu, pípající čísla na displejích, kudy tudy do Bavorova. Pravda, požadované lejstro jsem dostal, ale po mnohých úskalích. Vydati se na ouřad (jak kde), je to jako Verneovka. Přidat na platech úředníků, či nepřidat? Vytváří ouřada přidanou hodnotu? Toť otázka, rád se nechám poučit.

D. Polanský 20.4.2021 12:52

To, že nic není zdarma, víme všichni. Teď by především mělo nastoupit zmrazení mezd v státním sektoru, ale Schillerová je připravena rozhazovat, sice ne všem , ale těm a těm přidáme. Šilerismus to je ekonomické šílenství.

M. Pivoda 20.4.2021 11:12

Diskutující V. Cícha zde připomněl skutečnost, že čínský komunistický styl řízení čínských "kapitalistů" přispěl k technologickému prvenství čínské firmy Huja-Hej v sítích 5G. Dopady tohoto vývoje sice lze koordinovaně oslabit (viz agresivní obchodní politiku velkého obchodníka Donalda), ale tu událost samotnou nelze ukecat.

Uklidněte se, prosím. Ne, tou jednou bitvou nebyla technologicky poražena technologická velmoc, USA. Ale toto čínské vítězství v jedné bitvě již vedlo ke změně americké ekonomické strategie: V USA totiž obratem zavádí "odvětvovou politiku", protože učebnicová tržní ekonomika by v tuto nevhodnou dobu fakticky podřezávala sílu amerických technologických korporací, a tím je i oslabovala v konkurenčním střetu s čínskými firmami.

Je to přece jen složitější mezinárodní situace pro rychlé zhodnocení českými Pepíky.

V. Cícha 20.4.2021 10:37

Jak bude po covidu, vymizí-li ze světa, stejně jako z našich myslí? Na to jedna kříšťálová budoucnost odhalující, nestačí. A ve starostech s covidem poněkud se vytratilo jedno nemalé nebezpečí: 5G věže.

Jejich největčí koncentrace jako sdělují, myslím, že věrohodné zdroje....největší koncentrace věží je právě kde? Ve Wuhanu! A Čína vehementně propaguje instalaci věží v mnoha západních zemích. O důvou k tomu není třeba přílišného teoretizování. O nebezpečí z toho ́plynoucího varoval D.Trump v posledních dnech v Bílém domě. Nejde totiž jen o technickou stránku věci, stonásobné zryclení funkce ppti věžím 4G, ale bezpečnost, kterou se právě instalací 5G snaží v západních zemí narušit a zlikvidovat, coby součást své snahy o světovou dominaci.

M. Pivoda 20.4.2021 10:22

Co po Covid-19? Jak to vidí Algorithmic Investment Management.

Dle jakého algoritmu asi zmínil autor Kohout v posledním odstavečku svého článku onen "Minimální nepodmíněný příjem" (Universal Basic Income - UBI)?

Možná, že autor dodal jakési budoucí vysvětlení pomocí minulé, tedy historické analogie. Cituji z textu autora Kohouta:

"... tehdejší politici se totiž domnívali, že sociální nepokoje spojené s krizí by mohly narušit základy společenského řádu. Rozhodli se proto pracující třídu uplatit sociálními výhodami. ..."

Hm. Odporný ÚPLATEK ve výhledu, opět i ve 21. století?

Ve výhledu je tedy opět jakési "neetické" chování v rámci stávajícího kapitalismu?

Pozor! Tentokrát by ale šlo o skutečně velký úplatek, který by musel být trvale udržitelný. Nešlo by jen o jednorázovou obálku pokoutně zasunutou komusi do kapsy.

Měl by budoucí UBI být systémovou změnou umožněnou dnešním intenzivním technologickým vývojem? Představitelé této země, Česko, ale fakticky pracovali na zpomalení českého technologického vývoje. Ruku v ruce s českými ideology.

"Marně honí v potu tváře, nedohoní hodináře, kdo zmeškal svůj čas. "

P. Hatina 20.4.2021 8:36

Jenomže no právě - to co je v závěru popisováno jako historicky chybný krok západní Evropy od let 70.tých se nyní se zpožděním může promítat i UeSej, země neomezených možností. Proč pracovat, když stát platí, je jistě ptají i současné generace amerických aktivistů.

J. Nevrkla 20.4.2021 8:01

To americké oživení je ovšem tlačené bilionovymi záchrannými balíčky, pak to začne brzdit jejich splácení nebo hyperinflace.

R. Langer 20.4.2021 7:39

Kdy budepo kovidu? Až zmizí chřipka? ;-D