20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Platy státních šéfů

Jedním z nejúzkostlivěji střežených ekonomických tajemství v ČR jsou platy šéfů státních firem. Jejich výši se zatím nepodařilo zjistit ani vládě. Když se o to nedávno pokusila, nezjistila dokonce ani to, nakolik ministerstva, pod která státní podniky spadají, dodržují zásady odměňování státních manažerů, které vláda zavedla již v roce 2010.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Skála 14.7.2014 15:05

Nejjednodušším řešením by bylo

kdyby státní firmy prostě nebyly. Není potřeba ani státní pošta, ani státní dráhy.  Zbylo by pár neziskových podniků, které by např. spravovaly koleje a silnice (a vodárny!). A platy jejich manažerů by se určovaly konkursem (viz článek).

M. Sedláček 14.7.2014 14:56

To není jádro problému.

Problém je, že vůbec nějaké státní firmy existují.

P. Maleček 14.7.2014 5:39

Víc úplatky než mzdy manažerů plní partajní pokladny

Nenažranost a zvrácenost českých partají je již tak daleko, že hlavní úlohou ministrem, tedy partají dosazeného státního manažera a úředníka není správa a rozmnožování státních financí, ale tučné odvody do partajní pokladny. A nejen z mezd, ale hlavně provizí od firem, kterým je pod cenou prodáván státní majetek nebo zadávány předražené pronájmy a zakázky.

Nejvíc to bučelo u Ištvánem proslavených tří poslanců ODS uplacených za opuštění sněmovny posty ve státních podnicích. Jejich obhájci i z řad ODS křičeli, že ti chudáci jdou na svých nových postech oproti sněmovně s platy dolů, tak jakápak korupce.

Ovšem realita je taková, že většinu příjmů na těchto postech netvoří oficiální mzda, ale úplatky za okrádání státu. I po jejich většinovém odvodu do partajní pokladny (přes tzv. dárce - viz kadeřnice darující partaji miliony) státnímu manažerovi zbude částka mnohonásobně překračující jeho oficiální plat.

To se týká i vysokých úředníků ministerstev a státních organizací s prsty na transferu státních financí a majetku. Proto dodnes nemáme zákon o státní službě. Kdyby byl skutečně funkční parlamentní partaje včetně komunistů by dávno zkrachovaly.

J. Vintr 14.7.2014 1:23

Je velmi pravděpodobné, že tady jde o korupci

a že nesmyslně vysoko odměňovaný manažer se o tyto peníze dělí s tím (nebo těmi), kdo ho na tento post dosadil a určili mu výši platu ....

Takže v konečném důsledku jde zase o krádež erárních peněz.

V. Kain 14.7.2014 12:49

Re: Je velmi pravděpodobné, že tady jde o korupci

Platy těch vyčůraných manažerských bulíků se započítávají do celkového mzdového průměru.

V soukromém sektoru by z nich uchytil málokterý a pokud tak ne za statisícové měsíční platy.Je to v podstatě zlodějna podporovaná státem.Nýmand z ČD má větší plat než ministerský předseda David Cameron.