25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Plácání do vody

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 27.8.2009 10:16

Chybí odhad, jak moc by se protáčely panenky,

kdyby centrální banka měla sazby - čekněme - o dvě a půl či tři procenta vyšší.

Pokles úrokových sazeb ČNB totiž jen částečně kompenzuje nárůst úroků z prozaického důvodu, kterým je nárůst rizika.

gerontusinza 26.8.2009 14:10

Ale mělo pane Zaoral mělo.....

spořitelna mě snížila úroky z účtu z 3% na 1,4% ani nemrkla, ale poplatky ve výší 330 kč/ měsíc ponechala ......... tak se tomu moc divit nejde...... takže to vlastně zase platíme my co myslíte pane...... ta krize je ale tvrdě výdělečná...;-D

www racek 26.8.2009 23:33

Re: Ale mělo pane Zaoral mělo.....

bych se nesmál. mě taky. takže hledej, šmudlo. ale kde?:-P

Sid 27.8.2009 0:57

Re: Ale mělo pane Zaoral mělo.....

Je spousta jinych bank. Nektere ani poplatky nuctuji. Odejdete od sve banky.

třetí 26.8.2009 11:58

Kroky ČNB nejsou ničím zvláštní,

jsou jen v kontextu´úrovně politiků, kteří neřídili nikdy ani trafiku. Jen si vzpomeňte na výroky exministra financí Kalouska někdy v říjnu a listopadu 2008 o tom, že se nám krize vyhne. Tento prohnaný politik opět nabízející spásu republice pod kabátem Schwarzenbergovým, místo aby přijal okamžitě úsporná opatření nechal jet výdaje státu setrvačností až do dnešních smutných konců.

Tuto republiku už dávno neřídí vláda, ale loby.

vládík 27.8.2009 10:18

Re: Kroky ČNB nejsou ničím zvláštní,

Správně. Kalousek měl vyřvávat: "Zachraň se kdo můžeš, žene se k nám krize."  Te přece dělají všichni ministři financí. Někdy jen cvičně. A pak koukají ten run na banky.  Nebo ne???

Kon 26.8.2009 10:48

Snížení ceny peněz

Ekonomové stydlivě používají termín "snížení ceny peněz" místo by řekli naplno a pravdivě, že jim jde o posílení inflace v zájmu snadnějšího splácení státního dluhu, což vede ke všeobecnému zdražování zboží (které se pak svede na obchodníky) a nenápadné okrádání občanů o jejich úspory. Pochybuji, že toto je cesta z krize. Spíše cesta do krize další.

Martin 26.8.2009 13:48

Re: Snížení ceny peněz

Naši bankéři by nejraději,kdyby koruna byla 50.-za euro a HR kuna za 30.-:-D

vládík 27.8.2009 10:19

Re: Snížení ceny peněz

Co by z toho měli???

Pytel 26.8.2009 10:37

transmisní mechanismus

Zdá se, že se do čestného a spravedlivého tržního prostředí, ve kterém jinak skvěle funguje "transmisní mechanismus", vetřela nějaká krysa.

vltava 26.8.2009 9:13

Výpadek inkasa daní

Nechápu, proč autor varuje před výpadkem inkasa daní. Menší daně jsou přece v zájmu každého občana. Nevidím nejmenší důvod dávat moje těžce vydělané peníze státu, aby mi ten za ně pak něco kupoval - třeba i to co nepotřebuji, vždy předražené díky korupci a nic moc co do kvality - když si to všechno mohu koupit sám, pokud mi tedy stát moje peníze nesebere.

Připomínám, že korupce v prostředí miliardových státních zakázek je neodstranitelná. Příležitost prostě dělá zloděje a miliardy jsou velká příležitost. Jediná cesta ke snížení korupce je snížení výdajů státního rozpočtu, formou snížení a zrušení daní. Pak nebudou mít státní úředníci z čeho ujídat.

V 26.8.2009 9:56

Re: Výpadek inkasa daní

jenze on ten vypadek inkasa znamena, ze z nizsich zisku se odvadi nizsi dane...

podle vas by tedy ideal byl, kdyby zisky klesly na nulu?

samozrejme je dobre platit co nejmene dani, ale ne za cenu treba ztraty prace, pochybuju ze si nezamestnani libuji, ze ted nemusi platit dane, anebo nevydelavajici si podnik.

vltava 26.8.2009 12:05

Re: Výpadek inkasa daní

Ne. Ideál by byl, kdyby daně klesly na nulu, nebo se k nule blížily.

Pokud jde o nezaměstnané, tak vyšší zdanění práce pochopitelně nezaměstnanost zvyšuje, protože pokud kvůli daním podnikatel může za stejné peníze najmout jenom jednoho zaměstnance místo dvou, tak jak to asi dopadne.

Kon 26.8.2009 10:54

Re: Výpadek inkasa daní

Snížení daní je možné jen radikálním snížením t.zv. mandatorních výdajů. Bohužel k tomu se naši zákonodárci stěží odhodlají: Když někomu seberou pastelkovné, nebudou volit příslušnou stranu. To je to neštěstí volební demokracie a všeobecného hlasovacího práva. Cesta k ozdravení je tím blokována a výsledkem bude inflační marasmus, jako třeba v Itálii.

vltava 26.8.2009 12:12

Re: Výpadek inkasa daní

Ano, bohužel máte úplnou pravdu. Jsme chyceni v pasti demokracie, kdy k udržení současného nezdravého stavu (vysoké mandatorní výdaje a všeobecné volební právo) stačí, aby k volbám přišli státní úředníci a každá změna je zablokovaná.

www racek 26.8.2009 23:32

Re: Výpadek inkasa daní

naše daně a náš stát patří ve vyspělém světě k těm nejmenším.

tedy, až někdy pojedeš jako ... ehm   po obecní silnici a zastavěj tě policajti za překročení rychlosti, možná že tě to napadne.

Minutus 26.8.2009 8:56

Poize teorie mohou pokulhávat za praxí

A pokud kulhají na obě nohy, jsou nejspíše k ničemu. Zpolitizovaná ekonomie - proč to nenazvat pravým jménem - politická ekonomie současnosti moc použitelná není. Podobně jako nebyla použitelná ta komunistická.

PH 1/09a 26.8.2009 10:10

Re: Poize teorie mohou pokulhávat za praxí - krize a její sociální rozměr

Krize má etický a sociální rozměr, připomínají zvláště církevní hodnostáři, mezi kterými se najde řada Marxových příznivců. Canterburský arcibiskup Rowan Williams například zpochybňuje základy dnešního kapitalismu. V rámci systému jde všem pouze o dosažení co největšího materiálního blahobytu. Zdroje ovšem nejsou pro všechny a tak se čím dál větší část populace se dostává do potíží. Williamsovi to připomíná třicátá léta v Německu, kdy značná část lidí dala přednost jistotě národního socialismu před nejistou existencí v krizí zasaženém tržním prostředí.

Předseda rady Evangelické církve v Německu Wolfgang Huber si v deníku Berliner Zeitung stěžoval, že peníze dnes nahrazují Boha. Výslovně kritizoval předsedu představenstva Deutsche Bank Josefa Ackermanna, který před počátkem krize údajně sliboval svým klientům roční výnosy cenných papírů ve výši 25 procent. „Tím vzbuzoval stále větší očekávání, která nemohla být naplněna,“ upozornil biskup na jednu z příčin krize.

Nejdůkladnější práci si dal s oživením Marxe jeho jmenovec, katolický mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, který dokonce napsal knihu s povědomým názvem „Kapitál“. K myšlenkám svého slavného předchůdce se hlásí úvahou, že společnost není pouze souborem jednotlivců, kteří soutěží o ekonomický prospěch, ale zároveň má sociální rozměr.

Minutus 26.8.2009 12:44

A to je ekonomie, nebo politika?

Říkám jen, že většina ekonomů se nechová k ekonomice jako ke vědě, jen melou ohrané poučky podle svého politického přesvědčení.

Curious 26.8.2009 8:42

Proc je export zivotne dulezity?

Jestli muj produkt koupi Cech nebo Nemec je z meho hlediska preci jedno. Nebo se pletu?

vltava 26.8.2009 9:01

Re: Proc je export zivotne dulezity?

Export je životně důležitý proto, že jsme banánová republika. Jenom místo banánů jsou auta.

Honza 26.8.2009 9:49

Re: Proc je export zivotne dulezity?

Německo není banánová republika a export je pro ně nejdůležitější,přímo životně nejdůležitější. právě ten dělá německo tak silné.Podívejte se do všech supermarketů v celé evropě (hlavně té východní ) 8 výrobků z 10 je z německa.Pro ně dobré,pro nás špatné,jejich firmy mají zisk,naše krachují.

Novák 26.8.2009 10:41

Re: Proc je export zivotne dulezity?

Je to ještě náš export, když si německá firma v Čechách vyrobí auto a toto německé auto si vyveze  pryč? Jistě ho v Německu vykazují jako svůj výrobek , my možná taky. Já si myslel, že u exportu ČR musí jít o náš výrobek, který prodáme za hranice.

Honza II 26.8.2009 11:06

Re: Proc je export zivotne dulezity?

vyváží se sice jako náš výrobek,ale většina zisku jde němcum. Jiné je to s pivem,nebo s chmelem.

V 26.8.2009 9:59

Re: Proc je export zivotne dulezity?

to jo, jenze tech Cechu je mnohem min nez Nemcu a taky jsou Nemci bohatsi a tak se jim lepe prodava zbozi

cim to ze tu dneska komentuji lidi uplne mimo misu

vltava 26.8.2009 12:01

Re: Proc je export zivotne dulezity?

Je to naopak. Němců je hodně, a proto je tam vyšší konkurence než u nás, takže s cenami tam musíte jít dolů. Je to vidět např. na srovnání cen za elektroniku nebo automobily.

Takže kdybych si měl vybrat, tak prodám radši Čechovi než Němcovi, protože tomu mohu nadsadit cenu a on to dá.

Curious 26.8.2009 19:43

Re: Proc je export zivotne dulezity?

Presne tak. Zivotne dulezity je zisk, ne export.

Mgr. Milda 26.8.2009 8:36

Problém máme díky neschopnosti politiky přejít na Euro

raději vytrvale zvyšujeme státní dluh a slibujeme kdekomu, co po volbách dostane.

ra.ri.ta 26.8.2009 7:51

KONEC V NEDOHLEDNU

Jsem rád, že si konečně někdo všiml, že aktivita státu a centrální bynky je neúčinná, nefunkčí a škodlivá.

Náznak oživení je jen a jen důsledek korekce sestupného trendu.

Múžeme spekulovat jen a jen kdy tato korekce bude dokončena a kam to následně ječtě spadne.

V každém případě půjne o roky.

Mila_N 26.8.2009 9:50

Re: KONEC V NEDOHLEDNU

...a škodlivé je chování i komerční sféry. Pokles např. hypoték nezachrání zvyšováním úroků z úvěrů a pokud uzavřely "blbé" úvěry tak to musí padnou na ty dotčené t.j. banka a nesplácející a ne na ty co řádně platí resp. na případné nové úvěry.   ...