28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Petr Pithart ležící, spící, nekonkurující

Když Petr Pithart před měsícem publikoval svůj text Cena za konkurenceschopnost (výstižnější titulek by byl Nechtěl bych konkurovat Číně), několik dnů na něj nikdo nereagoval. Přičítal jsem to dobrému vychování: evidentní nonsensy se v lepší společnosti přehlížejí a jejich autorům se v nich nemáchá čumáček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 12.6.2012 21:49

Indičtí informatici

nejsou Asiaté rasou - to statisticky vyšší IQ se vztahuje na rasu žlutou :-)

J. Kanioková 12.6.2012 17:26

Výborné shrnutí,

akorát že se nedivím, že Pitharta nikdo nečte, protože jeho úvahy jsou PŘESNOU přehlídkou myšlení 95% P&L. Plané teoretizování, filozofické mudrování, často šmrncnuté teologií. Kolektivismus, internacionalismus, konstruktivismus, + utopie.

Když do toho prsknou štipku ekonomiky, zpravidla je to zcela zcestné. S realitou to většinou má společného pramálo. Nejhorší je, že si vypěstovali dorost, a tak ta ujetost pokračuje v Macháčkovi, Sedláčkovi a podobných exotech..

V. Husák 12.6.2012 16:11

Práce pro dospělé - kolem sedmdesátky

by mohlo být habaděj, jen kdyby poslanci odhlasovali zákon, že za zaměstnance ve věku například od 65 let nemusejí zaměstnavatelé odvádět zdravotní a sociální pojištění. Podnikatelé by si hned vyhodnotili, na jakých místech mohou starší lidé bez problému pracovat a kde se jim tedy "prdůch" vyplatí.

Míst pro mladé je dostatek, ale není zájem o politology, historiky umění a o další v průmyslu a službách profesně nevyužitelné lidi. Vyučence, řemeslníky, průmyslováky, techniky, konstruktéry a inženýry všeho druhu dnes hledají v téměř každé větší společnosti. Jenže školství produkuje čím dále víc mladých s nepotřebnými profesemi.

Já sám jsem absolvoval nejdříve střední školu, pak jsem se za dva roky ještě vyučil v oboru pro maturanty a teprve později jsem dálkově studoval vysokou školu. Mohu vám říci, že i dnes jsem za ten starý výuční list vděčný. Zkušenosti z práce v řemeslném oboru se mi totiž v životě mnohokrát velice hodily !!!

J. Chaloupka 12.6.2012 14:08

Jak by pan Pithart vysvětlil vynález PC a IT,

které daly v posledních desetiletích vzniknout  milionům pracovních míst. Ale buďme velkorysí, tenhle prominent (pochází také z prominentní komunistické rodiny, to jen na vysvětlenou ten marxistický podklad myšlení) už bude brzo končit a jako důchodce jistě pozná, co je to péče státu o seniory. Skoro by mi ho bylo líto.

Z. Halousek 12.6.2012 13:22

Západní civilizace

Dobrý den,

připouštím, že se zmínka o západní civilizaci objevuje na konci textu z ničeho nic. Chtělo to trochu vysvětlit, asi už mne nebavilo dál psát.

Pokud jde o obsah pojmu západní civilizace, odkazuji Vás na wikipedii a spousty dalších zdrojů na netu. Je to zavedený termín, nehodlám ho vysvětlovat. Překvapuje mne, že se nad ním někdo (Vy) pozastavuje.

Západní civilizaci jsou dnes (bohužel) vlastní pithartovské přístupy, shrnu je do jednoho výrazu "nepřipravenost na to, že bude hůře". Příklad? Všechny ty protesty v Evropě proti úsporným opatřením, dále, volby těch, co slibují modré z nebe a blahobyt bez tvrdé práce, a podobně. Pithartova protekcionistická idea k tomuto neblahému a neperspektivnímu proudu jednoznačně patří.

S pozdravem, Halousek

M. Kosejk 12.6.2012 12:30

jen jeden z volů

Pithart je jenom jedním z těch volů, kteří si neuvědomují, že převzetí osobní a rodinné odpovědnosti je nutností. Jinak prostě nepřežijeme. Podívejte se na okolní svět. Např. muslimové považují za nejbližší příbuzné třeba bratrance z třetího kolena. A tyto široké rodiny si pomáhají a nespoléhají se na stát. Naproti tomu my ty rodinné vazby rozmělnili a spoléháme se na stát. Na stát, který je předlužený, protože nezvládá a navíc rozkrádá. A rozkrádá hodně, protože jsem mu hodně svěřili. Pithartovy stížnosti na to, že by bylo hrozné, kdyby se o seniory staraly rodiny, jsou stížnosti pro většinu světa nepochopitelné. Běžte se třeba optat místních Vietnamců, jestli by se o stařečky měl starat spíš stát  a nebo rodina - a budou na vás čumět jako na sobecké hajzlíky, co se nechtějí starat o rodinu.

Všimněte si, že dnes se v EU už nežije jak dříve - tj. ve vícegeneračních domácnostech, ve kterých vždy byl někdo doma, kdo se mohl postarat o děti a o stařečky. Dnes každý chce žít samostatně a od rodiny nic neočekává a ani jí nijak nepomáhá. Tuhle si mi stěžoval poměrně bohatý známý na malý důchod jeho matky - a když jsem se ho zeptal, proč ji prostě nepošle každý měsíc pár tisíc na účet, že na to rozhodně má - tak se rozčílil a řval, že je to snad věcí státu, aby jí zajistil důchod...

J. Matuška 12.6.2012 21:27

Re: jen jeden z volů

V Asii je asi běžné, že mladí se postarají o staré, je to díky jejich "kultuře". V Itálii si hodně stěžují, že synáčkům se nechce z domu, z tzv. mamahotelu. V USA je snad ještě stále zvykem, že synové a dcery opouštějí své rodiče a starají se sami o sebe. Svět je barevný a je to dobře. A ještě poznámečka. Obdivuji pracovitost vietnamských rodin, kteří snad ani neznají pojem dovolená a přijatelná denní pracovní doba. Ale na konkurenceschopnost musíme jít jinak, jim se v jejich pracovním nasazení nevyrovnáme i kdybychom se rozkrájeli.

J. Matuška 12.6.2012 21:28

Re: jen jeden z volů

...přijatelnou denní pracovní dobu...omlouvám se

P. Čvanda 12.6.2012 9:44

Jedovata slina

S clankem souhlasim, pan Pithart je spis filozof nez ekonom a jeho nazory na ekonomii jsou mirne receno zastarale.

Autor clanku si vsak na zaver musi plivnout na Evropskou unii, jak je dobrym zvykem u ceskych publicistu. Sbornik ''Byti Cechem'' s puvodnim clankem prece nemuze vyjit v nasi ciste kapitalisticke zemi, netknute socialismem :-)

P. Jansky 12.6.2012 9:38

prekvapuje mne

ze pitharta jeste nekdo cte..

M. Šejna 12.6.2012 9:29

Občas by autor měl i uvažovat v souvislostech

rozdíl mezi Pithartem a současnými rychlokvašenými studenty ekonomických věd je, že Pithart vidí západní společnost v souvislostech a západních tradicích, zatímco rychlokvašky (včetně autora) to vidí podle pouček ze skript o volném trhu. Ono je opravdu komické, jak rychlokvašky nechápou souvislosti. Uvedu příklad:

v rovinuté západní společnosti se prodlužuje délka života a penzijní systémy nastavené na kratší život to nezvládají. Tak příjdou rychlokvašky a prosadí výšší věk pro odchod do důchodu. Rychlokvašky ale nepracují v podnikatelském sektoru, takže netuší, že podnikatelé starého člověka nezaměstnají. Starý člověk tak nemůže jít do důchodu, ale nemůže jít ani pracovat. Skončí tak na sociálních dávkách. Mládež totiž v západní civilizaci není vychovávaná k tomu, aby své rodiče a prarodiče živila. Naopak, mládež očekává, že rodiče a prarodiče budou finančně podporovat je. Takže to je začarovaný kruh. 

Dalším příkladem je cena pracovní síly. Rychlokvašky by rády konkurovaly Číně, ale za čínské platy by rychlokvaška (včetně autora) ani nezvedla zadnici ze židle. Nehledně na to, že za čínský plat by rychlokvaška ani nezplatila nájemné  a ostatní pravidelné "měsíční složenky". Tohle samozřejmě evropský podnikatel narozdíl od rychlokvašek ví, a tak svou továrnu přesune do Číny. Nebude přece platit Evropana zvyklého na podstatně vyšší mzdu. A začarovaný kruh sebevraždy západního stylu života je uzavřen.

Pithart tohle tuší, rychlokvaškám tohle ale na přednáškách neříkali. Rychlokvašky netuší, že čínská konkurence zmizí, až budou Číňané brát stejnou mzdu, jako Evropan. Do té doby se budeme muset čínskému mzdovému dumpingu buďto nějak bránit (jak navrhuje Pithart), nebo se necháme převálcovat volným trhem v čínském podání (jak navrhují rychlokvašky).

Kontrolní otázka č.1: proč nás drtí čínská konkurence, ale nedrtí nás konkurence japonská a jihokorejská? Kontrolní otázka č.2: jaké platy berou Japonci a Jihokorejci, jaké platy berou Číňané?

P. Schuh 12.6.2012 10:13

Re: Občas by autor měl i uvažovat v souvislostech

Souhlasím. Je třeba se dívat do hloubky a občas se zamyslet bez ideologických předsudků a dogmat. 

J. Schwarz 12.6.2012 10:54

Re: Občas by autor měl i uvažovat v souvislostech

Jen jestli ta dogmata a ideologiské předsudky nejsou spíš na straně pana senátora Pitharta a vaší než na straně "rychlokvašek". Čínská  láce a evropská drahota není dána pouze absolutní výší čínských platů. Tohle platí možná pro textilky, ale výrobci elektroniky či fotovoltaiky už neplatí tak špatně. Je to dáno tím, že číňan se z nízkého platu uživí, evropan ne. Ale svou vlastní vinou! Kdo může za naše "standardy" , kdy si levné bydlení pro byrokratické obstrukce ani nemůžete postavit - brání v tom normy a předpisy. Auta musí být nabitá elekronikou, kvůli "ochraně ovzduší" jsou motory stále dražší aniž by byly lepší nebo úspornější. "Společná zemědělská politika" zemí EU je katastrofou. O "Boji proti CO2", podpoře "obnovitelných zdrojů" a podobných ptákovinách, ve kterých Evropa touží být "světovým leaderem" ať to stojí co stojí nemluvě.  A jestli "rychlokvašky" navrhují pozdější odchod do důchodu - co navrhujete vy? A pan Pithart? Z čeho chcete platit stále dražší "péči" pokud se průměrný věk dožití bude pořád prodlužovat? Co když dosáhne stovky a zároveň EU dosáhne svých "cílů" ve vzdělanosti? Pak průměrný občan vyleze ze školy / po absolvování VŠ / v pětadvaceti a pokud by měl jíd do důchodu v šedesáti ztrávil by v práci 35 let a na všelikých dávkách 65 let. Ale to se nějak zmákne, praví "filosof" tam, kde "rychlokvaška" jen kroutí nevěřícně hlavou.

J. Kanioková 12.6.2012 16:22

naprostý souhlas !

K. Dvořák 12.6.2012 11:27

Re: Občas by autor měl i uvažovat v souvislostech

Pominu, ze jste si ponekud usnadnil situaci, kdyz jste autora zaradil mezi "rychlokvašené studenty ekonomických věd". To se to pak diskutuje.

Spravne pisete, ze "čínská konkurence zmizí, až budou Číňané brát stejnou mzdu, jako Evropan". Podobne jako zmizela nebo vyznamne oslabila konkurence japonska a jihokorejska.

Do te doby neni treba se nechat valcovat "volným trhem v čínském podání", ale je treba si uvedomit, ze pri rostouci delce zivota, neni mozne do triceti studovat a od sedesati byt v duchodu. Presneji receno, mozne to je, ale za sve, nemuze to zajistit "socialni" stat. Takovyto stat by byl vyrazne asocialni vuci tem, kteri maji vydelavat na jeho provoz. Dale je treba prestat mrhat prostredky na ruzne fantasmagorie typu podpory obnovitelnych zdroju energie. A v posledku, je treba zastavit neblahy trend unifikace a centralizece Evropy a vytvareni unie linych a neschopnych.

Je ukolem politiku a "vudcu", aby pootocili kormidlem a ve vyse uvedenych oblastech zjednali alespon castecnou napravu. Smutne je, kdyz na prikladu pana Pitharta vidime, ze takove vudce nemame. Ale nase chyba, Pithart dostal mandat ve svobodnych volbach, ze? Jeho zpusob uvazovani je zrejme mnoha nasim spoluobcanum blizky.

P. Fiala 12.6.2012 8:50

Oprava k "zápaní civilizaci"

""Pithartův text je výmluvné svědectví o stavu západní civilizace v dnešní době a neměl by zapadnout.""

Nebyl udělán překlep?

Není ten text pana Pitharta jen svědectvím o tom, co se mu usadilo v mozkových závitech? Proč se hodnotí jeho text vůči "západní civilizaci"? Copak to tak, asi ta "západní civilizace" může být?

P. Cevok 12.6.2012 8:38

"profesionál"

Řekl bych, že kdo zná životní dráhu tohoto "profesionálního celoživotního politika"(Pitharta) nemůže se jeho myšlenkovým pochodům divit.

Autor článku to má za jedna.

K. Kužel 12.6.2012 8:14

Velký souhlas!

Pokud je kapitalismus zpackaný, jak jej Pithart klasifikuje, pak je to díky nesmyslným regulacím. Podnikatelé tak musejí věnovat větší úsilí kličkování mezi buzeracemi než vlastnímu podnikání. Ti nejsilnější se pak naučí regulací využívat ke svému prospěchu, například k likvidaci konkurence. Stačí se domluvit s politiky doma nebo ještě lépe v Bruselu, a šikovná směrnice zláme obtížným firmičkám vaz.

P. Lenc 12.6.2012 9:31

Re: Velký souhlas!

Ano, souhlas s vaším přízpěvkem.A nejkrásnější na různých Pithartech je jejich "sociálnost" živená právě tím "zpackaným kapitalismem".

P. Lenc 12.6.2012 9:34

Re: Velký souhlas!

Souhlas.

M. Starý 12.6.2012 11:02

Re: Velký souhlas!

To podepisuju také. Díky.

R. Langer 12.6.2012 15:29

Re: Velký souhlas!

Bingo. Už vidím, jak se budou užiteční idioti zase divit, až si zvolí Babiše, a on jim na oplátku soudružsky zdraží naftu o 30%. :-P

R. Langer 12.6.2012 15:30

Re: Velký souhlas!

Bingo. Už vidím, jak se budou užiteční id*oti zase divit, až si zvolí Babiše, a on jim na oplátku soudružsky zdraží naftu o 30%. :-P

A. Bocek 12.6.2012 7:30

Nejlepší důchodový systém,

je dostatečný počet dobře vychovaných dětí ( nejlépe tři). Kdo toto nepochopil probere se po krachu sociálního státu v chudobinci bez peněz!

J. Jurax 12.6.2012 22:02

Re: Nejlepší důchodový systém,

Souhlas. 

A druhý nejlepší důchodový systém je myslet na zadní kolečka a v dobách tučných pamatovat na léta hubená. Prostě neprožrat a nerozházet všechny příjmy. Na důchod mít vlastní bydlení a naspořeno nebo dobře investováno etc.

F. Pavlis 12.6.2012 7:27

Rozhořčení

autora článku chápu. Nicméně člověk, který "slyší trávu růst", musí být opravdu výjimečný. Demokracie ovšem má tu / ne/ výhodu, že její podobu určuje většina. Pokračuje tak socialismus s lidskou tváří jinými prostředky. V čele Senátu sedí odborář, a další senátní odborář je odborníkem na sociální věci  a všichni správci krajských majetků jsou soudruzi skrytí, podporovaní soudruhy zjevnými.  Někteří bývali reformní, jiní jenom konformní a ještě jiní jenom ze zvyku. Vládní formace má většinou minulost obdobnou, jen lehce  a někde i těžce maskovanou. A třicetikorunový volič se v tom nevyzná a současně není schopen "generovat" politickou kvalitu a politiky lepší. Je to rub a líc  stejné mince.  Opravdu si myslím, že cesta z tohoto marasmu je tak obtížná, že na to nebude stačit ani zbytek století. A není to jen u nás doma... Pohled do tváří evropských komisařů  mě polévá střídavě horkem i ledovou tříští. A ti jsou dokonce nevolení....

P. Kolář 12.6.2012 6:53

Starého psa novým kouskům

nenaučíš.Co se v mládí naučíš,ve stáří jako když najdeš.A pan Pithart skutečně našel.Svůj post v senátu bere jako zaslouženou odměnu a čas od času cítí potřebu trochu vychovávat.Autor článku ho vystihl naprosto dokonale!

Ž. Halabudová 12.6.2012 5:51

Ano,

Pithart a celá ta sqvadra kotelníků, umějí jediné, socialisticky pracovat a kapitalisticky žít.

J. Blažek 12.6.2012 7:12

Re: Ano,

Ještě že tu máme velice kvalifikované ekonomy, fyziky, chemiky, knížata a kybernetiky, kteří vedou stát kam? Ano, je to velice dobře vidět kam - do p.e!

I. Malypetr 12.6.2012 9:50

souhlas...

Mám ten samej pocit.Zcestné úvahy páně Pitharta mne nechávájí chladným.Těmi této zemi neuškodí.Je to dobře uklizený politik nemající na nic vliv.O to více mne překvapuje  nevídaný řev rádoby odborníků výše jmenovaných.Věhlasní teoretičtí ekonomové,členové nervů,rozjíždeči konkurenceschoponosti,ti bohužel radí neschopným politikům jak z toho ven.Výsledky jsou ovšem tristní,státní dluh utěšeně narůstá.Od počátku řecké krize jsem nezaregistrval jediného ekonma či fin. analytika který by prohlásil to co já.Jsou v hajzlu,tuhle sumu nemůžou splatit.S potěšením sleduji jak se má prognza neúprosně blíží.Vsadil jsem se totiž o deci rumu s jinými ekonomy samouky u nás v hospodě.