29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pepek Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hašek 6.1.2009 21:16

Pane Zaorale

sledoval jsem též, závěr stejný.

Bohužel to bylo zřejmé (obecně) již před presidentskou volbou - tzv Švejnarovy fráze.

pepíno 5.1.2009 22:25

Vážení diskutující Švejnarovi je to vše u p...

 

Pan agent švejnar má názor ,na vše,který mu zrovna vyhovuje k dosažení svého cíle V ČR .V USA je již dávnö profláknutý,nemá tam šance ,takže doufá že nalezne obživu u nás.A zkouší všechna možná kouzla pouťových a kolotačářských mágů,v domění že mu český trouba na vše naletí.

Ludva 7.1.2009 13:24

Re: Vážení diskutující Švejnarovi je to vše u p...

To je pravda, ještě že ho nezvolili prezidentem. Přišli bychom o hrdinu evropských humoristických časopisů.

JEROME 5.1.2009 21:20

Pokud

Pokud mě paměť neklame, nominovala ho ČSSD .  Ta žádné argumenty nepotřebuje. Ani diskuzi ani cokoli mentálně náročného. Pouhý populizmus a dobře padnoucí obleky za "lidovou cenu". Bude to ještě zajímavé, nebo naopak-

Falk 5.1.2009 17:37

Souhlasím

Tento článek je třeba co nejvíc rozšířit ...

fox 5.1.2009 18:34

Re: Souhlasím

Česko americký Obama?

Ema 5.1.2009 21:52

Re: Souhlasím

NUTNO ROZSIRIT CLANEK !!!! AT OBSAH POUKAZE LIDEM,KOHO CHTELI MIT ZA PREZIDENTA!!!! AT SI TO DA KATUSKA NA SVUJ WEB,TO BY BYLO NEJLEPSI.

Karla 5.1.2009 16:50

Jednoznačný

souhlas

Minutus 5.1.2009 16:17

Kájo, kde bereš tu drzost?

Nebo jsi za ni placen? Dobře?

milan007 5.1.2009 21:20

Re: Kájo, kde bereš tu drzost?

Nevím za co je Kája placen a jak. Ale já se klidně pod jeho článek podepíšu. Zadarmo.

Minutus 5.1.2009 22:27

Re: Kájo, kde bereš tu drzost?

Proč ne? Máme demokracii. Proto mohu říct, že mi příjde dost ujetý a oslovení "Pepek" poněkud nafoukané. Tím se Kája odhalil.

L'ego 5.1.2009 15:34

Stále stejná polívčička

Výhody VELKÉ měny a dokonce i eura už uznali i v the Economist (což byl časopis euru velmi nepřátelský) tady  http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=12851352

Singer nedávno (tak před 2 měsíci) plácal o tom, že koruna ochrání ČR před krizí. Byla by to sranda, kdyby to nebyl viceguvernér ČNB. No však uvidíme, jak se bude kurz koruny vyvíjet při slábnoucí poptávce po autech :-), která po řadu let byla motorem zahraničních investic.

Beldor 5.1.2009 15:58

Re: Stále stejná polívčička

Mno je to celkem logicke,koruna bude slabnout a tim se auta vyrabene v cesku stanou vyhodnejsimi a zacne rust export/vyroba,nacez koruna zacne silit..

L'ego 5.1.2009 16:03

Re: Stále stejná polívčička

Jistě, akorát, za předpokladu, že je vůbec někdo bude chtít koupit.

František I. 5.1.2009 16:40

Re: Stále stejná polívčička

Páníček buď špatně slyší, nebo oba slyšíme něco jiného. Pan Singer totiž tvrdil, že koruna ochání ČR před světovou bankovní krizí,nikoliv před krizí všeobecně, což zatím funguje. Milovníci EUR si malinko neuvědomují dopad idiotské politiky bankovních garancí ve stamiliardách (snad dokonce bilionech) EU. To, co se děje v mnohých starých EU zemích je téměř totožné s tím, co se dělo u nás v dobách bouřlivého kapitalismu. Oni reagují na to stejně, jako tehdy pan Špidla. Euro se tím pádem stává ideálním letadlem. Takže děsivý deficit a z něho plynoucí inflace inflace jen čekají na vhodný podnět. Jen doufám, že ho nedodá všehoschopný Topolánek. (I když bych se ani nedivil.)

L'ego 5.1.2009 22:19

Re: Stále stejná polívčička

Já jsem debatu neviděl - mluvil jsem o článku pana Singera pro Lidovky, v něm šlo o hospodářství celkově, nikoliv pouze o banky. Ten článek byl silně zcestný - tvrdil, že se není čeho bát v době, kdy už škodovka omezovala výrobu. Od té doby mám na Singera pifku. O zdravosti českých bank, které se neexponovaly na trhu s CDO a CDS celkem nikdo nepochybuje (holt tyjou z poplatků). S tím nemá koruna nic společného - jestli to pan Singer tvrdí, tak potěš pánbůh. Zbytek vašeho příspěvku je nesmyslný Vy si opravdu myslíte, že když euro půjde dolů,  že česká koruna zůstane nahoře? Jukněte na vývoj kurzu koruny vůči euru - jako na houpačce. Jak to myslíte s tím letadlem? Inflace podle současných odhadů vůbec nehrozí - problém je deflace, páč lidi odmítají utrácet a naopak střádají. Proto se taky tisnou prachy....

S tím Špidlou myslíte záchranu IPB? Hmm, to myslíte, že měl stát nechat krachnout banku, kde měla své úspory třetina národa? To by se vládě šeredně nevyplatilo.

František I. 5.1.2009 23:23

Re: Stále stejná polívčička

IPB měl na starosti Zeman. Vzhledem k tomu, že pana Procházku znám osobně, vím, že to, co tu šíříte je nebetyčný nesmysl. Za něj jsme mimochodem zaplatili mnohem více, než kdyby ta banka opravdu padla.

Mimochodem nezaměstnanost za pana Špidly dosahovala kolem 12 %. Současných necelých 7 % kvalitám tohoto socanského zvěrozvěsta a nynějšího komisaře pro EU zaměstnanost zdaleka neodpovídá. A to je situace mnohonásobně horší než ta, krátce po přelomu století, kdy tu byl podnikatelský boom.

František I. 5.1.2009 23:32

Re: Stále stejná polívčička

Mínil jsem za IPB. Jen díky Tlustýmu jsme to uhráli s horší plichtou.

Niky 5.1.2009 15:08

John Maynard Keynes,

je oblíbencem soudruha Švejnara a byl oblíbencem soudruha Hitlera.Keynes navrhoval,nejdříve zadlužit stát rozhýbat ekonomiku a když se začne ekonomice dařit,tak začít dluhy splácet,což je naprostý ekonomický nesmysl!

Minutus 5.1.2009 15:52

Nesmysl,

který používá většina začínajících firem ..

Niky 5.1.2009 15:57

Re: Nesmysl,

Minutus,také většina zbankrotuje.

Minutus 5.1.2009 16:15

Re: Nesmysl,

no zatím vidím bankroty bank, které asi nefungovaly podle Keynese. Zbankrotují ty firmy, které neodhadnou své síly a předluží se. A možná ty státy, které si půjčují na válku místo na ekonomiku.

Niky 5.1.2009 16:21

Re: Nesmysl,

Banky půjčovaly kde komu i nezaměstnaným,proto krachují,je to přesně podle Keynese,všechno to začal vyznavač Keynesoví teorie mimistr financí Clintonovi vlády Richard Rubin.

František I. 5.1.2009 16:42

Re: Nesmysl,

Minutusi, právě že fungovaly.

Minutus 5.1.2009 22:31

Jen

si klidně tomu věřte, pokud chcete. Keynesiánství v US nebylo v posledních nejméně 8 letech in. Ale vírou nikdo neotřese, to znám. Mimochodem tady byla řeč o zadlužení státu za účelem pozvednutí ekonomiky, ne kvůli nesmyslné válce a ne o zadlužení lidí, kteří na to nemají. Rozumná vláda by tomu zabránila, ale ta Bushova selhala. A s keynesiánství ji opravdu nepodezřívám.

Dadacos 5.1.2009 16:26

Re: Nesmysl,

Makroekonomické fiskální opatření na jedné straně (vláda, veřejný sektor) a mikroekonomické řešení kapitalizace na straně druhé (firma, soukromý sektor) jsou dva odlišné procesy.

Minutus 5.1.2009 22:38

Re: Nesmysl,

Mají různé názvy, ale principy fungování jsou tytéž. Ostatně pravicoví ekonomové rádi přirovnávají státní rozpočet k tomu rodinnému, když je řeč o dluzích. Soukromý sektor navíc musí fungovat v mantinelech vyhrazených zákony a ty má pod palcem vláda a parlament. Jistě, lití peněz do zbankrotovaných bank je dost pochybné, nechal bych je radši padnout a odškodnil drobné střádaly. Keynesiánství ovšem znamená spíše podporu infrastruktury, vzdělání, vědy, podporu perspektivních vysoce sofistikovaných odvětví (informatika, elektronika, biotechnologie, genetika atd.) a kultury. Protože úroveň kultury má značný vlivi na ekonomiku, i když prvoplánově to vidět není. Zkrátka jsou to opatření s dlouhou zpětnou vazbou.

František I. 5.1.2009 23:30

Re: Nesmysl,

Pokud byste opravdu o tom něco věděl, pak byste asi nevinil pana Busche, ale pana Clintona. Právě díky jeho aktivitám v legislativní oblasti mohly banky půjčovat na hypotéky i tzv. ožralému negrovi, o kterém věděly, že nic nesplatí. A jukněte se, co to znamená postkeynesiánství. To je bohužel něco úponě jiného, než o co se snažili otcové zakladatelé. I kdyby to šlo podle otců, stejně by to dopadlo blbě, ale trvalo by to mnohem déle. Ale naštěstí si socani vždy cestu najdou a svojí blbostí zprasí, co se dá. Tady alespoň nadnesenou ekonomickou chimérou urychlili bankovní krisi.

milan007 5.1.2009 21:22

Re: Nesmysl,

Minutus, kolik on založil firem, že o tom tak mluvěj ??

Minutus 5.1.2009 22:40

Re: Nesmysl,

Když na to příjde tak tři. Všechny zatím fungují. Ale zobecňovat tohle by mě nenapadlo.