24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 11.5.2006 11:01

Marťani by nevěřili vlastním očím

Marťani by nevěřili vlastním očím a rozhodně by nešli do vlády s Paroubkem!!!

Nikdy by totiž nepochopili proč ti, kteří společnosti nejvíce prospívají musí té samé společnosti ještě navíc platit vysoké poplatky za vytvořený prospěch.

Kryštof 10.5.2006 16:05

Pane Jiráte, máte zvláštní eonomické vzdělání.

Anebo uvažujete přesně stejně jako naše vláda socdem - Carpe diem. Nebo-li volně přeloženo: urvi co můžeš. Pokud máte na mysli bohatství státu, pak vězte, že se netvoří zběsilou spotřebou, ale naopak rozumnými investicemi. A ty, jak sna obecně známo, dělají spíše bohatší než chudší. A ostatně i kdyby ty úspory dali bohatší do banky, pak tyto zdroje může použít jiný právě k oněm investicím, na které nemá. Pokud vám ovšem jde jen o výběr DPH, mám pro vás lepší nápad. EU připouští DPH mezi 15 a 25 procenty. Tak zvyšme DPH na oněch 25 procent a všem s příjmem nižším než průměr odpusťte daně z příjmu úplně. ;-)

Stredocech 10.5.2006 15:14

Lze namítnout, že chudí peníze okamžitě vloží do spotřeby

a bohatí více investují. Argentina po WW2 doslova prožrala svou slibnou budoucnost v sociálních programech.

fix 9.5.2006 11:34

tak znovu

píšete,že zvýšení příjmů chudým zvýší poptávku po spotřebním zboží. Strávila jsem víkend v Ostravě, a můžu zodpovědně prohlásit, že prostředky, které stát "daruje" těm nejchudším, skončí v automatech, za pípami hospod a v hernách. Možná ne všechny, ale valná většina.

fix 9.5.2006 11:31

Daně

Vážený pane,

Petr Kohout 9.5.2006 7:06

Snížení daní

Generální ředitel a podobné funkce daně ze své mzdy (i celou svou mzdu) rozpočítává do ceny zboží. Když vynecháme na prstech spočítatelné výjimky typu Karla Gotta, který opravdu své obrovské daně platí sám, všechny ostatní platí vždy chudí/obyčejní/řadoví lidé.

zdroj Adam Smith: Pojednání o původu a příčinách bohatství národů. Doporučuji přečíst.

vládík 9.5.2006 11:05

Re: Snížení daní

Všichni své mzdy (včetně daní) započítáváme do ceny svého zboží. I Gott, jehož zbožím je prodaný koncert,  DVD.  I Paroubek, jehož zbožím je žvást.

vládík 8.5.2006 23:34

Chybné argumenty

1. Stamiliónáři a miliardáři nic nedokazují o dani z příjmu a ostatních "zakuklených" daní. Jejich příjmy jsou převážně z dividend a obdobných příjmů. Jsou tedy daněny zvláštními sazbami daně.

2. Nejrychleji se točí peníze, uložené v bance. Rozhodně rycheji než peníze utracené (řekněme do měsíce), pomalu tvořící zisk a po jisté kumulaci teprve otočené zpět do hospodářství.

3. Převis peněz je vždy obecný a znamená zejména nedostatek investičních příležitostí či nápadů. To je problém investora ať získává peníze z tržeb "chudých" či půjčkou.

Nechci polemizovat s tím, zda je "správné" či "morální", aby člověk který bere 5x víc platil 5x víc i na obecné blaho, nebo má-li na toto blaho platit až 20x víc (což je v případě progrese našich daní). Já bych byl pro číslo blzké tomu pětinásobku.

habit... 8.5.2006 19:37

... sqělé... ovšem jen jako referát na hodinu Marxleninské přípravy....

Sch.glosátor 8.5.2006 17:15

Zajímavější by bylo pojednání proč někteří jsou chudí a jiní bohatí.

Ladislav N. 8.5.2006 16:51

O čem je řeč? O dvou procentech dolů pro nízkopříjmové skupiny obyvatel?

Stojí to vůbec za oslavné tirády?

Socialisté nadělali za 8 let své vlády přes 500 ml. dluhů, které budou ZA NĚ jednou občané muset zaplatit. Vysvobozením ze závazku je jedině smrt. Proto Paroubek vyjednal splatnost loňského deficitu vlády na 55 let.

Už jenom úroky ročně placené z vládami ČSSD vypůjčených peněz (letos téměř 40 mld. Kč, tedy 4000 Kč/občana ČR včetně kojenců) výrazně přesahují částky, které občané ušetří na směšném 2% "snížení daní"... Vláda je stejně okrade jinde a víc.

Postavme otázku jinak:

O kolik by vláda ČSSD mohla snížit občanům daně, kdyby je nezadlužila astronomickými částkami, o jejichž splácení v době své vlády ani neuvažuje? 8-o

Malý Aston 8.5.2006 12:56

Zásadně nesouhlasím s tímto blábolem

Zásadně odmítám slovník autora" chudí a bohatí"To je slovník převzatý od Lenina,který se nám snaží jak socani tak komunisté dostat do mozku.Je to návrat k rovnostářství,stejných žaludků a stavu,kdy každý neměl nic ale patřilo mu všechno.Chudí občané podle autora jsou tlupou alkoholiků,kteří všechno ihned utratí a tím podporují růst,hospodářství a bohatí nežerou a peníze ukládají do bank. To mohl vyplodit jen komunista nebo sociální demokrat.Vážený pane,to co jste napsal bohudík čtou občané,kteří mají internet a tam sorta lidí,na které se obracíte není ještě připojena. Pro bezdomovce ještě internet nezavedli ale možná zavedou.Ti chudí,co jim stát sebere 15% z jejich platu,zaměstnavatel zaplatí 37%,ti chudí,kterým stát sebere 19% DPH ti totiž netuší,proč jim jejich zaměstnavatel nemůže zvýšit plat.Tvářit se jako sociální demokrat a okrádat své občany minimálně o 71% a potom tyto prostředky prožrat ve státní rozpočtu a vinu svalovat na bohaté,to již komunisté na nás vyzkoušeli.Děkuji,nemám zájem. Pokud má Sociální demokracie tak čisté myšlenky,tak ať hovoří jazykem,kterým jejich voliči rozumí. Například : Aby Vám Váš bohatý vykořisťovatel mohl zaplatit 1000 Kč,my mu sebereme 370 Kč,protože je nám to málo ještě tobě občane sebereme 150 Kč,pokud si jdeš něco koupit,ještě ti sebereme 190 Kč. Tak je potřeba soudruhu hovořit,pěkně po stranicku,neboj se lid Tě pochopí.

Mirek Šejna 8.5.2006 14:53

Malý Astone,

odkud víte, že autor je sociální demokrat? Já bych naopak řekl, že je spíš pravičák, protože jen pravičák dokáže tvrdit, že bohatí peníze investují, zatímco chudí je pouze prožerou. A tohle přesně autor napsal. A bohužel měl pravdu. Pouze k tomu dodal, že to prožrání tvoří okamžitě HDP, zatímco investice bohatého ten HDP zvyšuje později, zato však dlouhodobě. Je Váš problém, že jste to nepochopil.

A pokud jde o odvod zaměstnavatele ze mzdy, tak to není těch Vámi zmiňovaných 37%, ale jen 35%. Možná jste si zafixoval odvody za premiéra Klause. Tehdy se odvádělo 36% a všichni podnikatelé byli nadšeni. Dnes se odvádí o 1% méně a všichni nadávají.

Jura 8.5.2006 16:20

Re: Zásadně nesouhlasím s tímto blábolem

Proboha, kde jste vyhrabal Lenina. Bohatí a chudí byli i ve starém Římě. Bezdomovci jsou lidé bez prostředků. Je to zvláštní, ale ač bohatá společnost, tak není schopna se postarat o své spoluobčany. Bezdomovci je největší ostuda společnosti. U těchto lidí se nedá mluvit o majetku, protože žádný nemají. Ty lidi pro společnost neexistují. V daních to není, tam jste opomenul ještě spoustu jiných daní, ale to Vám odpustím. Stát daně od občanú vybírá všude na světě. Za to poskytuje své služby. Múže snížit výběr a zároveň snížit své služby. Jde jen o to co by měl poskytovat stát a co soukromý sektor.

jepice 8.5.2006 16:26

Re: Re: Zásadně nesouhlasím s tímto blábolem

Za socíku by šli dnešní bezdomovci do basy za příživnictví. Byli by hezky uklizení a všechno by bylo v  pořádku, že?

Jura 8.5.2006 16:36

Re: Re: Re: Zásadně nesouhlasím s tímto blábolem

Vám se Váš příspěvek líbí? Vy souhlasíte, že jsou zde vystěhování lidé na ulici?

jepice 8.5.2006 16:48

Juro,

Vy jste provedl řádný sociologický průzkum mezi bezdomovci? Máte zjištěno, kolik procent z nich opravdu touží po pravidelném vstávání do práce a po životu v paneláku?

Jistěže se mezi nimi vyskytnou i lidé, co se snaží dostat se zpátky k "normální" existenci. Muži, které manželka připravila o byt, ti, co přišli o práci a přijeli do Prahy nějakou najít, určitě mě doplníte. Ale takové věci se stávají i jiným a ne všichni zamíří natrvalo pod most.

Jura 8.5.2006 17:20

Re: Juro,

Ale Vy jste mi neodpověděl, nechcete nebo nemúžete? Ano mohl bych Vám tady dát otřesné případy, ale z vašeho pohledu si to ty lidi zavinili sami. Ano jsou případy, že se z toho nakonec nějak dostali, ale není jich mnoho. Bezdomovci nejsou jenom v Praze. Představa, že bezdomovci jsou lidé, které manželka připravila o byt je opravdu zvláštní představa. Povinností společností je postarat se o ně a z toho neslevím. Můžete mít jiný názor. To je Vaše svědomí.

jepice 8.5.2006 17:39

Re: Re: Juro,

Zkrátka máte jiný názor než já.  Ale tím spíš byste si měl s těmi lidmi promluvit, eventuálně se poptejte na některém stanovišti Armády spásy nebo jinde, kam chodí na polívku. Určitě dobrá pomoc byly v zimě ty vytápěné stany na Letné.

K těm manželům připraveným o byt: zřejmě nečtete, co píšu. To jsou právě ty případy, co se většinou dokážou vrátit k normálu a nezůstanou pod mostem. A nakonec doporučená četba: Mark Twain - Dobrodružství Huckleberryho Finna.

Pupicek starostlivy 8.5.2006 22:02

Re: Re: Juro,

Ano, at se stat postara.  Spravne, at jsou zde jen pilne pracujici poctivi obcane, ti ostatni potrebuji prevychovat aby se dokazali tez zapojit.  Stat pro ne vytvori vhodne programy a aby se prilis nerozptylovali, zavre je do taboru aby se mohli lepe soustredit, cizim slovem koncentrovat.  Budou to tedy koncetracni tabory.  No, ja fakt radsi obcas pojedu v tramvaji se smradlavym bezdomovcem, nez aby mi stat pomahal.  Nebo jim.  Tenhle sranda stat.

Stredocech 10.5.2006 15:28

Jinak

"Práce osvobozuje," "Práce je hrdinství." To první bylo nad branou v Osvětimi a to druhé v stalinských lágrech na Kolymě.

Stredocech 10.5.2006 15:24

Juro, žádná společnost se nedokáže postarat o pobudy,

žijící ze dne na den, pokud nesáhne k násilí. U nás se někdo může stát bezdomovcem, pokud ho vystěhují z bytu ale to záleží na konkrétním případu, vystěhovat někoho opravdu na ulici není snadné a pokud platí nájem, je to skoro nemožné. Přitom každý má u nás nárok na sociální dávky a tam, kde není práce by bydlení z toho ufinancovatelné sehnal. 

Určité řešení by bylo postavit pro bezdomovce ubytovny a tam je nechávat přespat.

Jinak, Stalin by bezdomovce rychle "ubytoval" v některém ze svých pracovních táborů. 

Jura 8.5.2006 12:52

Chudáci bohatí

Článek si stěžuje, že je snaha trochu zlepšit život chudých a že ty vlastně ty peníze prožerou. Stát má za povinnost starat se o své občany. K tomu stát byl stvořen. Pokud by se nechtěl starat, tak ho občan nepotřebuje. Bohatí této země nejsou ti, co tvoří bohatství této země. Chudý člověk nemá ani na to aby si zašel do divadla (asi by tomu nerozuměl). Jak se u nás říká „prácí ještě nikdo nezbohatl“  Pokud autor závidí prostředky, které byli chudým rozdány, tak mu doporučuji ať se stane chudým a může si  uvolněné peníze vychutnat.

mak 8.5.2006 14:18

sveho casu Spidla navrhoval znacne zvysit zdaneni kultury, protoze ji vyuzivaji jen vyseprijmove skupiny

a pry je dotovana nizko prijmovou skupinou. Byl to rozhovor do novin. Zruste klidne cele ministerstvo kultury i s vasim kulturnim ministrem.

Minutus 8.5.2006 14:41

Bohatí netvoří bohatství země??

To je ovšem kardinální omyl!! Bohatství země netvoří lidé od lopaty, nizkokvalifikovaní a už vůbec ne příjemci sociálních dávek, těch je ve všech zemích nadbytek a nejvíce v těch nejchudších. Bohatství země je ve vojenské moci, kultuře, ifrastruktuře, tradici, know-how technickém, politickém ekonomickém,obchodním, atd. a to všechno tvoří lidé relativně bohatí nebo alespoň střední třída. Ta musí tu manuálně pracující vychovávat, školit, kultivovat a pěstit, aby třeba nizozemský dělník uměl více než ukrainský a zasloužil si svůj plat a v Nizozemí nebylo moc stávek. Takže je jasné KDO tvoří bohatství národa. Ti bohatí, co ho rozumně kormidlují. 

Jura 8.5.2006 15:50

Re: Bohatí netvoří bohatství země??

Kvalifikovaní lidé jsou bohati?  Pletete tady pojmy bohatí a bohatství země. Bohatý člověk je trochu něco jiného.  Nevím co je pojem střední třída .Podle Vás  střední třída vychovává kultivuje, školí a pěstuje manuálně pracující (nevychované a nekultivované lidi). Opravdu zajímavý názor. Nizozemský dělník  umí víc než ukrajinský. Jo němci také říkali, že jsou předurčeni vládnout a že jsou nadlidi. Myslím, že jim to demokratický svět nesežral a to je dobře.

Pupicek starostlivy 8.5.2006 22:25

Re: Re: Bohatí netvoří bohatství země??

Juro, clovece, byl jste treba na vojne v nasi slavne CSLA blahe pameti, tam jste se mohl setkat s cistym vzorkem pracujici tridy, vetsinou manualne pracujici tridy.  Tam slo kultivovat jedine nasilim.

(Y)K tem nemcum a tomu demokratickemu svetu, myslite nebozku 1.republiku, nebo snad hrdinnou francii, dansko, holandsko a okoli.  Nebo snad mate na mysli krajinu zazraku, kde vcera snedli co meli na zitra, takto CCCP, vzor demokratickych svobod?

Pupicek starostlivy 8.5.2006 22:29

Re: Bohatí netvoří bohatství země??

BTW: V nizozemi je ten kvalifikovany delnik stredni trida 8-o

Sch.glosátor 8.5.2006 17:24

Stát má za povinnost starat se o své občany ? K tomu stát byl stvořen ? Ne.

Význam státu spočívá ve vyšší efektivitě při uspokojování některých potřeb, které si jednotlivec může  zajistit obtížně nebo vůbec ne. Například bezpečnosti. Stát není od toho aby se staral o své občany. Naopak. Občané jsou tu od toho aby se starali o svůj stát tak aby plnil tyto nezbytné potřeby. Ne stát občany, ale občané generují stát. Je-li to obráceně, nejsou občany, ale poddanými.

Jura 8.5.2006 17:50

Re: Stát má za povinnost starat se o své občany ? K tomu stát byl stvořen ? Ne.

Tady je myšleno postarat se o lidi, jež se o sebe neumějí postarat anebo lidi kterým jie potřeba  pomoci aby dosáhly na důstojný život. V. Havel mluvil o občanské společnosti, kde občané se postarají o důstojný život jedinců, kteří budou mít problémy.  Jak vidíme, tak se nám to nedaří.