28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Peněz v krizi přibývá

Jakékoli úvahy o ekonomickém dění během roku 2021 jsou nerozlučně spjaty s úvahami o šíření nemoci covid-19. Karantény, vakcinace, mutace viru, bez započtení těchto vlivů je každá ekonomická kalkulace jen teoretickým cvičením. A protože efekty zmíněných jevů jsou prakticky nevyčíslitelné, mohli bychom konstatovat, že předpovídat ekonomický vývoj roku 2021 nemá cenu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stehlik 4.1.2021 16:31

Tyto články jsou stále dokola. Ekonomové naříkají že se tisknou peníze , aby byla inflace . Ale kdyby byli na místě centrálních bankéřu chovali by se stejně . Oni totiž v centrální bance berou měnu jako oběživo . A deflace znamená stagnace (peníze nekolují) . Tudíž proto je zde cíleno na tu dvouprocentní inflaci a nízkou nezaměstnost . Všichni totiž ví co se stalo s dolarem podloženým zlatem za velké krize.

A že američané tisknou a evropa stejně ? No je to prostě konkurence. Ten kdo netiskne , tak toho převálcují ti kdo tisknou . Ti totiž mají výhodu jedoucí ekonomiky , kde jsou peníze na utraty , investice a ty pak zlikvidují firmy které stagnují . To je výhoda levných zdroju . A to že stoupají ceny nemovitostí ? To je přeci ale problém trhu který je zablokovaný . Zatímco američané na přepočet obyvatel vydávají pětkrát více stavebních povolení než my. Mají třikrát tak velkou obytnou plochu než my. Tudíž když američané nalejí peníze do stavebnictví , tak se bude se stavět , do nových domu nakupují vybavení a spotřební zboží atd. U nás to ale nefunguje . Naše obce nemají zájem na nové výstavbě . Jak zastupitelstvo řeklo : jak by k tomu stávající majitelé přišli ? A prázdných domu a bytu je dost ! Tudíž sice na trhu je , že nic nekoupíte (nikdo neprodává) a tedy staví se opravdu minimálně . Ve výsledku se u nás všichni rvou o nemovitosti jak psi o kost . Je to přeci zlaté vejce . Nedivte se tedy že ceny porostou . Pan Kohout tedy neřeší příčinu ( proč se nestaví) , ale následek (vysoké ceny). Je to jak za socialismu před tuzexem ;-D .

Stačí se podívat na žebříček dostupnosti bydlení . Za minulý rok pokles u nás o 40 příček

https://www.numbeo.com/property-investment/rankings_by_country.jsp

M. Pivoda 4.1.2021 12:30

Příště by ekonom Kohout mohl nám zde (alespoň hrubě) pojednat o ukazateli Hrubý domácí produkt (HDP) a jeho růstu/poklesu v době krizové.

J. Ptáček 4.1.2021 9:57

Ano, peněz v krizi přibývá ale INFLAČNÍCH.

V. Čermák 4.1.2021 11:40

A?;-D

R. Langer 4.1.2021 11:50

B! :-P

P. Milan 4.1.2021 12:18

A to pan Kohout píše, nevšiml jste si?

S. Ševeček 4.1.2021 8:48

a kde ty peníze NAVÍC skončily ?

J. Bruner 4.1.2021 9:29

neskončily nikde, neboť žádné nebyly vytištěny, jen vzrostly půjčky kryté dluhem. Podívejte se na stránky ČNB a zjistíte, že skutečných peněz (bankovky a mince) máme pořád okolo 880 mld.

J. Nevrkla 4.1.2021 8:45

Moderní monetarni teorii považuji za takové ekonomické perpetum mobile. Emise hodnotou nepodlozenych peněz přece nemohou končit jinak než ztrátou hodnoty peněz, tedy hyperinflaci. Venezuela a mnohé africké bakrotujici země jdou příkladem. Čeká nás nepěkna budoucnost.

K. Pavlik 4.1.2021 4:04

No chel jsem neco napsat do diskuze (nebot dostavam NP zadarmo ) ale nemohu.Autor se pominul.

Jen takova malickost. Stredni vrstve , pokud neprisla o job strasne narusta mnozstvi penez z kterymi nevi co delat ,- pokuid toto chtel autor rict tak ma pravdu.

L. Písařík 4.1.2021 7:40

Paní ministryně financí loni vyzvala národ, aby utrácel a podpořil ekonomiku. Lze sotva s klidným srdce utrácet, když nevím, zda budu mít v příštím roce práci. Prostě, nestalo se. A pokud se týká nemovitostí, i pozemky mají svou hodnotu a nehrozí bezprostřední nebezpečí propadu cen, ledaže by se zvýšily daně z nemovitostí, což se taky občas stává.

V. Kain 4.1.2021 12:37

Paní ministryně by měla věnovat čas více své práci než sebeprezentaci.

L. Písařík 4.1.2021 15:29

Nejsem ten, kdo by měl hodnotit pracovní nasazení paní ministryně, vy ano?

F. Kusák 4.1.2021 15:03

Ale to neříká jen paní ministryně, ale mnoho dalších ekonomů. Ten důvod je jasný. Akumulovat peníze nad nezbytné pojistné množství je iracionální, pokud jsou úroky mizivé. A to, co píše pan Kohout je smutný fakt, bohužel. Pokud myslíte jako klasický ekonom, tak to prostě nepochopíte. Ale stačí si nadefinovat peníze jinak a dluh už není strašák, ale ekonomický motor. A čím více dluhů, tím lépe. Jsou to vlastně přebytky s opačným znaménkem. Také nezapomínejme, že v předchozích letech šly celé generace nejinteligentnějších lidí na planetě právě do bankovních a právních oborů. Ale aby bylo jasno, já patřím do staré školy a jsem přesvědčen, že trvalé oddělení peněz od reálné ekonomiky musí vést ke katastrofě. Doufám, že už se toho nedožiji.

L. Písařík 4.1.2021 15:35

Souhlas, ale peníze se dají taky investovat, aby vydělaly další peníze a nakonec si můžete koupit to, co považujete za nutné nebo příjemné. Taky se dá nakupovat na splátky, ale v tom případě děláte na někoho jiného. Mně víc baví dělat na sebe.

S. Stoklásek 4.1.2021 18:37

V přírodních vědách (tedy přesněji v chemii) obecně platí platí vedle striktní kauzality i tzv. Le Chatelierův princip, systém tlačí proti změně a nakonec si stejně najde rovnovážný stav. Přetlačovat systém a popírat kauzalitu se z dlouhodobého hlediska nemůže vyplatit, i když si absolventi humanitních oborů myslí něco jiného. Prostě se to jednou stane.

To, že se stát stává největším zaměstnavatelem a roste proto byrokracie (Parkinsonův zákony), útočí se na technické školství a průmysl, vede k tomu, že se Evropa se deindustrializuje. Na co průmysl a inovace, když si to můžeme levněji koupit v Číně. My v Evropě vybudujeme zelený ráj s imigrační zoo. Největší zločin je ale systematické potlačování konkurence, ať už ve školství (právo na štěstí a docenturu pro každého), ale i v podnikatelské sféře (dotační zhůvěřilosti) nebo sociální sféře (nemusím se snažit, aby moje děti se měly lépe). Výsledkem je, že Lisabonská rozvojová strategie z roku 2000, jak se stát nejdynamičtějším a nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa, se stala jen cárem papíru. Takže jakékoliv finanční manipulace nejchytřejšími lidmi světa nepovedou k ničemu dobrému. Doporučuji si přečíst M. Rothbard Peníze v rukou státu, Samuelson Ekonomie, ale i D. Harvey Záhada kapitálu.

J. Stehlik 4.1.2021 19:11

Konkurence funguje . Jak se říká kdo zustal stát , stojí opadál . Krásně to je viditelné třeba na motorkách . Kdysi zbožnovaná Jawa se stala muzejním kouskem . Dnes raději lidé koupí japonce nebo za poloviční cenu čínana . A ten čínan dělá obrovské skoky dopředu . Tomu jawa kouká jen na potkávací světlo 8-o

J. Stehlik 4.1.2021 19:12

Oprava , nikoliv potkávací , ale koncová .:-/

S. Stoklásek 4.1.2021 19:53

Potlačení konkurence a bujení zaopatřovatelského státu je zřetelně myšleno pro vnitřní systém evropského konglomerátu vedeného progresivistickými silami v Evropské komisi a bruselské byrokracii. To způsobuje v globální konkurenci znatelné zaostávání vůči silně soutěživé Jihovýchodní Asii s jinou etikou práce (hlavně v budoucnosti, pokud je nedožene ekologie). Jedním z hnacích motorů pokroku je konkurence („tvůrčí/kreativní destrukce“, viz Schumpeter), jinými slovy efektivní alokace kapitálu v ekonomice. Samozřejmě jednou z možností je potlačení globalizace a uzavření systému směrem ven. To udělala Čína a Japonsko před několika staletími, ale následky byly z dlouhodobého horizontu katastrofální. Taky etika práce (Max Weber) je nehmotný statek, který rozhoduje o blahobytu společnosti. To jsou příčiny, proč je motorka z Asie tržně úspěšnější produkt.

Bez urážky, jste krásným příkladem, jak většina lidí (potažmo část společnosti) má potíže s pochopením jen trošičku delšího textu a vybere si nějaký nepodstatný externí problém, který začne rozpitvávat. Setkávám se s tím stále více u současných absolventů VŠ - neschopnosti vyhmátnout podstatu a místo toho omílat nějakou marginálii, či jevovou stránku. Je to záležitost a hřích hlavně středního školství, protože málokterý středoškolský učitel je schopen rozvíjet induktivní myšlení. Krása diskuze je také v tom, že se nemusí říkat všechno polopatě a explicitně vypisovat.

S. Stoklásek 4.1.2021 19:59

Je pro ilustraci - "Gaokao":

https://www.bbc.com/mundo/noticias-53288680

Text je ve španělštině, ale pokud neovládáte, google překladač je už hodně dobrý jazykozpytec.

J. Stehlik 4.1.2021 20:02

Krásně napsáno . já to beru selským rozumem a přesně to co popisujete chápu . Jen jsem uvedl příklad jak se z nás stává skanzen. Slovo konkurence je nám cizí a z feudalismu jsme v socialismu . Vysledkem je drahota . Kapitalismus nás minul

S. Stoklásek 4.1.2021 20:06

Nemyslel jsem to zle, jen trošičku frustrace. Zítra bude líp. :-) Omlouvám se.