18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Páté kolo

Hospodaření vlád bývá občas srovnáváno s hospodařením domácností. Jistě, jsou v tom rozdíly. Přesto bychom mohli zkusit poměřovat vládu doporučeními, která finanční poradce dává jednotlivcům či rodinám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 15.7.2020 18:05

Mimochodem, zásadní chyba této úvahy je v idealistické představě onoho zmíněného finančního poradce, kterému jde o finanční stabilitu té rodiny Pokud budeme předpokládat jeho reálnější podobu, kdy mu jde hlavně o své provize z uzavřeným smluv, příliš by se od postupu této vlády nelišil :)))

Nicméně, věc druhá je otázka důchodové reformy. Jistěže by bylo nádherně krásné, kdyby už ta důchodová reforma dávno (v 90.letech) spuštěna a proběhla - a nyní měly odcházející generace "naspořeno"..Jenomže, v současném stavu je doporučení jí teprve spouštět naprosto nesmyslné a destrukční, Bylo by potřeba těch několik desítek let, kdy by do ní musel stát lít stovky miliard ročně navíc , a rovněž občané (při hypotetické vlastní dobré a stabilní ekonomické situaci) si do ní dlouhodobě dosti spořit - a až potom, za ty desítky let by se projevily její pozitivní výsledky. Tedy-možná,..;-(

P. Staronový 15.7.2020 21:49

Takže, co je lepší alternativa? Čekat, až průběžný systém krachne úplně?

P. Hatina 15.7.2020 21:57

Víte, asi jste nepochopil pointu. Jestli pojede současně průběžný systém a současně se bude budovat důchodová reforma (ty desítky let), tak to krachne mnohem dřív. Obojí společně utáhnout nejde

F. Kusák 15.7.2020 12:43

Bože, to je blábol. Ne, že bych byl z vysokého schodku nadšen, ale tvrdit, že by se měly plánovat všechny výdaje. No možná měly, ale ten plán by platil asi tak dva týdny. Ještě v lednu jsme netušili, co nás čeká. A netušili to ani naši sousedé. Když vidím a slyším, kolik je chytrolínů, kteří ví, jak vláda měla postupovat, je to legrační. Jenže oni nenesou žádnou odpovědnost. Dokonce ani tí finanční "poradci". A jak se říká: "kecy nemaj cenu". A smiřme se s tím, že to všechno zaplatíme. Žádné zázraky se dít nebudou. V ekonomice se tomu říká "časové rozlišení nákladů".

J. Kadeřábek 15.7.2020 13:37

V domácnostech to většinou funguje tak, že si nejdříve zjistíme co chceme koupit a pak na to sháníme peníze. Tady si vláda půjčí půl bilionu aniž by měla představu co tím chce financovat. A jak správně autor článku říká, volební dárky teprve vymýšlí.

F. Kusák 15.7.2020 14:26

Jestli se dá pandemie plánovat a určit z toho vyplývající škody, tak fakt, to jste fenomenální prognostik. Kdybych na to měl možnosti, navrhnu vás na nobelovku. No a srovnávat domácnost s makroekonomikou státu, včetně monetárních vlivů, to může jen naprostý diletant.

J. Kanioková 15.7.2020 14:38

Přesně ! Ano, tato vláda, to je děs. Skuhrají o dotace, o půjčky, a kecají o "dobrodiní"...

Dluhy jsou hnus !

V. Kain 15.7.2020 16:01

Pokud by Babiš nekorumpoval voliče,tak by se mohl rozloučit s premiérstvím.Pokud by nebyl premiérem,tak by nikdy nedosáhl na dotace které mu jsou štědře vypláceny z rozpočtu.Rovněž by nikdy nedosáhl na státní zakázky v takovém množství.Dotace z EU by byly rozdělovány podle jiného pro něho nepříznivého klíče.Jeho zisky by se rovnaly velké nule.

O. Uživatel 15.7.2020 8:40

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 15.7.2020 9:31

V celé EU je to jako na bále...

P. Weisskopf 15.7.2020 8:20

Smysl má jen ta poslední věta vašeho příspěvku. Jakou má cenu poradce a to je právě ono. Poradce od slova raditi je jen a jen rádce. Takže je vždy na tom komu radí zda jeho rad využije. Takže radit to ano ale říkat ono musí nebo tohle ano je jen rada teda vlastně doporučení. Zda se jím budu či nebudu řídit je otázka veskrze jiná a vám rozhodně nepřísluší to soudit.

M. Rozbořil 15.7.2020 9:50

Nicméně, pokud někdo nenaslouchá radám, natož aby o nich přemýšlel, nebo, nedej Bože, se jimi řídil, tak si jednou natluče hubu. A my s ním.

J. Kanioková 15.7.2020 14:40

Přesně !

J. Jirka 15.7.2020 12:04

Stačilo napsat:

1. A.B. dobře ví, co dělá

2. pokud A.B. neví co dělá, platí první bod