25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Parazit stát

A hledá se viník. Německo, měnová unie, Evropská banka, absence fiskální unie, luteránská přísnost Angely Merkelové, dcery pastora, a nakonec i chybná ekonomická teorie, jež nedovolí stimulovat ekonomiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 11.7.2013 14:32

Re: Má to dvě chyby

Už to, že seriozní informace nejsou občanům předkládány v seriózních (např, veřejnoprávních masmédiích) je nutno považovat za "zločin". Nesdílím ani Vaši důvěru v to, že v morálním relativizmem zasažené, stále prolhanější, stále intenzivněji se mediálně bulvarizující západní civilizaci existují zdroje, kterým by bylo možno plně a trvale věřit. Občan, který není ochoten se trvale podílet na vytváření lží o našem "Titaniku", se téměř nikdy nedostane tak vysoko, aby se důležitá fakta vůbec dověděl (i ty statistiky o hospodářství, nezaměstnanosti, demografii, klimatu, OZE..se přece více méně falšují) . Mnozí z těch slušnějších se zřejmě obávají, že negativní prognózy mají sebenaplňující charakter (pokud vyvolají paniku tak dokonce lavinovitý).

Velmi podvádět může i ten, kdo nikdy nelže, a to tím jaké informace vybírá a jaké zamlčuje. My se můžeme nanejvýš naučit poznávat lháře (odhalovat, kdo je za to platí) a zamítat ty informace, které nezapadají do kontextu, založeném na "zdravému" rozumu.

J. Kanioková 9.7.2013 20:15

Nebo i toto -

Francie vyžaduje přímé kapitálové injekce pro řecké banky - http://jdem.cz/3gvw9  .. Syčáci bezcharakterní ! Nejdřív tam naivestovali a teď jim má Evropa pomáhat zachraňovat jejich banky !  Co to je za sprostota !

J. Kanioková 9.7.2013 20:11

Výborný článek..

a soptím, když čtu toto - MMF naléhá na ECB k uvolnění měnové politiky - http://jdem.cz/3gwp7 a přemýšlím o tom, jestli to nekončící šílenství nemá cosi společného s diagnozou - nemoc šílených kr...

J. Kanioková 9.7.2013 20:04

Velký souhlas s vámi oběma :)))

Bohužel, je to tak. Ovšem podotýkám, že si najít skutečně objektivní informace, je pěkný žrout času. A to mám ekonomické vzdělání, takže se přece jen dopátrám. A přesto mnohému nerozumím a musím hledat ve slovnících apod.

Takže je blbé, že možná by i víc lidí rádo lepší informace, jen neví kde, neumí tak na počítači, neumí cizí jazyky, neumí si obstarat překladač. A i když to horko těžko zvládne, narazí na nesrozumitelné pojmy. Ona to není žádná sranda předkládat informace tak, aby i ti bez vysokého vzdělání porozuměli.  Když jsem kdysi začla šéfovat, zabila jsem na tom obrovskou spoustu času, než jsem se naučila podřízeným předkládat své požadavky tak, aby pochopili, proč to tak chci, o čem to je, jaké důsledky to bude mít. A naopak, jaké důsledky budou, nebudou-li postupovat tak, jak to po nich chci. Problém je, že vzdělaní lidi neberou v úvahu schopnosti jejich posluchačů či čtenářů (když už vůbec by psali pravdivá fakta, objektivní)

V. Kusý 9.7.2013 11:41

Je to jednoduché. V posledních letech se z politiky

místo služby voličům stala jen sázka na jejich blbost. No a ta jak známo, nikdy, ale opravdu nikdy nezklame.

J. Plíva 9.7.2013 11:11

Souhlas

Jenom bych dodal, že deflace není nic špatného, pokud je přirozená, nezpůsobená státní mocí. Například přirozená deflace je ta, která je způsobená růstem úspor nebo produktivity práce. Špatná deflace je například způsobena činností centrální banky - manipulací s úrokovými sazbami. Tyto sazby mají být také přirozené - vytvořené na trhu. Centrální banka činí špatně stejně jako vládní moc.

R. Langer 9.7.2013 9:57

Velmi výstižný

kvalitní článek.

I. Schlägel 9.7.2013 7:55

Re: Má to dvě chyby

Co se týká médií, v dnešní době není problém obstarat si relevantní informace. Problém je ten, že relevantní informace většinu lidí nezajímají. Obávám se, že většinu lidí nezajímají vůbec žádné informace. Slyší už pouze na politickou reklamu a sliby všeho druhu.

I. Schlägel 9.7.2013 7:53

Většina politiků

tuto rovnici (šetřit a snižovat daně) chápe velice dobře. Bohužel se s tím nedají v podstatě nikde na světě vyhrát volby. A u politiků výrazně funguje pud sebezáchovy. To je celé.

J. Kunes 9.7.2013 6:36

vystizne

Myslim, ze jste to popsal docela presne. Jednim z aspektu vysokych dani je redukce delby prace = nizsi efektivita ekonomiky. Kolik veci si clovek radeji udela sam, misto aby si na ne nekoho najal?! Jiste to neni jen otazka ceny, ale i dostupnosti a kvality nabizenych sluzeb a predchozich (u me spis spatnych) zkusenosti s remeslniky. Presto hraje cena v rozhodovani dulezitou roli a k cene dane prispivaji znacnou merou (samozrejme i ceny tzv. ''bez papiru'' jsou ovlivnene vysi dani). Navic je jasne, ze na takovy stav nejvic doplaceji ti nejchudsi, t.j. nejmene kvalifikovani. Clovek si jiste snaze uklidi byt nebo udela drobne opravy v domacnosti, nez opravi auto nebo prelozi strechu. Ekonomicky uspesne spolecnosti nejsou zalozene na tom, ze kazdy dela vsechno, co zvladne, ale na tom, ze kazdy dela to, co umi nejlip a to ostatni si koupi.

J. Vyhnalík 9.7.2013 6:35

Má to dvě chyby

Jednak "malý, efektivní, nebyrokratický, právní, přísný stát", znamená méně míst a příležitostí pro politiky a "jejich lidi". Jednak nežijeme ve světě, kde o pravdě rozhoduje diskuse a vědecké důkazy, ale o pravdě rozhoduje to, jak skutečnost lidem podávají (a prodávají) média. Politici potřebují "svoje zboží", které lidem prodávají a tím zbožím jsou naděje a iluze. Realita je komplikovaná a nepřívětivá, proto se politici vyhýbají tomu, aby věci pojmenovávali pravými jmény a čím je realita nevábnější, tím více sázejí na pěkná slova.

Ne, že by neexistovali lidé, jako je třeba i pan Tomský, kteří otevřeně říkají, že král je nahý, ale dokud bude ještě nějaká naděje na další "úvěr", budou politici opakovat svoje "Zdroje jsou!".