28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pandemie v širším kontextu (5)

Za klíčové považujeme udržet chod našeho hospodářství a minimalizovat nezbytně vznikající škody a ztráty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zinga 7.4.2020 12:02

Krize se, krize tam-ekobaroni kasírují ...

„Teď už je holt zde, ten virus:* Zářez do hospodářství bude obrovský, existence jsou ohrožené u jiných lze očekávat minimálně uskromnění se. Zatímco celé branže bojují o existenci, kasírují provozovatelé „eko-energetických zařízení nerušeně dále.

*Narážka na merkelovic „Teď už jsou (migranti) holt zde“.

https://www.tichyseinblick.de/meinungen/oekoenergieanlagen-betreiber-kassieren-auch-in-der-krise/

P. Zinga 7.4.2020 11:22

„Ministr financí (SRN) Olaf Scholz chce po skončení Corona-krize podpořit hospodářství konjukturálním balíčkem, orientovaným na mezinárodní klimatické cíle.... Je náš ministr z tohoto světa?! Každý blbec může dnes vidět, jaké nesmyslné náklady sledování „našich klimatických cílů“ způsobilo a jaké škody způsobilo přírodě....Tato katastrofa vedla k přesunu bohatství od spotřebitelů k profitérům a vedla k enormním národohospodářským škodám“.

https://www.eike-klima-energie.eu/2020/04/06/brandbeschleuniger-das-klimakonjunkturpaket-von-finanzminister-olaf-scholz/

P. Zinga 7.4.2020 11:10

Protože Astonův úvodník je,

jako obyčejně-zavalen krávovinami Hájkové a spol, rozhodl jsem se přemístit můj příspěvek do diskuse sem:

„Až bude tato ošklivá krize pryč, musí být hlavní prioritou rychlý návrat k hospodářskému růstu a stabilitě. Ti, kteří se snaží využít krizi k prosazení radikální dekarbonizace, se dopouštějí nebezpečného způsobu myšlení.“

Ptože někteří politici (Babiš!) již dali najevo, že „Zelený úděl“ by měl být (prozatím?) zapomenut- a tento názor je veřejností npřijímán pozitivně,..“ obávají se aktivisté a profitu hladná lobby „obnovitelné energie, že jejich oblíbeá klimatická změna již nebude středem pozornosti. Ale odepisovat je ještě nesmíme. Oni chtějí všechny přesvědčit, že dekarbonizace je řešením všech problémů pod sluncem: světové chudoby, nerovnosti pohlaví, nerovnosti ras, pronásledování domorodých obyvatel (vyjma Evropanů-P.Z.) a nyní i virové pandemie. Nikdy nepřestanou tvrdit, že dekarbonizace je všelékem, který nutně potřebujeme.“...„Existuje oprávněný důvod k pochybnostem, že toto by byla dobrá strategie. Způsob klimaalarmistické politiky, od subvencí drahých elektromobilů až po zelené energie, ze kterých profitují především bohatí, má obyčejným lidem pomoci k dobrému pocitu. Ale z jakého důvodu by mělo být dobré, platit těm již stejně privilegovaným?“ https://www.thegwpf.com/we-mustnt-let-green-lobbyists-use-coronavirus-to-turn-us-back-into-the-sick-man-of-europe/

P. Zinga 7.4.2020 11:35

„Jakmile pomine tato ošklivá katastrofa, musí být hlavní prioritou rychlý návrat k hospodářskému růstu a stabilitě. Ti, kteří se zasazují o to, využít tuto krizi k prosazení radikální dekarbonizace, sledují nebezpečnou myšlenku... Je důvodný předpoklad, že tato myšlenka je škodlivou strategií. Způsob klimatické politiky, od subvencování elelktroaut až po „zelené energie“, ze kterých profitují především movitější, má obyčejným lidem pomoci k dobrému pocitu. Ale z jakého důvodu by mělo být dobré platit již bez tak privilegovaným?“

https://www.thegwpf.com/we-mustnt-let-green-lobbyists-use-coronavirus-to-turn-us-back-into-the-sick-man-of-europe/

A. Nový 7.4.2020 10:33

Když čtu neekonoma, nýbrž vzděláním strojaře a báňského inženýra a pozdějšího profesionálního soukromého stavaře, tak mi připadá, že jeho vzděláním je čtrnáctidenní kurz na cirkulárku s maturitou, než nějaká VŠ. Navíc komoušký lhář, i když slovně vehementně bojuje s Marxem. K těm jeho komouškým kecům a lžím netřeba komouškého oznáčku a legitky.

Čestík, komoušký blbečku. :-))

A. Nový 7.4.2020 10:37

Kdyby ses nepoznal, tak řeč je o tobě, Victorine.

P. Manda 7.4.2020 12:06

svatá pravda !!!

J. Kanioková 7.4.2020 16:53

Podle sebe soudím tebe ?

O. Rychlík 7.4.2020 10:03

Tak ústy jim to šlo vždycky dobře. V praxi to však byla spíš standardní socdemácká politika. Vždy kulantně hovořícího Klause postavil Dušek do haptáku na dvě doby, politicky tlačili na banky, aby financovali našim kapitánům nové doby kde jakou fantasmagirii ( Soudek, Stehlík...), až je přivedli na buben a pak, když se vyděsili, že by vkladatelé přišli o úspory, předali to těm druhým socanům, kteří banky předali za korunu těm - tenkrát spřáteleným investorům , dnes nenažraným požíračům divedend z ciziny. Ateď varují před tím, co by sami nakonec nejspíš dělali taky.

P. Staronový 7.4.2020 10:38

S Luxem jako koaličním partnerem (had na tři) byste byl v haptáku také.

D. Stirsky 7.4.2020 8:53

Byl zde dotaz, kde bere IVK peníze. Takže: IVK je klasickou nestátní NEZSIKOVOU organizací (NNP), tuším že v podobě

obecně-prospěšné společnosti (ústavu). Kdo jej financuje a jak, si

můžete dohledat ve výročních zprávách IVK. I když s jeho činovníky v mnohém

nesouhlasím, je pravdou, že od vlád (tj. od vlády, krajů či obcí) žádné

dotace a granty nemají. Můžete jim kadžý jednoduše přispět darem. V dikci zdejších národovců a i mnohých Klausových intimů jde ovšem zcela logicky o jednu z českých POLITICKÝCH NEZISKOVEK. IVK fungue zcela legálně, právě on se může označit za "nevládní", neb od žádné vlády (alespoň oficálně) nedostává nic. Takže mohu jen zvolat: více takovýchto a jiných NNO. Můj dšda byl za první republiky asi v 18 (!) spolcích: akvaristé, filatelisté, sbor, ochotníci, rybáři... Za Prottektorátu zcela logicky slončil.

D. Polanský 7.4.2020 8:40

Myslím, že každý ví, že pravice hraje na populismus, viz rok 2008-2009, kdy nikomu nic pravicová vláda nedala, naopak škrtala. To, že ekonomický dopad bude větší, než si myslí vláda je také jasné. Ovšem co není až tak jasné, že je potřeba snížit regulace státu pro podnikatele. V tom bych viděl přínos článku. Je to totiž nejjednodušší způsob jak bez nákladů oživit ekonomiku.

P. Manda 7.4.2020 9:01

Myslíte ??? Oho

M. Fleishman 7.4.2020 8:37

Kdo a proč financuje IVK?

D. Polanský 7.4.2020 8:45

To je žebravý pseudovědecký řád, ale je mu ke cti, že žebrá u miliardářů a neotravuje chudé.

D. Stirsky 7.4.2020 8:47

IVK je klasickou nestátní nezsikovou organizací, tuším že v podobě obecně-prospěšné společnosti (ústavu). Kdo jej financuje a jak, si můžete dohledat ve výročních zprávách. I když s jeho činovníky v mnohém nesouhlasím, je pravdou, že od vlád (tj. od vlády, krajů či obcí) žádné dotace a granty nemají. Můžete jim přospět darem.

P. Manda 7.4.2020 9:10

hledej šmuldo !

A. Hrbek 7.4.2020 8:28

Současná společenská krize v ČR byla předvídána již v roce 2016. a to na období 11/2019 až 12/20 ve dvou vlnách 11/19-8/20 a 9/20-12/20 (Co nás čeká do roku 2020, Grada). Bohužel došlo k souběhu dvou krizí a to ekonomické a zdravotní. Ani jedna z nich ale není nějakou novinkou a rozumné vedení společnosti si preventivně vytváří finanční a materiální rezervy a na jejich překonání. Obojí se ale v ČR nestalo. I když se nebude někomu ledacos líbit, každý musí především hájit své zájmy. V panujícím chaosu je třeba nalézt něco pevného, nějaké rozumné východisko. A to nebude jednoduché. Skoro každý bude muset toho hodně obětovat bude muset vynaložit hodně trpělivé, zodpovědné i naprosto disciplinované práce. Vzniklé potíže nejde zamést pod koberec, ale je nutno je brát naprosto vážně. Ale na každou nemoc je alespoň jeden lék a každá rána se ve zdravém organismu zahojí.

Nic není hroznějšího, než panický strach, který živí média. Každý rok onemocní v ČR chřipkou cca 1 mil. lidí. Na klinické následky chřipky umřelo v sezóně 2017/2018 261 pacientů, v sezóně 2018/2019 195 pacientů a v souvislosti s chřipkou umře cca 1500 lidí. Ale nikoho to mediálně nevzrušovalo a nevzrušuje. A ekonomika i ostatní části společnosti se vždy s následky chřipky bez větších potíží vyrovnaly.

To jsme tak slabí, že nás vykolejí výpadek několika tisíc lidí (tedy pacienti jedné střední nemocnice) ze společenského života a ekonomiky?

I. Pávek 7.4.2020 11:05

Po přečtení o výpadku několika tisíc lidí - dejme tomu že průměrně zahyne na cestách ročně 500 lidí to je za 30 let 15 000 člověků převážně v produktivním věku. Těžce zraněných trvale vyřazených z pracovního procesu dejme tomu 30 000. Lehce zraněných dejme tomu 100 000. Náklady na léčení a materiální škody v bilionech Kč. Že to tomu státu nevadí. Tak mě to napadlo v souvislosti s těmi virovými manévry.

D. Stirsky 7.4.2020 7:32

Asi ano, minimum regulací. Navíc je jednodušší: třeba zrušit EET lze okamžitě, ze dne na den. Možná, že právě po by bylo užitečné v ekonomice nikoli zhasnout, ale řekněme hodně přitlumit osvětlení.

M. Moravcová 7.4.2020 7:19

Přerozdělování. To je hlavní linka této vlády. A opozice volá "ještě jitrnice na stromech a v potoce pivo".

P. Victorin 7.4.2020 7:16

Jako neekonoma, nýbrž vzděláním strojaře a báňského inženýra a pozdějšího profesionálního soukromého stavaře, by mne zajímalo, kdyby někdo, kdo skutečně rozumí reálné ekonomii, nikoliv tedy někdejší marx-leninský husákovský ekonomický specialista-výzkumník, nyní zaštiťující, rádoby vědecký, nepřínosný absurdní spolek, zvaný IVK, neustále produkující rádoby "moudra" o veškerých tématech zaměstnávajících veřejnost, nýbrž někdo, kdo tržní ekonomii skutečně rozumí, třeba zde publikující vážená paní ing. Markéta Šichtařová, se pokusil/a/ vyčíslit, o kolik ekonomiku nově vzniklé ČR připravil neomluvitelnou hloupostí, polistopadový ministr financí v době jím organizované privatizace státního majetku zaniklé ČSSR, když tehdy již v USA trestně stíhaného finančního podvodníka Viktora Koženého národu v médiích presentoval jako "motor privatizace" a zcela vážně vytruboval, že "k úspěchu probíhající ekonomické transformace potřebujeme více Kožených", a který tvrdě prosazoval, aby český národní poklad, tehdy státu ještě patřící, mladoboleslavská automobilka Škoda, byla svěřena do vlastnictví právě Koženému a nikoliv Renaultu nebo VW, jak se naštěstí nakonec stalo...

Jako neekonoma by mne nepřekvapilo, kdyby národohospodářské škody, způsobené ČR "hozením vidlí" marx-leninským ekonomickým "odborníkem", řečeným Pružinským, do možnosti poctivě privatizovat majetek zaniklého socialistického státu, dosáhly výše větší než ekonomické škody způsobené koronavirovou pandemií...

S. Donát 7.4.2020 7:40

Už jste si nastudoval tu Gaussovu křivku?

P. Victorin 7.4.2020 8:24

Pane Donáte, je mi známo, že včera zde jinde mnou zmíněná Gaussova křivka, je klasická disciplína z oboru "počet pravděpodobnosti". Pokud se pamatuji, včera jsem v uvedené souvislosti zdvořile zmiňoval obecnou pravděpodobnost výskytu jedinců podprůměrného IQ v representativním vzorku populace.

Přiznávám, že mi poněkud uniká, proč výše zmíněnou matematickou disciplínu zde irelevantně a s nepřehlédnutelnou impertinencí připomínáte, místo svěření svého vlastního názoru ke zde pojednávanému tématu?

S. Donát 7.4.2020 9:13

Zmiňoval jste ji ovšem nepravdivě. Na moji poznámku jste nereagoval, proto jsem se zeptal znovu, když jsem vás tu zahlédl :). Kde v mém dotazu vidíte impertinenci, to zase uniká mně.

D. Polanský 7.4.2020 8:44

Pokud ne, zde je můj článek o ni:

http://dusanpolansky.cz/stripky/iq.html

P. Victorin 7.4.2020 8:51

Pane Polanský, po kliknutí na vámi uvedený spouštěč vašeho článku, se mi ve vyhledávači Google objevilo "Nenalezeno".

P. Manda 7.4.2020 9:03

budete muset hledat sám kovkope.

P. Han 7.4.2020 22:55

Nejspíš proto, že neumíte ani kliknout na odkaz.

I. Pávek 7.4.2020 9:07

Tuto křivku objevil de Moivre již v roce 1733 v souvislostí s teorií hazardních her a nejčastěji se nazývá po svém znovuobjeviteli Gaussovi a je základem prozkoumání pravděpodobnosti a náhody nebo nezjistitelných vlivů.

Gaussusova křivka má dvě význačné vlastnosti. První je skutečnost, že plocha pod křivkou se rovná pravděpodobnosti, s jakou můžeme očekávat výskyt skutečností v požadovaných mezích.

Druhou významnou vlastností Gaussosovy křivky je, že se neustále přibližuje k vodorovné ose ale nikdy ji neprotne. Matematicky vyjádřeno křivka probíhá od minus nekonečna do plus nekonečna. Pouze v případě nekonečně velké meze je pravděpodobnost 100% a přechází v plnou jistotu. Křivka má plynulý zvonovitý souměrný tvar. Třeba hokejisté ji používají s jakou pravděpodobností ze 100 ran trefí pravý horní roh branky oproti levému a já při nastřelování zbraně. Vy ji můžete uplatnit třeba při hraní Sportky.

Doufám pane Samueli Donáte že jsem Vás tímto velmi stručným výtahem uspokojil a už Gaussusovou křivku ve svých příspěvcích vzpomínat nebudete protože všem vzdělaným lidem je notoricky známa a jiní diskutéři přece na Psa nechodí. Nebo Vy si myslíte že ano? Pokud ano, tak se divím, že se tady zahazujete.