28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Otřesná ukázka

Po nedělním pořadu Otázky Václava Moravce (11.11.2012) musel každý, kdo má elementární přehled o hospodářsko-ekonomických problémech tohoto světa nebo zdravý selský rozum, dospět k definitivnímu potvrzení těch názorů, které jsou velmi kritické k úrovni řízení věcí našeho státu, krajů i mnoha obcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 23.11.2012 15:13

Co jde a co nejde dělat v politice

Pan Březina byl jistě podnětný, ale některé jeho rady a recepty jsou v politice nepoužitelné. On je zvyklý ve svém podnikání o věcech rozhoodovat sám a sám za ně také nese odpovědnost. V politice je to ovšem úplně obráceně a js to do značné míry dobře.

Není možné (naštěstí), aby jeden politik rozhodoval sám ze své vůle, ale vždycky musí pro své rozhodnutí najít podporu a to nejen ve své straně, ale často třeba i v opozici. Ani premiér nemá v rámci vlády takové pravomoci, jako má majitel firmy v jejím rámci.

Měli bychom se tedy zamyslet, jak zvýšit efektivitu politických institucí a zároveň zvýšit i odpovědnost politiků za jejich rozhodování. Prvním krokem by měla být změna volebního systému na většinový tak, aby vítězná strana skutečně vládla a ne jenom stále dokola lepila rozpadající se koalici. Zároveň by měla být hodnocena práce poslanců třeba tak, že by byli častěji konfrontováni s dopady a důsledky zákonů, které prosazují. To je ovšem práce hlavně novinářů a ti, zrovna třeba v osobě pana Moravce hrubě selhávají.