20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Osud jüanu i Mladé Boleslavi

Čína devalvovala svoji měnu o pár procent. Ohlas ve světě byl okamžitý a mohutný. Proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 17.8.2015 13:32

Vpřed, vzhůru do minulosti!

Ano, Čína se dostala k moderním technologiím. Legální to sice úplně nebylo, ale zato to byl pro Čínu velmi účinný postup. Marxisté při této příležitosti asi připomenou poučku, že "kapitalista vám prodá i provaz, na kterém ho následně oběsíte".

Aby Marxisté v tomto konkrétním případě neměli tak úplně pravdu, musí západní ekonomiky inovovat rychleji, než to dokáže Čína. Alwe jak? Zeptejte se našeho ministra pro inovace.

Osobní vzpomínka. Na vysoké škole, kde jsem naposled učil předmět Inovace se před několika lety rozhodli, že ve svých českých pobočkách nebudou učit předmět Inovace, a místo něj dají svým studentům perspektivnější předmět, tj. "Řízení výroby". V současných podmínkách nastupujícího 3D tisku je ale tradiční výroba postavena na hlavu, i její způsob řízení. Takže ten náhradní předmět by se správně měl jmenovat "Historie řízení výroby". Nejsem si zcela jistý, zda konkurenceschopnost české ekonomiky (která mimochodem představuje jen třetinu toho, co se dnes na území České republiky produkuje) lze postavit právě na historických zkušenostech z řízení výroby.

K. Frauknecht 17.8.2015 11:08

Úhel pohledu.

Se zněním článku nemám velký problém. Přes to si myslím, že Čína dosáhla svého. Od prvotního "kopírování" se naprosto legálně a hlavně úžasně rychle dostala k technologiím, dovednostem a znalostem, o kterých se jí před 20 lety ani nezdálo.

I. Schlägel 17.8.2015 12:01

Re: Úhel pohledu.

Ano, takto funguje kapitalismus. Byť v čínském pojetí má tržní hospodářství řadu rezerv a různých "ale".

R. Tichý 17.8.2015 12:30

Re: Úhel pohledu.

Legálně spíše jen v minimu případů.

K. Janyška 17.8.2015 9:59

Kdyby komunistická vláda v Pekingu neměla starosti

s důsledky svých rozhodnutí, přísahám, že bych byl ten největší komunista na světě. Protože však ovládám kompozitivní teorii, tedy teorii spontánního řádu lidské interakce, vím, že to možné není a že socialisté, tedy i jejich druh komunisté, jsou zločinci. A zločince je nutno eliminovat. Jak ? Vzdělánám. Ale kompozitivní teorie je příliš složitá na to, aby byla rozšířena v dohledné době, tedy po mnoho dalších desetiletí... Dzp.