19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Omyl devizových intervencí ČNB

ČNB se rozhodla – po jedenácti letech – zahájit devizové intervence s cílem snížení měnového kursu koruny, neboli s cílem znehodnocení jejího kursu. Je to rozhodnutí chybné a je to rozhodnutí riskantní, a to z řady důvodů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sudek 14.11.2013 10:00

V ČR vládne finanční negramotnost.

Skutečnost, že z našich politiků pochopli kladný přínos intervence ČNB jen Jiří Rusnok a Jan Fišer a ne třeba Václav Klaus a Miloš Zeman,  svědčí o hluboké finanční negramotnosti našich politiků na nejvyšších místech.

Při tom se jedná o jednoduchý ekonomický princip, na kterém je založen i celý hospodářský zázrak Číny. Poměrně slušné hospodářské prosperity bylo v této zemi dosaženo přesto, že Čína nemá vlastní suroviny, dováží i převážnou část energií a přes trvalé protesty ze strany USA a EU, že uměle podhodnocený jüan poskytuje čínským výrobcům nepoctivé cenové výhody.

Pokud by čínské vedení uvažovalo stejně jako Klaus se Zemanem, vládl by v Číně dodnes hladomor.  Konkrétních příkladů je ve světě celá řada a devalvace domácí měny je všeobecně pokládána za malý podvod na úkor ostatních států.

Od finanční negramotnosti značné části našich ekonomů se odvíjí prostřednictvím medií i všeobecná desinformace a negramotnost ostatních občanů. Za exemplární příklad finanční negramotnosti může posloužit i tzv. kuponová privatizace, která u nás kdysi proběhla. Lidé tehdy davově podlehli reklamě investičních fondů, jejichž činnost nebyla legislativně řádně upravena, takže většina z fodů důvěřivé občany okradla.

Každý však mohl investovat svoje kupony samostatně, protože princip investování byl velice jednoduchý.  Bez ekonomického vzdělání, jen prostým úsudkem se mohli lidé dostat  ke slušnému jmění, rodiny dokonce ke jmění milionovému. Přesto se tímto způsobem dostalo k  majetku méně než 5% držitelů investičních knížek. Při tom se jednalo o naprosto unikátní investiční příležitost, která se už nebude nikdy opakovat. Češi se od té doby vůbec nezměnili.

V. Bok 13.11.2013 20:08

Schválně, kdo jmenoval tyhle

členy bankovní rady? Ach, ano, jistě to víte. Jakýsi Klaus. Skoro všechno příslušníci jeho fanklubu. 

O odbornosti a schopnosti chápat makroekonomické souvislosti se u řady členů už v okamžiku jmenování velmi pochybovalo. Někteří vykvetli skoro hned, další postupně. Bohužel, rozpustit, vypustit je může až Zeman. Snad nezblbne.

Takovéto zásahy už CNB zkoušela, jednou taky intervenovala, zase naopak na posílení. Utratila za několik dní 2 mld. Tolarů. Pochopitelně, nestalo se nic. Jen se ztratily ty 2 mld těžce vydělaných tolarů. Pak prodávali měnové zlato. Fakt úspěch ... Pa dali 10 let pokoj. No, zas zapoměli.

Ještě jim věříte? Fakt, opravdu se nevyplatí si hrát s velkými kluky. Vony ty naše možnosti jsou někde v řádu takové střední až větší nadnárodní banky. A oni to na rozdíl od nás umí, víme? A když si začnou hrát, tak naše měnička by se měla třást někde v koutě, aby si nás nevšimli, že ...

J. Sudek 14.11.2013 7:26

Re: Schválně, kdo jmenoval tyhle

Znehodnotit měnu je pro centrální banku velice snadné, protože kurz měny, která se obchoduje na finančních trzích, určuje nabídka a poptávka. A tak ČNB může bez problémů znehodnotit CZK třeba na polovinu tím, že vytiskne dvojnásobné množství peněz a nakoupí za ně třeba EUR, anebo USD.

Problémem je, pokud se má měna zhodnotit, jak poukázal Václav Bok. Zde je ČNB omezena pouze na úrokové sazby a intervenční nákupy CZK, ale protože devizy, ani zlato si vytisknout nemůže, je prakticky bezmocná. Je velikým štěstím, jak prohlásil nedávno v televizi prof. Švejnar, že naši bankéři dosud neumějí spekulovat na finančních trzích. To by se naše koruna ocitla skutečně ve vážném ohrožení.

L. Novák 11.11.2013 16:31

Naprostý souhlas se stanoviskem V.K.

Intervence ČNB nedává smysl.

J. Kanioková 11.11.2013 21:05

No vida, to je pro mě šok,

že taky někdy vidíte objektivně..

Václav Klaus k EU: "Je to absence pokory, je to ambice nás všechny řídit, je to hraní si na demiurgy našich osudů."

Demiurg - Zástupce kolektivního vědomí určité skupiny bytostí, národa,... Může se projevovat v konkrétním lidském jedinci.

Š. Hašek 11.11.2013 14:48

Proč jen ten Václav Klaus

vždy celkem realisticky vstoupí do diskuse?

Jako řadového uživatele koruny české v peněžence (Klausovy koruny české, teď nevím jak jest to s velkými písmeny v názvu naší měny). mě zaráží intervence vrcholové banky ve chvíli, kdy "se nic neděje". Ono se děje něco závažného?????? Oni občané nechtějí utrácet????

Až bude válka, tak ať si ČNB (stejně bude ve vleku války) dělá co chce. Stejně ostrouhám. Ale nyní je to jen spekulativní tah pro předem obeznámené. Typická manipulace s měnou bez (např) zlaté kotvy. I když absolutní kotva neexistuje v ničem, u bankocetlí lepší zlatá kotva než kotva dohody politických kámošů. Ale lid má jiný názor.

P. Papež 11.11.2013 14:17

Myslím si

Myslím si, že díky intervenci ČNB  se napakovala skupina lidí, která o této akci věděla předem. Je to docela dobrý podvod, jak získat velké prachy.

Š. Hašek 11.11.2013 14:49

Re: Myslím si

Asi tak.

V. Kolman 11.11.2013 13:32

KONEČNĚ JSEM POCHOPIL PANA PAROUBKA,

co měl na mysli, když prohlásil, že: "TYHLE DLUHY SE PROSTĚ  NEPLATÍ!!!"

Š. Hašek 11.11.2013 14:49

Re: KONEČNĚ JSEM POCHOPIL PANA PAROUBKA,

Svatá pravda.

H. Grúbr 11.11.2013 6:21

Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Takže: víme, že jsou upisovány dluhopisy o nominální výši 15 mld (ono na výši vlastně ani tak nezáleží, jen to dokumentuje výši této megakrádeže). Víme, že výnos z dluhopisů před zdaněním je 2,5% za rok, splatnost dluhopisů je cca 3 roky, takže investor má získat cca nějakých 7,5 - 8% výnosu před zdaněním. Prakticky okamžitě po předčasném ukončení upisování těchto dluhopisů je znehodnocena ČK (česká koruna) z 25/euro na 27/euro t.j. o 7,5%.

Představme si že, v okamžik konce úpisu má MF k dispozici 112,5 mld (částka, kterou se zájemci o dluhopisy zavázali uhradit) a okamžitě za to pořídí např. zlato a vzápětí je znehodnocena měna ve výši plnění státu t.j. 7,5% úrok - náklady státu za půjčku (dluh).

Já to vidím tak, že si stát vypůjčil bezúročně 12,5 mld od těch, co si koupili ty dluhopisy. Zároveň jsem přesvědčen, že byl porušen zákon o nezávislosti ČNB a vyzývám kohokoliv kdo je právník, aby se na to mrknul, jestli si najde čas.

J. Sudek 11.11.2013 9:42

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Je to přesně tak.

Znehodnotit výnos z dluhopisů v okamžiku, kdy byla ukončena jejich emise, je výsměchem občanům tohoto státu.  Vždyť každému je jasné, že  pokud by o tomto záměru ČNB lidé věděli, bylo by pro ně mnohem výhodnější nakoupit eura, anebo dolary, než české státní dluhopisy. O plánované intervenci však věděli bankéři, anebo alespoň někteří z nich a  tak nepochybuji ani v nejmenším o tom, že této příležitosti dokázali využít a v podstatě se obohatit  na úkor občanů. Těch občanů, kteří uvěřili v solidnost a pevnost české koruny (narozdíl od "nedůvěryhodného" eura) a mají v této měně uloženy i veškeré svoje úspory.

Jinak se Václav Klaus ve svých úvahách hluboce mýlí, protože devalvací koruny k mírnému oživení našeho hospodářství bezpochyby dojde. O vlivu devalvace měny na ekonomiku svědčí nejen četné příklady ze zahraničí, ale i ekonomická teorie. Pokud bude zájem, jsem schopen tento efekt  vysvětlit na jednoduchém příkladu.

Z. Sohorova 11.11.2013 10:07

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Klaus se myli ve vsem

V. Husák 11.11.2013 11:22

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Takovouto větu může napsat jen naprostý blbec zaslepený nenávistí, mezi které jednoznačně patříte. On se mýlí ve všem, na rozdíl od vás, která jste naprosto neomylná !!!

J. Tachovský 11.11.2013 11:33

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Ze Vas ta Sohorova tak vzrusuje. Ma moznost, tak placa ty svoje nesmysly.

L. Novák 11.11.2013 16:29

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

:-)

K. Pavlik 11.11.2013 21:07

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Bohuzel s ni souhlasim. Blbe co?

J. Jurax 11.11.2013 23:04

Re: Už jsem to psal u pana Vlka, ale zopakuji to i tady

Ano, jak pravíte. Blbé ...

K. Pavlik 11.11.2013 23:44

Omlouvam se

Omlouvam se dal jsem do na spatne misto.

J. Kadeřábek 11.11.2013 14:39

Pane Sudek vidím to tak, že hluboce se mýlíte Vy

i ČNB. Přenášet ekonomické teorie a zejména argumentovat příklady ze zahraničí je věc ošidná. Jak píše Klaus. Náš export je charakteristický vysokým podílem zahraničních subdodávek a tím naprosto odlišný od mnohých příkladů ze zahraničí. Právě proto, naše montovny nebudou mít ze změny parity měny zas tak významný prospěch.  A negativa tohoto kroku jsou popsána a troufám si tvrdit, že jsou významná.

J. Sudek 12.11.2013 8:17

Re: Pane Sudek vidím to tak, že hluboce se mýlíte Vy

Pan Klaus neví, o čem mluví a tak se pokusím vliv kurzu koruny vysvětlit na jednoduchém příkladu, alespoň slovně:

Podnik nakoupí v Německu suroviny a polotovary za 100 tis. euro. Jeho výrobní náklady (mzdy, režie atd.) činí 3 mil. Kč, tj. při kzrzu 25 Kč/euro celkem 120 tis. euro, takže náklady celkem jsou 220 tis. euro. Pokud se  podaří výrobky v Německu prodat pouze za 215 tis. euro, vykáže podnik ztrátu 5 tis. euro.

Jestliže poklesne kurz koruny na 30 Kč/euro, okamžitě se změní situace:

Podnik nakoupí suroviny za 100 tisíc euro stejně, jako dříve. Jeho výrobní náklady zůstanou na stejné výši 3 mil Kč, avšak v přepočtu na nový kurz poklesnou na 100 tis. euro, takže náklady celkem budou 200 tis. euro. Tžby se nezmění, zůstanou ve výši 215 tis. euro, ale podnik vykáže zisk 15 tis. euro. A to všechno POHOU ZMĚNOU KURZU KORUNY!

Na podobném principu pracují nejen naše automobilky, ale celá řada jiných podniků.  A možná změna kurzu koruny napomůže i řešit současný problém v OKD.