20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Okamžik, kdy skončí inflace

Nikdy nebylo tak snadné být prorokem jako v těchto dnech. Ceny rostou historickým tempem a porostou i nadále – kdo něco takového řekne, ten předá národu silné poselství, a přitom se splést nemůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kindl 17.4.2022 21:08

Inflace není jen základní ekonomický pojem, ale jev, se kterým se běžně setkáváme a neseme jeho následky. Je jedno, zda investujete, spoříte, vlastníte nemovitosti, nebo naopak splácíte půjčku a hypotéku. Ve všech případech na nás dopadá inflace. Inflace je dlouhodobě způsobena rychlejším růstem peněžní zásoby než je růst celkového produktu. Jinými slovy výroba roste pomaleji než množství peněz v rukou zákazníků.

M. Pivoda 17.4.2022 19:50

Okamžik, kdy skončí inflace?

Předpovídejme tedy, když je to tak snadné (viz autorovo tvrzení hned v úvodu článku):

Jedna budoucí možnost je i taková, že inflace určitě skončí s dopadem první atomové bomby na tuto ekonomiku.

V. Novak 17.4.2022 18:06

Ona někdy skončí?

F. Navrátil 16.4.2022 11:56

Ke zdrojům a důvodům inflace se dobereme jen tehdy, když zjistíme, kdo na inflaci a zdražování vydělává a kdo prodělává. Vydělávají finančníci, banky, překupníci, zprostředkovatelé, lichváři a politici. Střední třída je tím, kdo celý ten humbuk platí. Fialová vláda pětikolky deklarovala, že pro občany nehne ani prstem. A za to jí mnozí ještě tleskají.

P. Diviš 16.4.2022 15:45

Důvod inflace je jednoduchý: V oběhu je více peněz, než zboží.

A to nemohla způsobit Fialova vláda, v tom lítá Bureš a ČNB.

Tím vaším stylem se nedoberete nikam, podobně jako Holub.

J. Kostelanský 16.4.2022 16:42

Tak jednoduché to zas není. Česko má pořád jedno z nejnižších zadlužení v % HDP na obyvatele v České republice - kolem 41 %, což je stejná hodnota, jaká byla v roce 2012 a 2013. Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh_%C4%8Ceska

Koukněte také na tento graf. Je to srovnání zemí EU. Česká republika má v něm 6. nejnižší zadlužení. Mluvím o celkovém zadlužení v procentech, ne ročním. A koukněte se na průměry v modrých sloupcích - jeden je průměr eurozóny a druhý průměr EU.

https://www.fxstreet.cz/img/web/fx1/1636109206-GDP-ratio-05112021.PNG

J. Kindl 17.4.2022 7:41

Babišova vláda z 1,6 bilionu korun státního dluhu na konci roku 2019 dokázala dluh zvednout na 2,5 bilionu korun na konci roku 2021. Česká republika se v letech 2020 a 2021 zadlužovala rekordním tempem, které nemá v jejích novodobých dějinách obdoby a ani v Evropě. Náklady na pomoc státu v boji s nemocí COVID-19 přitom tvořily jen desetinu dluhu podle NKU. Úroky z peněz, které si vláda Babiše půjčila jsou ve výši 274 mld. .Prostě vláda Babiše státní peníze projedla slušně řečeno.

V. Čermák 17.4.2022 20:52

Zvýšení slabé Životní úrovně mnoha obyvatel ČR na přijatelnou míru Není Projedení. Covidová inflace za Babiče byla 5,4% , Fialova Inflace je skoro 13%. Čímpak to je pane Kindl?

J. Kindl 17.4.2022 21:04

To není Fialova inflace tu udělal Babiš a Fiala se s tím musí poprat. Životní úroveň se zvýšila státním úředníkům. Stát má jenom tolik peněz, kolik vybere na daních. Když nemá peníze tak si půjčuje za masný úrok. Takže aby Babiš mohl přidávat musela si půjčovat. Babišova vláda z 1,6 bilionu korun státního dluhu na konci roku 2019 dokázala dluh zvednout na 2,5 bilionu korun na konci roku 2021. Tohle nedokázala žádná vláda v Evropě a ani Řecko.. Úroky z peněz, které si vláda Babiše půjčila jsou ve výši 274 mld a každý měsíc rostou.

J. Vorlický 16.4.2022 17:11

Nemyslím, že v oběhu je více peněz než zboží a služeb. V oběhu je ale pořád mnohem více peněz, než ti co je mají, jsou schopni utratit. A takových je pořád dost a jsou schopni platit vyšší a vyšší ceny; není to jako dříve. Je to myslím tím, že vznikly virtuální peníze, které lze investovat hlavně do nemovitosti. Inflace tu je již několik let, jen se neukazovala.

Pokud bude riziko přeměny virtuálních peněz do jako ,,peněz skutečných", inflace poroste (bez ohledu na bankovní úroky) do okamžiku, než hodnota zboží, služeb a ostatního (hlavně nemovitostí) se nevyrovná hodnotě toho všeho ale ve skutečných penězích.

Problém vidím však hlavně v tom, že je a bude hrozně těžké rozlišit skutečné peníze od virtuálních, a i proto, že ,,oběživo" se skládá více a více z peněz virtuálních. Peníze obecně byly dříve měřidlo, odměna za vykonanou práci a zboží. Dnes tomu tak myslím není.

V. Novak 17.4.2022 18:06

Halt už nemáme Státní plánovací kómis, která by to vyrovnávala...

J. Kindl 17.4.2022 7:52

Inflaci způsobila Babišova vláda. Nalila do ekonomiky peníze v době, kdy většina podniků a zpracovatelů nemohla vyrábět. Dnes je v ekonomice více peněz než zboží. Čeho je málo to je drahé.

J. Kostelanský 16.4.2022 9:55

Ty prognózy jsem nečetl, ale obávám se, že inflace v Evropské unii - zejména v eurozóně - bude vysoká dlouhodobě. A protože je Česká republika velmi těsně propojena se zeměmi eurozóny, tak se do velké míry bude přelévat i do České republiky.

Co může České republice pomoct, je rozumná rozpočtová politika státu doprovázena postupnou revalvací české koruny. Revalvace totiž zmírňuje přelévání inflace ze zahraničí. Posilující domácí měna způsobuje, že i přes rast cen zboží, které se dováží (v eurech) cena v korunách zůstává víceméně stejná. Záleží samozřejmě na tom, jak velká bude inflace v zemích eurozóny a jak silné bude posilování koruny.

To samé se teď děje ve Švýcarsku a všichni se diví, proč inflace nezasáhla tento relativně malý stát. No protože Švýcarsko nevyhazuje peníze ven oknem a švýcarský frank na současnou situaci reaguje přirozeně - pomalu, ale pořád posiluje vůči euru.

A proč si myslím, že inflace bude ve státech eurozóny vysoká dlouhodobě? Jednoduše proto, že ta lepší, rozumnější část eurozóny (Německo, Rakousko, Holandsko, Finsko) souhlasila s nerozumnou měnovou politikou Evropské centrální banky, která za každou cenu usiluje o záchranu měnové unie. I za cenu flagrantních porušení těch nejzákladnějších principů měnové unie - zákaz ručení členských států za dluhy jiného států, vykupování vlastních dluhopisů, rezignace na maastrichtská kritéria, zejména schodku státního rozpočtu ve výši max. 3 % HDP a celkového zadlužení 60 % HDP. Jaké pravidla ECB mohla, všechny porušila.

Nemohu se přitom zbavit dojmu, že se to děje cíleně. Vysoká inflace totiž pomáha těm, kteří mají velké dluhy půjčeny na výhodný úrok. Splácejí tak méně než si původně půjčili. Na druhé straně to platí ti uvědomělejší a rozumnější, kteří místo dělání obrovských dluhů strádali a šetřili.

J. Kostelanský 16.4.2022 9:55

Mimochodem tento způsob měnové politiky má u jižního křídla EU dlouhou tradici. Před zavedením eura byl kurz německé marky k italské liře 1: 1 000 a k francouzskému franku asi 1:6, přičemž po druhé světové válce byly kurzy podobné. Francouzský frank navíc prodělal v 60. letech denominaci - na bankovkách se škrtly myslím 2 nuly. Bez toho by byl kurz 1: 600.

Ve starých francouzských filmech ze 60. letech možno občas najít zmínku o "starých" a "nových" francích.

Inflaci trochu trvá než se rozběhne - dvouciferné si říká i cválající inflace, jednociferné mírná a tří a více ciferné hyperinflace. Když se už ale jednou rozběhne, tak ji není možné jen tak lehce zkrotit. Musejí se dělat přísná a velice nepopulární opatření - mnohem drastičtější než ta, která se měla udělat před rozběhem inflace. Vysoká inflace bude také výhodná pro jižní státy, pro německé a severské firmy, bohužel na ní budou doplácet občané v zemích, které dělají (relativně) rozumnou hospodářskou politiku.

F. Kusák 16.4.2022 9:22

Většina těch salónních ekonomů, které vidíme na obrazovkách, jen do nekonečna opakují, bude hůř, za vše může válka na Ukrajině a bývalá vláda. Je to laciné a hloupé a oni sami se prezentují jen jako špatní popisovači událostí. Lepší to nevnímat. Už jste viděli nějakého salónního ekonoma podnikat, něco vyrábět, spekulovat na burze nebo vymýšlet úžasné vynálezy. Já tedy ne, za to řečnění jim jde dobře. Ale jak známo, "kecy nemaj ́ cenu" a jedině, kdo nám pomůže, jsme my sami. A není tak zle.

J. Jirát 16.4.2022 10:29

Velmi správně!

P. Diviš 16.4.2022 15:46

Tak to nevím, jaké ekonomy to sledujete a kde.

J. Nevrkla 16.4.2022 9:08

Nebyl bych si vůbec jist, že v dohledné době nastane bod zlomu. Platební bilance je stále horší, zadlužení stále větší, emitují se hodnotou nekryté peníze, dovážené materiály, suroviny a energie jsou stále dražší. Nemyslím si, že se inflace brzy zastaví, nedivil bych se opaku.

J. Prikner 16.4.2022 8:37

Pokud nebudou ceny energií stabilní, bude inflace jako řemen. A to se stane, když naši elektřinu nebudeme kupovat za spekulativní ceny na lipském burze, ale ČEZ ji bude prodávat přímo . A to se stane tehdy, bude-li ČEZ 100proc vlastník státu. A to se stane, vykoupí-li ministerstvo průmyslu těch 30proc soukromých akcionářů. A to se stane, bude-li přijat příslušný zákon v PS. A to se hned tak za vlády 5tikolky nestane.

Ceny plynu budou stabilní, bude-li s dodavatelem (Gasprom či jiný) uzavřena dlouhodobé smlouva o dodávce za stabilní cenu. A to se stane, bude-li z stát určen státní nákupní podnik - nikoliv soukromník innogy, který nakupuje na spekulativní cenu na holandské burze. A to nestačí - nakupovaný plyn se musí uskladnit v zásobnících , které však dnes patří soukromé firmě RWE, proto stát musí odkoupit zásobníky do majetku státního nákupníhopodniku. A i pak zbývají roury a kompresory, které kdysi patřily státu a nyní patří net4gas (Allianz Infrastructure Luxembourg I S. à r.l. (50 %) a Borealis Novus Parent B.V. (50 %). Ty musí stát vykoupit do svého majetku. Pak budou ceny plynu stabilní. A to se hned tak za vlády 5kolky nestane.

J. Prikner 16.4.2022 8:45

To ovšem Petr Holub ví, ale nenapíši vám to, neboť to není v zájmu jeho loutkovodiče.

O. Uživatel 16.4.2022 8:22

Uživatel požádal o vymazání
F. Kusák 16.4.2022 7:35

Zvyšují se extrémně ceny, o tom není pochyb. Důvodem je jev zvaný inflace. Mnoho lidí se dostává do neřešitelné situace. Vlády pro minimalizaci inflace toho mnoho nedělají. Nemohou, protože hlavním důvodem jsou pokřivené tržní mechanizmy, kdy už dávno neplatí zákon "nabídky a poptávky", alespoň tedy v té základní smysluplné podobě. Dalším důvodem je enormní, dlouhodobé a nesmyslné zadlužování státu. Inflace ten dluh eliminuje, a pak, opticky zvyšuje výběr daní. To se vlády radují, protože obvykle jedno volební období přežijí. Jak z toho ven. Jedině tak, že se musíme snažit o maximálně možné oddělení od státu. Říká se tomu dost pejorativně anarchokapitalizmus. Je to řešení, jakkoli se to zdá absurdní a v podstatě je to civilizační krok zpět. Ale díky tomu se omezí vliv státu, třeba v podobě výběru daní. Pak možná si politici uvědomí, že nemohou vše.

J. Vorlický 16.4.2022 9:27

Že zákon nabídky a poptávky neplatí? Ovšem služby a zboží je stále nabízeno i poptáváno a všeho je dostatek. Možná je čas zákon změnit nebo aspoň novelizovat!

Že dochází k zadlužování státu? Opravdu? A kdo je držitel dluhu? A kdo je stát? Není to tak, že jsou nabízeny zbytečné (nesmyslné a nepotřebné) služby a vyráběno zbytečné (nepotřebné) zboží, přičemž na likvidaci obou jsou zase zbytečně (v tomto případě snad potřebně) vytvářeny další služby a prostředky?

A pak, aby absurdita této činnosti byla lidmi stravitelná, je na ni napasován přežitý zákon nabídky a poptávky, a pod pláštíkem zadlužování - přičemž ,,dlužník" si může vytisknout tolik peněz co chce (nebo umístit na monitor počítače různě vysoké číslice), aby bylo možné vyrovnat ,,účetnictví" , tedy fiktivní má dáti x dal, dělat, že ,,dluhy" budou někdy splaceny???? Opravdu není zřejmé, že dochází (nebo vlastně už došlo) k jakýmsi základním změnám?

Jako příklad uvedu výrobu aut. Kdyby se rok přestala ÚPLNĚ vyrábět auta (kromě náhr.dílů,pochopitelně), scházela by někomu? Jistě ne. Všichni, kdo potřebujeme auto, ho máme. Bazary jsou pak plné aut. Čím by se však živili výrobci aut a jejich dodavatelé? Než si toto přiznat, raději zvyšujeme ,,státní dluh", atd., atd. KSČ pro udržení plné zaměstnanosti dělala to samé, pouze blbě.

Jen tak příspěvek do debaty. Netvrdím, že to mám úplně promyšlené. srdečně

F. Kusák 16.4.2022 11:47

Ale já jsem neřekl, že neplatí zákon nabídky a poptávky. Zákony nelze přeci popírat, to mě máte za vola. Jen by měl fungovat tak, jak má, tzn. ku prospěchu zlepšování trhu tedy nás všech. Pokud do něj nahrnete miliony daňových výjimek, dotací, měnových regulací a dalších výmyslů, funguje samozřejmě dál. Ale jak.

J. Vorlický 16.4.2022 15:44

Tak to jsem Vás špatně pochopil. Nevím ale, zda Vám jde o tržní hospodářství, TH, nebo o ,,jeho" zákon. Trh, TH, je volný pohyb služeb, zboží a kapitálu. Do tzv. ,zákona nabídky a poptávky ́ nelze nic zahrnout. Takový ,,zákon" se vytváří sám.

Našimi, lidskými zákony, lze tržní hospodářství omezit, ne vylepšit (ono totiž tržní hospodářství může být dost kruté). Někdy omezování TH je spíše jeho ničení, jako například dotace - abys mohl dát, musíš někomu vzít, popřípadě jak se děje dnes, tisknout ,,peníze". Možná, že přijde doba, kdy se budeme mít lépe tiskem peněz. Zatím myslím ale ne.

F. Kusák 16.4.2022 11:53

Kdyby se rok nevyráběla auta, způsobíte kolaps mnoha dalších oborů. A pokud funguje trh, pak se ta výroba přemístí jinam. To, co tady prezentujete, je právě ten nesmysl, kdy do věci zasáhne člověk z důvodu nějaké ideologie pro spásu člověka. Dejte pokoj s takovými úvahami. Jistěže moderní společnost něco může a má ovlivnit, ale je to velmi nebezpečné, jde totiž o míru toho vlivu.

J. Vorlický 17.4.2022 12:27

Kolaps ano, máte pravdu. Aspoň na nějakou dobu určitě. Vždyť to jsem ve svém příspěvku přiznal - čím by se živili, jsem se ptal. Ptal jsem se ale, komu by ta ZA ROK nevyrobená auta SCHÁZELA? Tvrdím zde, že TA ZA ROK nevyrobená auta ( a ono to platí i o jiných výrobcích) by nikomu nescházela a že jsou vyráběná zbytečně a vlastně jen proto, aby zase je někdo mohl později zlikvidovat. To, co máme teď, je výsledek naší přirozené touhy, snahy a umu míti vyšší a vyšší životní ,úroveň ́.

Jistě každý můžeme naši dnešní situaci vnímat jinak i důvody pro ni, ale mně připadá, že jsme se (myslím náš západní svět) stali otrokem naší touhy se mít dobře; chceme se míti tak dobře, že na normální život není čas: sedím u TV a sleduji, co všechno si mohu koupit k jídlu, vzápětí mu ukážou léky, které mi pomohou se vyprázdnit, pak je mi nabídnuto si půjčit peníze, abych dva roky staré (dobré) auto mohl vyměnit za nové, kterým se odvezu k doktorovi, kde mi ukáže jak léky proti tomu jak jsem tlustý mohu použít, abych mohl pracovat za peníze, abych si mohl koupit auto, kterým pak budu jezdit k doktorovi . . . .

pro pana Kusáka: sám mám technickou práci, rád jezdím autem i na dovolenou, rád si dám pivo a něco dobrého k snědku, atd., atd. Líbí se mi na světě. Mám jen pocit, že děláme něco blbě.

V. Novak 16.4.2022 10:58

S extrémním zdražováním to je stejně jako s energetickou krizí - dosud se neděje.

Až se dít začne, tak to teprve pocítíme!

A pokud se lidé dostanou do neřešitelné situace, skončí 30 let sociálního smíru, vyjdou "žluté vesty" - a TO bude fičák!

Zatím je klid a blbne leda pár "vymírajících rebelů". Jak se ukázalo na magistrále, pokud budou blbnout i nadále, může se jim to vyhynutí přihodit.

F. Kusák 16.4.2022 11:58

No, také si to myslím. Lidé, kteří navrhují debility v energetice a přitom se nedokáží postarat ani o vlastní rodinu, bych zbavil svéprávnosti. Mám na mysli tu idiotskou petici za okamžité odpojení od ruského plynu.