19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 23.3.2021 17:09

10 let, tedy

L. Novák 23.3.2021 16:15

No co, nemovitosti neprodávat, peníze na účtu nenechávat jako úspory pro budoucí časy, protože stát EU vás o ně inflací obere. A najít si prostředek, jak část peněz zhodnocovat tak, aby zhodnocení alespoň pokrylo znehodnocení vyvolané státem a ČNB u zbytku ležícího v bance...

No a ještě jedna "ďábelská rada". ;-D Zbytečně neutrácejte. Ušetřené peníze vám zbydou "na pokrytí inflace" - budete jich mít v součtu víc. Zdražovat zboží může nabízející jen potud, dokud je ochoten za zvyšující se ceny zákazník nakupovat. Když neprodá, bude mít problém. Ten bude mít nakonec i celé hospodářství... a vláda.

Jakpak to asi bude "řešit"? ;-) [>-]

V. Bok 23.3.2021 17:05

No, tyhle dvě rady jsou v učebnicích ekonomie, záleží ovsem která v jaké. Taktéž v doporucenich ekonomů... Kde je pravda?

To je těžké. Pro 70% neni pouzitelna ani jedna. A protože k těmto situacím dochází stále a stále, šilene se zacinaji rozevírat nuzky mezi velmi bohatymi a chudými. A navic nam k tomu zanika i střední trida...kdysi velmi početná a nositelka zdravi společnosti...

V. Petr 23.3.2021 14:18

Kde kdo by chtěl OKRÁST OBČANY tiskem inflačních peněz!

P. Milan 23.3.2021 14:57

Dělají to všichni, je to pouze otázka míry. Poslední dobou všude překračované.

V. Bok 23.3.2021 17:09

No, poválečnou inflaci resili komunisti měnovou reformou a znehodnocenim vkladů. A za adu nespravedlností s tím spojených byli právem kritizováni. Zapad to řešil inflací. Za 1 let dosahl sejnych výsledků. A v podstatě to bylo stejné..?

P. Milan 23.3.2021 20:58

Jestli vám výsledky v životní úrovni připadaly stejné, tak mně zaručeně ne.

J. Šrajer 23.3.2021 11:57

Pan Kovanda nás tak trochu zkouší. Pravda, kvantitativní uvolňování je skvělý nástroj pro uvolnění daňového břemene státu, jenže každá mince má dvě strany. Rozjede se inflace a hodnoty které mají lidé naspořeny, se dík vyššímu objemu peněz, znehodnotí. Je to odvěký souboj buď von Hayek nebo Keynes.

Zde je každá rada drahá. Chce to politika, který vidí dál než na špičku svého nosu.

Z. Lapil 23.3.2021 13:48

Chce to politika, který někdy slyšel o dělbě moci: vláda je od toho, aby vládla, zatímco centrální banka je od toho, aby peníze zůstávaly penězi. Banka není od toho, aby chudým předstírala, že nejsou chudí.

V. Bok 23.3.2021 16:57

I banka se může zbláznit, což jsme již viděli u nás několikrát a způsobí vážné škody. Stejně tak to platí pro obranu, kdy vojáci jsou schopni vyhlásit sami valku, take je mnoho případů. Nebo vědci, kteří jsou schopní utratit strašné peníze nebo lékaři, kteří by kazdy rok chtěli utratit několikanásobek národního důchodu... vse s bohulibymi úmysly...

Bohužel, nad tím vším musí stat ten zly, zkorumpovany a neschopny politik. Jinak se vše zhroutí...

J. Urban 23.3.2021 11:16

Hm. Docela by mne zajimaly zkusenosti Slovenska. Nebo Slovinska. Staty srovnatelne s CR. Jake jsou jejich zkusenosti z prijeti eura? A ani tak by mne nezajimaly nazory tamnich "ekonomu" (tech najdu do tuctu 12, kteri budou pro euro, a dalsich 12, kteri budou proti:-/), ale obycejnych lidi - kteri nemuseji prepocitavat na domaci menu, kdyz si dnes objednaji nejake zbozi z ciziny (pri promenlivem kursu!), kteri kdyz vyrazi nekam na dovcu (odhlizim od dnesni po§rane doby kovidove):-P, nemusi nejdriv hledat smenarnu a tak.

T. Hraj 23.3.2021 11:26

Vidím, že názor už máte vytvořený.

P. Milan 23.3.2021 11:28

Obyčejní lidé se starají o celkovou životní úroveň, ne o marginálie typu směnáren (v dnešní době placení kartou fakt nevýznamné). Celková životní úroveň se přijetím € zatím nijak zásadně nezměnila (ani do plusu, ani do minusu), jen ztratili vliv na nastavení své měny. A že € nebude nikdy nastaveno na potřeby a poměry malých zemí, o tom snad nepochybujete ani vy.

Svého času se to nastavení zatraceně nevyplatilo Irsku a Španělsku.

V. Petr 23.3.2021 14:21

Dnes už tu nemáme komunismus a nikdo Vám nebrání vlastnit jakoukoliv měnu. Klidně si můžete převést peníze na Eura a podobné problémy také nemáte.

L. Beneš 23.3.2021 11:05

Všichni se staly experty na všechno, na covid i na hospodářství. Majitel výrobny betonových dlažebních kostek a jiných stavebních prvků v Horní Bříze na Plzeňsku říká, že zavření průmyslu bychom přežili. Věřím, že zastavení výroby zámkové dlažby by tuto výrobnu nezahubilo. Jsou ovšem podniky vyrábějící i věcí poněkud "fajnovější" a ty mají své zákazníky jinde, než jsou tuzemské stavební firmy a drobní stavebníci, kam produkce z Horn Břízy směřuje. A vydláždění chodníku před místním koloniálem jistě klidně měsíc či dva počká.

M. Starý 23.3.2021 10:45

Tištění nekrytých peněz má přinutit obyvatelstvo ke spotřebě, protože jinak se jeho úspory znehodnotí.

J. Stehlik 23.3.2021 10:49

Mužete samozřejmě uchovávat hodnoty i jinak než v penězích . Klidně ve svitcích zlata ;-)

P. Milan 23.3.2021 14:07

Teoreticky ...

V praxi z toho byl vždycky průser.

Mimo to, všechny vlády touží zdaňovat co nejvíc, čemuž se brání občané. Takže vysvětlení inflace jako dodatečného zdanění nejlépe sedí i podle pana Occama.

J. Stehlik 23.3.2021 10:09

Tak řecko má ty uroky nízké a to z duvodu eura. Proč ? Protože euro si to muže dovolit . Státy eurozony jsou na tom ekonomicky lépe . Mužem si říkat že to tak nevidíme , ale většinu zboží vyvážíme nikoliv do ruska , afriky atd. , ale do eurozony . Prostě stále to eurozemě dokáží vytvářet takovou produkci o kterou je zájem .

To je prostě rozdíl , mezi státy jako argentina a japonsko . Oboje mají obrovské dluhy , ale stav a struktura země je uplně jiná . Nezáleží tedy jen na tisknutí peněz . Ty jsou jen třešničkou na dortu. Stále je zde obrovské množství parametru , jako školství , vymahatelnost práva , státní správa , technologie atd.

P. Milan 23.3.2021 10:12

ZATÍM si to eurozóna může dovolit. Vede to ovšem k poškozování ekonomiky, už tak poškozené přemírou byrokracie. Což nelze dělat do nekonečna.

J. Stehlik 23.3.2021 10:47

Naopak . Tvrdá měna podložená zlatem vede ke stagnaci , což ukazují minulé krize . Proto už dnes není měna uchovatelem hodnot , ale je prostředkem směny . Proto je zde ten inflační cíl 2% . Mužem si říkat , že to počítaj kdoví jak , ale jde o psychologii . Hodnoty jste pak donucen uchovávat jinak (zlato , akcie , umění) . To že rostou ceny nemovitostí je zpusobeno špatným nastavením regulací a daní . Pak se z nich u nás stalo uložení peněz . Vrátili jsme se zpět do feudalismu , kde jste uvázán u své nemoitosti , protože když ji prodáte , nemáte jistotu že koupíte něco jiného (nikdo nechce prodat) . Naproti tomu v USA je nemovitost užitková a většina je ladem .Pokuď ji koupíte musí nést zisk nebo užitek .

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/veda-mesto-starbase-texas.A210304_174451_p_veda_wag

L. Beneš 23.3.2021 11:11

Jen jestli vy nejste výrobcem domácích trezorů na uchovávání zlatých cihel v každé domácnosti, jejichž nákup doporučujete. Franta Vomáčka z Kakejcova už teď spěchá do banky nebo k PC, aby si zajistil dodávku zlata. Aspoň dvě kila. Prostě jedni na této hospodářské politice vydělávají, ti druzí jejich zisky zaplatí. Kapitalismus je stále stejný. Jedni bohatnou, druzí jsou okrádáni a zruinováni.

P. Milan 23.3.2021 11:34

Jo, to se vám může stát, že vás v kapitalismu někdo okrade (nebo vy někoho). V socialismu je ovšem jistota okradení, okradení státem. Ten k tomu má i příslušnou a za tím účelem zřízenou moc.

P. Milan 23.3.2021 11:32

Tvrdá měna podložená zlatem pouze omezuje dodatečné a méně viditelné zdaňování poplatníků inflací.

To, že rostou ceny nemovitostí je dáno jednak přebytkem peněz (podobně ve světě rostou ceny akcií) a hlavně nedostatkem nemovitostí na trhu, vinou byrokracie.

U nemovitosti jste uvázán, pokud vám stát brání svým zdaněním prodeje nebo nákupu, jinak ne.

J. Stehlik 23.3.2021 11:52

U nemovitosti jste samozřejmě uvazan. Někde totiž musíte bydlet. Od toho se odvíjí všechny vaše aktivity. A pokud v okolí nikdo nic nechce prodat a obec nechce další vystavbu, protože je hromady prázdných parcel, domu a bytů. Tudíž sice nic nebrání aby jsem nemovitostí prodal, ale to mám bydlet v najmu za nasobky toho co teď?

Jednoduše současný systém vytváří drahotu a logicky bytovou krizi. Doplácejí na to nejchudší (mladé rodiny)

P. Milan 23.3.2021 13:34

Vytváří, to jo, ale hlavně přehnanou byrokracií, do níž spadá i složitý prodej a koupě nemovitostí.

V. Petr 23.3.2021 14:27

Pžedevším se nemovitosti NESTAVÍ! To, že existují prázdné byty je dáno "ochranou nájemníků."

P. Milan 23.3.2021 14:58

I to je jedna z forem byrokracie a přeregulovanosti.

M. Grundmann 23.3.2021 12:47

To je chybná úvaha. Nízké úroky jsou známkou špatné ekonomické situace, nízké výnosnosti investic. Nízké úrokové sazby v Řecku jenom ukazují, že ostatní země eurozóny poškozují řeckou ekonomiku a exportují do ní své vlastní problémy. Je to hlavní zájem Německa, které si exportem přebytečného finančního kapitálu do ostatních zemí zvyšuje svou vlastní výkonnost. Pokud by všechen tento kapitál zůstal v Německu, výnosnost by prudce klesla a německé hospodářství by se dostalo do hluboké recese.

J. Trmal 23.3.2021 15:21

Přesně tak.