Neviditelný pes

EKONOMIKA: Obrat na dohled?

30.6.2009

Růst nezaměstnanosti a propad exportu i domácí výroby budou ještě nějaký čas pokračovat

Po rychlém a nepředvídatelně razantním hospodářském poklesu, který předčil všeobecná očekávání, jsme nyní v situaci sice pozvolného, avšak stále ještě pádu. Letošní rok většina vyspělých zemí včetně Česka zakončí hlubokým minusem. Rostoucí nezaměstnanost a ochablý výkon ekonomiky způsobí některým zemím potíže s naplněním veřejných rozpočtů. Avšak burzy od února rostou. Právě kapitálové trhy by měly být majákem, jehož světlo vyvede svět ven z krize. Kromě akcií naznačují možný obrat ekonomického trendu i předstihové ukazatele (ekonomický vývoj dle odvětví, stav peněžních agregátů, spotřeba či poptávka) a indikátory sentimentu.

Krize nekončí

To, že nyní dohlédneme do velice pravděpodobného bodu obratu, však neznamená, že by se dění kolem nás rázem ubíralo k lepšímu. „Změna směru některých ukazatelů vysílá jasné signály o zlepšení během příštích šesti měsíců, což však znamená spíše stabilizaci na nízké úrovni než začátek výrazného zotavení. Očekáváme pozitivní mezičtvrtletní vývoj HDP ve druhém pololetí jak v západní, tak ve východní Evropě,“ konstatuje Gudrun Eggerová, vedoucí analytička dluhopisových trhů v Erste Group. Růst nezaměstnanosti a propad exportu i domácí výroby budou ještě nějaký čas pokračovat. Banka Morgan Stanley dokonce očekává několikanásobný cyklický pokles indexu S&P 500: „Nastane pokles pod hodnotu z února letošního roku. Pro akciové trhy by to znamenalo několikanásobný pokles až o třicet procent a následný růst zhruba k dnešním hodnotám, to vše v příštích několika letech.“

Pevné dno

O blízkosti dna svědčí i snaha amerických bank zbavit se co nejdříve vládního záchranného režimu TARP – například JPMorgan minulý týden vrátila do Bílého domu 25 miliard dolarů – a uchovat si volné ruce pro obchody. Stejně tak je pro další vývoj důležitý osud ostatních peněz, které se během první fáze krize dostaly zásluhou centrálních bank do ekonomiky. „Vývoj trhu nasvědčuje návratu show ze sedmdesátých let, tedy vysokých cen – avšak pouze průměrného růstu,“ zaznělo na fóru ekonomů ve Washingtonu. Sám fakt, že guvernér Fedu Ben Bernanke považoval za nutné tuto tezi vyvracet, je zarážející. Riziko vysoké inflace spojené s nízkým nebo nulovým růstem je totiž vzhledem k objemu transfuzních peněz vysoké. Takzvaná stagflace by znamenala několikanásobné prodloužení doby zotavení po krizi. Pozitivní na celé věci je skutečnost, že vyspělé země G8 se nadměrnými fiskálními stimuly začaly zabývat. Odstranit je chtějí ihned, jakmile budou mít jistotu, že nastalo hospodářské oživení. Mezinárodní měnový fond na tomto základě provede analýzu možných strategií pro ukončení stimulů. „Musíme zůstat ostražití, abychom zajistili, že bude plně obnovena důvěra spotřebitelů a investorů a že hospodářský růst bude podpořen stabilními finančními trhy a silnými základy,“ píše se ve výstupu z dvoudenního summitu ministrů financí G8. Bude to jako ostrá zatáčka na plný plyn, odsátí obrovského objemu finančních prostředků se musí provést dostatečně rychle na to, aby nevznikly inflační tlaky, a zároveň nesmí být ohrožena stabilita bank, která není nikterak oslnivá. Pomineme-li pozitivní výsledky českého zátěžového testu provedeného ČNB, západoevropské a americké banky na tom příliš dobře nejsou. Agentura Standard & Poor’s zveřejnila snížení ratingu a výhledu pro 22 bank, většinou regionálních, a pět z nich označila za odpad, nehodný investování. Spolu s potížemi Citigroup a Bank of America je více než zřejmé, že pokud by krize vstoupila do finančního sektoru druhou vlnou, veškeré světlo naděje zhasne na hodně dlouhou dobu.

Pozitivní výhledy

Přes zmíněná rizika finančního sektoru lze pro podporu známek oživení najít další důkazy. Zatímco redukce zásob výrobních podniků významně tlačila na rychlý pokles v prvním čtvrtletí, odeznění tohoto efektu ve druhém a třetím čtvrtletí krátkodobě zrychlí vzestupné tendence. „Tím by mělo být podpořeno zotavení HDP ve druhém pololetí,“ uvádí Eggerová. Pro země, jako je Česká republika, to však není úplně pozitivní zpráva. Přetrvávající neochota bank financovat podnikání totiž bude působit jako brzda rozvoje a ani úplné odeznění krize ve světě nebude znamenat rychlý návrat k minulým pozicím. „Země s velkým podílem průmyslu nemusejí dosáhnout svého dřívějšího růstu, protože zvýšení spotřeby založené na zadlužování je pravděpodobně u konce. Není pochyb, že hospodářství USA určovalo události uplynulých let. Na základě vysokého deficitu běžného účtu prosperoval ,zbytek světa‘ díky poptávce z USA, částečně financované úvěry. Následkem závislosti na exportech do USA ovlivnil rychlý ekonomický pokles zvláště země s vysokým přebytkem zahraničního obchodu,“ komentuje Eggerová.

Na práci se stále čeká

S určitým zpožděním by se měla začít snižovat i nezaměstnanost. Křivka vývoje tohoto ukazatele bude mít nejspíše tvar obráceného písmene V. Tedy bude růst tak dlouho, dokud nenastane obrat, který lze dle analytiků očekávat nejdříve koncem roku 2010. V Česku možná až v prvním pololetí 2011, neboť lapidárně řečeno, musíme si počkat, než se dostatečně vzpamatuje sousední strategicky důležité Německo. „Pracovní trh reaguje na zlepšení s časovým zpožděním. Podle našich odhadů míry růstu HDP a zaměstnanosti, míra nezaměstnanosti do konce roku 2010 nadále poroste,“ potvrzuje Eggerová.

Mimo to přicházejí zajímavé zprávy z amerického realitního trhu. Oblast rodinného bydlení podle posledních čísel roste už tři měsíce po sobě, v květnu dokonce akcelerovala o více než sedmnáct procent. Objem třicetiletých hypoték vzrostl v květnu o 5,57 procenta. Faktem sice je, že oživení se týká osob s nadprůměrnými příjmy, které využívají předchozího meziročního pádu cen o 45 procent, přesto je to pozitivní zpráva, která by mohla posílit klíčový faktor důvěry domácností a podniků v obrat k lepšímu.

Týdeník EURO 25/2009



zpět na článek