29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Obrat na dohled?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kerim 3.7.2009 9:32

Já bych na to použil Kafku

On psal nejen romány, ale i apokryfy. A tady dokonale sedí jeho  - když jsem byl úplně na dně, slyšel jsem klepání zdola-. Ona totiž  krize ještě pořádně nezačala, co si myslí t.zv. analytici, opravdu není moc relevantní, po tom co běžně předvádějí. Usuzovat z chování bank na obrat k lepšímu je směšné.

JK 30.6.2009 17:16

Řadový čtenář,

ekonomicky nevzdělaný, potřeboval by jakousi osvětu. Na jedné straně sleduje úpornou snahu světových ekonomů a politiků dostat se ze srabu, na druhé straně ze své posice technického úředníka vidí, že jediný obor, který v době „krise“ doslova expandoval, je stěhování továren a výroben ze západu na východ. Specialisované firmy podle všech známek stěží zvládají poptávku. Dříve najímaly na stěhování (tj. demontáž a opětnou montáž na novém místě) české subdodavatele, pak přišli levnější třeba Rumuni, dnes se Češi opět přidávají – řečeno krátce, evropský průmysl utíká na východ, až se mu za patama práší. Obrovská betonárka u Magdeburgu jde do Pákistánu, bývalý PAL Kbely, jedna z posledních větších firem v Praze 9, do Rumunska, seznam by byl dlouhý a to je jenom, o čem se řadový zaměstnanec přímo dozví. Současně na ČRO6 brilantní komentátoři trochu ironicky mluví o zemích, které „vsadily na průmysl“, v televisi se ukazují výzkumná centra v Indii a český inženýr neudrží šroubovák v drážce. Potenciál nadnárodních bankovních operací se zřejmě vyčerpal, státní úředníci ani intelektuálové reálné hodnoty nevytvářejí. Až dožije generace konstruktérů a techniků, odchovaných ještě starými fabrikami, skončí tvorba hodnot i zde. Má někdo o té ekonomice celkový přehled, zajímá to vůbec někoho, nebo se, tak jako v politice, ekologii a vlastně všude do čela dostali lidé, kteří ty odpovědné odstranili nebo aspoň znechutili? Platí jakási úměra o velikosti ega a míře zatemnění mozku. V atmosféře polopravd a lží pak i věcné a střízlivé slovo těch několika nezlomených může znít xenofobně a extremisticky.

kerim 3.7.2009 10:04

Re: Řadový čtenář,

Máte bohužel naprostou pravdu. Heslem dne je vytvářet zisk akcionářům. Ve struktuře ceny každého výrobku jsou položky, se kterými nehne ani Čína (materiál, energie), a pak cena práce. A tady na ty asijské chudáky nikdo nemá. Proto t.zv. globalizace, všichni se ženou za touhle komparativní výhodou, přesunují svá pracovní místa do míst s nízkou cenu práce. Tam zisk sice vytváří, ale pro stále menší okruh lidí, akcionářů.  Historicky to  není nijak nové, i starý Řím saturovaly  jeho levné provincie. Skončilo to krizí a rozpadem v centru, válkami, zánikem jejich civilizace. Je to v systému. I  výhoda levné práce bude jednou vyčerpána. Ale výroba už bude jinde, a disciplinovaní Asiati si jí podrží. Carpe diem.... 

Jiří Heincl 30.6.2009 8:29

Přehnaný optimizmus

Současná hospodářská krize je krizí z nadvýroby. Proto pomine, až spotřebitelé přestanou být více než bohatě zásobeni výrobky dlouhodobé spotřeby. Osobně krizi odhaduji aspoň na 5 let.

Pytel 30.6.2009 15:36

Re: Přehnaný optimizmus

No. Pokud slovo "nadvýroba" nahradíme výrazem "nadsloužení" (protože přece většina lidí ve vyspělém světě dělá ve službách), tak by to byla pravda. Ta druhá věta nesedí, protože každý by klidně mohl mít daleko více výrobků dlouhodobé spotřeby. V tom není problém, že bych nezvládl mít další auto nebo chatu, jenom na to nemám peníze.

Krize je především nutným důsledkem absence ekonomického plánování nad úrovní soukromých podniků.

Jenže posledních dvacet let tu máme ekonomické liberály, kteří vám nejdřív zadají úkol vypočítat a naplánovat individuální spotřebu každého Pepy Vocáska (což by pochopitelně nikoho soudného nenapadlo), pak konstatují (zcela správně), že to nelze, a pak vítězoslavně konstatují (nevím proč), že veškeré plánování nad úrovní (pochopitelně soukromých) podniků je nemožné, ba co víc, jakákoli snaha tak činit je nemístné vměšování státu do soukromého podnikání a omezování svaté svobody. Zvláštní, že plánování na jakékoli jiné úrovni je u těchto lidí velebeno jako příznak zodpovědnosti. Pak slyšíme pana Klause říkat, že si přece každá rodina má prozíravě plánovat své finance, spořit, atd.

Jiří Heincl 30.6.2009 17:11

Re: Přehnaný optimizmus

S nadsloužením souhlasím jen částečně, protože berete v úvahu jen počet pracovníků ve službách. Ve výrobě sice pracuje jen zlomek lidí v porovnání s nedávnou minulostí. Ovšem produktivita práce vzrostla řádově, takže se  dá téměř říct, že množství výrobků je nepřímo úměrné počtu vyrábějících.Proto bych trval na nadvýrobě.

Současná nadvýroba byla vyvolána jednak  nakupováním na úvěr všeho možného i nemožného, jednak krize z nadvýroby je v kapitalismu nevyhnutelná. Dovolím si tvrdit, že se k ní schylovalo ve vyspělém světě v 80. letech a byla jen odložena otevřením trhů bývalé RVHP a rozvojových zemí.

Plně souhlasím s tím, že plánování nad úrovní podniků je nemožné. A nemyslím si, že by něco zachránilo. Za reálně-socialistického, totálně plánovaného hospodářství se permanentně konal krize z podvýroby. Zkrátka krize z nadvýroby je zákonitá a nedá se jí vyhnout.

Pytel 30.6.2009 17:48

Re: Přehnaný optimizmus

Jistě, plánování nad úrovní podniků je za současného stavu nemožné. Do budoucna se však stává nutností, která nám bude nakonec okolnostmi celosvětového charakteru výroby stejně vnucena. S tím reálným socialismem na našem dvorečku to však nebude mít nic společného.

Krávomil 30.6.2009 2:57

A jak stoupá doijivost

na amerických farmách a lze pozorovat přírůstek dojnic?;-(