20.4.2024 | Svátek má Marcela


EKONOMIKA: Občane, zaplať!

23.12.2019

Každá sranda něco stojí. I ta dnešní. Nejprve si přiznejme, že každá vláda, co jsme je měli od roku 1989, až na rychlý začátek, kdy šlo o zbavení se normalizace a socialismu, vládla víceméně v duchu nálady celého národa. Který je tak nějak středově sociálně demokratický. Tu pravicovější, tu levicovější. Ať to, kdo zkoušel, jak to zkoušel, musel pracovat s národem, jehož většina by měla v čele státu nejraději nějakou politickou stranu typu: „Strana mírného pokroku v mezích zákona.“ To by tak nějak dopovídalo názorům asi tak 75 % obyvatel. Škoda ovšem je, že v mediích a na sítích je slyšet hlavně zbývajících 25 % což jsou u nás tradičně fanatici.

Dnes vládne Babiš, a to silně sociálně-demokraticky. Hodnoceno z toho základního socdemáckého hlediska to znamená, že rozdává peníze, kudy chodí.

Než mu začneme nadávat, zdržme se vášní a jak praví klasici Š+G: „Položme se na otázku.“ Přiznejme si, že dosavadní pokus vymanit ekonomiku - a hlavně nízkou životní úroveň obyvatel ČR - ze vztahu ekonomického postavení Západ-Východ, nevyšel. Vztah mezi Českou republikou a Západem je podobný politicko-ekonomickému vztahu obyvatel Velké Británie a obyvatel Indie v 19. století. My máme pilně pracovat za „rupie“ a oni shrábnou výdělek ve zlatě. Nápad jít cestou zvyšování hodnoty české koruny prostě nevyšel. Bylo to myšleno dobře a zpočátku se to nějak i vedlo. Ovšem ekonomický rozvoj prvně brutálně shodila ČNB v roce 1997– a zabrzdila pokus o vytvoření středoevropského ekonomického tygra.

Já to považuji za něco podobného, jako když vám někdo na závodní dráze podrazí nohy a pak začne vykládat, že to udělal proto, že byste stejně upadli, protože jste neměli vhodném tretry a ty, co jste měli, byly ošlapané. A navíc o vás měl dotyčný veliký strach, abyste se nezadýchali a nedej bože třeba moc nevyčerpali, což by vám jistě uškodilo. Tihle političtí dovedové patří duševně k partě odborníků, co třicet let psali, že podle jejich zásadní a jedině správné teorie nemůže mít Čína roční přírůstek ekonomiky 8 až 11 %. To prý bude katastrofa anebo podvod - a najednou je čínská ekonomika druhá největší na světě. Naštěstí pro Číňany neměla na jejich ekonomiku naše ČNB a ekonomičtí „odborníci“ žádný vliv. Na nás ano.

Druhým zásahem posílajícím českou korunu do kolen a vysávající ekonomické zisky z ČR do zahraničí byl kurzový zásah ČNB v listopadu 2013. To sice výrazně zvedlo možnost exportu z ČR do zahraničí, ovšem zároveň tím byla drasticky snížena kupní síla obyvatel. A poničeny jejich úspory. Zvýhodněny navíc byly firmy vlastněné většinou zahraničním kapitálem oproti firmám vlastněným českými subjekty.

Tak bylo jasné, že přes cestu postupného zvyšování hodnoty koruny zlepšit životní úroveň obyvatel ČR nepůjde. Světové banky (včetně ČNB) a zahraniční a kapitálové skupiny to prostě nedovolí. Ekonomická politika Evropské unie a způsoby jejího jednání jsou podobné ekonomické politice Velké Británie a jednání Britské východoindické společnosti od 17. do 19. století. Tato bývalá britská koloniální politika byla dnes transformována do politicko-ekonomického vztahu „starých unijních zemí“ a Bruselu k novým unijním zemím, který je ovládán hlavně Německem.

Východoindická společnost byl název pro několik evropských historických ekonomických společností z Británie, Francie a Holandska, které měly od svých vlád vojenskou silou zaručena velká privilegia. Zejména monopol na obchod v Asii.

Dnes se jedná o monopol v obchodu s východní Evropou. V tomto boji byly a jsou dodnes používány libovolné nechutné triky. Viz dnešní označování kohokoliv, kdo se snaží o průnik našich firem na jiné trhy, za „ruského švába“ či patolízala komunistické Číny. Zatímco po nás je požadováno dodržování ekonomického embarga na obchod např. s Ruskem a Čínou, Německo, Francie a další evropské státy s nimi uzavírají miliardové obchody. My musíme „dodržovat pravidla a solidaritu“, oni dělají kšefty.

Za této situace, jak já se domnívám, se Babiš pragmaticky rozhodl pro zásadní zvyšování transferu peněz k občanům. Když to nejde tudy (tedy zhodnocením koruny), půjde to jinudy. A líbí se to i voličům. Konečně někdo něco dělá „pro obyčejný lidi“.

Stav vývoje ekonomiky, který se u nás několikrát opakoval hlavně po roce 2010, kdy hrubý domácí produkt neustále stoupal a obyvatelstvo z toho nic nemělo, není politicky dlouhodobě udržitelný. Nemá-li vypuknout silná politická krize. (HDP ČR v roce 2000 - 61,5 miliardy USD, v roce 2017 - 215 miliard USD)

Ostatně stejný problém rychlého zvyšováni ekonomiky a HDP s mizivým kladným dopadem na růst životní úrovně obyvatel (až na úzkou, ale vlivnou a hlasitou vrstvu „nové městské šlechty“) řešilo i Polsko a Maďarsko. Mimo jiné i proto jsou tyto země v takové nemilosti, až nenávisti Bruselu. To by tak bylo, aby ti drbani z Východu zbohatli! Evropskou unii si rozvracet nedáme! S Evropskou unií na věčné časy a nikdy jinak!

Zhodnocením koruny to tedy nepůjde. Na vábničku eura nechtějí Češi naskočit, dochází jim, že by to bylo trvalé zabetonování nízké životní úrovně. Musí se tedy jinudy. Zvedat platy, důchody, přídavky na děti a podobně. Babiš není lidumil, je to byznysmen a umí počítat.

Aby ovšem mohl zvednou důchody, platy státním zaměstnancům a učitelům atd., musí někde ty peníze vybrat. Proto zavedl EET. Ale protože je jako mnoho „vůdců“ sám v zajetí svého „já“ a také typicky českého duševního „husitství“, pomateně se pokouší z ideologických a státně finančně fízlovacích důvodů zavést EET na každého ševce.

Což je kontraproduktivní, protože ta dokonalá kontrola každé kadeřnice nepřináší ekonomicky nic a zvyšuje státní byrokracii. A ovšem to, co se zřejmě Babišovi a jeho pravé ruce, ministryni financí, strašně líbí: dokonalý, ve skutečnosti fízlovský dohled nad každým a nad vším. Hlavně nad všemi penězi. Což ovšem zkusili před ním mnozí a vždycky to dopadlo špatně.

Peníze jsou potřeba stále a pořád. A tak se lež o „stanovení spravedlivých podmínek pro podnikatele“ - tedy EET - rozšiřuje o další lži. A zvyšují se daně na další a další okruhy obětí „bohulibých úmyslů“.

Například údajný bohulibý boj proti tabakismu alkoholismu. To, co v této věci předvádí ministerstvo financí za hlasitého souhlasného hýkáni ministra zdravotnictví, jak se zvyšováním cen bojuje za lepší zdraví národa, je neskutečné. Babišova administrativa a „spojení takzvaní odborníci“ prostě zapřou tisíciletou zkušenost, potvrzenou dnes i vědecky, že lidé se bez nějakých drog nikdy neobejdou. Jde o to je jen měkce usměrňovat, aby je konzumovali v rozumné míře. U nás na to chtějí jít Babiš, Schillerová a A. Vojtěch drsně.

Brutální boj proti čemukoli a nadměrné bránění dostupnosti tohoto má vždy negativní následky. Boj proti drogám, a to včetně marihuany, což tak milovala americká policie, vedl v USA například k tragickému rozšíření návyku užívat léky - opioidy. Což jsou „legální“ návykové drogy a jsou dnes hromadně požívány obyvatelstvem USA a západní Evropy. S významnými negativními lékařskými, sociálními a ekonomickými důsledky. Včetně úmrtí z předávkování. Ročně tak zemřou na předávkování a návyk desítky tisíc občanů USA a západoevropských států. Stál ten boj s marihuanou za to?

Na co se vrhnou naši občané? Na syntetické drogy? Na „vylepšenou“ marihuanu, kterou si budou pěstovat na zahrádce? Na nelegální pálení alkoholu, v němž je také metanol a další svinstva? (Autor je nekuřák a vzhledem k věku téměř abstinent.)

U nás se dnes místo přiznání, že stát hledá peníze, kde to jen jde, pustě lže o nutnosti snížit „tabakismus“ a zavést tvrdé daně na alkohol. To zkoušel kde kdo. V našem okruhu jistý Gorbačov. Výsledkem takového zdražení je u cigaret jen obrovský nárůst pašování cigaret a tabáku vůbec. A kouření kdejakého svinstva, vydávaného za tabák. Míchat do tabáku kdejaké svinstvo. Což se u pašovaných a falšovaných cigaret už dnes děje, a je to osvědčený trik, který u nás prvně zavedla rakousko-uherská říše za první světové války.

Kuřáci budou kouřit čím dál tím větší hrůzu vydávanou za tabák, a plíce kuřáků tak „dostanou zahulit“. A s nimi i naše zdravotnictví. U alkoholu by paní ministryni financí, ministrovi zdravotnictví a novinářům mělo stačit jen seznámeni se zkušenostmi z americké prohibice.

Ale to nestačí, jak rozjedete spirálu „rozdávání peněz“, lze ji jen těžko zastavit. Takže se začnou shrabovat peníze odkudkoli. Sám už ani nevím, kde všude vláda zvedla daně a poplatky. Jak zní ten starý vtip z dob normalizace: Už jsme u písmene „F“. Daní a zdražuje se Fšecko.

Jakmile ekonomika nedávno dospěla do fáze, kdy se začala vyplácet dlouhá léta namáhavého „budování kapitalismu v Čechách“, kdy se obrovské úsilí a práce našich lidí začaly ukazovat kladně, ekonomika se zvedala (přes likvidační zásahy EU a všech pomatenců na ni navázaných) a první část sytému EET začala fungovat, objevily se navíc tisíce malých pijavic, které z toho chtějí také něco mít. Města, státní správa, neziskovky, „dobročinné organizace“ atd., atd. Neboť když dře lidi stát, proč bychom si nějaké ty miliony za nehty „nezadřeli“ taky. Ale o tom až jindy.

Těšte se, občané. Už se na vás všichni chystají. A všichni mají jen ty nejlepší úmysly. Babiš přidal, Babiš vzal. Inflace se zvyšuje nad 3 %, takže páni bankéři opět plácali nesmysly, když tvrdili, jak dokáží hlídat její správnou míru.

Uvidíme, zda Babišův plán, jak zvednout životní úroveň obyvatel - jistě že nezištně a jen za voličské hlasy - vyjde. My u nás máme, co si za svůj dlouhý život pamatuji, neustále nějaké ekonomické experimenty. Prošetřit se k bohatství nevyšlo, Kalouskova ledová kůra taky nic moc, tak uvidíme tentokrát.

Zelená západní Evropa se zatím vydala na cestu Nového zeleného údělu. A veřejně hlásá, že je nutno donutit lidi snížit si životní úroveň. Asi tak o deset procent. Pro začátek. Co si o tom myslí obyčejní pracující Francouzi a Britové, jsme už viděli. Experti tvrdí, že parta Ursuly von der Leyen uměle rozhoupala Kondratěvovy vlny. To je hospodářský cyklus tvrdící, že každých 50 let dosahuje vrcholu jedna dlouhá technologická vlna. Což se dnes ve světě děje.

Tak se těšte, přátelé. Držte si klobouky, pojedeme z kopce.