25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Občan, sluha státu

Možná by se mohlo zdát, že hospodářská politika centrálních bank a vlád je stále extrémnější, tudíž dluhy nesoucí záporný úrok (neboli nesoucí ztrátu) jsou úplnou novinkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 22.1.2021 11:24

Socialistický guvernér ČNB společně s Babišem, Zemanem a soc.kom.spol.s.r.o

J. Kulheim 22.1.2021 11:25

Tím zločincem je sociální stát a počátek budování socializmu. Začíná to tím, že stát likviduje individuální odpovědnost. Říká, že se o lidi postará od narození až do hrobu. Je to velmi lákavé. Potřebuje k tomu přebrat část nebo celou individuální svobodu a peníze. Postupně zbavuje občany svobody ekonomické i politické.

Pracující člověk musí odevzdat cca 80% svého platu státu, ve formě různých daní a poplatků. Na "stání" peníze se napojují různí šibalové, které ti, kteří poctivě pracují, vůbec nepotřebují. Rozdává peníze ve formě dotací, grantů a pod.

Takový stát se stává asociálním. Nikdy nedokáže nahradit rodinu, jako základní sociální jednotku. Přestává plnit základní funkce a poskytuje služby o které daňový poplatní nestojí a peníze odvádět státu ze zákona musí. Stává se rukojmím státu a stává se na něm plně závislý. A to je konec pohádky o tom jak se o nás postarají státní úředníci. Začíná lákavými sliby a končí nezodpovědností.

Odvádím daně a tak proč bych se měl starat o své staré rodiče. Proč bych měl pečovat o svoje zdraví, když stát se moje zdraví postará. Stát se nikdy nemůže o naše zdraví postarat, protože to nejde. Může se postarat pouze o léčení, když onemocním. Atd.

Začíná to moc lákavě, ale končí to špatně.

J. Pavelka 22.1.2021 14:55

Jenže ne každý žije spořádaným životem...Jsou tací , co se o své rodiče nebudou starat, ať už se stát postará nebo ne...že se stát nepostará o zdraví a může přispět k léčení nemoci, je jasné, to nikdo nerozporuje...

V. Petr 22.1.2021 11:45

Z vkladu 200000 Kč to za minulý rok může být v reálu přes 10000 Kč, taková je totiž SKUTEČNÁ inflace.

"Stát, tento nepostižitelný zločinec, který vám ukradne polovinu peněz, aniž vám musí sahat do peněženky..." (c) Hans Fallada, Vlk mezi vlky. Ten stát ovšem tvoří konkrétní politici a státní úředníci, v minulosti třeba Singer...

M. Šejna 22.1.2021 12:32

Mám pocit, že jste dodnes nepochopil, proč a jak vzniká inflace.

Pokud se domníváte, že inflaci nařizuje stát nebo centrální banka, tak radši už tady nediskutujte o ekonomických věcech.

L. Novák 22.1.2021 17:02

Šejno, buď tak laskav, a pouč nás, jak vzniká inflace, když ne z vůle státu a centrální banky ruku v ruce? ;-)

D. Černá 22.1.2021 18:37

Zločinec je Babiš, krycí jméno Bureš č. 25082, slovenský komunistický udavač STB a dotační podvodník, t.č. vinou pologramotných občanů s volebním právem premiér ČR. Stačí?;-D

V. Vérosta 22.1.2021 7:34

Základním problémem a příčinou zadlužení jsou demokratické volby. Mít stát bez dluhu není přece vůbec žádný problém. Udržovat daňové příjmy a výdaje v rovnováze a je to! Ale tato strategie samozřejmě "bolí" a strana, která by se o to pokusila by příště propadla. Ale nevolený vládce (pokud nebude úplný pitomec) tuhle strategii může prosadit bez nejmenšího problému, jemu nezvolení nehrozí.

A. Forman 22.1.2021 7:38

Mysleli jsme si, že jsme socialismus vyhodili oknem.... ale vrátil se dveřmi, které jsme mu ještě otevřeli.

J. Moravec 22.1.2021 8:33

Máte zde na mysli osvíceného diktátora pane Vérosto?

L. Novák 22.1.2021 9:29

Nezvolení mu skutečně nehrozí. Ale pod gilotinou nebo sekyrou už skončili mnozí. Vždy se najde pár bezmozků, které komunisti zaháčkují na teorii "stejných žaludků" nebo třeba koblihy před volbami zadarmo... ;-)

P. Novák 22.1.2021 9:36

Není pravda. Švýcarsko je mnohem demokratičtější a přitom vlády musí mít vyrovnaný rozpočet.

L. Novák 22.1.2021 9:45

Švýcarsko má ekonomicky gramotné občany, protože nezažili ani národně socialistický, ani komunistický výplach mozků pro několik generací, jako absolvovali Češi. S tím se během pár let bez jakéhokoliv vládního vzdělávacího programu zvyšování ekonomické gramotností občanů určitě hnout nedá.

J. Pavelka 22.1.2021 9:49

A to si vezměme, že ve Švýcarsku svého času figurovali hned dvě komunistické strany...prosovětská a pročínská...a švýcarsko není nějakým extrémně sociálně ůtvrdým" státem...

L. Novák 22.1.2021 19:14

Že tam nějaká komunistická strana či dvě existovaly, není až tolik důležité. Neměly moc a neovládly stát. Jejich možnosti, jak zlomit vědomí občanů, byly tedy velmi omezené... A Švýcarsko neovládi ani Hitlerovi nacisté.

M. Grundmann 22.1.2021 9:49

Švýcarsko má nejvyšší daň z vkladů, u švýcarských franků je sazba 1 % ročně.

L. Novák 22.1.2021 11:28

Jestli jim v bance uložené peníze narůstají díky kladným úrokovým sazbám, tak ať si je klidně daní 1% sazbou. :-P Ovšem jediný údaj vytržený ze souvislostí rozhodně pro srovnání nestačí.

M. Grundmann 22.1.2021 9:54

K podobným jevům docházelo i v minulosti. Feudální systém vznikl v podstatě na základě podobného mechanismu. Lidé vždy hledali možnost, jak cokoliv zpeněžnit a jak s tím spekulovat. V minulosti se spekulovalo i se státními, církevními a soudními funkcemi. Na prodej byla i funkce papeže. Vše bylo na prodej a vše sloužilo k emisi oběživa. Vyrovnaný rozpočet je neudržitelný.

O. Uživatel 22.1.2021 10:10

Uživatel požádal o vymazání
J. Bruner 22.1.2021 3:20

představte si, že jdete s rodinou pěšky po tvrdé hrbolaté cestě za svým cílem a kolem jedou v pohodlném vlaku jiní lidé. Z vašeho tábora se začne revolta, že je třeba jet také vlakem a mít pohodlí. Že vlak jede jiným směrem, že se musí platit za lístek (na který nemáte) , že při nehodě budou potrefeni všichni a že vlak je imaginární (jen jste si sedli vedle cesty a nic neděláte) nikoho nezajímá.

Stejné je to s dluhy, kdo je nemá musí se dřít, kdo je má, ten má pohodlí bez práce. Ale jak dlouho?

M. Grundmann 22.1.2021 1:20

Základním problém je nesmyslná politika Evropské centrální banky. Ta zavedla tzv. negativní úrokové sazby, které znamenají, že všechny banky platí daň z vkladů v měně euro této instituci. V současnosti je tato daň z vkladů 0.5 % ročně. Aby se banky i velcí vkladatelé vyhnuli této dani, nakupují různé dluhopisy, které této daní nejsou podrobeny.

Tato měnová politika je založena na zcela chybné analýze, že je v ekonomice nedostatek kapitálu a nedostatečná investiční činnost. Přitom přesně opak je pravdou, kapitálu a investorů je dnes dostatek, naopak chybí možnosti užitečně tyto finanční prostředky investovat. Snaha tlačit investory do dalšího nesmyslného investování vede jedině k plýtvání a ztrátě konkurenceschopnosti celého regionu.

V tomto smyslu je rovněž zcela nesmyslná současná ekonomická politika české vlády, která vychází ze stejně chybné analýzy a pouští vědomě do přehřáté ekonomiky peníze ze státního rozpočtu ve formě daňového balíčku. Tato představa, že je v ekonomice nedostatek kapitálu, je velice rozšířená a bohužel působí celosvětově velké škody. Západní vlády přistupují ke zcela chybným krokům, jako je snaha přilákat zahraniční finanční kapitál apod., a tím celou situaci systematicky zhoršují. Česká vláda není výjimkou. Zajímavé je, že země jako Čína nebo Indie vedou podstatně lepší měnovou politiku a chrání si vlastní trh před přílivem zahraničního kapitálu. Je to velká konkurenční výhoda těchto zemí a je navíc komické, že si západní země ani neuvědomují smysl této racionální politiky a považují ji dokonce za chybu.

Problém je rovněž v tom, že zcela nesmyslná měnová politika Evropské centrální banky nutí ostatní menší centrální banky vést podobnou měnovou politiku. V opačném případě by došlo k prudkému posilování těchto měn ze strany finančních investorů, kteří se snaží vyhnout zdanění vkladů v měně euro na celém světě.

J. Vorlický 22.1.2021 9:28

Úvaha k Grundmann, 1:20, 22.1.2021. Netvrdím, že příspěvek je vadný. Domnívám se ale, že nikdo pořádně nerozumí tomu, co se děje. Čistě intuitivně, si myslím, že by to mohlo být takto:

Od okamžiku, kdy se začaly dělat vroubky na hraně mincí z drahých kovů (nejvíce zlata), bylo těžké falšovat poměr hodnot v oběhu mezi lidmi.

Potom, zase od doby, kdy jsme začali vytvářet hodnoty rychleji než kutat zlato, museli jsme opustit zlatý standard. To proto, že pro zlato a pro hodnoty jsme měli stejné měřítko - peníze. Pokud jsme pak udržovali v rovnováze hodnoty a peníze a věřili tomu, nebyl problém. Problém začal v okamžiku, kdy jsme opustili potřebu tuto rovnováhu udržovat. Nejviditelněji se to projevilo a projevuje v ceně nemovitostí. Jsou však i méně viditelné důvody. Takže to, co máme teď, není problém z dneška, ale z minula (je to skrytá inflace). Nejedná se dle mého soudu, o nedostatek kapitálu. Kromě jiného, tím, že jsme zkorumpovali vztah mezi penězi a skutečnými hodnotami, nelze ani vyjádřit, tedy spočítat, hodnotu nebo velikost kapitálu. Vytvořili jsme prostředí, v kterém hodnota (v penězích) toho co máme, je iluzorní v poměru ke skutečnému množství peněz, tedy dolarů, korun, liber, eura, atd., které existují.

A teď: jde myslím hlavně o to, jak zabránit tomu, aby ti, co si myslí, že mají peníze, si pro ně nepřišli (problém není jen toto, celá funkce peněz se nějak změnila). Proto se teď tisknou peníze. Aby bylo pro lidi méně pochopitelné co se děje, říká se tomu Quantative easing. Kdyby se teď ti, co si myslí, že mají dům za X milionů (a hlavně ale třeba obrovský dluh), je jedno zda v dolarech nebo v Kč, rozhodli dům za ty miliony prodat a peníze si vzít a dluh splatit, vše se zhroutí - nikdo by nestačil ty peníze tak rychle tisknout. Až budou ty peníze vytisknuty (ony vlastně ani nemusejí být vytisknuty, stačí když jejich iluzorní hodnota (je to komplikované) bude přesunuta tam, kde zůstane ležet), systém bude v rovnováze. K čemu všemu to vede, to nevím.

O. Uživatel 22.1.2021 9:44

Uživatel požádal o vymazání
V. Petr 22.1.2021 9:47

Vy tvrdíte, že peněz v oběhu je málo, ale je jich MOC! Říká se tomu inflace. Naše vláda v rámci covid programů rozhazuje peníze vidlema kde komu!

M. Šejna 22.1.2021 1:09

To jsou šílené bláboly, co tu dnes madam Šichtařová vyplodila.

Zcela ji uniká, že pokud existují investoři ochotní půjčit státu se záporným úrokem, tak stát takový dluhopis vydá.

Nikdo mě ani Šichtařovou nenutí si takový státní dluhopis koupit, Stát do toho nenutí žádné investory.

Šichtařová to řeší snad už od puberty a furt to nechápe

M. Grundmann 22.1.2021 1:28

To je absolutní omyl. Vklady v měně euro jsou zdaněny roční majetkovou daní ve výši 0.5 %. Investoři kupují dluhopisy jenom proto, aby se vyhnuli této dani, která je uplatňována na celosvětové úrovni a které se nedá nijak uniknout.

Banky samozřejmě tuto daň neuplatňují u běžných občanů, kteří mají malé vklady a kteří ani netuší, že tato daň existuje. Banky si vyberou tuto daň na bankovních poplatcích nebo prodejem jiných služeb běžným občanům. Kdyby to tak nedělaly, tak by si běžní občané peníze vybrali v hotovosti a přestali banky používat.

Velcí investoři tuto možnost nemají z praktických důvodů, i když např. existuje projekt některých velkých finančních institucí vybrat hotové peníze a uložit je do obrovských sejfů.

M. Šejna 22.1.2021 9:30

A co vklady v měně zvané koruna?

Ty přece zdaněné nejsou. Zdaněný je jen úrok.

M. Grundmann 22.1.2021 9:47

Jedná se o problematiku, o které běžný občan vůbec neví a tedy jí ani nerozumí. Vklady v české koruně nejsou zdaněny. Ale uložit peníze zadarmo u České národní banky mohou pouze úvěrové instituce s bankovní licencí. Banky této situace monopolu využily k zavedení zvláštního poplatku z nadměrných vkladů a klienti s vklady nad 100 000 000 KČ platí zvláštní poplatek za to, aby mohli peníze nechat v bance. Jedná se o investiční společnosti, pojišťovny apod.

M. Šejna 22.1.2021 10:15

Furt jste mi nenapsal, jak stát zdaňuje peníze střadatelům.

Píšete jen o tom, jaké poplatky si účtují banky. Banky ale nejsou stát. Tak to nezaměňujte.

ČNB není standardní banka a nikdy nefungovala jako klasická bankovní instituce. Takže si tu nestěžujte na to, že si tam nemůžete uložit Vaše peníze.

M. Grundmann 22.1.2021 10:29

Evropská centrální banka zavedla zdanění všech vkladů v euru ve výši 0.5 % ročně. Tuto daň platí všechny banky, které mají vklady u této centrální banky. Obyčejný vkladatel tuto daň přímo neplatí, ale platí ji ve formě zvýšených nebo nových poplatků. DPH taky neplatí přímo spotřebitel, ale změny sazeb nakonec stejně zaplatí.

Problematika se také přímo netýká lidí, kteří nemají žádný majetek v bance. To je možná většina lidí. Ale důsledky této daně se týkají i jich, jenom pouze nevidí, proč se dějí některé pro ně podivné a nelogické věci. Existuje řada mechanismů, které lidé neznají, a negativní úrokové sazby jsou jedním z nich. A právě o těchto negativních sazbách se zde bavíme.