Neviditelný pes

EKONOMIKA: Ó, my se máme! (1)

28.2.2017

Včera jsem četl vzpomínky pana Přeučila, jak zavřeli jeho otce na doživotí, jak svazáci v komisi požadovali, aby šel po základce pracovat do dolů, ale nakonec z toho byla továrna na dřevo v Praze na Harfě. Té jsme, my pracující ve Vysočanech, říkali postaru „Orel“. Mně, synovi vlastizrádce, dali v té době na výběr: doly, hutě anebo zemědělství. Ukecalo se to na chemický průmysl.

A Mistr Přeučil vypráví, jak byla u vrátnice cedule „Říkáme si soudruzi a zdravíme se Čest práci“. My jsme měli na učňáku na dveřích ředitelny nápis „Soudruzi svazáci, zdravíme se Čest práci“. A tu práci jsem vykonával kousek od Harfy, a tedy i od Orla, v Barvách, u vysočanské Spalovny. A u nás se dělalo ne od šesti ráno jako v Orlu, jak si stěžuje pan Přeučil, ale už od 5:45 hod. Jo, a zpočátku se před směnou také četlo Rudé právo. Jak říkal soudruh mistr: „že abysme věděli, co si máme myslet.“

Jsou věci, které tím, jak se mění, jsou stále stejné. V Rudém právu a v tehdejším rozhlase jsme se stále dozvídali o úspěších socialismu, o tom, jak se máme stále lépe a lépe, a dokládaly to údajně tuny vytěženého uhlí a vytavené oceli. Litry nadojeného mléka byly jako liga a od jara do podzimu probíhal usilovný „boj o zrno“.

A jak vypráví pan Přeučil, a jak si pamatuji i já, boj za lepší zítřky byl propagován a vynucován zhusta mladými soudruhy. Kteří v bdělé spolupráci s KSČ, ČSM, ROH, Lidovými milicemi a hlavně SNB a StB odhalovali usilovně třídního nepřítele, ve dne v noci. A ten nepřítel pak byl lapen a uvržen na převýchovu, nejčastěji do uranových dolů. A lid a svazáci jásali (tedy podle novin), jak jsme to nandali americkým imperialistům a západoněmeckým revanšistům.

Dnes už se nekonají před směnou desetiminutovky. Natož aby se hromadně četlo z Rudého práva. Ale velká část národa si večer zapne Události na ČT 1. A tam se dozví, jakých obrovských úspěchů jsme zase dosáhli. Jak firmy pracují, až už nemají dělníky, jak se přidá na výplatách těm či oněm nějaké to procentíčko. Nebo jak ANO ministerstvo financí ušetřilo miliardy. A celou tu hodinu Událostí hlasatelka předčítá každý večer v pětiminutových intervalech z jakýchsi statistik, které mají dokazovat, jak to „budoucí příští bude příště lepší“. A jak se k tomu blížíme mílovými kroky.

Mladí svazáci jsou dnes soustředěni u zelených, další nadšení progresivističtí intelektuálové a jiní mašíblové pak u všech možných organizací jako „Vraťte nám stát“ (oni si fakt myslí, že by měl být jejich?!) a podobně. Tam nadšení udavači a bojovníci žádající „potrestat“ zločiny korupce a kapitalismu vůbec. A když už nemají Lidové milice a ani uliční organizace KSČ, mají třeba „Děti Země“ a jiné „lidskoprávní skupiny“, které mají blízko k policii a prokurátorům. Třeba Janečkův „Nadační fond proti korupci“, „Greenpeace“, „Hnutí Duha“ či Ekologický právní servis (co se změnil na jakýsi „Frank Bold“, který prý „od Nošovic po Brusel, v Brně i v Haagu“ řeší aktuální společenské výzvy). Podle vládních statistik je u nás asi 1 000 až 1 200 nestátních neziskových organizací na 100 000 obyvatel. Ty skutečně užitečné by přitom člověk spočítal na prstech jedné ruky.

Také StB už není, ale jsou různé „kobry“ a místo komunistických prokurátorů, jako byl u procesu s mým tátou a v jiných procesech soudruh prokurátor Václav Aleš a také známý prokurátor Eduard Švach či nezapomenutelný Urválek, jsou dnes politicky aktivní státní zástupci z Olomouce. Zavřou či obžalují každého, kdo je napadne.

Dnes sice nemají možnost posílat lidi na šibenice, ale zato jim prochází ničení životů komukoli desetiletým „stíháním“ anebo podivnými rozsudky. Je li soud „vstřícný“. Takže dnes jsou za těžko dokazatelné či vůbec nedokázané činy lidé odsuzováni k mnohaletým trestům. Jako za komunistů je módní jim zabavovat majetek, jsou zbavováni zaměstnání a vystaveni různým persekucím.

A jako v Rudém právu jsou dnes médii a hlavně ČT 1 každý den za zločince označováni vybraní lidé, „škůdci národa“. Jak se něco šustne, hned jsou novináři vytahována stále stejná jména „jasných zločinců“ a jistý televizák s kvičícím hlasem donekonečna mele o jejich údajných „zločinech“ a napojení na podezřelé a zločinecké kruhy.

Doporučil bych řediteli televize, aby si poslechl rozhlasové reportáže, nechal si donést Rudé právo z padesátých a sedmdesátých let a porovnal. Špína stejná, jen jména jiná. Možná se zastydí, možná zamyslí. Pokud se zprávařů a jejich policejních kámošů nebojí, že?!

Díky za Evropskou unii! Záležet to na našich investikravinních novinářích a prokurátorech, už by ti „zločinci“ viseli. A lid by už neposílal dopisy požadující „psům psí smrt (dříve imperialismu, dnes „korupčníkům“). Dnes se tahle banda křivých duší vyřádí na internetu. A politici jí pečlivě naslouchají.

Netušíce, ti politici a prokurátoři, že, jak říkaly naše babičky, “všeho do času, Pán Bůh na věky“. A tak Standa G. už je po smrti, kulatý Jiří „Kdo na to má“ P. je už jen směšná figura. Chudák Nečas je fakt chudák, když ho vidím. A jsem moc zvědav, jak budou vypadat zanedlouho pánové Sobotka a Babiš.

No a jak je to s těmi úžasnými ekonomickými úspěchy, co o nich mele neustále televize?

Zpráva ČTK: „Americká banka JP Morgan vyřadí české státní korunové dluhopisy ze svých indexů rozvinutých trhů a zařadí je od dubna mezi dluhopisové indexy rozvíjejících se zemí GBI-EM. Banka ve sdělení klientům podle agentury Reuters uvedla, že toto rozhodnutí přijala poté, co hrubý národní produkt Česka na hlavu zůstal tři roky po sobě pod hranicí vyžadovanou pro rozvinuté trhy. Podle JPMorgan by měl tento krok posílit poptávku po českých dluhopisech.“

Sice se ihned objevily v médiích, ehm, jaksi... duševně slabší osoby, které to dokonce vydávaly „za úspěch“. Takže když vás zařadí mezi „propadlíky“ a „neumětely“, tak je to úspěch?

Za tímhle malérem, tedy že “národní produkt Česka na hlavu zůstal tři roky po sobě pod hranicí vyžadovanou pro rozvinuté trhy“, je v prvé řadě Česká národní banka. A její znehodnocení koruny. Politické žvanění, jak je to vše bezva, jak stoupá to či ono, je jen lež na oblbnutí obyvatel. Hrubý národní produkt byl v přepočtu na světové měny výrazně snížen kurzovou hodnotou české koruny vůči euru až o 10 % . Což zvyšuje při započtení nákladů a výnosů zahraničním firmám zisk vyšší až o 10 či 20 %!

Vše se vztahuje k tvrdým měnám, ty naše peníze jsou stále jen takové nehodnotné oběživo. No a tak od doby „oslabení kurzu“ neplníme požadavky být zařazeni mezi „rozvinuté trhy“. Takže naše dluhopisy budou mít malou hodnotu, republika je zařazena mezi „rozvíjející se země“ (tedy neúspěšné) a to Babišova slovní ekvilibristika nezmění.

Prostě ČNB okradla obyvatele a stále je okrádá nejméně o 10 % peněz. To vyhovuje exportérům, z 90 % zahraničním, a oškubává české firmy a způsobuje jejich zaostávání. Nemají na nákup moderních strojů, moderních technologií, kvalitních surovin a polotovarů a na zaplacení skutečně kvalitních lidí. To je ten základ jásání, co se týká našeho vývozu. Laciná práce a export, na němž se pakuje zahraniční kapitál.

V ekonomická oblasti se mnozí čeští politici opájejí tvrzením, že jsme „tajným sedmnáctým členem“ Spolkové republiky Německo. Ve skutečnosti, při porovnání chování Německa vůči nám a uvnitř své federace , a to nejen v ekonomice, jsme maximálně takovou slušně si stojící Německou kolonií. Se všemi atributy takového postavení.

Obyvatelstvo není sice ponecháváno tak chudé jako kdysi lidé v Indii za vlády Velké Británie. Ale jeho pracovní i intelektuální potenciál je využíván co nejlaciněji a do mrtě zahraničními firmami. Hlavně tím, že jsou naše výrobky nejprve kupovány za záměrně nízké ceny (a zároveň jsou manažerům, technikům i dělníkům vypláceny nechutně nízké mzdy), aby se pak prodaly za ceny světové. Aby to celé nějak fungovalo, musí se to realizovat při zachování celkově nižší cenové úrovně v některých důležitých oblastech (nájem za bydlení, zdravotnictví, školství atd.). Což umožňuje v „kolonii“ sice slušný život, ale vytváří z každého obyvatele ČR v zásadě v porovnání kupní síly chudáka. A doslova žebráka, jakmile vyjede za hranice. A každý Němec, co doma myje záchody, je finančně a společensky „king“ proti každému Čechovi. Ať je to třeba profesor anebo kvalitní kvalifikovaný pracovník.

A nejen u nás, ale podobný dopad má německá hospodářská politika na ostatní státy V4.

P.S. Jo, a ještě v jednom je nová doba stejná, jako byla. Kdysi byli největšími nepřáteli podle Rudého práva imperialisté (a američtí židé), dneska to jsou to dle ČT - a nejen podle ní - Rusové, Číňani (a izraelští - židé).



zpět na článek