23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: O krajích, které se dokážou ubránit krizi

Když stát platí, dobře platí. Těmito slovy dnes mohou chválit svou práci zaměstnanci veřejné sféry – úředníci, učitelé, zdravotníci, policisté, požárníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stehlik 3.10.2020 9:16

Malá poznámka. Hospodářský výkon německa je 50tis. dolaru ročně na osobu. U čr je to 40 tis. dolaru . Je zde potom velký nepoměr mezi našimi mzdami a těmi německými. Duvodem je neexistence odboru u nás a tedy v otázce mezd dominance korporací . Už i ekonomové na to upozornují a vlády si to uvědomují . Protože prakticky celé hospodářství je u nás vlastněno zahraničními subjekty , tak to má i velký vliv na odliv zisku do ciziny. Tudíž naše vlády se rozhodly toto obejít zvyšováním mezd ve státním sektoru , který mužou obejít. Tím fakticky zvedají i platy nepřímo v soukromém sektoru (konkurence) . Což se zase státu vyplatí na daních . Problém je , že náš stát je hodně závislý na spotřebních daních , které vlastně utlumují ekonomiku .

T. Zlesa 3.10.2020 10:15

Problém kolonie? Taky by to chtělo porovnávat se započtením našich specialit ve výpočtu mzdy. Superhrubá mzda je co? Není to to stejné co v Německu mzda? Ale ta neexistence odborů platí, stejně jako platí, že Zákoník práce chrání nadmíru zaměstnavatele. Tím byl kdysi stát a měl to udělané pro sebe. Proto se u nás nestávkuje a vyšší mzdy si zaměstnanci mají strach vynutit.

L. Novák 3.10.2020 22:10

Blbost.!! Zákoník práce chrání nadmíru zaměstnance.