24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nezodpovězená otázka

V nedávné době byl schválen rozpočet na rok 2015. Ten je naplánován s rozdílem 100 miliard Kč (v úplném číselném vyjádření 100 000 000 000 Kč, pro jasnější představu, o jaký obnos jde).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Selinger 6.10.2014 17:40

Jak z toho ven ? Zlevnit provoz státu.

Zrušit zbytečnou přebujelou administrativu, předpisy dobré jen pro to, aby úředníci měli co dělat. Zrušit systém, kdy každou korunu hlídá deset lidí a berou za to po deseti korunách a přitom z ní 50 halířů ukradnou.  Zjednodušit rozhodovací procesy, nebrat v úvahu žvásty samozvanců z nevládních organizací, kteří jen proti všemu protestují a zdržují.Používat mozek ! Hlavně při volbách, neprodat hlas za 30 Kč nebo za koblihu !

K. Vyšata 7.10.2014 10:07

Re: Jak z toho ven ? Zlevnit provoz státu.

Tou třicetikorunou a koblihou jste se snažil nasměrovat voliče kam? K těm, co vytvořili přebujelou administrativu, systém, rozhodovací procesy a zakonzervovali systém dotování "samozvanců" z nevládních organizací? Myslíte si, že opravdu ti ke kterým se snažíte nasměrovat voliče používali mozek? Nebyl to spíš poklopec?

V. Vaclavik 6.10.2014 17:31

Kdyz autor dava prednost autoritam

"vysvetlit, nejradeji od nekoho z lidí, kterí rídí chod ekonomiky CR" - proc to pise sem? 

To je jako ptat se vudcu mafie, jak to vsechno skonci, co si o nas pomysli nasi potomci? Zlocinci a politici takove otazky neresi, ale meli bychom je resit my, obcane, pokud tedy jsme dospeli lide a to dospeli i mysli, nejen telem.

Zajimalo by me, jestli je autor priznivcem soukrome ekonomiky a soukrome meny, protoze jestli nikoli, je to stejny hlupak, jako vsichni ostatni.

K. Luboš 6.10.2014 13:30

Splatit dluh je ten...

...nejpitomější způsob, jak se dluhu zbavit. Buďte trochu kreativnější!

J. Kavalír 6.10.2014 14:47

Re: Splatit dluh je ten...

Zkusil někdo někdy sečíst všechny dluhy - státní, firemní i soukromé a odečíst od tohoto čísla veškeré úspory a peníze na různých účtech plus hotovost? Výsledné číslo by nám ukazovalo, kolik peněz by zůstalo v oběhu, kdyby se všichni rozhodli, že nebudou utřácet a začnou splácet své dluhy a je jedno, jestli okamžitě, nebo postupně. Byl by výsledek vůbec kladné číslo? Nebyly by pak peníze pouze na účtech bank?

V. Kain 6.10.2014 17:19

Re: Splatit dluh je ten...

Uvidíme až tato vláda skončí o kolik narostlo naše zadlužení.Snižovat zadlužení nemá tato koalice vůbec v úmyslu.Pokud jde o Babiše tak si myslím,že už dokázal jak dobře mu jde slibování.

V. Čermák 6.10.2014 19:15

Re: Splatit dluh je ten...

Snižovat zadlužení by znamenalo mít přebytkový rozpočet.  A poněvadž to není možné, nemá to tato vláda ani v úmyslu.  Znáte nějakou jinou, třeba stínovou vládu, která by to v úmyslu NYNÍ měla?

M. Rastislav 6.10.2014 13:02

Splácení stát. dluhu a co naši potomci

Po transformačním oživení v r. 1994 až 96 (růst HDP o 5 procent, nezaměstnanost pod 3 procenta), byl sestaven vyrovnaný rozpočet na r. 1997. Tehdy začínaly útoky spekulantů na naši měnu, zhoršila se platební morálka, neplatily se úvěry a banky je přestaly půjčovat podnikům, atd. Ve vývoji hospodářství nastal zlom a HDP klesl z předchozích kladných 5 procent na záporná 4 procenta. Vláda začala korigovat rozpočtový deficit tzv. balíčky úsporných opatření- omezila růst platů stát.zaměstnanců, sociálních výdajů a do toho vstoupily odbory, Lux a Klausova vláda padla. Na konci r.1997 veřejný dluh dosáhl 12 procent HDP - 192 mld. Kč. (Konsolidační banka 81 mld., Česká inkasní 20 mld., FNM 17 mld. a krytí rizikových státních záruk 74 mld.)

Po hospodářském oživení v r. 2000 do 2008 (Zeman, Špidla, Gross, Paroubek) a deficitních 100 mld. rozpočtech, nastal v r. 2009 opět pokles HDP na – 4procenta a deficitní 100 mld. rozpočty zůstaly. Jsme otevřená ekonomika s 4 biliony HDP, kde 3 biliony HDP jsou vázány na export, takže naše ekonomika dýchá s ekonomikou zemí, kam náš export směřujeme. Kdo tohle nechápe, tak chápat nechce. Na konci r. 2014 očekáváme veřejný dluh 1,9 bilionu (státní 1,75 mld.) a tleskáme vládě, která rozpočet na příští rok při hospodářském růstu 3 procenta postavila na deficitu 100 mld., ale nyní, krátce před volbami, prohlašuje, že šetří a že to bude na konci r.2015 jen 80 mld.

Balíček úsporných opatření k splácení veřejného dluhu, jako tehdy Klaus, už asi nikdo, kdo chce být zvolen, nenavrhne. Takže pokud vláda dodrží slib vyrovnaných státních rozpočtů od r. 2017, předáme koncem r. 2016 se státním dluhem 2 bil. i dnešní výši dluhové služby tj. sekyru 70 mld. našim potomkům.

Na otázku: Jak se bude řešit „dluhová past“ státu odpovídám, že se to možná bude řešit při přechodu koruny na euro, nebo se dluh nesplácí a potáhne dál. A na otázku: Co si o nás budou myslet naší potomci, odpovídám, že se to od nich dozvíme při volbách, ať už komunálních nebo do PS.

V. Čermák 6.10.2014 13:40

Re: Splácení stát. dluhu a co naši potomci

Vcelku dobrý a zajímavý rozbor. Jen ta řečnická otázka na závěr, "co si o nás budou myslet naši potomci" je sama o sobě nesmyslná. Co si mladí  myslívají o svých  rodičích? Buď, že jsou úplně pitomí, v lepším případě, že nejsou v obraze. Jak stárnou, tak se to často koriguje. Já osobně bych byl rád, kdyby ti mladí vůbec začali konečně MYSLET v pravém slova smyslu.

V. Čermák 6.10.2014 11:41

Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Pan autor nám sdělil, že náš rozpočet je opět schodkový a pro ty slabší v matematice to vyčílil až na jednotlivé Kč., obrovské to číslo. To udělal hezky. A samozřejmě za to může ten Babiš s těma socanama. Pan autor nám už ale zapomněl říci, že zcela obdobně to dělají i naši přátelé z EU. O našich přátelích z USA se raději nezmiňuji. Pokud jsou moje povrchní ekonomické znalosti pravdivé, v Evropě má vyrovnaný rozpočet snad jedině Rusko. To bych si ale nedovolil, dávat nám ho za vzor ekonomické prozíravosti. Mohl by to ale učinit sám pan autor v některém ze svých  příštích podnětných článků.

I. Schlägel 6.10.2014 12:16

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Na příspěvku autora nic primitivního není. A sám tvrdí, co Vy, že další státy hospodaří stejně hloupě. A že to špatně skončí. Což nám poskytuje alibi, nikoliv návod na řešení dluhové pasti. Zmínil jste Rusko. Hm. Může mít vyrovnaný rozpočet. Díky příjmům z prodeje svého nerostného bohatství. O kvalitě jeho hospodaření to nevypovídá vůbec nic.

P. Papež 6.10.2014 12:24

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Jestli pravdu článku považujete za pitomou předvolební agitku, musím konstatovat, že jste pitomý provládní předvolební agitátor. Bohužel velmi sklerotický, který si ani nepamatuje předvolební Babišovi sliby a jeho hlášky, že vše bude jinak (není ani trochu), ČSSD hlásá, že teď pro nás udělá všechno nejlepší (proč to už neudělala třikrát, když měla tuto vládní možnost)?

V. Čermák 6.10.2014 13:27

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

JE to pitomá předvolební agitka a Vy nemáte rád Babiše a socany, takže Vám nezbyde nic jiného, než je NEVOLIT, zřejmě ZASE.  Jistě Vám musí být jasné, že rychle překlopit dlouhodobě schodkový rozpočet na plusový není možné.  Možné ale je nastavit takový trend, aby se postupně z mínusového rozpočtu stal plusový. Jistě to lze provést rychleji, nebo pomaleji. Jsou zde ale i jiné problémy, o kterých nejen Vy sám, ale i autor článku dobře víte. Myslíte si, že důchody nejsou podhodnocené, nebo že platy hasičů, policistů, učitelů, úředníků  a snad i doktorů nejsou podhodnocené? A kdy jindy by se to podhodnocení mělo upravit, když né tehdy, když na to jsou peníze, že? Vy společně s autorem článku byste nechali všechny tyto lidi, aby i nadále "sušili hubu"? Myslím, že ani Vy sám byste to ve skutečnosti neudělal. Ale kdyby to učinil někdo jiný, např. Babiš, či socani, tak by tím jistě všechny tyto naštvané lidi naštvali ještě více a naprosto oprávněně. To by ovšem preference pravicových neumětelů rapidně vzrostly. A o to tu přece jde, že ano, pane pokrytče? No a můj příspěvek opravdu JE provládní agitkou, neboť myslím, že to dělá dobře a daří se jí. A já jí to přeji, asi na rozdíl od Vás.

F. Pavlis 6.10.2014 15:41

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Pane Č ermáku, vaše prozíravost je vskutku genitální.  Jiných agitek si nevšímáte, asi jako levicový "neumětel ?!

V. Čermák 6.10.2014 16:39

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Výraz pravicoví neumětelé jsem použil s ohledem na minulou vládu a současnou situaci v pravicové opozici. Minulá pravicová vláda pokazila téměř vše, co se pokazit dalo. Za světlou a nikterak malou vyjímku považuji protlačení církevních restitucí, to je to jediné, co dle mého názoru ospravedlnilo její existenci. To, že vládla v době krize je fakt, ale sama svým jednáním, zejména v ekonomických otázkách tu krizi podstatně zhoršila. STRAŠILA totiž lidi KRACHEM, který nám bezprostředně hrozí. Tím sice vyhrála volby, ale následně zařízla skomírající ekonomiku i v době, kdy v okolních státech tato jž rostla, právě díky tomu přetrvávajícímu strachu ze spotřeby. Udělala i jiné chyby, o kterých jistě oba dva víme. A v současnosti v opozici tito opravdu, ale opravdu neumětelé včele s p. Kalouskem mají jediný cíl - potírat komunistické fízly, kterými se to zde zřejmě jen hemží. To je opravdu nosný a hodnotný program, kterým chtějí čelit tomu, že se současné vládě daří. Tak tolik k tomu neumětelství spojenému s konkrétními osobami pravice. Jiných agitek si samozřejmě všímám také, zejména těch protiruských, ale na všechno reagovat nejde a něco nestojí ani za tu námahu.

P. Papež 6.10.2014 16:46

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Hlavně se mně líbí, jak jste nadšen současnou vládou, která byla sestavována na základě lží - (viz. Babiš co všechno do roka dobrého udělá, Sobotka potřetí také). Jestli to nevidíte, tak vám zřejmě nepomůže už nikdo (snad kromě "odborníků" ve vládě Sobotky a Babiše).

V. Čermák 6.10.2014 19:01

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Já jsem tam neslyšel, že to udělá do roka, jak zde podsouváte, ale že to udělá.  A podle mého názoru je ve fázi dělání. A co zatím, tedy do roka udělal je to, že vybral více daní a myslím, že se to bude i nadále zlepšovat. Vy ho jednoduše ZASE nevolte.

Z. Lapil 6.10.2014 18:29

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Pravdu nemáte v jediné věci: NEJSOU na to peníze. Půjčujeme si je. Letos jako loni a předloni a předpředloni.

V. Čermák 6.10.2014 19:11

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

No ano a půjčovat si je budeme muset ještě hodně dlouho, stejně jako to dělají i naši přátelé z EU a také z USA. A my zde mezitím  budeme muset normálně žít, podle Vás by mělo ale hodně lidí živořit, neboť jako nejsou peníze, ža ano, pane pokrytče. Hlavně aby stouply preference pravici, která pokazila, co se dalo. Teď má šanci jiná vláda a uvidíme, jak si povede. Podle mě, ZATÍM dobře.

J. Vintr 6.10.2014 13:50

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Ukazovat na toho, kdo to zavinil, vůbec nic nevyřeší. Viníci určitě státní dluhy nesplatí, i kdyby se jim to strhávalo z platu milion let. Dnes už není u nás ani jinde žádná síla, která by to neustálé zadlužování zastavila nebo aspoň zmírnila. Jediným řešením je, obrazně řečeno, pád na držku - ovšem rozbijeme si ji všichni.

V. Čermák 6.10.2014 16:40

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Myslím, že se to obrací, na držce jsme už byli.

P. Papež 6.10.2014 20:10

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Naivní přiblblo.

V. Čermák 6.10.2014 21:39

Re: Primitivní protivládní agitka pana autora.:

Hm argumenty nám sice došly, ale poslední, přímo Papežské slovo si vyhrazujeme....

K. Mičánek 6.10.2014 11:11

Autor se nemusí bát.

Autor se opravdu obává zbytečně, ten náš dluh je ve srovnání s okolím vskutku nízký. Jak jej splatit? Samozřejmě nejprve se musíme dostat k vyrovnanému rozpočtu. A protože stát má příjmy hlavně z daní, tak i to autorem kritizované zvýšení mezd státním zaměstnancům má smysl - samozřejmý důsledek je zvýšení mezd i v soukromém sektoru, což přinese státu zvýšení příjmů. Také cesty ke zlepšení výběru daní současná vláda má konečně jasnější, než ty minulé. Také celková změna daňového systému ( zrušení rovné daně, zvýšení daní korporátních a podobně) přinese státu další nemalé příjmy. Bohužel ministr Babiš do toho moc chuti nemá, ale snad jej Sobotka přesvědčí. A pokud se alespoň částečně zabrání všem těm velkým zlodějnám veřejných peněz, tak vyrovnaný rozpočet můžeme mít během dvou až tří let. Pak můžeme uvažovat o splácení dluhů.

Co je ale hlavní, snad se už podařilo zabránit tomu Kalouskovu šetření, které silně připomínalo Buridanova osla - pošel, protože jeho pán Buridan zkoušel, nakolik může snižovat jeho denní dávku krmení. To mi připomíná další tentokrát české staré pravidlo - dej krávě do držky, ona ti dá do dížky. Jak jednoduché!

I. Schlägel 6.10.2014 12:19

Re: Autor se nemusí bát.

Zvýšení mezd bez růstu produktivity práce přinese akorát vyšší inflaci. Což je pro politiky jedna z oblíbených a "bezbolestných" metod, jak snížit nominální hodnotu dluhu. Zároveň je to metoda, jak uškodit samotným, často nechápajícím občanům.

J. Kadeřábek 6.10.2014 18:02

Ten dluh je tak nízký, že je dluhová služba

nás stojí tolik kolik si ročně půjčujeme.

Z. Lapil 6.10.2014 18:24

Re: Autor se nemusí bát.

Buridanův osel sice hlady opravdu pošel, ale ne že by neměl co žrát, nýbrž proto, že se nedokázal rozhodnout, které seno je lepší.

V. Kolman 6.10.2014 10:34

JE JEŠTĚ JEDNA CESTA K "ZAMÁZNUTÍ" STÁTNÍHO DLUHU

Tou cestou je kurs při eventuálním přechodu naší republiky na Euro. Stačí nastavit "vhodný" kurs a dluh je "vyrovnán". Jenom si říkám, jestli pan Singer už "nevypustil pokusný balonek", když zhoršil kurs Koruna-Euro.

K. Janyška 6.10.2014 10:01

No, právě. Ten, do řídí ekonomiku je socan.

Co pak po nich chcete ? Rozum ? Ten nemají.... Dzp.

M. Pivoda 6.10.2014 9:56

Nejen co si pomyslí, ale hlavně co udělaji!

"Ale mám vážné obavy ohledně situace, v které budou naše děti a vnuci. A nejen to. Co si v té situaci naši potomci pomyslí o nás?"

Co si o starší generaci pomyslí naši potomci? Tedy pokud tu národní neřešitelnou dluhovou situaci vůbec pochopí, vzhledem k cíleně demagogickému českému školství. Asi řeknou, že oni tu situaci nezpůsobili, a tedy ani nebudou platit.