20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nesnesitelná lehkost půjčování

Schodek půl bilionu korun v letošním roce, v tom příštím zhruba 400 miliard. To jsou čísla, která vyžadují reakci od všech veřejně činných osob a institucí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Rajninec 6.7.2021 6:51

Ako by ste vy riešili tú našu "tancovačku" na palube Titaniku , keď sme zistili , že pre pandemiu nebude na zaplatenie účtu ?

Šetrením ? Ste sa zbláznil ? Ktorá vláda začne Nový život po covide priškrtením výdavkov čo i len o 1 % !!! Práve naopak . Budeme každému rozdávať ,dokonca aj nemakačenkom čo majú vytetované inventárne číslo z Úradu práce.

Takto voľby nevyhráme . Práve teraz nastane kŕmenie divej zvery v našej ZOO. Už je menej ako 100 dní do volieb.

V. Čermák 5.7.2021 23:13

Tak Holub zase oprášil staronové téma - Vnuci vnuků. Tak oni budou mít úplně jiné problémy, než řešit Holubovy dluhové fantasmagorie. Peněz je holt čím dál víc, dluhy už nikdy nikdo nezaplatí a banksteři budou rádi prodávat státům další a další půjčky, za přiměřenou cenu, aby náhodou dlužníka = svého klienta moc netrápili, nedej bože nepřivedli na buben. Co by si počali bez klientů, že? ;-D

R. Polášek 5.7.2021 22:12

Já myslím, že ta Babišova sekyra je úplně zanedbatelná. Až se naplno rozjede Green Deal, budou řádově větší sekyry úplná normálka. :-(

L. Novák 5.7.2021 11:41

Až 300 rodin zasažených tornádem je v exekuci. Mohou přijít o peníze ze sbírek i materiální pomoc

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/exekuce-sbirky-jizni-morava-tornado_2107031718_ban

Není nad to dělat dluhy, které nemám čím zaplatit... :-)

D. Rajninec 6.7.2021 6:55

To je koľko ? 25% , alebo iba 20% ?

Nesplatiteľné dlhy jednotlivca sú tragedia , dlhy komunity je štatistika. Treba im odpustiť dlhy / čo by nebolo v našej historii prvý krát/ , nech ludkovia začnú s čistým stolom. Nezaslúžia si to , po tom tornáde....

M. Pivoda 5.7.2021 10:26

Nesnesitelná lehkost nevytváření nové hodnoty.

Cituji z článku ekonoma Holuba: "... daňové příjmy se drží na úrovni roku 2019, přitom výdaje od té doby vyrostly o 400 miliard. ..."

V důsledku současné pandemie koronaviru jsme dospěli do situace, že konečně v Česku dozrála doba zamyslet se hlouběji nad tím, jak podstatně zvýšit příjmy (když už omezování našich výdajů se jaksi nedaří). Zatím nebyl v ekonomice tohoto státu položen ten správný základ. Například někdejší Klausovou privatizací zoologických zahrad jsme k těm podstatně vyšším příjmům zatím jaksi nedospěli. A pak už jsme jen jeli ve vyjetých, stereotypních kolejích.

Nesnesitelná lehkost nevytváření nové hodnoty.

L. Novák 5.7.2021 11:39

Agent StB "Akát" Pivoda se už zase po**al... Rv :-P

Z. Lapil 5.7.2021 19:57

V Česku je asi tak 10 000 000 lidí, kteří přemýšlejí o tom, jak zvýšit svůj příjem. Problém je v tom, že většina z nich si představuje, že by jim ty peníze měl někdo dát. Ti vzdělanější tomu říkají nepodmíněný příjem.

M. Pivoda 5.7.2021 20:11

Lapil zřejmě polapil nějakou fake news.

Minimální nepodmíněný příjem (UBI - universal basic income) je něco jiného. Budoucí UBI bude určen především pro trvale nezaměstnatelné jedince.

Proč? Aby stávající kapitalismus byl ještě více produktivnější, bude (jakmile se k tomu naskytne technologická příležitost - v USA někdy v průběhu 30. let) se snažit zbavit relativně nespolehlivé komponenty v produktivním kapitalistickém systému, tj. člověka.

P. Milan 5.7.2021 21:21

To se (jako skoro ve všem) mýlíte. To má být pro všechny.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kladn%C3%AD_nepodm%C3%ADn%C4%9Bn%C3%BD_p%C5%99%C3%ADjem

Pokud by byl jen pro někoho, už by nebyl nepodmíněný.

M. Pivoda 5.7.2021 22:29

Karel Šebesta je nenapravitelný tlachal. Nenaučil se ani číst a pořád kecá a kecá.

Takže, já jsem výše napsal toto:

"Budoucí UBI bude určen PŘEDEVŠÍM pro trvale nezaměstnatelné jedince."

Proč? Protože pro trvale nezaměstnatelné to bude jejich jediný příjem. Ostatní (zaměstnatelní a podnikatelé) si v pokračujícím kapitalismu ještě vydělají další peníze.

Kapišto Šebesto (agente Milane Prokope)?

Z. Lapil 6.7.2021 13:00

Fascinující úvaha. Kapitalismus bude efektivnější, pokud rozdávání peněz nazvané sociální dávky nahradíme rozdáváním peněz nazvaným nepodmíněný příjem.

P. Hatina 5.7.2021 8:32

Bohužel, tedy onen zmíněný kompromisní plán od Starostů, není nadějná "vize", leč zcela beznadějná politická fikce. Jeden z jejich expertů to prezentoval v médiích, a jest to skutečně pohádka. Především proto,že sám tento expert přiznává, že se "nezmrazí" všechny vládní (státní) výdaje, leč ty "důležité" porostou stejně.. A o tom, které důležité jsou, se jistě ve vládě dohodnou:))

No a pokud se týče těch zbývajících "zmrazených" tak se to prý udělá tak, že každý ten úřad (resort) dostane onu "zmraženou" částku v rozpočtu, a bude prý věcí ??úředních manažerů v jeho vedení??, aby s ní (i přes rostoucí zvýšené výdaje díky inflaci) nějak vydrželi. Oni to prý "nějak " umí, jako ti v byznyse...;-D

J. Stehlik 5.7.2021 9:13

Ono to bude stejné i u SPOLU . Pamatuji si jak se snižovala baň minulý rok . Strašný řev v senátu , že příjmy se musí kompenzovat obcím a krajum . Paradoxně nejvíce byl řev od senátoru ODS , topáku a nezávislých . Tudíž stát musí šetřit , ale obce a kraje nikoliv . Přitom tam jdou stamiliardy a často končí naprostým plýtváním Rv . Socialismus vládne politikou - musíme se o vás starat :-) (rozdávání peněz)

P. Hatina 5.7.2021 9:27

No a v tom je ta pointa. Jak píšete. "..Tudíž stát musí šetřit , ale obce a kraje nikoliv ." - ono je to přece tak, že ty obce a kraje dostávají většinu svých příjmů právě od státu, podílem z celostátního rozpočtu (neb to je stát, kdo centrálně vybírá většinu daní).

Tudíž, pokud by vláda zmrazovala výdaje tak by se to týkalo právě i těch obcí a krajů. Pokud (pokud je tedy vládní politici (dle dohod ve svých partajích) nezahrnou do těch důležitých výdajů, kde se bude přidávat stejně ---;-D

J. Stehlik 5.7.2021 9:45

Já nemluvím o přidávání , ale snižování daní . Když se sníží daň , tak přece to dopadne na celý stát . Nikoliv že obce a kraje zustanou na stejném i když to učetně nevychází . To je pak budem dotovat z jiných položek ?

Přeci pokuď mám nastaven mechanismus , podílu na daních tak jedu podle něj . Tudíž když rostou příjmy , tak kraje a obce bohatnou a když se snižují tak musí mít nižší .

A nebo na pravidla kašlu a budu obce a kraje dotovat jak se na vládě vyspí 8-o Nebo je další řešení , třeba při krajských volbách dát obcím a krajum DPH (stejný výběr a příjem kraju a obcí) . O výši daně by si pak rozhodli voliči (pravice nízká , levice vysoká) . Byla by tak zajištěna nezávislost na šílenostech v centru.

J. Moravec 5.7.2021 7:24

Když 200 na devátou podělím 10 na 6 uspořil každý občan 20 tisíc. Je to zřejmě dost, aby někdo začal přemýšlet, jak se o tyto peníze občanovi postarat.

Je to dobře nebo špatně, že vláda snížila lidem daně, že podržela finančně služby, když jim omezila, nebo zavřela provoz?

Co dělaly tzv. “pravicové strany” při rozdělování covidových podpor víme všichni.

J. Stehlik 5.7.2021 8:19

Musíme se zeptat komu se snížili daně . Asi těžko těm v montovnách , ale nejvíce těm co prakticky už teď odkládali peníze na investice . Tudíž snížení daní bylo uplně nesmyslné a nepomohlo ekonomice . Tam by dalo větší smysl snížení DPH. To by naopak pomohlo nejchudším a nakoplo spotřebu. Tak to myslím udělalo to fuj , fuj německo.

J. Moravec 5.7.2021 9:55

Tak daně se snížily všem kteří pracují a kteří je platí a to stejnou procentní sazbou.

J. Stehlik 5.7.2021 10:05

Jistě . Ale jaké to má dopady jsem psal . Ten co má sto litru měsíčně víc neutratí a spíše ukládá peníze do investic (třeba bitcoin nebo nemovitost) . Ten co má dvacítku tak přidání je pomale nulové . Jenže tito drobní pracovníci dělají tržby (spotřebu) a tedy se peníze vrací na výrobě , službách a daních.

V principu jak se všude píše nemělo smysl . A nebo musíme propustit policajty , soudce , přestat stavět silnice , železnice , telekomunikace a šetřit . To je také řešení . Když se podívám kolem sebe na infrastrukturu , tak vidím obrovské plýtvání .:-P

J. Moravec 5.7.2021 12:27

Takže třída proti třídě. Bohatým brát a chudým dávat tzv. boj za spravedlivé přerozdělení. 15% daň ze sto litrů je 15 tisíc.