23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nervy z NERVu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MR 2.3.2009 21:35

Plky p.Gabala

Nevím, o kterých ekonomech p.Gabal mluví, ale o tom, že krize přicházejí (díky státním zásahům - politicky motivovaným prostřednictvím centrálních bank) ale také odcházejí a vyvolá je tu to a tu ono, protože si někdo myslí, že mu jeho manipulace projde ( a když ne, tak nevadí, stejně už bude v teple polit. důchodu), je známo. To by si opravdu už něco měl od liberálních ekonomů přečíst a ne přežvýkávat bláboly z příruček anebo opravdu lépe poslouchat co, nejen to co chce slyšet.

xxxKubeš 2.3.2009 17:08

Gabal

se táže, zdali máme důvěřovat ekonomům. Já především nedůvěřuji Gabalovi, a to na základě všech jeho článků, které jsou na NP publikovány.

Eva D. 2.3.2009 17:33

Re: Gabal

R^R^R^ A z ekonomů jak komu, jak komu. :-)

Niky 2.3.2009 18:12

Re: Gabal

R^R^R^

Otakar 2.3.2009 16:51

A koho jiného, než ekonomů se máme ptát ?

Panu Gabalovi jde jako obvykle hlavně o to kterých ekonomů se vláda ptá, pokud by to byli ti vyvoléní ,tak by byl daleko smířlivější. V celé věci jde o to, aby se peníze vhozené do řešení krize prostě neprožraly a to je největší nebezpečí a hlavní problém všech sociálních inženýrů, kteří chtějí přerozdělovat z našich peněz co nejvíce. Hlavní problém je, že se vláda bojí neudělat t.zv. nic a počkat až se krize vyvrbí, takže se snaží dát rozumnou sumu do rozumných oblastí, před opozicí to je však špatně za všech okolností i kdyby to byl vrchol ekonomické předvídavosti - je to jako s manželkou a norkovým kožichem, která jej chce - když ho koupíte ,tak to buď není ON, nebo když to je ON, tak je to pozdě. Asi ovšem v kavárně "Slávie" jsou jiné podmínky a svět je vidět zcela jinak, přes dotace úplně zbytečným "nevládním" skupinám a vyvoleným jedincům, kteří jaksi mají ta vyžší poslání, tedy i nárok na část rodinného stříbra za každou cenu. Když je krize, tak je, prostě na každého nějak dopadne a bude jen spravedlivé, že když bude mít zaměstnanec  výš do žlabu, že to bude platit i pro všechny kdo jsou navázáni na veřejné peníze a to včetně celého šoubyznysu a hlavně ČT a ČRo. Třeba by jsme mohli financovat ekonomiku tím pověstným kocourkovským způsobem jakým se u nás zachází  se státním rozpočtem. Co takhle když p. Gabalovi nevyhovují ekonomové to svěřit důvěryhodným nevládním organizacím typu Greenpeace a p., nebo Kocábovi přes něco, jako byl fond TREND a přidat k tomu pány poslance, kteří mají zkušenosti a udělat financování krize formou "porcování medvěda", snad by to p. Gabala tak neuráželo jako ti nedůvěryhodní ekonomové, kteří ne a ne se sjednotit a postavit se na tu správnou stranu pravdyalásky a otevřít dveře dotacím pro zelené šílenství a hlavně konečně  zatratit toho Klause, který mu tak pije krev. Takový goebelsovský blábol se ,když se opakuje 100x za blahovůle redakce, může na slabé povahy i působit - pryč s ekonomy. Vážený p. Gabale děkujeme - odejděte.     

Eva D. 2.3.2009 17:34

Re: A koho jiného, než ekonomů se máme ptát ?

R^R^R^

Vašek 2.3.2009 16:00

Chce to sociology

Srovnání dnešní cituace s obdobím české privatizace a bankovního socialismu znamená co?Podle autora zřejmě tragédii.Podle jiných celý přechod od socialismu ke kapitelizmu proběhl zdárně,přes některé logické problémy.Vysoce rozvinutý průmyslový stát ČSSR,srovnatelný v rámci RVHP jen s NDR při daleko vyšší míře socializace měl transformaci značně ztríženou ve srovnání s Polskem,Maďarskem atd.NDR tento přechod nezvládla,ač měla stamiliardovou podporu svého západního bratra NSR s dopady po dnešní dny.Zvláštní analýzu zasluhuje bankovní socialismus,ale to je na dlouhé "lokte".Dřívější privatizace,tj.šlágr kritiků,měla v sobě zakódované nebezpečí totálního kolapsu,pro některé správné řešení,ale jak by důsledky komentovali kritici ekon.expertů dnes,je více než zřejmé.Ještě agresivněji.Podle všeho jedinná naděje na budoucnost země je v rukou sociologů typu  Gabala.

Minutus 2.3.2009 14:37

Ekonomové a jejich prognózy

Faktem je, že žádný z těch superekonomů nepřepověděl ani krizi ani rozsah a dokonce to není schopen udělat ani teď, tedy pokud ani, víme aspoň, jak to určitě nebude. Předvídat, co bude v ekonomice je podobné jako předvídat vývoj globálního oteplovaání, pokud ovšem i to není jen "krizí důvěry". Tedy co se týče krize důvěry v top managory a makroekonomy, tak tou procházím už hodně dlouho a události mi dávají jen za pravdu. To, co tady předvádělí liberální ekonomové není nic jiného než POLITICKÁ EKONOMIE, čím (bohužel úspěšně) konkurují marxistům.

Myslím si, že sanovat banky je blbost. Když, tak je dát do konkurzu a pomoci vyrovnat ztráty střádalům. Co ale není blbost jsou rozsáhlé investice do infrastruktury. A co také není blbost jsou protikorupční opatření. Vláda, která si je neumí vynutit je buď vláda bačkorů, anebo, a to spíš, se na korupci sama podílí.

Ladislav N 3.3.2009 17:55

Re: Ekonomové a jejich prognózy

Ach jo, zase tyhle kecy...  které jenom kloužou po povrchu.  Vy už s tím Marxem máte nadosmrti vystaráno... :-P

Vysmátá 2.3.2009 14:37

neudržím se smíchy

jak jsou ti ekonomové fakt už nejde nazvat jinak než totální debilitou, až si ti totální dementi zjistí, kolik vratek daní a bonusů na děti vyplatí v dubnu, kéž by se před národem odhalila jejich neschopnost!! propadnou se rozpočty obcí a mistr všech mistrů černý ďábel řekne, "objektivní příčiny"" chcha neumí spočítat, kolik dá zítra za chleba, dacani poradci jsou zadara drazí

Malý Aston 2.3.2009 14:35

Co tak se podívat do skleněné koule?

Pan autor píše pěkně,dlouze a má pěkné řádkování. Nemá nikoho rád,možná jen sebe.Jeho závěry jsou srovnatelné s bábou co hledí do skleněné koule nebo předpovědi pana Baudiše a jeho hvězdopravectví.Prostě ekonomika dosáhla svého vrcholu a je potřeba si sáhnout na dno a zase jít nahoru.V čem je problém? Zanikne pár firem která vyráběla auta neboť jich tolik třeba není,zaniknou mamutí sklárny a porcelánky a budou nahrazeny malinkatými firmami,které budou vyrábět levněji a nebudou muset živit odboráře a desítky ředitelů a akcionářů,svět bude štíhlejší a možná se všichni zejména státy začnou chovat ekonomicky.Císař pán řídli celé mocnářství se stovkou úředníků ve Vídni a my máme 100 000 přepracovaných úředníků a tito pod vedením Štecha chtějí pořád přidávat na výplatě ale do státní pokladny nedají ani haléř.A tak se bude muset hospodařit s každou kačkou a nejlépe by bylo zablokovat na všech úřadech přístup na Neviditelného psa!:-D

Minutus 2.3.2009 15:20

Re: Co tak se podívat do skleněné koule?

To není špatný nápad. Lepší než pozorovat Topolánkovy gule zezadu. ;-)

Katr 2.3.2009 14:23

Ekonomové jsou především profesionální lháři

a nemají s vědou co společného, v podstatě se jedná o moderní astrology.:-/

Minutus 2.3.2009 15:20

Re: Ekonomové jsou především profesionální lháři

R^

Dubský 2.3.2009 14:09

Nervy z Nervu

Pane Gabale opět za více než jedna.

Ekonomie je jedna z vědeckých disciplin, ale na rozdíl od jiných fyzikálních, chemických a objektivně daných materiálních a energetických zákonů, jejichž působení je nezávislé na naší existenci, jsou zákony formulované ekonomy, kteří nepatří ke skupině vědců, které objektivní zákony např. zákon o zachování energie, o přítažlivosti zemské apod. poznávali a zformulovali je do definic. Ekonomové se ale povýšili na něco více a snaží se formulovat zákony, které podle nich platí. Maximálně to mohou být pouze tendence, které se mohou měnit a také mění. A v tom je podstatný rozdíl. Ekonomie je stále a zůstane jenom teorií. Ekonomika není jen výroba zboží a finance, ale i v nehmotných, avšak podstatných skutečnostech. Vzdělanosti, mezilidských vztazích, sociálně-společenské vřazenosti. Tak jako společnost netvoří jen výrobci zboží, bankéři a poskytovatelé služeb, nýbrž i ostatní občané mimo tyto jmenované množiny.

Do budoucna můžeme předpovídat, že fyzikální zákony, jak jsem je zmínil, budou platit. Ale ekonomové a my občané můžeme o budoucnosti uvažovat a přemýšlet a nikoli vzpomínat.

Každý režil, systém a forma společenského uspořádání má své zastánce, které si získává svým dobrým uspořádáním nebo si je kupuje a odpůrce, kteří kritizují daný stav za to, co je nedobré, anebo co by chtěli vylepšit. Své postoje formulují do svých programů a pro jejich plnění formují své příznivce do politických stran, uskupení a dalších možných forem a organizací

Návrhy NERVu a nejen jeho, ale i všech summitů a recepty, které se vynořují jako reakce na tuto, ale i ostatní krize, které přijdou, směřují k tomu, aby podoba a obyčeje současné společnosti zústaly stejné, ačkoliv se neosvědčily. Společnost a civilizace se musí změnit v nějaký lepší systém nebo minimálně eliminovat chyby a příčíny, vedoucí k problémům současného světa, s jeho válkami,  sociální nerovností, nadvládou zisku, peněz, mafií  které jsou přykrývány politikou a falešnou solidaritou.

Minutus 2.3.2009 15:24

Re: Nervy z Nervu

je to novodobé nábožentví, přesně tak. Sice umějí počítat a vymýšlet krkolomné logické konstrukce, ale založené téměř vždy na špatných informacích. Přesné počítání s nepřesnými čísly. Jediná užitečná věc je účetnictví a rozpočty, ostatní jsou bláboly a spekulace.

Dr. Loupaný 2.3.2009 16:35

Re: Nervy z Nervu

Makroekonomie a finance v podobě lidí v ČNB, nebo zastaralého ekonoma V. Klause je novodobý  šamanismus.  Možná někdy platí, že úroky mají vliv na chod ekonomiky, ale třeba dnes je to k smíchu.  Společnost reaguje jako živoucí organismus, ne jako  ekonomický model. Pan Dubský to napsal dobře.  To, co říkají zmíněné osoby mi připomíná marxistickoi politickou ekonomii, ovšem na modro natřenou.

Iveta 2.3.2009 13:17

Nemáte pravdu

to není pravda.Je to v lidech.

MR 2.3.2009 21:16

Re: Nemáte pravdu

Od KSČM? Ty to říkali taky :-)

Peman 2.3.2009 13:09

Máme důvěřovat ekonomům nebo Gabalovi?

Lepší otázka, než zda důvěřovat ekonomům zní, zda máme důvěřovat analytikům typu Gabal. Pane Gabale, po debaklu, který jste utrpěl s vaší prognózou, že Obama nepřijede, aby vytrestal Klause,škodícího celé naší republice, za jeho názory, by normální analytik někam potichu zalezl a přinejmenším počkal, než se na jeho poslední skvělé analýzy trochu zapomene. :-D

Důvěřovat ekonomům přes jejich mnohdy nespornou erudici je ošemetné, důvěřovat analytikům, šarlatánům a Gabalům je zhůvěřilost v každém případě!

ludvík 2.3.2009 13:49

Re: Máme důvěřovat ekonomům nebo Gabalovi?

Rád bych se od pana Gabala dočetl něco zajímavého o neekonomickém řešení ekonomické krize.Těším se!

cb 2.3.2009 14:54

Re: Máme důvěřovat ekonomům nebo Gabalovi?

Neco jako nepoliticka politika?

Minutus 2.3.2009 15:27

Re: Máme důvěřovat ekonomům nebo Gabalovi?

"Ekonomická" krize, protože ji způsobili ekonomové? Jo to bude pravda, asi jako že virózu způsobují viry. Ještěže společnost má imunitní systém, časem se z toho jim navzdory vylížeme.

luďa 2.3.2009 17:38

Re: Máme důvěřovat ekonomům nebo Gabalovi?

co takhle pěknou ravoluci(né ovšem sametovou , ale takovou po francouzku) a na delší čas krize nebude a po delší době opakovat přesně podle dějin.A je to už osvědčené.Nesmíte to čtenáři brát ,jako podněcování k násilí a proti skupině obyvatel na této zemi.Tak to vžádném případě není myšleno.A kdo si to myslí, měl by za to nést odpovědnost.

gerontusinza 2.3.2009 12:52

Pane Gabale....

důvěřovat ekonomům? a proč vlastně? máte pocit, že lžou míň než normální lidi? Nonono, pravý opak je pravdou,  a když vidím politiology typu Doležala a ekonomy typu Ševčíka, tak prostě rozdíl nnevidím.... Vy ano? Jen |Ježek párkrát se uřek a vidíte co se stalo......? Už ho prostě nevídáte....;-D Není to příznačné?  Nač dlouhé ukecané články, jen zastírají podstatu věci.....;-)

Změžluč 2.3.2009 12:02

Chápu ...

...určitě znepokojení pana autora z dalšího vývoje ať už po krizi nebo během jejího řešení, ale může ČR dělat něco jiného než bude trend na celém globalizovaném světě? Všechna ekonomiky se vrátí k honbě za ziskem bez ohledu na morálku a omezené planetární zdroje a ČR bude  jediná malá ekonomika s počtem obyvatel jako New York, vyjadřovat svůj HDO v jednotkách štěstí nebo spokojenosti obyvatel? To jim chcete vzít rodinné víkendové výlety do nákupních center? Levné čínské a ve výprodejích i značkové hadříky? Ten svit v očích šťastných spotřebitelů,  když se prohrabávají slevněným zbožím? A že to tak dopadne, viz šrotovné - výroba nových aut stoupající do nekonečna -. nové kousky ekonomů v nedohlednu!

cb 2.3.2009 12:37

Re: Chápu ...

Bez honby za ziskem bychom porad byli africke stepni opice.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 2.3.2009 11:55

Hm,

jak presne urcuji nasiu budoucnost ekonomove, prosim pekne? Ja porad vidim, ze rozhoduje vlada...

cb 2.3.2009 12:38

Re: Hm,

O sve budoucnosti si rozhoduje predevsim sam. Vlada nevlada. Jenom si hlidam, aby mi tu budoucnost vlada moc nekazila.

Vlasta.on 2.3.2009 17:29

Re: Hm,

A daří se vám to?;-)