24.4.2024 | Svátek má Jiří


EKONOMIKA: NERV na nervy

19.5.2009

Rádobyexpertní komedie bude mít pokračování

Za největší úspěch poradního orgánu NERV lze označit fakt, že drtivá většina nápadů jeho členů naštěstí nebyla realizována. Jestli někdo čekal nějaké geniální myšlenky či recepty na vytažení země z krize, byl zklamán. Desítku „gigantů“ téhle země dokonce ani nenapadlo pracovat s faktem předsednictví EU. Například jeden ze členů Nervu, německý koncern VW, mohl prosazované šrotovné aspoň v jednotlivých zemích unie zkusit navázat na sebe, aby se jeho efekt co nejvíce prodloužil. Tak daleko se ale experti ve svých úvahách bohužel nedostali.

Sociální demokrati se ústy Paroubka od Nervu distancovali. Údajně proto, že Nerv je zbytečný a navíc příliš pravicový. Realita však bude jiná. ČSSD navzdory vší personální a myšlenkové bídě Nervu evidentně nemá nikoho, kdo by alespoň stéblem mohl přispět do budování společného hnízda nápadů. Tedy kromě Jiřího Rusnoka, k němuž se však strana takticky nezná. Kdo další z řad ČSSD připadá v úvahu? Bohuslav Sobotka, kterého budou ekonomické dějiny nejspíše nazývat Mr. Debt? Nebo Jiří Havel, po jehož vládním angažmá byl o něj v soukromé sféře takový zájem, že se nakonec musel vrátit za katedru, kde se vzápětí totálně znemožnil svým „protikrizovým“ dvaapadesátibodovým pamfletem o ničem? Měl by snad zaskočit a státu v krizi vypomoci sám sociálnědemokratický Nejvyšší a osvěžit onen mozkový trust teoriemi o údajně klíčové podpoře zvýšení konzumu domácností v době, kdy dramaticky roste nezaměstnanost a ruku v ruce s ní nesplácené úvěry, leasingy a hypotéky?

Sami členové Nervu už zřejmě pociťují určité vyčerpání počátečního efektu a začínají radu opouštět. Oficiální důvody jsou sice založeny na pracovní vytíženosti a podobně, neoficiálně už nechtějí být v téhle šaškárně za stafáž. Zakládáním podobných krizových rad naše politická reprezentace cosi sděluje mezi řádky. K čemu je třeba nový poradní orgán, který má řešit podporu exportu v době krize, když máme fungující Svaz exportérů a Svaz průmyslu? Ve vedení obou sdružení sedí lidi, kteří mají nejhlubší zkušenosti se svým byznysem. Proč politici složitě vytvářejí filtr, jehož úkolem je mimo jiné odstavit skutečné podnikatele od pozornosti médií a nepřipustit jejich názory do diskuse? Protože kdyby do diskuse přispívali skuteční podnikatelé, zaměstnávající skutečné lidi v Česku, požadovali by skutečné reformy. Požadovali by zkrácení doby vymáhání práva, snížení ceny práce, možnost pružně reagovat na potřebu pracovních sil, žádali by snížení byrokratické zátěže a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho. Místo toho se rodí SERV jako energetická obdoba Nervu. Co z toho, že na otázky s touto problematikou dala odpověď už dávno Pačesova komise. Hlavně, že bude možné ukazovat další přehlídku maňásků v televizi a generovat v lidech pocit, že politická reprezentace na našem blahu vezdejším maká jako o život.

Euro 19/2009