19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nenasytné monstrum

Patrně to nejhorší, co se může z hlediska finančního zdraví člověku stát, je upadnutí do takzvané dluhové pasti. Začíná to nevinně, když v hypermarketu vyplníte žádost o supervýhodnou kreditní kartu, která je úplně zadarmo a dostanete na ni mraky zajímavých výhod, od restaurací vyšší třídy, až po slevy na telefonním paušálu. Zvyknete si mít cizí peníze neustále u sebe v peněžence a pak to jednoho dne přijde. Použijete kartu ne k nákupu, nýbrž jako zdroj hotovosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
divitel 7.3.2009 13:28

Propast

Vypadá to, že před dvaceti lety jsme stáli na okraji propasti a od té doby jsme učinili rozhodný krok kupředu.

Pete 5.3.2009 21:09

Ještě pořád existuje efektivní řešení - snižovat každoročně o pár procent provozní výdaje úřadů.

To řešení má dva efekty a ty se sčítají synergicky. - Ubude úředníků, neboť ti zbylí budou chtít si zvýšit platy a tak zruší zbytečná místa VE SVÉM ZÁJMU. A druhý efekt, ještě blahodárnější - ubude zbytečné byrokracie, ubude nesmyslného utrácení. Oba tyto efekty budou během pár let mít za důsledek přebytek státního rozpočtu a snižování dluhové zátěže obyvatelstva. Zřejmě neexistuje jiná cesta než šlápnout na krk českým úřadům a tohle je nejšetrnější způsob.

Ladislav N 6.3.2009 4:44

Re: Ještě pořád existuje efektivní řešení - snižovat každoročně o pár procent provozní výdaje úřadů.

To byste taky musel šlápnout na krk půlce či víc českého parlamentu, který svými výplody byrokracii přímop vynucuje. ;-)

Brník 5.3.2009 19:35

podle názvu článku jsem čekal, že to bude o církvi katolické

tím nenasytným směrem tečou u nás také miliardy ročně z kapes důvěřivých věřících. K tomu ještě nezdaněné. Ministr financí by tam měl zavést registrační pokladny a předepsat daně z příjmu. Žádný kněz nezazpívá na pohřbu, neoddá ani nepokřtí či nepomaže naposledy méně než za tisícovku. Bez dokladu.

Je to stát ve státě, jenž nepotřebuje dluhopisy a nezná krize. Povídačky o onom světě na vše stačí s nadhledem

skrebec 5.3.2009 17:57

proč k HDP???

Možná mi to někdo dovede vysvětlit - ale proč se dluh státu udává v poměru k HDP a ne  poměru k příjmům rozpočtu ? Bereme li do úvaky, že stát někomu dluží a zaplatit to může jenom penězi, které dokáže vyrazit z daňových poplatníků, připadá mi udávání dluhu v poměru k HDP jako kdyby třeba pekař udával svůj dluh v poměru k měsičnímu obratu pekárny.  

Tedy, jednu teorii mám - ono je omnoho politicky průchodnější říct "dlužíme 0,??? HDP", než kdyby se na plnou hubu řeklo "dlužíme 1,??? všech našich příjmů". Má li někdo lepší vysvětlení, sem s ním.

občan 5.3.2009 18:17

Re: proč k HDP???

tak nějak.......

j 5.3.2009 18:32

Re: proč k HDP???

HDP je finanční částka, kterou stát vydělá. V rozpočetu je částka kterou stát vybere a to je u všech států jiné vzhledem k daňové zátěži. To znamená, že u HDP je poměr zadlužení jasnější v porovnání s ostatními státy.

skrebec 5.3.2009 18:49

HDP není částka, kterou stát vydělá

HDP je částka, kterou vydělají všichni ostatní, z které berňák vezme daně, které tvoří příjem státu. Stát tudíž vydělá jenom daně (plus poplatky a jiné příjmy rozpočtu). Je třeba rozlišovat "stát" jako ekonomický subjekt, který má příjem (viz výše) a výdaje (platy státních zaměstnanců, provoz armády, podpory v nezaměstnanosti....dluhová služba....šrotovné), a "stát" jako sumu ekonomicky činných subjektů pod jednou hlavičkou, které sice všechny vydělávají, ale ten kdo platí dluhy si z vydělaného jenom uždibne (i když hezký kousek)

MaR 7.3.2009 18:43

Re: proč k HDP???

Zdanění se může měnit... Proto se spíše používá HDP, které vyjadřuje potenciální příjem státu (a tedy i jeho schopnost dluhy splatit), stačí *maličkost* - zvýšit daně :o)

občanka 5.3.2009 16:45

Vážení a milí, však socialisti mají ještě co prodávat,

např. české lesy. Stát vlastní cca 50% všech lesů. Už Gandalovič hodil udičku, že by se nějaké lesy mohly prodat. Samozřejmě velkým společnostem, protože kdo by se páral se zájemci z řad občanů. Velké a dostatečně bohaté firmy jsou jen zahraniční, takže jim ty lesy prodáme, nebo propadnou věřitelům, až nebudeme moci ten státní dluh splácet. Že by nám dluhy někdo odpustil, to je jen pohádka pro děti. Jsme moc malí na to, aby nám někdo odpustil dluh, naopak bude chtít vše co máme (viděla jsem něco podobného v SFRJ, když měla problém se splácením dluhů po Titovi. Věřitelé prohlásili, že pokud se SFRJ zpozdí se splátkou i jednoho USD, tak jí bude zabaven veškerý majetek v zahraničí - lodě, velvyslanectví, hotovost s zahr. bankách atd. To bylo za Milky Planinc). I to byla jedna z příčin války, protože bylo třeba odvést pozornost občanů na jiné problémy.

Velké dluhy budou proto uhrazeny našimi lesy. Pak se ty firmy,co si je odkoupí odvolají na ústavu, že je soukromý majetek nedotknutelný a zakážou nám vstup do lesů, který máme od Marie Terezie. No a to bude konec houbaření v Čechách. Takhle v tichosti se dnes rozprodává půda, jen se podívejte na venkov a poptejte se, kdo dnes ty pole vlastní. Až stát prodá i lesy, budeme na tom, jako po 30leté válce. Jen proto, že u nás bylo možné levně zakoupit pozemky  máme Schwarzenberky, Salmy, Defoury a další šlechtu, která nepochází z českých rodů, a která se teď domáhá restitucí.

Tahle země bude podruhé rozprodána. Tak na to pamatujte při volbách, a volte ty, kteří nebudou rozhazovat za pastelky a 13. důchody.  (A to vám radím i přesto, že jsem v důchodu).

děda 5.3.2009 17:21

Re: Vážení a milí, však socialisti mají ještě co prodávat,

tak si nějak nemohu vzpomenout, od kdy je Gandalovič socialista...

občanka 5.3.2009 22:05

Re: Vážení a milí, však socialisti mají ještě co prodávat,

Oni rádi utrácejí i někteří tzv. pravičáci. Jen se podívejte, jak je Gandalovič nakloněn dotacím pro zemědělce.

Ale socialisté to mají jako hlavní cíl. Obrat ty schopnější (vyšší daně pro ty co vydělají 1,2 mil.) a rozdat to těm neschopným.

Na všechny vlády ovšem nejvíce bohužel doplácí střední třída. Tu odírají všichni.

mag 5.3.2009 15:44

Že se zatím za 20 let neumořilo nic z jistiny ?

Velmi hrozivé. Už děti, které se narodí letos ,mají zaděláno na slušný vítr v peněženkách, až začnou pracovat.

franta tyčka 5.3.2009 11:37

Tady je určitá kasta lidí,která dostala co chtěla

Ať to bylo za minulého režimu nebo dnes. Vždycky se říkalo, že když přijdou Číňani sešikmí si oči. No a takovéhle dovedl minulý režim držet na uzdě. Sice s nevalným úspěchem ale nakonec ho převálcovali za pomoci blbečků, kterým naslibovali hory doly. A tady to máme!

Sam Nesam 5.3.2009 10:12

Bylo by fajn, kdyby ČR nikdo nepůjčil

Konečně by se začalo hospodařit s tím, co dokážeme vydělat a najednou by se zjistilo, kolik darmožroutů vlastně vůbec nepotřebujeme.

RomanL 5.3.2009 10:15

Re: Bylo by fajn, kdyby ČR nikdo nepůjčil

Kdepak, darmožrouti by zabili a sežrali tebe. Jinak to komunisti prostě nedokážou, sebevřaždy pro neschopnost u nás nefrčí... ;-P

westík 5.3.2009 11:12

Re: Bylo by fajn, kdyby ČR nikdo nepůjčil

no, kdyby nám už nikdo nepůjčil , tak asi zažijeme českou premiéru ,kdy na mandatorní výdaje státu nebudou peníze - tedy asi bankrot :-/ Problém státních diuhů je  v tom, že se dají umořit asi jen třemi způsoby: a)  válkou (a vydrancováním cizích území -což vzhledem ke žalostné skutečnosti , že všechny okolní státy jsou zadluženy až po uši, je tristní;-P), b) hyperinflací (tj. zbídačením obyvatelstva ;-(), c) ekonomickým růstem a drastickým šetřením státních výdajů (což znamená snížení sociálních výhod). :-/ Víte-li o nějakém lepším způsobu , tak sem s ním !

mag 5.3.2009 15:48

Re: Bylo by fajn, kdyby ČR nikdo nepůjčil

Jěště je zákon vlčí - ne vlků, prosím - pobít všechny staré, slabé, handicapované a vůbec otravující a neproduktivní a tak něco ušetřit nebo získat.

Lampedusa 5.3.2009 17:46

Re: Bylo by fajn, kdyby ČR nikdo nepůjčil

>-Magu nestraš, aby se toho někdo nechytl. Já zas tak dlouho do důchodu nemám. Kdoví co koho  napadne, až půjde skutečně do tuhého. Na dno jsme si totiž ještě nehrábli. A  nevím jestli nám chce někdo vůbec půjčit. Od EU zjevně nic nechceme, alespoň pro to všechno děláme, a naši nejlepší kamarádi Američani mají sami málo.>-

Kolumbo 5.3.2009 17:59

Re: Bylo by fajn, kdyby ČR nikdo nepůjčil

Netřeba nikoho pobíjet - stačí, když si budou pomáhat jen ti, co chtějí. vždyť by úplně stačilo, kdyby se ti "staří, slabí, handicapovaní a vůbec otravující" spokojili se standardem, který měli před takovými třiceti lety. Dnes se enormně zvedly nároky, každý si myslí, že dnešní standard je minimum, které mu musí "někdo" zajistit stůj co stůj. Mimochodem i kvůli těmto postojům, vydupaným ze země levicí, má celý svět problémy a zvlášť ten "vyspělý" i neskutečné dluhy. Vždyť je tak snadné slibovat, když existuje dost bezcharakterních blbců, kteří za sliby prodají svůj hlas s tím, že dotyčný zvolený v zájmu znovuzvolení  alespoň část slibů splní a kde na to vezme - to je fuk . Někoho asi obere, ale když je co brát, tak dotyční asi něco mají tak ať klopí. hlavně že se poměju.

tom 5.3.2009 9:54

Klaus

Na grafech je vidět, jak Klaus udržoval vyrovnaný státní rozpočet. Za tento rok se očekává další deficit hodně přes 200 mld Kč. Asi bychom měli povolat zpět Klause, jinak to vidím černě.

Ladislav N :-))) 5.3.2009 10:00

Re: Za tento rok se očekává další deficit hodně přes 200 mld Kč.... :-)

Nebylo by lepší počkat až na skutečný výsledek roku 2009? Zatím máme začátek března. ;-P

Důchodce 5.3.2009 10:45

Re: Klaus

Ten ministr financí také dávno navrhoval zákon o vyrovnaném rozpočtu.Sklidil posměch a zamítnutí.  K d o  t o  b y l ?

VK 5.3.2009 10:55

Re: Klaus

Omlouvám se všem občanům. Zapomněl jsem započítat nezbytné náklady na ozdravení našeho bankovnictví cca 400 miliard.

Xury 5.3.2009 11:06

Re: Klaus

Až na to, že byly cca poloviční.

Rad 5.3.2009 15:07

Re: Klaus

a drtivá většina za geniální socanskou konsolidaci IPB.

Vilda 5.3.2009 9:51

Lze souhlasit, ale

Problém je v tom, že v prostředí kdy ostatní státy v Evropě se neustále zadlužují, přesněji politici slibují voličům a kupují si jejich přízeň rozhazováním, tak stát který se bude chovat šetrně budě těmi marnotratnějšími o úspory stejně okraden.

V žádném případě tedy nesouhlasím s žitím na dluh, ale obávám se, reálná možnost, jak to neodskákat je, že se svými financemi si budu sám rozumně hospodařit. Se státem nic neudělám, ten vždycky okrade ty úspěšnější ve jménu sociální spravedlnosti. A proč? No protože mu vládnou politici, kteří si chtějí kupovat hlasy voličů:-(! A tak je to stále dokola, sem tam spestřené válkou nebo měnovou reformou nebo hyperinflací!!

Liška 5.3.2009 13:01

Re: Lze souhlasit, ale

Já myslím, že s tím jakýmsi zadlužováním se dělá zbytečný poplach! Určitě to skrytě organizují takoví vykukové, jako Dalík a pod. Je třeba se podívat na to co k tomuto tématu nejednou řekl náš vůdce, přítel J.Paroubek. Dluhy straší především ti, co tomu nerozumnějí a pak darebáci z řad ODS. Těm bych poradil, ať se podívají za moře, jak se chovají jejich kapitalistické, nesociální vzory k problému zadlužování! Já jsem v pohodě, já věřím Jirkovi, jemu a jeho vizím patří nedaleká budoucnost! Pak se ukáže, kdo rozumí ekonomice a kdo ne!

franta tyčka 5.3.2009 9:24

Jo zlatá léta"privatizace" jsou pryč

To se to žilo,"privatizovalo" a rozkrádalo, když bylo z čeho.