19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nemovitosti zlevnit mohou

Tuzemský hypoteční trh v květnu zamrzl. Banky poskytly nejméně májových hypoték za uplynulých deset let. Slabá poptávka po hypotékách značí, že může oslabit i poptávka po nemovitostech. Ty by pak mohly zlevnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 24.6.2020 20:07

Může být i jiné počasí .....

To jsou věci! Papírky na účtě nemají cenu. Proč?

Ale i nemovitosti se mohou zabavit. Zpřístupnit. Peníze již jsou plně zpřístupněny, mlaďoši moderní tleskají.

J. Stehlik 24.6.2020 10:54

Zlevnění nepřijde. A to z jednoduchého duvodu . Nemovitost je zvláštní zboží (zeměkoule není nafukovací) . Češi jsou národ spořivý a hromadivý . Nemají duvěru v kapitálové trhy (vymahatelnost práva , neduvěra v policii a soudy) . Banky naopak tlačí tezi nemovitost je zajištění na penzi.

Tudíž lidé skupují nemovitosti i když jsou pak ladem . Když je nespotřebují na stáří , zdědí je děti. Proto u nás jsou nemovitosti drahé , byty malé a jsme chudí (nemovitost si pořídíme za hodně ročních platu)

J. Plzák 24.6.2020 9:16

"Autor je hlavní ekonom, Czech Fund, člen Národní ekonomické rady vlády." A takových znalců jako pan Kovanda je tam povícero. To musí být spolek.

Co takhle nechat vládnout neviditelnou ruku trhu? Kdo má zbankrotovat, nechť zbankrotuje.

ČNB reguluje hypotéky, v Německu (v Berlíně) zmrazují ceny nájemného.

Že by nové varianty socialismu s lidskou tváří? !!!!!!

F. Houžňák 24.6.2020 11:07

To si vždycky říkám, když v rádiu řeční nějaký člen EUparlamentu: "A takoví jsou tam všichni".

P. Dvořák 24.6.2020 9:06

Rozumím.

Nemovitosti během příštích let buď zdraží, zlevní nebo jejich cena zůstane stejná.

Pokud zdraží nebo zlevní, může to být v obou případech o procenta až desítky procent, ovšem může se také stát, že to bude mnohem víc.

Proto bych sám za sebe doporučoval nemovitost koupit hned nebo s tím počkat do příštího roku, ale také nelze vyloučit, že za dva-tři roky to bude ještě mnohem výhodnější. Pokud ovšem nedojde k poklesu cen, protože v tom případě bych doporučoval nemovitost prodat hned nebo s tím počkat do příštího roku nebo déle, protože, jak je psáno výše, nelze vyloučit vzestup cen.

F. Houžňák 24.6.2020 11:06

Já myslí, že na moudrá Kovandova slova dojde.

J. Hejna 24.6.2020 12:58

Perfektní, pane Dvořáku.

J. Plzák 24.6.2020 8:52

Jen tak na okraj: Vedle je Cesna 150 - přistání.

Proč ten člověk vypnu ještě před dosednutím motor? Když se přece musí ještě z dráhy odklidit. Nebo to je nový příkaz k trénování tělesné zdatnosti? Každý si svůj stroj z dráhy odstrká!;-D;-D;-D

F. Houžňák 24.6.2020 11:05

Aby na zemi nerušil křečky. Ti ho pak z vděčnosti odstrkali.

F. Houžňák 24.6.2020 8:34

Článek poněkud připomíná bavorské přísloví "Kräht der Hahn auf'm Mist, ändert sich das Wetter, oder bleibt, wie es ist".

P. Hatina 24.6.2020 2:20

Ale to snad proboha ne. Ono přece nejde vůbec nejde o vliv "poptávky o hypotékách" , ono jde o to, že během koro krize utrpěli ohromné ztráty podnikatelé (spousta zkrachuje) , a následkem toho probíhá a ještě bude probíhat masové propouštění. Čili proto se dá předpokládat, že (se) budo nemovistosti ve velkém počtu masově prodávat a ceny tím pádem půjdou dolů.

Btw, jaksi taksi jsem ale nedočetl, jak to potom bude s běžícími hypotékami. Když cenová hladina nemovitostí poklesne o desítky procent, jak pak to bude s oceněním koupených nemovitostí, kterými dlužníci ručí za splácenou hypotéku? Budou hypoteční banky tak "hodné", že to nechají být, nebo budou chtít další ručení, popřípadě splatit hypotéku hned???