Neviditelný pes

EKONOMIKA: Nelze tolerovat ruský nátlak!

15.10.2013

Rusko dlouhodobě používá k prosazování svých zahraničněpolitických cílů nejen zemní plyn a ropu, ale také mléko a maso. Moskva svými ochodními zákazy naznačuje, že je bohužel stále obětí mentality studené války.

Moskva již delší dobu používá obchodní nátlak na ty země bývalého Sovětského svazu, které se snaží více orientovat na Evropskou unii. Moldavané, Ukrajinci či Gruzínci se snaží provádět doma reformy, aby se dopracovali k asociační dohodě s EU. A Rusko jim obchodními překážkami brání v jejich svobodné volbě. Tento týden zašla Moskva ještě dál a vyhlásila bojkot mléčných výrobků z Litvy, která je členským státem EU a zároveň předsednickou zemí EU. Pro litevské producenty mléčných výrobků je tento bojkot katastrofa, protože do Ruska proudilo 85% jejich produkce. Na druhé straně, pro Rusko představují mléčné importy z Litvy pouze 1% celkového trhu.

Za ruským zákazem dovozů je údajně špatná kvalita litevské produkce. EU má přitom nejpřísnější systém v bezpečnosti potravin na celém světě! Kvalita produkce je tudíž pro Rusko jen záminkou. Pravda je taková, že Rusko vytváří politický tlak na Litvu, která předsedá Evropské unii. Vilnius bude koncem listopadu hostitelem vrcholné schůzky EU k Východnímu partnerství.

Rusko je teprve něco málo přes rok členem Světové obchodní organizace (WTO) a o toto členství dlouho usilovalo. Evropská unie členství Ruska podporovala z principiálního přesvědčení, že obchod pomáhá odstraňovat bariéry! Nyní však Rusko opakovaně porušuje ustanovení WTO, když bez jakýchkoli důkazů a předchozích varování zakazuje dovoz mléčných výrobků z Litvy či šikanuje dovozce masa na hranicích.

Je třeba v této situaci zaujmout nekompromisní postoj, nekličkovat před rádoby mocným Kremlem a projevit solidaritu s Litvou. Tato diskriminace vůči členskému státu EU je diskriminací celé Unie! Vyzval jsem proto příslušného evropského komisaře k urychlenému přijetí veškerých možných opatření, která jsou v rámci WTO k dispozici, aby Rusko upustilo od tohoto diskriminačního nátlaku. Jako sociální demokrat si přeji ekonomickou i politickou spolupráci v celé Evropě a nikoli novou obchodní válku. Ruský postup je nepřijatelný a těžko zapadá do představy Ruska jako strategického partnera EU.

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek