24.4.2024 | Svátek má Jiří


EKONOMIKA: Nejsou lidi

5.5.2018

Každý den, když si pustíte zprávy v TV či rádiích, otevřete noviny anebo čtete deníky na internetu, se stoprocentně objeví nějaký článek o tom, že v ČR nemáme dost pracovních sil pro výrobní firmy, ať již v pásové výrobě či nikoli, stavebnictví nevyjímaje. Receptem je zmírnění vízové politiky ke snadnějšímu zaměstnávání lidí z východní Evropy, hlavně Ukrajiny či Moldávie, či dokonce z Asie (Mongolska nebo Filipín), což se děje a na nových pravidlech se zjevně pracuje. Hlavními institucemi, které vyvíjejí tlak (mimo jiné), jsou komory Hospodářská a Agrární. Ty velmi tlačí a nutí stát, aby sem umožnil dovoz levné pracovní síly z Východu a Dálného východu. Myslím, že to není dobrá cesta, a to z několika důvodů, a že jde o typicky konjunkturální a krátkozraké řešení.

Podle současných odhadů Svazu průmyslu ČR a Hospodářské komory je v ČR potřeba nejméně 150.000 zaměstnanců, aby bylo možno naplnit zakázkové knihy pro tento a příští rok. Takže ta potřeba co do čísla může být ještě vyšší, třeba i 200.000 osob. To číslo vypadá hrozivě, ale zkušenost velí, že je přepálené, aby stát byl donucen honem něco dělat. Jak víme, největší drogou pro politiky - kromě dotací z Bruselu a jejich čerpání - je tzv. vytváření pracovních míst. Politici sice vytvářejí velké kulové, žvaní o tom radostně stále dokola, ale je to dobře prodejné pro ty, co spíše nepřemýšlejí. Skutečné číslo je jistě nižší. Je ale snadnější dovézt jako zboží desetitisíce Mongolů, Filipínců nebo třeba Moldavanů, protože se to dobře prodává. Sofistikovanější by ale bylo podporovat daňovou politikou či daňovými prázdninami zavádění sofistikovaných technologií a budování objektů pro jejich umisťování, které nahradí potřebu lidské ruky a umožní lidi přesunout tam, kde lidskou ruku prostě nahradit nelze, a případně ty zaměstnance pomoci rekvalifikovat. Dovoz levné pracovní síly ve velkém si vyzkoušeli Němci (kdo si ještě vzpomene, jak zkraje 70. let vítali na perónu hlavního nádraží v Mnichově miliontého Turka dovezeného do Němec, aby tam dělal blbou práci za Němce? Výsledkem ale je, že se velké skupiny lidí z jiného kulturního okruhu, které se, pokud přivalí v takových množství, prostě neintegrují a vytvářejí s našinci nekompatibilní komunity. To je prokázáno všude, kde se tak stalo ať z těch či oněch důvodů.

Dalším problémem je, že tato konjunkturální vlna, která plní zakázkové knihy českých firem, nebude trvat věčně a možná za rok, možná za dva či tři skončí a nastane, tak jako vždy, sešup a tak jako vždy na to nebude nikdo připraven, protože podstatou lidského myšlení je, že když se daří, dopředu se nemyslí. Vidíte snad, že by Andrej Babiš jako ministr financi myslel na budoucnost a likvidoval státní dluh, aby stát připravil na špatné roky? To ani náhodou. Prostě tak to je. Co tedy bude s těmi desetitisíci či možná statisíci lidmi, kteří budou bez práce? Pracovní agentury, které je většinou zaměstnávají, je vykopnou a nastane problém. Hodně pravděpodobné je, že část z nich se vrátí zpět, ale to bude ta menší část. Ta větší tu bude nadále, nezaměstnaná a často na jinou práci než u pásu nezaměstnatelná, protože bude-li jich více ve skupinách, tak česky mluvit umět nebudou. Navíc už na ně budou nabalené rodiny, kde část s českým jazykem do styku určitě nepřijde. Vsaďte boty, že Svaz průmyslu a Hospodářská komora to řešit nebudou a ten problém tu prostě bude hnít a bobtnat. K těm lidem je nespravedlivé a nefér je sem nalákat s vidinou ráje práce a peněz, pak je pěkně pohoblovat a pak je, až pro ně nebude více práce, pěkně vyplivnout a nechat je paběrkovat na nějakých pofidérních sociálních dávkách. Že to navíc povede k sociálnímu pnutí ve společnosti, je také jisté.

V neposlední řadě tu je ještě poslední a možná ten nejdůležitější negativní aspekt: vysává se ta činorodější a odvážnější a do jisté míry i vzdělanější část populace z těchto východních zemí. Co bude s těmi státy a jejich národy, jež postihne odliv? Kdo tam bude pracovat, až tam přesune část navoněných firem ze Západu své fabriky? Kdo tam bude dělat? To je zase povezou na slib ráje zpět do těchto zemí? A co bude s těmito zeměmi, pokud tam žádné fabriky navoněné firmy ze Západu nepostaví? Zbudou tam ještě nějací vzdělaní lidé, když je vysápnou chytráci a dobrodějové z Česka a jiných zemí? A kdo tam bude dělat ve výrobě, když ten zbytek bude muset obdělávat půdu, aby nepomřeli hlady? Připomínám známý model: Ukrajinci pracují v ČR, posílají domů peníze, doma ženy a rodiny pěstují zeleninu a ovoce a chovají drobné zvířectvo, aby měly co jíst po dobu, než ti v Čechách něco pošlou. Doma jiná práce není a i kdyby byla, kdo se postará o drobné hospodářství? Z těch z Česka poslaných peněz se něco našetří, něco se z nich opraví, ale hlavně je o zbytek připraví místní mafie hlídající transfer peněz. Prostě evropský ráj jako ze žurnálu.

Vážení politici a vážení úředníci. Nestrkejte čumáky do věcí, kterým nerozumíte, a nerozrývejte trh práce. A když už chcete mocí mermo něco udělat, pak cokoli pro to, aby zaměstnavatelé měli více nezdaněných prostředků na prokazatelně realizovanou automatizaci a modernizaci výrobních procesů a postupů, které uvolní lidskou sílu pro jiné potřebné činnosti, které se bez lidské ruky neobejdou. Ale to by bylo moc práce a přemýšlení a to od vás snad ani nemůžeme očekávat. A navíc, zdaňovat se musí a pokud možno stále víc, zatímco navoněnému BMW lezete do zadnice s miliardovou pobídkou jen proto, že zde postaví další pobočku a zaměstná dalších pár stovek lidí. Kde je vezmou, když údajně našinci nejsou? Budou z dovozu?.

A takhle my tady žijeme.