28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejdřív ukradli korunu a teď byty? A dobře tak!

Tak do toho. Kamenujte mne! Ale stejně dělá Česká národní banka dobrou měnovou politiku. A nic na tom nemění občasná možná trochu nešťastně volená slova.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 15.6.2018 17:58

Autore, jste absolutně mimo

Růst cen nemovitostí je primárně způsoben skoro nulovými úrokovými sazbami, které nejen u nás nastavili centrální banky, protože jinak by předlužené státy nebyly schopny splácet dluhovou službu. Tím klesly ceny hypoték. Následovala zvýšená poptávka po bytech a tu využili developeři.

Druhý důvod je emise nekrytých peněz. ČNB za 2 biliony Kč nevýhodně koupila po 27 Kč/€ Eura. Jen loni nás to stálo 243 miliard Kč a nyní, když se zvednou úrokové sazby to budou také desítky miliard ročně. Zaplatí to daňoví poplatníci.

A tu mantru se zhoršením povolovacích řízení máte odkud? Tu vypustili developeři, aby si zjednodušili práci a hloupí "novináři" i Vy ji opakujete. Zjistěte si o tom nějaké informace, ať nepíšete nesmysly.

M. Mikulec 15.6.2018 13:13

3x hurá, že máme ČNB

a ne že o nás bude rozhodovat Evropská centrální banka. Ta by jistě nešla České republice na ruku. To by byl teprve fičák.

Však si poslechněte, jak Václav Bělohradský říká, jak bylo v Itálii euro přijato ze strachu a je drženo strachem dál. Vysvětluje, jak by se italské banky s lirou chovaly při krizi, takhle nemohou nic.

https://www.youtube.com/watch?v=CoB3Dmw891Q

Výborný rozhovor.

P. Krešňák 15.6.2018 11:45

Pane Smrčka...

... nesouhlasím s Vámi, jediný důvod proč rostou ceny nemovitostí je převis poptávky nad nabídkou. Centrální banka nemá do podnikání komenrčních bank co mluvit. Stačilo, že hovadsky držela směnný kurz koruny a tak okradla nejen střadatele ale i dovozce. Krešňák

P. Zinga 15.6.2018 12:52

Re: Pane Smrčka...

Pane Křešňáku, proč je převis? Protože jsou k hypotéce nuceni i lidé, kteří na ni za normálních okolností nemají nárok. Protože je.z ideologických a lobistických důvodů potlačena výstavba nájemních bytů.

A Váš názor, že Národní banka nemá komerčním co dirigovat, je jednoduše ideologický blaf.

P. Lenc 15.6.2018 13:37

Re: Pane Smrčka...

Pane Zingo, naprosto přesné!To si dovolím tvrdit i já.Panu Křešňákovi jaksi uniká, proč tu ČNB vlastně je.

P. Vaňura 15.6.2018 15:00

Centrální banka má udržovat kurz koruny a ne se montovat

do hypoték!

O. Uživatel 15.6.2018 15:36

Uživatel požádal o vymazání
P. Vaňura 15.6.2018 16:36

Co to je "potlačena výstavba nájemních bytů???"

Já bych spíš řekl, že splácení hypotéky není dražší, než nájem! Takže pokud nezkrachujete, je po 20 letech byt Váš ale pokud jste v nájmu, zaplatíte STEJNOU částku a pořád nemáte NIC!

Potlačena je výstavba veškerých bytů hlavně z důvodu nepověšení zelených na větrníky!

Ovšem, někdy mají zelení v tomto podporu majitelů sousedních nemovitostí, protože developeři neznají míru a jsou schopni stvořit "betonovou džungli."

L. Novák 17.6.2018 6:50

Re: Pane Smrčka...

To je ale blábol! "... Protože je z ideologických a lobistických důvodů potlačena výstavba nájemních bytů. "

Proboha, kdo tady potlačuje výstavbu nájemních bytů? V Česku je volných přes půl milionu bytů! A kdo má peníze a chce stavět, tak staví... :-P

J. Chaloupka 15.6.2018 8:59

Znovu se přesvědčuji, že je lepší mít rum ve sklepě,

než peníze v jakékoliv bance. Vždyť to jsou papírky nebo dokonce čísla v PC, kterým věříme, že nám za ně někdo něco dá. To jednou skončí a bude to opravdu fičák.

P. Götze 15.6.2018 10:16

Re: Znovu se přesvědčuji, že je lepší mít rum ve sklepě,

Ale neskonci.

P. Götze 15.6.2018 8:57

RE

Ona je spis otazka, ze CNB s tim prisla pozde. Ten hypotecni rychlik fici megarychlosti uz nejakou dobu, CNB reaguje pozde. A hlavne, Znmrazeni a podpora koruny, kterou CNB zavedla, ta proste nemela nastat, resp. mela skoncit mnohem drive, kdyz uz s tim zacli. Podporovali ekonomiku v dobe, kdy uz ficela sama. Ze to pro nektere bude vzdy malo rychle, a rust HDP muze byt vzdy vetsi, to je fajn, ale nekdo jako CNB by na neco takoveho vubec naskakovat nemela. Vzdyt to je prece duvod, proc je monetarni politika oddelena od vladni exekutivy. Tu bublinu castecne nafoukla sama CNB.

K. Janyška 15.6.2018 8:50

F.A.Hayek: Soukromé peníze.

Lepší výklad toho, jak jsou škodlivé centrální banky nenajdete. Základem je, že cenu peněz lidským rozumem stanovit nelze. On na to prostě nestačí... Dzp.

J. Kratochvíl 15.6.2018 10:37

Re: F.A.Hayek: Soukromé peníze.

Pane Janyška, na cenu peněz nestačí váš mozek, tak to prosím nezevšeobecňujte. Realitní bublina je zase důkaz a argument proti té vaší kompozitní teorii, že neplatí !!!

P. Vaňura 15.6.2018 15:03

Americká realitní bublina vznikla proto, že sluníčkářští

politici NAŘÍDILI bankám, že MUSÍ půjčovat nebonitním klientům. Převedeno na naše poměry "důvodem zamítnutí půjčky nesmí být skutečnost, že někdo bydlí v Chánově..." To je "boj proti redlinningu..."

K. Janyška 15.6.2018 21:22

Re: Americká realitní bublina vznikla proto, že sluníčkářští

Ano. To je další problém. Opakuji, a cena peněz je hodnotou čistě tržní, ne rozumovou... Dzp.

O. Uživatel 15.6.2018 15:32

Uživatel požádal o vymazání
K. Janyška 15.6.2018 21:26

Re: F.A.Hayek: Soukromé peníze.

Platí a více lidstvo, než z ní neví a nikdy vědět nebude.

Je permanentně vývojem vědy doplńována a upřesňována. Je však supersložitá a pro lidi s tituly i bez prakticky bez předpřípravy nedostupná... Dzp.

M. Těhanová 15.6.2018 7:50

Tohle všechno

je jenom dań za růst pro růst. On se opravdu někdo domnívá, že jednou dosažená cena za něco se sníží?

Malý příklad: Mám letos přeplatek za plyn. Nedávno jsem četla, že rostoucí inflaci, ( nehorázné zvyšování cen potravin), poněkud snižuje zlevňující plyn. Pak ale nechápu, proč při přeplatku mi dodavatel zvýšil zálohy? Dá se to nějak vysvětlit?

Celý náš život se stává jednou velkou bublinou, ale těch pár jedinců, kteří z toho těží se nevzdají. Ten pocit nadřazenosti z nějakých fiktivních miliard je přece tak opojný. Mohu řídit celý svět ať už se řítí kamkoli. A jsem filantrop, vyhazuju peníze do luftu,(neziskovkám), tak co po mně chcete.

Nejsem v žádném případě levičák, jen pozoruji běh života a přemýšlím nad tím, kam to spěje a jak to může skončit.

M. Šejna 15.6.2018 11:30

stačilo zavolat poskytovateli plynu ...

... aby Vám ty zálohy snížili. Oni by to udělali, jen je potřeba s nimi komunikovat. Bez komuhikace si oni z Vás udělají poskytovatele úvěru.

Z. Rychlý 15.6.2018 5:07

Souhlasím.

Jen bych upozornil na ten fakt, že za vysokou poptávkou nestojí jenom a jen touha po vlastním bydlení, ale ve velké míře poptávka spekulativní, tzv investiční byty k pronajímání.

Kam mám investovat, či ukládat peníze vyráběné centrálními bankami z ničeho, bez reálného podkladu? Do spekulací s akciemi? Do státních dluhopisů? Řeckých, německých, nebo do těch "garantovaných" evropských z ECB? Zbývá jediné - nemovitosti. Vypadá to rozumně jako jedna (ne-li jediná) z investičních možností - uložit peníze do domů a pozemků. Poptávka roste, ceny též. Akcie, dluhopisy, nemovitosti - bubliny se nafukují.

Pokud se neotevře možnost soukromého podnikání (a tedy investování), budou lidi dál ukládat peníze do nemovitostí. V danou chvíli de facto podniká ve významné míře pouze stát a spekulanti s evropskými dotacemi. Obyčejný klasický podnikatel je přece parazit, žejo.

R. Langer 15.6.2018 6:13

Re: Souhlasím.

To je správná úvaha, sám mám 3 garáže a nemám ani řidičák. ;-)

J. Kavalír 15.6.2018 8:52

Re: Souhlasím.

Vám tiskne peníze některá centrální banka? Já si je musím nejdřív vydělat, abych je měl k dispozici. :-)))

P. Vaňura 15.6.2018 9:25

Nejde o jednotlivce (já jsem na tom stejně), ALE

o CELKOVOU situaci. Banky nacpaly do ekonomiky spoustu peněz, které NENÍ KAM INVESTOVAT! Inflace, TÍMTO VYVOLANÁ roste a úroky jsou nulové!

P. Vaňura 15.6.2018 9:27

A ještě, ani peníze, které vyděláte a okamžitě neutratíte

NENÍ KAM INVESTOVAT!

Z. Rychlý 15.6.2018 19:48

Re: Souhlasím.

Vyděláváte papírky, které vám centrbanka neustále rozmělňuje. Dnes vyděláte, zítra mají trochu nižší hodnotu.