24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Helena Pětíková 19.1.2009 19:49

H.P.19.01.009

JEEEEEEEEEEEEEEEEE PROM INTEVJA AE OMLOUVAM JA SEM CHTELA PRISPET NEKAJ JINAM!!!:-(:-/;-(8-o;-€;-O(Y)>-

Helena Pětíková 19.1.2009 19:46

H.P.19.01.009

Dobrý den jak se máte,chtěla bych přispět na děti neb lidi které jsou mentálně postiženy a chtěla bych přispět 158,-bydlim v praze 4hontove namesti 5890naschledanou

fo-ol 1.3.2008 1:56

euresty

stravenky poskozuji trh mnohem min nez euresty...

Richard III. 29.2.2008 22:25

Přesné!

Škoda, že těmto hlasům naslouchají jen doprava vyšinutí jedinci jako já.

Papouch 29.2.2008 15:33

technicka

"V civilizovaných zemích bývá zvykem, že peníze vydává stát

prostřednictvím své centrální banky. Soukromí emitenti bankovek jsou

stále jen trochu pomateným snem teoretizujících ultraliberálů..."  - plyne z toho, ze Skotsko, kde mistni menu (skotskou libru, ruznou od GBP) vydava soukroma banka, neni civilizovana zeme?

pajaspacir 10.3.2008 1:51

Re: technicka

a co honkong tam maj 3 měny, centrální banky jsou největší problém

Alfons 29.2.2008 13:56

Nějak to zde vadne.

Už ty příspěvky nejsou jak bejvávaly. Za všechno mohli dřív komunisti. A teď? O komunistech ani řádka. POZOR na paměť národa!!  8-o8-o:-):-);-(;-(!!!!!

Karkul 29.2.2008 13:43

Dobrý pláč na špatném hrobě.

Milý autore-komentátore vaše jistě pěkné slohové cvičení má jednu podstatnou vadu krásy, vychází z naprosto mylné představy, viz váš úvodní odstavec :" V civilizovaných zemích bývá zvykem, že peníze vydává stát prostřednictvím své centrální banky. Soukromí emitenti bankovek jsou stále jen trochu pomateným snem teoretizujících ultraliberálů. Nenajde se asi nikde na světě racionální politik, který by chtěl na této skutečnosti něco měnit. ..."  Jenže například u nás se v ekonomice pohybuje tuším asi sedmkrát více peněz, než jich centrální banka vytiskla. (Jsem liný  hledat přesné číslo v HN) Realita světa je dávno jiná, než za doby Šípkové Růženky, kdy vaše tvrzení asi naposledy platilo. Malý příklad: Vyhraji ve sportce milión a nechám si ho vyplatit v těch tištěných bankovkách v hotovosti, mám tedy milión (1) Co udělám? Okamžitě ho dám do banky a banka má také milión(2) Samozřejmě ho nenechá ležet, ale obratem ho půjčí nějaké  firmě na materiál a tak má firma milión(3) nakoupí materiál a ten miliónek ma další firma(4) a ta třeba poukáže mzdy na konta  zaměstnacům a ti mají nyní milión(5) , vezmou karty ... Takže během pár hodin máme ve státě těch milionů řádně zobrazených v účetnictví podstatně víc, než jich bylo vytištěno.  Právě tento hladký chod je hlavní náplní práce  centrální banky.

jk-jiny 29.2.2008 13:56

Re: Dobrý pláč na špatném hrobě.

autor je pravicovy ekonom. Mysleni po nem nevyzadujte. Ctete radeji HN.

zdeněk 29.2.2008 14:01

Nato jak se zde autor často píše na ekonomické téma

neví o ekonomice zhola nic. Hlavně že kritizuje Paroubka :-)

Mamut 29.2.2008 14:54

Re: Dobrý pláč na špatném hrobě.

Boha jeho, kde ste pane přišel k teorii, že všechny peníze jsou v tištěné formě? Jste nějak zaostal v dobách zlatého standardu, který se opouštěl v první polovině minulého století, ne?

Sadista specialista 29.2.2008 15:06

Re: Re: Dobrý pláč na špatném hrobě.

Nedočetl jsem se v článku, že by autor tvrdil něco o všech penězích v tištěné formě. Každý hlupák ví, že peníze jsou i ve formě ražené. (To měl být vtip). Ale třeba neumím číst.

Podstata je však ta, že to jde mimo zdravotní, sociální a příjmovou daň. A taky ta, že na tom kvůli nadměrnému rejžování stravenkových společností restauratér díky provizím tratí. A taky ta, že kdybych chodil do hospody tratil bych taky.

Tož asi tolik, strýcu.

Jirka 29.2.2008 15:47

Re: Dobrý pláč na špatném hrobě.

Příklad č. 2 : Přivezu se ze západu milion EUR, složím je v bance a nechám je přeměnit na koruny, na 25 mega, samozřejmě virtuálně na účtě. Kvůli tomu nebudou v ČNB jak blbci tisknout nových 25 mega.

Karim 29.2.2008 13:08

Stravenky jsou samozrejme neliberalni paternalisticky nastroj.....

....zalozeny na tom, ze se ma podporovat aby lide meli teple jidlo k obedu a nikoliv aby si koupili na ukor tepleho jidla co chteji (treba rum nebo sampon).

Navic ten nastroj neni 100% ucinny, nebot si pracujici mnohdy mohou koupit za stravenky rum nebo sampon. Nedivim se vsak, ze se politickym stranam do ruseni stravenek prilis nechce. Lidi jsou zvykli a na jistou formu paternalismu od statu a mnohde ji vitaji.

Zajimave je, ze i nektere ODS radnice zavadeji dalsi  "stravenky" - a to sice vyplaceni chudinskych podpor v poukazkach na jidlo.  S tymz neliberalnim cilem jako stravenky - zabranit prijemcum, aby si misto jidla koupili treba rum. Jde o system prejaty nikoliv z Francie ale z USA.  Nutno vsak uznat ze bezdomovci si evidentne zaslouzi silnejsi paternalisticky dohled nez normalni pracujici. 

Jura Jurax 29.2.2008 12:57

A ještě

Někde jsem zaslechl názor - snad nějaký papaláš v TV - že anžto daňově dotované stravenky jsou neodpovědnými jedinci zneužívány ke koupi jiných statků než hlavního jídla, tak by se mělo jejich užívání zpřísnit. Staly by se poukázkami výhradně na odběr právě jednoho teplého jídla denně - tedy zaměstnanec by směl uplatnit denně toliko jednu stravenku a výhradně v putyce, vývařovně či restaurantu, neboť jen tam jest teplé jídlo. Nákup potravin v samoobsluze by byl zakázán, neboť k němu stravenky nejsou určeny. To mi přichází jako návrh tak blbý, že mne obchází hrůza, že by jej naši zastupiči, mající talent v politických půtkách o politické zisky z každé prkotiny neomylně vyhmátnout to nejblbější řešení problému, mohli nakonec prosadit.

Protože třeba já béřu stravenky, když mi je dávají, ale do restaurantů nechodím; nechutná mi tam a porce mi přijdou na mé sedavé zaměstnání příliš vydatné. Takže si za ně nakoupím suroviny a stvořím si pokrm podle chuti svépomocí. Aspoň vím, co do toho dám.

V 25.3.2008 5:58

Re: A ještě

to jsi takovy chudak, ze by ses bez stravenek nenazral? anebo jsi spis vyzirka?

Jura Jurax 29.2.2008 12:54

No,

ono se ani tak nechtějí rušit stravenky, ale daňové výhody s nimi spojené. Důvod je nasnadě - zdevastované veřejné finance potřebují prachy. Že se zrušením daňové výhody padne taky nutnost používat alternativní měnu - stravenky - je jen vedlejší efekt; a to dobrý efekt, protože stravenkové firmy jsou jen parazitem na stravování zaměstnanců přisátým - béřou si až 10 procent z ceny stravenky.

Že malé firmy nemohou mít závodní stravování, kde je levněji, kdežto velké ano - inu, svět není spravedlivý a nikdy nebude. Nicméně - někdo tu napsal o závodním stravování doslova že se tam mohou zaměstnanci stravovat za výhodnější ceny než v restauracích, neboť hradí cenu surovin, zatímco věcné a osobní náklady hradí zaměstnavatel a provozovatel neusiluje o zisk. No - a ten zaměstnavatel ty věcné a osobní náklady hradí z čeho? To si na to tiskne prachy nebo odebírá díl z práce (a mzdy) svých zaměstnanců? Řekl bych to druhé. A že neusiluje o zisk? Musí si to nahradit jinde - a zase odebéře díl z práce (a mzdy) svých zaměstnanců. Je to holt režie, na kterousi  malé firmy co závodní stravování nemají nemusí vydělat .Akorát to není tak vidět, ale je to jak zákon zachování hmoty a energie - když se někdě přidá, jinde se musí ubrat. Samozřejmě spletité daňové předpisy to mohou všelijak deformovat na tu či onu stranu, jak velí politická vůle.

Takže - ať ty daňové výhody klidně zruší. Systém daní se zjednoduší, ušetří se těch až 10 procent co neproduktivně zmizí ve stravenkových firmách, firmy ušetří náklady na evidenci stravenek a manipulaci s nimi a slušné firmy klidně svým pracovníkům, na nichž jim záleží, těch pár korun na přiměřenou kompenzaci dají do výplaty.

MS 29.2.2008 15:42

Re: No,byl bych pro

ale prosím aby naši zákonodárci nám šli příkladem, např. si zrušili dotovaná jídla i pití ve sněmovně i senátu.

Pavel 29.2.2008 17:14

Re: No,

Jen bych doplnil, že ušetřená daňová úleva rozpočet nespasí. Důvodem bylo nařčení České televize, že ODS vzala úplatek stravenkové firmy. Topolánkovi pak nezbylo nic jiného než tato rázná odpověď. Jinak máte pravdu. Stravenky jsou jen zbytečnou komplikací.

Pitkin 29.2.2008 12:39

stravenky- část nezaplacené mzdy

Vážení diskutující, vyjmenujte podnikatelé, kteří dávají zaměstnancům stravenky ze svého zisku gratis Je to stejné jako když si koupíte nějakou užitnou věc v obchodě a k tomu dostanete jako bonus dárek zdarma. Zná někdo nějakou firmu na světě, která vyrábí a dodáva tyto dárky zdarma? Nezná, vše je zakalkulovano v nákladech a ceně zboží a taky v ceně práce. Oknem vyhazují všechny vlády peníze daňových poplatníků v řádů miliard korun za všelijaké mise, které mnohdy nic nevyřešily a neřeší a jak se zdá, nikomu to nevadí, vadí ale stravenky na gábl zaměstnancům, které si stejně odpracovali. Diskuze o ničem, za všechno může Paroubek, protože stravenky prosazoval konglomerát Topolánek, Dalík  a firma Pohanka&

uff 29.2.2008 12:21

Tomu nerozumím:

"Vzhledem k objemu používaných stravenek se musí hospodští a restauratéři vyrovnat s tím, že sumy zaplacené podivnými papírky jsou ve skutečnosti o pět procent nižší, musí o odpovídající částku nadsadit své standardní ceny, takže ten, kdo žádné papírky nedostává, platí ve skutečnosti v restauraci více, než by musel, pokud by stravenkové firmy neexistovaly." - Takže, když je něčeho hodně, tak to má hodnotu  ausgrechnet o 5 % menší, než jakou hodnotu to má, richtig ? A proč, ví to někdo ? 8-o

I. 29.2.2008 12:43

Re: Tomu nerozumím:

Možná neobratně napsáno, ale zcela logické: hospodský za hodnotu 1000 Kč vybraných ve stravenkáh za jídlo nedostane od Sodexha na svůj účet 1000 Kč, ale jen 950 Kč - něco jsou náklady toho stravenkového systému...Proto musí ceny svých výrobků a služeb nadsadit, aby dostal svých 100%.Ale nemá jiné ceny pro platby hotově a pro platby ve stravenkách. V některých hospodách dělají stavenky významný podíl.  Stále nechápete? To je pak těžký. 

Jura Jurax 29.2.2008 13:00

Re: Re: Tomu nerozumím:

A navíc - opravte mne, jestli se mýlím, ale nemohu se ubránit dojmu, že i firma nenakupuje stravenku pro svého zaměstnance za cenu na ní vytištěnou, ale dráž - stravenková firma musí někde vydělat.

jirka.s. 29.2.2008 11:42

Taky řešení!

Nejlépe to vyřešil jeden můj zaměstnavatel, i když za jeho daňové přiznání bych ruku do ohně nedal! Fasovali jsme za každou odpracovanou směnu jeden šatní lístek s razítkem firmy a ten byl směnitelný pouze v restauraci přes ulici naproti firmě! Neztrácel se čas na cestu na oběd a navíc, zaměstnaci se tak nemohli nikde flákat, protože byli k okamžitému zastižení tamtéž! ;-D

Jenycek 29.2.2008 11:11

neuvěřitelná blbost

tohoto seriozního textu jsem vydržel 3 odstavce, víc se prostě nedá zvládnout. Škoda, že se na PSU podobné hovadiny vyskytují stále častěji.

Jura Jurax 29.2.2008 13:15

Re: neuvěřitelná blbost

Naopak, přijde mi to jako moudrý článek.

Mohl byste blíž ozřejmit, v čem konkrétně spatřujete Vy hovadnost páně Páralova textu?

Jenycek 29.2.2008 21:09

Re: Re: neuvěřitelná blbost

za ten kousek co mi bylo přáno si atorovo dílo vychutnávat hlavně v naprosto zůženém pohledu na vydavatele stravenek a funkčnost systému. Takto zjednodušeně jsem se vyjadřoval naposledy na 1. stupni ZŠ. Tehdy to ovšem vzhledem k mému věku stálo paní učitelce za pozornost. dnes bych takovýmto veledílem neohromil ani desetileté dítě. Diskutoval bych rád, ale ne nad článkem, který se hned zpočátku (dál jsem to nevydržel) naprosto zaslepeně a demagogicky drží jedné smyšlené linie ve fantazii autora. Howg

www racek 29.2.2008 10:24

jako v mnoha jiných případech, autor

vůbec nepochopil filosoffi závodního stravování a psychologii přístupu zaměstnaců a zaměstnavatelů k němu.

asi to v rudým právu kdysi neměli.

Jindra S. 29.2.2008 12:29

Re: jako v mnoha jiných případech, autor

A jaka je ta nadherna filozofie zavodniho stravovani? Nechcete taky lobovat za spravné stravovaci návyky zaměstnanců, které zrušením stravenek budou porušeny?

Pokud zaměstnanci chodí do jídelny a vyplatí se jim to z hlediska ceny a kvality, pak tam budou chodit i nadále. Ale nechal bych to raději na nich než jim diktoval jedinou spravnou jidelnu pomocí stravenek.

jk-jiny 29.2.2008 10:20

jen je zruste

tim drive pujde tahle koalice tam, kam patri a ODSS prohraje pristi volby o to znatelneji: vsechny nas Langr nezavre a kdyz obvini z pedofilie vsechny protivniky, prestane to pusobit...