18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nedostat ekonomiku na jipku

Federace nizozemských penzijních fondů oznámila, že v dohledné době bude nucena snížit velikost vyplácených důchodů dvěma milionům penzistů. Zároveň se veřejnost dozvěděla, že bude nutné zvýšit příspěvky až o 30 procent během nejbližších několika let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 3.12.2019 22:34

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

V. Petr 3.12.2019 22:31

Pane Hašek konfiskace penzijních fondů, vázaných vkladů a skoro veškerých peněz roku 1953 je REALITA. Inflaci za války smazala už měnová reforma ronu 1945! Měnová reforma roku 1953 šla na konto komunistů a nikoho jiného!

J. Stehlik 3.12.2019 17:33

Tak v duchodu asi nebudete potřebovat asi nějakou velkou vilu v centru(tam by jste asi opravdu zaplatil ten svuj plat) .

A paradoxně bych řekl , že američané s tím problém nemají . Ono totiž ta daň asi dost srazí dost ceny a zároveň si mužete vybírat to co vám v každém věku vyhovuje. Jak se říká , když jste mlád , tak sháníte nájem v centru . Když si založíte rodinu , tak si pořídíte dum na předměstí a na stáří asi něco menšího na floridě ;-) (u nás třeba lázně)

Paradoxně tak mají američané obydlí pruměrně třikrát větší než máme my. Zase mají pruser se zdravotnictvím a školstvím. To je tam asi opravdu problém.

Vaše odpověď je v principu poplatná našemu systému , kdy máte peníze až jste stár . Naopak když jste mlád a máte největší potřebu(rodina) , tak jste dost trestán. Ani se nedivím , že mladí nemají moc dětí - ono v 2+1 moc velkou rodinu mít nebudte . V principu se nedivím , že na západě je taková podpora levice . Bohudík jsme aspoň zprivatizovaly obecní byty a tak jsou lidé opatrnější - kdo něco vlastní volí konzervativně.

J. Schwarz 3.12.2019 17:09

Tedy ne že bych byl nadšen systémem kdy bych většinu svého důchodu zaplatil obci v podobě daně z domku ve kterém bydlím... To raděj to zbožňování majetku, státu jsem už zacáloval dost abych si jej vůbec mohl pořídit. Prachy v bance mi efektivně zruší "kvantitativní uvolňování", inflační cílení a podobné prasárny.

J. Stehlik 3.12.2019 16:21

Tak záporné uroky jsou spíše řešením následku . Vždyt američané mají o dva procentní body plusový rozdíl než euro .

Máme také dlouhodobě poloviční ekonomický rust proti americe. A příčinu si každý muže domyslet sám. Jsou to regulace a trestání spotřeby. Doposud se to vcelku sanovalo exportem , ale jak trumpík začal používat cla tak to je okamžitě cítit.

Zatímco amerika si klidně muže dovolit použít nízké uroky . Tam je to vyřešeno bezproblému jejich daňovým systémem . Obce tam žijí s daní z nemovitostí a logicky tak nemovitost musíte využívat , nebo mít z ní zisk(nájem) . To automaticky brzdí cenovou bublinu . Zároveň tím , že tam mají nízkou daň z obratu (příjem států) , tak levně postavíte. Obce se tak snaží rozvíjet infrastrukturu (jejich budoucí příjem) a tedy je nadbytek nemovitostí a konkurují si cenou. Je to hodně viditelné i na stavebních povoleních . zatímco my máme cca 80t. stavebních povolení za rok , američané na stejný počet obyvatel asi 0,5milionu .

Prostě zustaly jsme daňovým sytémem ve centralistickém feudalismu kde majetek je zbožnován a nesmí se na něj šáhnout . Američané naopak svým daňovým systémem podporují konkurenci a spotřebu.R^

V. Kolman 3.12.2019 16:13

Když (třeba) soustružník vyrobí zmetek, nedostane za něj zaplaceno a někdy zaplatí i pokutu.

Kéž by podobný system fungoval i v bankovnictví.

J. Jurax 3.12.2019 13:23

I vláda jsou jen lidi, které lze v případě jejich nadprahové zhůvěřilosti tradičně defenestrovat.

J. Jurax 3.12.2019 13:21

I měli co rozkrádat - proto to taky udělali. Pochopitelně ve jménu obecného blaha a lepšího příští. Obé se arciť za jejich bačování neuskutečnilo.

No a teď máme na obecné blaho a lepší příští rudozelenou EU bojující proti kysličníku a neschopnou obrany před nelegální migrací.

J. Jurax 3.12.2019 13:14

Pro mne z toho plyne jediné - euro u nás nezavádět!

I tak máme a budeme mít díky němu a ECB dost problémů.

R. Langer 3.12.2019 12:54

Ukrást = zkrachovat. Nezáleží na tom, jak to pojmenujete, důležitý je výsledek. :-(

J. Schwarz 3.12.2019 12:45

Jenže stejná vláda, která vám může poslat měnu do inflační spirály vám může napálit majetkové daně a zároveň zavést strop na nájemné a jste v (_!_) stejně jako s penzijními fondy.

Š. Hašek 3.12.2019 12:26

Samozřejmě.

Ale vytvářejí politikům klid na práci a všem nám dále i klid před bouří.

Š. Hašek 3.12.2019 12:25

Zbytečně šťouravé, slovíčkaření.

Bankovní fondy nemohou přežít "měnové čachry" války. Komunisté už neměli co rozkrást/znárodnit.

Napadlo mě ... jen to vzít tehdy ihned Němcům, když jsem u té války.

A. Nový 3.12.2019 11:11

**Všechny prvorepublikové penzijní fondy našich rodičů po roce 1945 zkrachovaly.**

Nemáte pravdu, pokud přežily válku, tak je komunisti po osmačtyřicátém roce zrušili/ukradli.

P. Staronový 3.12.2019 10:19

A není (nemělo by to být) vaše rozhodnutí, co se svými penězi uděláte? Každý postup má své výhody a nevýhody a státní nařizování i nějaké bojkoty jsou jen ku škodě.

R. Langer 3.12.2019 9:02

... a měla naprostou pravdu... :-(

J. Nevrkla 3.12.2019 8:27

Mám pocit, že centrální banky se snaží vytvořit perpetum mobile. To bude náraz a překvapení, že nefunguje.

K. Pavlik 3.12.2019 4:13

Ziji jinak a jinde nez moje mama ale stale mne strasi slova me mamy: Kajo pamatuj si ze duchodove pripojisteni je jen lepsi slovo pro neuveritelno zlodejnu.

A. Hrbek 3.12.2019 0:43

Pokud jde o penzijní fondy, tak to, že je blbost do nich ukládat peníze vědí "ekonomové" až teď, obyčejní smrtelníci to vědí již více než 90 let.

Všechny prvorepublikové penzijní fondy našich rodičů po roce 1945 zkrachovaly. Sliby, že penzijní fondy přinesou za socialismu životní jistotu nebyly po roce 1989 splněny. A současnou kapitalistickou jistotu prožíváme teď.

Lidský život je příliš dlouhý na to, aby v jeho průběhu nenastaly zásadní změny, ať již politické nebo ekonomické, které dlouho ukládané úspory z valné části znehodnotí.

V současné době záporných úroků je s podivem, že stále značná část obyvatelstva ukládá své peněžní prostředky do finančních institucí.

Zatím nejrozumnější strategií není utrácet, jak nás nutí současné vlády, ale investovat do nemovitostí a cenného majetku.

Účinnou strategií by byl bojkot peněžních ústavů, kdy by většina obyvatelstva si z peněžních ústavů vybrala své úspory. K tomu ovšem nejsou Češi zatím ochotni.

O. Prokop 3.12.2019 0:13

Hm, no jo, ale co takhle s našim socialistickým zdravotnictvím, které na té jipce již je?