25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nechť mne odborníci opraví

Ač nejsem ekonom a mám v tomto oboru k dispozici jen selský rozum, dovolil bych si malé ekonomické zamyšlení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 22.8.2017 10:55

Re: Vidím to taky tak

http://akcie-cz.kurzy.cz/emise/CZ0001003990/

Dluhopis emitovala ČR, platí inflaci. Kolik je výnos nad- pod inflaci určuje cena (upisovací, později tržní).

J. Kulheim 22.8.2017 14:14

Re: Vidím to taky tak

Přesně tak.

L. David 22.8.2017 9:20

Nekazte autore radost těm tlučhubům,

kteří se teď před volbami budou ohánět procenty růstu HDP a k tomu žvástat, jak právě díky jejich moudré vládě u nás roste životní úroveň.

P. Lenc 22.8.2017 9:58

Re: Nekazte autore radost těm tlučhubům,

Nojo, ale víte kolik voličů jim ty žvásty žere?A jak se státní zaměstnanci tetelí radostí se zvyšování mezd oproti výrobní sféře která na to musí vydělat? Jo, mají to socialisté vymakané.

J. Kulheim 22.8.2017 8:59

HDP a složená daňová kvota

HDP je důležitý ekonomický ukazatel, ale není nejdůležitější.Růst HDP není synonymem pro růst blahobytu. Na příklad, když auto stojí ve vánici na dálnici a řidič topí, tak spotřebovává naftu a zvyšuje se HDP. Užitek z toho není žádný. Když se zvyšuje HDP, tak to ještě neznamená, že stoupá životní úroveň. Když se bude vyrábět víc železa, tak bude stoupat HDP, ale lidem se životní úroveň nezlepší.

HDP totiž měří výkonnost všech subjektů na území ČR, bez ohledu na to, kam důchody z této činnosti plynou. Ten, kdo má největší podíl na rostoucích hodnotách vyráběné produkce, je však samozřejmě ten, kdo má na konci roku v kapse více peněz, než loni. Automobilky, táhnoucí růst našeho HDP, jsou vlastněné zahraničními subjekty. Podle České spořitelny plyne okolo 66 % růstu do zahraničí. Pouze 34 % z růstu automobilového průmyslu je proto skutečně naším růstem (těchto 34 % představuje hlavně mzdy českých zaměstnanců a přidanou hodnotu českých dodavatelů komponentů).

Větší vypovídající hodnotu má složená daňová kvóta, neboť vyjadřuje podíl všech daní a příspěvků na sociální zabezpečení na HDP. Daňová k v ó t a je makroekonomický ukazatel, který vyjadřuje celkovou úroveň daňové zátěže v dané zemi.

Nejmenší složenou daňovou kvótu v roce 1999 vykazovalo Mexiko (16,5 %), následované Jižní Koreou (23,8 %), Japonskem (27,7 Náš podíl veřejných výdajů na HDP se v průběhu druhé poloviny 90. let stále pohybuje kolem 40%, což odpovídá situaci vyspělých zemí jako je Německo nebo Francie. Jenže když byly tyto země před zhruba třiceti lety na takové ekonomické úrovni jakou máme my dnes, jejich podíl veřejných výdajů činil jen něco kolem 30%

S. Ševeček 22.8.2017 11:03

Re: HDP a složená daňová kvota

Jaký je HNP?

J. Kulheim 22.8.2017 13:51

Re: HDP a složená daňová kvota

HDP se započítávají pouze ty statky a služby, které byly vyrobeny na území daného státu (a je jedno, jestli je vyrobili výrobní faktory ve vlastnictví rezidentů nebo nerezidentů daného státu) a do HNP počítáme naopak všechny statky a služby, které byly vyrobeny výrobními faktory pouze ve vlastnictví rezidentů daného státu (a je jedno jestli na území daného státu nebo v zahraničí)

M. Těhanová 22.8.2017 8:52

Jsou to složité počty,

Ale nějak musíme prokázat,že DPH roste díky EET a ne inlací a vyššími příjmy a tím většímu nakupování.

M. Šejna 22.8.2017 8:02

pan autor se mýlí

Zpráva ČSÚ zněla přesně takto: "HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl podle předběžného odhadu o 2,3 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku vzrostl o 4,5 %."

Zpráva ČSÚ tedy jasně říká, že těch 4,5% je po odečtení inflace ( to jsou ty "cenové vlivy"). Takže pokud byla ve 2 čtvrtletí inflace, pak HDP rostl v běžných cenách ještě víc a inflace ho snižila na těch 4,5%

L. Novák 22.8.2017 9:50

Re: pan autor se mýlí

Manipulace ČSÚ s inflací a jejím vyčíslením jsou mimo téma. Pro občana je podstatný fakt, že potraviny a spotřební zboží, které byly po umělém znehodnocení koruny Českou národní bankou logicky zdraženy, už po ukončení intervencí nezlevnily, ale naopak jejich ceny dále rostou. Bochník chleba, co stál před pár lety necelou dvacku, teď stojí skoro třicet. Atd. atd.

Socialistický agitátor Miroslav Šejna určitě bude obhajovat vládní politiku znehodnocování měny a růstu cen, ale to od něj taky čekáme. Co jiného, že? ;-)

J. Novotny 22.8.2017 10:45

Re: pan autor se mýlí

Vy jste pěkný tupoun. Pan Šejna suše říká to, co se dá lehce dohledat a tedy to, že se HDP defaultně udává očištěné o inflaci.

Můžete s tím nesouhlasit, můžete na to nadávat, ale prostě to tak je.

L. Novák 22.8.2017 15:24

Re: pan autor se mýlí

Potíž je v tom, že já si v obchodech nekupuju HDP očištěné od oficiálně udávané inflace, což je diskutabilní číslo zjišťované dost neprůhledným způsobem bez možnosti kontroly občany, ale za inflací zatížené ceny v reálném supermarketu, kde je cenový růst mnohem vyšší, než udává ČSÚ.Proto údajům ČSÚ nevěřím a ty, které se na ně odvolávají, považuji za hlupáky. ;-)

K. Pavlik 22.8.2017 3:44

Presne

Presne jste popsal skutecnost.Nelze nez chvalit.

J. Tichy 22.8.2017 3:20

vazeny pane, procenta se scitat nedaji

Uvedu Vam dramaticky pripad: Jestlize ve dvou letech stoupne cena penez v kazdem roce o 30%, pak k dosazeni stejne hodnoty nebude treba platit o 60% vice, ale o 69% vice. Rekneme, ze jiste zbozi v roce 0 stoji 100Kc pri 30% inflaci bude stat v roce 1 130Kc a v roce 2 bude stat 169Kc. A s kazdym dalsim rokem to narusta s geometrickou radou cili velmi rychle.

K. Pavlik 22.8.2017 3:50

Re: vazeny pane, procenta se scitat nedaji

Holt si nakupte chlast. Neni to jednoduche - moje zena naprosto nesouhlasi abych z duvodu zachovani hodnot koupil 200 litru whisky - ze by to bylo nejlepsi ulozeni penez o tom zadna.

P. Dvořák 22.8.2017 4:36

Re: vazeny pane, procenta se scitat nedaji

Pokud to nehodláte vypít, ale za deset (dvacet) let prodat, nakupte hned vagon.

K. Pavlik 22.8.2017 5:34

Re: vazeny pane, procenta se scitat nedaji

Ono se to blbe skladuje. Kamarad za komousu naplnil podnikovou cisternu benzinem protoze veril ze se benzin zdrazi - no nestalo se.

P. Dvořák 22.8.2017 5:49

Re: vazeny pane, procenta se scitat nedaji

Nezapomněl jste napsat, že podnikovou cisternu naplnil podnikovým benzinem?

Pokud si pamatuji, zdražovalo se docela pravidelně. Já pamatuji litr za 2,10 Kčs (slovy: dvě koruny deset haléřů). Jenže benzin nevydrží tak dlouhé skladování jako whisky. Takže schovávat podnikový benzin v podnikové cisterně nejspíš v podnikovém areálu do doby, než benzin znovu zdraží nebo kamaráda pustí z kriminálu, je nadmíru neekonomické a evidentně nepraktické.

To po revoluci přišli "úspěšní". Ti celé vlaky s topnými oleji jedním podpisem přeměnili na motorovou naftu. Kristus s jeho džbánkem vody ve víno by zbledl :-))

J. Chaloupka 22.8.2017 15:14

Pořád říkám, že je lepší rum ve sklepě, než peníze

v jakékoliv bance.

J. Lepka 22.8.2017 8:04

Re: vazeny pane, procenta se scitat nedaji

To doporučuji, ovšem z jiného důvodu. Schválně, jak dlouho bude dobroserům trvat opojení ze zákazu kouření? A kterým směrem se napřou pak? Jedna teorie říká, že na nezdravé (tučné, sladké)potraviny, druhá, že na chlast, ostatně prohibici jsme tu už měli, takže jistý precedens tu je a že se nepovedl je úplně stejná hra jako se socialismem, prostě to dělali špatně, ale až to dostaneme do ruky my, to pak uvidíte. Takže zásoby chlastu budou mít dvojí opodstatnění, nejen to ekonomické.

F. Houžňák 22.8.2017 7:04

Ale dají, při malých procentech je chyba nepatrná,

tedy zanedbatelná. Musí ovšem jít o po sobě následující roky, jako v tomto případě. Přepočítejte si to. Stejně jako se třeba sinus dá v malém rozmezí úspěšně nahradit přímkou. Tomu se říká inženýrský přístup. Když už chcete hnidopišit, tak byste to měl dělat správně a ne jenom sekat patky bez řádné znalosti věci.

Z. Lapil 22.8.2017 7:12

Re: vazeny pane, procenta se scitat nedaji

Má pravdu, pan Houžňák. Mně zase zaujalo "zaokrouhlení" tg(alfa) = alfa.

Ono prostě platí, že je-li chyba dostatečně malá, například menší než přesnost měření, říká se jí zjednodušení. A co je to inflace - zdražení spotřebního koše. Vsadím se, že při použití správného spotřebního koše dostaneme inflaci přímo podivuhodnou :-).

Nicméně ano: procenta se sčítat nedají - viz úrok z úroku.

L. Novák 22.8.2017 0:31

Inflace je (skrývaná) státní zlodějna

Znehodnocování měny státem je dnes už klasickou metodou, jak se stát, resp. vládnoucí politici dostanou k příjmům, které by jinak neměl. Už tak vysoké daně dále zvyšovat nelze (vedlo by to ke snížení příjmů - viz Lafferova křivka), tak nás okrádá "ředěním" peněz jejich neustálým přidáváním do oběhu, aniž by byly kryty jakoukoli reálnou hodnotou. Dnes už to není ani cena kovu, z něhož jsou vyráběny mince, protože většina peněz je vnášena do oběhu elektronickou cestou bezhotovostními převody. Vrcholným orgánem tohoto zločinného chování státu je ČNB a její guvernér.

K. Pavlik 22.8.2017 3:48

Re: Inflace je (skrývaná) státní zlodějna

Toto neni jen cesky problem. Takto to funguje vsude ve svete.Takze CNB je v tom nevinne.

Pokud jste za mladi cetl Jacka Londona tak za kvotr byl galon whisky (preklad: za 25 centu byly 4 litry whisky).Jdete dne s 25 centy do prodejny alkoholu.

Papirove penize neslouzi k uchovani hodnoty - kdo to dela ...asi by to bylo cenzurovano.

F. Houžňák 22.8.2017 7:07

To ovšem byla whisky zlatokopecká,

nastavovaná vodou, střelným prachem a chřestýšími hlavami, jak to známe z literatury. Skutečná whisky byla i tenkrát o něco dražší.

A. Pakosta 22.8.2017 7:50

Re: Inflace je (skrývaná) státní zlodějna

Máte zajímavý přístup, s tou ČNB. Takže zločin přestává být zločinem jen proto, že totéž svinstvo dělají i jiní? Takhle se vymlouvají předpubertální kluci, pokud se pamatuju....

L. Novák 22.8.2017 9:58

Re: Inflace je (skrývaná) státní zlodějna

To máte jako se zadlužováním státu. Politici typu Dluhoslava Sobotky vykřikují, že se můžeme ještě dál zadlužovat, protože podíl českého dluhu na ročním HDP je nižší, než ve většině okolních států... :-)

Báječný argument, že? ;-)