24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BERAN 18.5.2007 8:24

Porovnání kapacity jihočeských rybníků a vltavské kaskády

Odborník jistě ví přesně, kolikanásobek vltavské kaskády, představují jihočeské rybníky. Peníze, vynaložené na odbahnění rybníků (a zvýšení jejich retenční kapacity) budou mnohem nižší, než na vybudování nových (nebo jen vyčištění) stávajících přehrad.

Je to ale o efektivitě výdajů ze státního rozpočtu. A samozřejmě o úplatnosti těch, kteří o těch výdajích rozhodují.

Bohužel se stávající parlamentní strany v této části politické morálky podstatně neliší.

Veselý 18.5.2007 7:50

Jsem pro přehrady

ale co zelení, je to zásah do ekologie. Navíc je třeba připomenout, že i přehrada by se měla občas čistit a to stojí miliardy. Celé řešení by mělo být promyšlené.

terra 18.5.2007 13:45

Re: Jsem pro přehrady

Promiňte, ale nedá mi to: přehrada není zásah do ekologie. Do vodního režimu, do využití krajiny, do přírodních ekosystémů, do mikroklimatu. Jistě. Ale do ekologie ne.

Fugas 18.5.2007 6:51

Jak za socíku

Ano, nejdříve byly za státní peníze melioracemi zkráceny vodní toky o neuvěřitelnou celou 1/3, dnes budeme zase za státní peníze vodu z meliorovaných toků chytat do přehrad.

Kupředu levá, zpátky ni krok!

Že na zrychleném odtoku se vedle meliorací nejvíce podílí těžkou technikou udluchněná a v združstevnělé lány zcelená zemědělská půda bez mezí a remízků, nikoho odpovědného nezajímá.

Karel 18.5.2007 7:34

Re: Jak za socíku

Napřimování koryt rozhodně není specialitou poválečného období, ale atributem průmyslové revoluce. Velice mne překvapilo, jak se změnily toky a silnice už mezi I. a II. rakouským vojenským mapováním (začátky 1764-1836), viz http://oldmaps.geolab.cz . Mimochodem se tam uvádí "... výměra orné půdy vzrostla za 100 let o 50% a lesní plochy dosáhly u nás historicky nejmenšího rozsahu" (vztaženo k II. mapování).

R 18.5.2007 7:35

Re: Jak za socíku

To je pravda.  Nějakým rozumným návratem do stavu před melioracemi by se mělo začít. Málokdo si taky uvědomuje, že ty otevřené meandrovité potůčky a bažinky zmírňují nejen povodně, ale i sucho.  Pokud je sucho v létě, spousta rostlin přežívá z rosy. A rosa je ve vzduchu hlavně tam, kde se odpařuje nějaká vlhkost. Taky takové místní zdroje vody zvyšují počet drobné zvěře. Ta sídlí obvykle do vzdálenosti 100 - 200 metrů od zdroje vody, pokud někde voda není, nebo je v rourách, tak tam prostě není.

Jinak ty meliorace byly udělány za státní peníze, nicméně teď nám nezbude nic jiného, než vzít zase další státní peníze na nějakou "odmelioraci"  Ani majitelé ani nájemci to plošně za své peníze dělat nebudou.

Honza z podhůří 18.5.2007 14:20

Re: Re: Jak za socíku

Doufám že tou drobnou zvěří nemyslíte i srnčí - u té bych byl rád, kdyby jí přes polovinu pochcípalo, protože je jen na škodu (schválně jak velký podíl má na neúspěších při zalesňování) a nikdo jí způsobené škody nehradí, je k vzteku vidět zničené stromky a nemoct s tím nic dělat!

BERAN 18.5.2007 15:04

Srnčí predátor - rys

Taky sem občas píše. Tak se ho zeptejte, co s tím hodlá udělat;-P

R 19.5.2007 9:57

Re: Re: Re: Jak za socíku

bažanty, zajíce koroptve .....  Srnčí ne, to umí k vodě cestovat daleko.  S tím ožíráním stromků to je složitější.  Když lesní plantážníci vysekají ze svých pozemků všechny okrajové a náletové dřeviny a zasadí tu plantáž od prvního do posledního metru svého pozemku, tak zvěři nezbude nic jiného, než se živit těmi stromky. Taky když jsou ty stromky vysoké metr a všude na ploše, je to ideální kryt pro tlupu srnčího, jaký div, že se tam z okolního vysokého lesa, kde nic pod stromy neroste a je vidět na 100 metrů daleko to srnčí stahuje.

taurus 18.5.2007 5:58

30let to slyším!

 Už 30 let poslouchám, jak se zruší smrkové monokultury, jak se změní regulace řek, Jak se omezí chemie v hnojení polí. Stále stejná písnička.

 Teď máme naději ve Straně Zelených. Ti zavedou ekodaně a do roka a dne se všechno změní;-D

Haui1 18.5.2007 9:17

Re: 30let to slyším!

Ale no jistěěě. Stejně jako v Zimbabve :o)

Ladislav N. 18.5.2007 1:39

Už podruhé na NP mám dojem...

...že Gandalovič se zbláznil. (A nebo ODS kráčí doleva i s Gandalovičem).

Belisarius 18.5.2007 6:41

Re: Už podruhé na NP mám dojem...

Byl jsem člen i volič ODS, ale po tom co předvádí pan Gandalovič v resortu zemědělství - lesnictví (posilování vlivu státního podniku LČR s neg. dopadem na soukr. podnikání), jsem vystoupil ze strany .... A nová úvaha pana ministra mi toto rozhodnutí zpětně podruhé posvěcuje... To bude betonová lobby mlastkat, to budou keci jak chránit obyvatelstvo , tu před suchem, tu před povodněmi....Zcela mimochodem myslíte, že betonářství je jediným způsobem jak akumulovat vodu v krajině?  Pan ministr by byl lepší ministr zemědělství ve vládě ČSSD...

oakman 18.5.2007 1:05

Přehrady a povodně

Povodeň v roce 1954 nás pražáky poučila o tom, jak je dobré mít Slapy. Napouštějící se, nedodělaná, zastavila povodňovou vlnu obdobného rázu roku 02. V roce 2002 jsme se poučili, že přehrady v rukou blbců nás také mohou zahubit. Genialitou komunistovou (nic jiného v tom být nemůže) se podařilo nemožné. Díky tomu, že řeka Vltava dnes "stojí" od Hluboké do Týna, tam pět kilometrů teče a zase "stojí z Týna n. Vlt. v podstatě až do Prahy (Vrané nad Vlt.) tak bolševik dokázal "poručit dešti". Dle známých fyzikálních zákonů voda říční teče. To se za povodně děje cca rychlostí 15 - 20 km/h. Z Budějovic do Prahy je to cca 200 říčních kilometrů - to zn. že povodeň dorazí za cca 10 hodin. V případě, že jsou přehrady plné (ČEZ požaduje max na přehradách kvůli "špičkové energii" místní párkaři zase kvůli rekreantům). trvá přesun rychlostí až 50 km/h. Je to možné díky jevu, který si můžete vyzkoušet sami - pokud do plné nádoby dolejete vodu, začne okamžitě po naplnění přetékat. Tak voda, která by normálně tekla 10 hodin je nateče do Orlíku, aby přetekla do plných Slap, předběhla povodňovou vlnu ze Sázavy a na Zbraslavi se potkala s kamarádkou z Berounky. Jen připomínám, že obě tyto řeky jsou délkou méně než poloviční.

Tyhle přehrady už ne, pane ministře, zvláště pokud pan Němec bude zase "zastupovat" Primátora - nerad bych se utopil v Metru.

Dík

Průměrný břídil

Volič

Ladislav N. 18.5.2007 1:40

Re: Přehrady a povodně

Němec teď úředně hlídá "chráněné údaje". ;-P

oakman 18.5.2007 8:09

Re: Re: Přehrady a povodně

To nikoho nezabije, dobře mu tak.

BU 18.5.2007 15:50

Re: Re: Re: Přehrady a povodně

Chvilka u lopaty by mu taky slušela. Hezky se tam zašil. Po obědě půlhodinka na kanapi, údaje mu to nepodělaj.

Stredocech 18.5.2007 9:34

Re: Přehrady a povodně

To celé je o předvídavosti a politické odvaze, obojí u nás chybí.

Za prvé bych předeslal, že roku 2002, stejně jako roku 1890, kdy spadla část Karlova mostu a po Staroměstském náměstí se jezdilo na lodičkách nastala situace, že hlavní povodeň přišla po menší povodni, která zcela vyčerpala retenční kapacitu krajiny (a vyčerpala by i kapacitu, která by byla větší než stávající) která se obnovuje se POMALU), takže jakkoliv velká reálně dosažitelná retenční kapacita by byla v daných případech pro kočku.

U povodně 2002 se dalo mnohému zabránit včasným vypouštěním přehradních nádrží, to by ale někdo musel mít kompetenci a odvahu to nařídit.

I.L. 18.5.2007 9:47

Re: Re: Přehrady a povodně

Pro zadrzeni vody na sucha obdobi a obohaceni krajiny jsou ale  rybniky dobre

oakman 18.5.2007 0:49

Pan ministr

by neměl zapomenout na pár dalších starostí s vodou.

1. Ano, přehrady potřebujeme, proti povodním. Zadržovat v nich vodu je ovšem pošetilé, pokud ji neumíme uržet tak čistou, jak pramení. Pokud bude veškerá povrchová voda intoxikována sinicemi, čím více jí bude, tím hůře. Jako bývalý ministr místního rozvoje a souč. ministr zemědělství, pan Gandalovič zná i konkrétní viníky - obce bez ČOV a zemědělce. Obé mohl/může kontrolovat - pokud bude ta slavná politická vůle.

2. Retence srážkové vody je ovšem hlavně v referátu lesnictví - mimochodem také v gesci pana ministra. Pokud budou čeští "lesníci" pouze pěstiteli smrkového dřeva, tak budeme dále zažívat to, co v roce 96 a 02. Pohled na olysalou Šumavu a české hory vůbec mne děsí. Při známé procentualitě vody ve dřevě a při počtu chybějících plnometrů tohoto živého vzrostlého dřeva, které padlo za oběť socialismu v lesnictví, výhled na národní kůrovcovou kalamitu v Čechách - pohledem do smrkových lesů zjistíte, že stromy napadené kůrovcem jsou všude od Prahy až na Šumavu - to vše mne spolu s totálním krachem zalesnění Orlických hor přivádí k myšlence, že pokud opravdu pan ministr chce něco udělat pro příští generace, tak bude muset začít něco dělat hlavně s tou kulturní krajinou. Zemědělské technologie, území s ochranou vodních zdorjů jako jsou Brdy, to je cesta dál. Pokud se vezme v potaz, že zemědělská farma, která hospodaří např. v povodí Želivky, potřebuje nejen různé dotace a jiný "nikstungeld", ale i cca 5 tun fosfátu a nitrátu na hektar v pravidelných dávkách, aby v různých podivných končinách, kde z půdy zbyl díky kolchozníkům - mičurincům zbyl jen mechanický substrát a živiny se musí dovážet,dokázali cosi vypěstovat.. Pokud to sečteme, rozhodně zralejší přístup je ten, když místa plodící mizernou kukuřici či řepku za současného mocného splachu půdy a hnojiv ze svažitých polí a melioračních sítí zalesníme a budeme vyrábět pitnou vodu - ne tu, co v želivce kvete" už nyní, v květnu.

zdeněk 18.5.2007 0:56

Re: Pan ministr

orlické hory na tom už jsou poněkud lépe... holiny na vrškách ale zůstávají a zarůstají velmi pomalu. Kéž by to šlo rychleji :-/

I.L. 18.5.2007 0:58

Re: Pan ministr

Zminovany "totalni krach zalesneni" je vinen i tim dusledkem, ze lesnatost naseho uzemi je nyni vetsi nez za poslednich Premyslovcu... A jak je mozne porad opakovat ten nesmysl, ze smrkova monokultura zadrzuje vodu viditelneji hur, nez jiny typ lesa. Spis opak bude pravdou. Jiseteze nekorektni (pravdou) pro ty, kteri  se snazi smrkove

lesy licit jako nejvetsi zlo nasi krajiny

zdeněk 18.5.2007 1:00

Re: Re: Pan ministr

Byl jste někdy v Orlických horách? Pak byste věděl jak to autor myslel. Podívejte se sem, je u nás hezky.

I.L. 18.5.2007 1:04

Re: Re: Re: Pan ministr

Verim, ze tam mate hezky. Nesouhlasim ale s nazorem, ze tech par hektaru holin

v exponovanych polohach ma vyznamny vliv na vodni (a extremni rezimy) rek.

Navic kdyz to tam byly ciste smrciny, udajne tak spatne zadrzujici vodu :-)

oakman 18.5.2007 1:14

Re: Re: Pan ministr

Nebavíme se o hektarech, ale o tisících kilometrech kvadrátu. Horský les a to, co je na svazích našich hor spolu nemá nic společného. Šumavu zničil Schwanzenberg, Krkonoše Harrach - protě vykáceli smíšeninu a jeli smrk - sklárny v Krkonoších a kdokoliv po řece Vltavě potřebovali masu dřeva, tak se začalo plantážničit. To, co vidíš dnes na horách, je tam zhruba od konce 19. století, před tím to bylo jinak. Smrková monokultura nemá podrost - buď je "kyselá" )zabezená) nebo je to mlat a jehličí. Kde se tam ta voda má podle tebe držet?? Podívej se pod vývrat a uvidíš kamení a jíl - podzol a na něm pár milimetrů půdy. Zajdi si do "panského" lesa na Brdech nebo v okolí Zvíkova, kde se pěstovalo slušně a uvidíš smíšené multigenerační lesy. V Sudetech? Smrková jednogenerační monokultura - kukuřičné pole ze stromů.

Fugas 18.5.2007 7:00

Re: Pan ministr

Ač to v době ekologisty propagovaných smýšených a listnatých lesů bude znít paradoxně, proti přívalovým dešťům jsou nejvhodnější dnes tak zastracované smrkové monokultury - bohužel (pro některé) je to potvrzeno dlouhodobým hydrologickým výzkumem v zalesněných oblastech.

Ale souhlasím, mrtvý smrkový les (Modrava na Šumavě) vodu nezadrží (ale ten kůrovec lesy sežrat nemusel, kdyby nebylo ekologických pitomců přivazujících se ke stromům).

R 18.5.2007 7:14

Oakmane

Mě by zajímalo těch 5 tun fosfátu a nitrátu na hektar, odkuď to je?. Kde je ta statistika?

oakman 18.5.2007 8:08

Re: Oakmane

Také jsem padl před tím údajem na záda - ono je to už více než za kolchozů!! (3,5 - 4,5 tuny/ha) - mám to přímo od jezedců (statistické zdroje Ministerstva Lesů vod a strání.

I.L. 18.5.2007 0:45

Pan Gandalovic je z Usti

At zacne pan ministr  prosim u sebe. Cely kanon Labe pod Ustim je mimoradne

vhodny pro vystavbu velke vodni nadrze s minimalnimi naklady na stavbu te hraze. Zadrzujici dostatek vody -strategicke to suroviny v budoucnu - nejen pro nas, ale i pro nase severni sousedy. Stacilo by tak 40-50 m vysky a ekologove dostanou dalsi darek od ODS -  hajeny cely tok (a  okoli) Vltavy  od Prahy Modran az pod Usti. A k tomu Labe

od Pardubic  At si prijde klimaticka zmena, pred kterou varuji odbornici - my se ji nebojime a nad klimatickou zmenou zvitezime! Hura, at zije nerozborna spoluprace modrych, zelenych a betonarske lobby !

SUMO 18.5.2007 0:27

ODS je prostě jako komunisti

Ničení krajiny těžbou uhlí, stavění nesmyslných přehrad, násilné vystěhování tisíců lidí a kdo se vzepře toho obviní. Smutný konec polistopadové éry. Rv