Neviditelný pes

EKONOMIKA: Naše pivo se dočkalo

1.11.2008

České pivo je na seznamu chráněných značek

Evropská komise zapsala konečně v minulých dnech České pivo na seznam chráněných zeměpisných označení původu, a tak si náš zlatavý mok vydobyl silnější ochranu na evropském trhu.

Kritéria pro používání označení České pivo jsou však přísná. Budou je moci mít na svých etiketách jen nápoje vařené v České republice s objemovým procentem alkoholu mezi 2,6 - 6 procent.

Toto rozhodnutí padlo v Bruselu již v první polovině letošního ledna, označení České pivo bylo totiž uveřejněno v Úředním věstníku EU s návrhem na registraci na chráněné zeměpisné označení. Evropská komise tak i v tomto případě potvrdila zájem na udržení regionální různorodosti a ochraně tradičních výrobků jedinečné kvality a výjimečné chuti.

České pivo je nejen podle jeho konzumentů, ale i podle pivovarnických expertů i úředníků Evropské komise unikátní. Historický vývoj českého pivovarnictví, používané odrůdy ječmene a chmele, metody práce českých sládků a zjevně i nedostupnost investic na modernizace pivovarů v období komunismu způsobily, že chuť českého piva je jiná než chuť jiných evropských piv.

Je několik podmínek, které musí pivo splňovat, aby získalo označení české pivo. Jedna z nich je, že musí být vyrobeno na území České republiky. Dále musí být vyrobeno z přesně určených surovin, s převahou domácích. Musí být vyrobeno tradičním výrobním postupem, a hlavně musí odpovídat smyslově i laboratorně podmínkám, které jsou pro ně stanoveny. Během půlroční lhůty od zveřejnění návrhu na registraci nikdo nepodal námitky a Evropská komise tedy české pivo zapsala v minulých dnech na seznam chráněných zeměpisných označení a chráněných označení původu.

O možnost zápisu do registru usilovala Česká republika přes tři roky. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci krátce po našem přistoupení k Evropské unii v roce 2004 a nutno dodat, že dokladování výjimečnosti, originality technologických procesů a regionálních specifik nebylo jednoduché. Jako poslanec Evropského parlamentu jsem se snažil ze své pozice napomoci dovést tento, i když dlouhodobý proces uznání značky, ke zdárnému konci. Což se nakonec podařilo!

Zveřejněním v Úředním věstníku a konečném zapsání na seznam chráněných zeměpisných označení původu byla tato dlouhá a náročná vyjednávání úspěšně završena. Věřím, že teď již nebude nic bránit tomu, aby se České pivo stalo součástí evropského kulturního a obchodního bohatství stejně tak jako již registrované pivo budějovické či bavorské.

říjen 2008

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ODS



zpět na článek