23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
chv 5.11.2008 9:29

České pivo?

Pane poslanče,

původní technologií vařily velké pivovary pivo maximálně do poloviny 80-tých let minulého století. Od poloviny 90-tých let se masově rozšířilo používání chmelových extraktů a z ležáku se stala pasterizovaná rychlokvaška. Proto je tato "ochrana" naprosto bezobsažná.  Kdyby se můj děda, předválečný zaměstnanec obchodního oddělení Gambrinusu, musel napít toho současného fotbalistického "eurozázraku", asi by si hodně dlouho vyplachoval pusu pramenitou vodou. Krom minipivovarů už v Čechách tradiční české pivo nikdo nevaří.

Magor Milda , Mgr. 8.11.2008 19:07

Re: České pivo?

máte asi pravdu. Často projíždím Zwieselem, je to asi 18 km od Železné Rudy, je tam několik bavorských pivovarů. Hned pod kopcem, pod prodejnou Lidla, je ten nejstarší parní pivovar a má vpředu malé parkoviště před podnikovou prodejnou. Na ochutnání jsem tam koupil několikrát Weissbier, což je kvasnicové pivo, nebo Export, což odpovídá zhruba českému pivu. To první pivo je t.zv. Obergärig, což znamená svrchní kvašení s mnořstvím kvasinek v hotovém produktu, Export je zase klasický ležák, zrající vychlazený asi na 8 stupňů několik měsíců. Piva z podnikové prodejny nejsou pasterizována, takže se musí chladit a do několika týdnů spotřebovat. Všem mým známým to pivo velmi chutnalo, cenově za 10,60 Euro dvacet láhví odpovídá asi 12 Kč za láhev. Podotýkám, že neoznačené pivo v Německu je vždy nejméně 12 stupňů a asi 5% alkoholu. Jenom t.zv. Leichtbier může být desítka. Asi bude třeba, obnovit českou tradici.

x 4.11.2008 2:10

k cemu to?

hura, po velke praci europoslanec za ODS (!) pomohl prosadit neco, co vlastne k nicemu neni... slava slava slava... jeste jsem nikde nekupoval pivo proto, ze ma napis "bavorske pivo" nebo treba "irske pivo" - taky jsem nikde nevidel, ze by nekdo chtel propasovat nejake jine pivo jako "ceske" (pripad "budejovicke" je starsiho data a "plzenske" se pouziva uplne vsude a nadale samozrejme pouzivat bude)

vlado 2.11.2008 20:20

To je čo ????

Dále musí být vyrobeno z přesně určených surovin, s převahou domácích.

Radek 2.11.2008 19:25

Proč definují obsah alkoholu?

Hlavní je snad definovat obsah nakvašené mladiny, tj. stupňovitost piva. To se nedá podvést.

České pivo by mělo být pouze to, které má 10° a více. Takhle to je podvod.

Např. Gambrinus má 7-9° (liší se podle sudového - lahvového), Plzeň 11°, ale alkoholu má Gambrinus jako 10. 11°, Plzeň jako 12° - srovnání provedeno vůči pivarům s klasickou technologií.

Magor Milda, Mgr. etc. 2.11.2008 12:24

České je hezké, do zlatova, ale moc sladké

protože se sladu napomáhá řepným cukrem, trochu barviva také neuškodí a říz se dodá CO-2. Aby se pivo moc rychle nekazilo, pasteurizujeme, přidáme ještě antioxydant a nějaký ten Exxx a hotové je české pivo!

Děkuji, nechci, vozím si ze Zwieselu poctivé kvasnicové pivo z parního pivovaru naproti OBI. Je to dvanáctka, trochu kalná, neboť v ní plavou ještě kvasinky, ty jsou opravdu zdravé. Cenově vyjde na 12 Kč láhev, levněji, než Plzeň nebo Budvar. V Německu platí předpis o čistotě piva, zavedený Gambrinem, chmel, slad a voda, jinak nic!

Z českých piv mi chutná pouze Staropramen (to si vypiješ!), to ostatní mně neláká.

MR 2.11.2008 10:41

Hovadina z EU

Tyhle neskutečné blbosti EU s chráněnými zeměpisnými označeními původu - pivo vařené v CZ. Tzn. že když si Bernard otevře filiálku v Polsku a změní jen vodu, tak už to není české pivo ale jaké vlastně?  Není snad dostačující chuť piva a důvěra ve značku např. Pilsner Urquell? Ta je registrovaná. A co je vlastně České pivo - vždyť to mohou být ty největší patoky po excelentní pivo! Hlavně když tam budou suroviny z Česka (?) a kdo to bude zase kontrolovat? A kontroly kontrolorů? To je ale vedlejší, hlavně, že jsme zase něco prosadili! Bravo!

Možná je p. Vlasák na výplatní listině českých pivovarů? Nechápu jak člen liberálně konzervatní strany zde může chválit takovou zhovadilost, která nás všechny bude stát zase jenom peníze navíc? Koho tím chcete oslnit, pivní žoky z hospod?

J.G. Pasek 2.11.2008 0:36

Konske chcaanky . . .

!!

Jovo Miks 1.11.2008 22:46

Nase pivo se dockalo.Pivovary muzou zdrazit

Od pondelka budeme masirovani, ze kvuli narizeni EU se musi dodrzovat slozeni surovin a pivary to neunesou a musi zdrazit pivo

Hanák 1.11.2008 15:17

Chmel

Aniž bych se k vůli tomu nějak bil do prsou - mnohé jsme kdysi přejali od naších (zpravidla západních) sousedů, vařit pivo jsme se ale naučili zřejmě od naších předků. Svědčí o tom i název tohoto libého moku: pivo - pít. Ale i ta hlavní přísada má podobný význam prouze ve slovanských jazycích: chmel - ochmelka, a.pod. Ve středověku se prý do piva davalo ledacos, dokonce i jedovaté rostliny. Nakonec se ale (Středoevropané) dohodli pouze na chmelu. Někde jsem četl nepotvrzený udaj, že chmel jako jednu z hlavních složek piva používali především Slované (asi spíš západní). Ví o tom někdo víc?

Kanuk 1.11.2008 2:09

originalita technologických procesů

Které pivo se kvalifikuje jako "české pivo"? Co jsem tak slyšel, tak většina "českých" piv je teď připravována stejným způsobem, jako americké patoky, ve kterých je obsah alkoholu tvořen nikoliv fermentací, ale přidáním etanolu, podobně obsah CO2 je vytvořen sycením.

Hadí oči 1.11.2008 2:28

Re: originalita technologických procesů

S označením to máte velice jednoduché. Názvem České pivo se označuje to české pivo, které je Bruselíčkem oficiálně oštemplováno jako České pivo.

Sycení kysličníkem se provádí prý proto, aby pivo "mělo říz"!  Že vám potom  "říznutí"  někdy vylezou oči z důlků a huba je spálená kysličníkem, to je účel. Potom může být české pivo stejný patok jako americké pivo, ale má název České pivo.

marv 1.11.2008 3:11

Re: originalita technologických procesů

Sycení piva CO2 je zločin ! Co takhle petici proti tomu ? Jednodušší ale bude podporovat dobrá piva, jak jsem psal níže.

Kanuk 1.11.2008 4:18

Re: originalita technologických procesů

Podle jakýchsi vědců (asi německých) chuť vody je ovlivněna přítomností CO2. Voda bez CO2 (převařením) je fádní. Tedy podle emerické teorie, čím víc CO2, tím chutnější voda musí být. Když se ho tam napumpuje, co se do ní vejde, tak to musí být hotový nektar (pro ty, kteří by náhodou nevěděli - nápoj olympskýc (nikoliv olympických) bohů).

Queribus 1.11.2008 13:07

Proč petici?

Prostě nechodit tam, kde se pivo tímto způsobem przní... Na petici se každý vyprdne, ale kšeft je kšeft.

Forstmeister 1.11.2008 16:20

Re: originalita technologických procesů

Přídatné bombičky s CO2 na natlakování sudu piva jsou opravdu pivním zločinem. Jedině klasický kompresor, ruční pumpička nebo "samok" sudu. "KEG" sudy potřebují narážecí hlavice (dva typy) a tlakování, abychom jejich obsah mohli konzumovat. Paroury bych urazil tomu, kdo je tlakuje bombičkami CO2. Lesníci a myslivci (při společenském výkonu práva myslivosti) jsou znalci kvality pěnivého moku. Můj názor. 

Medák 1.11.2008 20:00

Re: originalita technologických procesů

Gambáč není většina.A znalci nepijou tuhle "krkavou vodu",ale daj si Svijany,Konráda,Bernarda nebo Budvárek :-D

VL 2.11.2008 6:49

Re: originalita technologických procesů

Pražákům a návštěvníkům Prahy mohu doporučit novoměstský ležák, který dostanou v Noměstském pivovaru ve Vodičkově ulici. Je to kvasnicová 11. Od 10 do 12 hodin za 19 Kč, pak ovšem za 38. Prostě cenově preferují ty, kdo si tam zajdou z práce na oběd před turisty.

Medák 2.11.2008 12:38

Re: originalita technologických procesů

Anebo k Richterům do Libně,k Bulovce.Taky vlastní výroba .

Hadí oči 1.11.2008 1:39

Tedy to musel být fuška.

Dosáhnout toho, aby české pivo mohlo být v Evropě označováno jako České pivo. Zlatý Bruselíček.

68 1.11.2008 2:27

Re: Tedy to musel být fuška.

Evropská komise začíná od minulého roku zkoumat případ českých furiantů a českých knedlíků. První rozbory jsou na stole před komisí a zatím to vypadá na dlouhý proces.

Hadí oči 1.11.2008 2:32

Re: Tedy to musel být fuška.

Jen aby Evropská komise zaujatá knedlíky za nějakých dvacet let nezjistila, že Evropská unie už deset let neexistuje. :-)

68 1.11.2008 3:09

Re: Tedy to musel být fuška.

Proto jsme jim přece ty knedlíky předhodili! Taktika.

Hadí oči 1.11.2008 3:28

Re: Tedy to musel být fuška.

Jen abychom to s taktikou nepřehnali.

Za čtyřicet let budou naši politici stále nad talířem brambor očekávat z Bruselíčku výsledky knedlíkové komise a Topolánek ml. se bude jakožto předseda vlády chystat na další  kolečko  "oslazování Evropě".

Kanuk 1.11.2008 4:12

Re: Tedy to musel být fuška.

No a? Brambory jsou přece všeobecně považovány za jídlo zdravější, než knedlíky. Takže naše politiky stovka let nemine.

Kanuk 1.11.2008 4:26

Re: Tedy to musel být fuška.

Co je to ti čeští furianti? P. Topolánek a spol., nebo Paroubkovci? Či snad Bursíkovci nebo Kalouskovci? A jak je rozebíraj? Rozporcováním? Myslím, že takový "rozbor" furiantů by Česku jen prospěl. I když, ze stáda prasat nevybereš závodního koně, takže ti, co by přišli na jejich místa by byla parta asi ne moc rozdílná.

marv 1.11.2008 0:40

Doporučuji pivo Bernard !

Lahvový Bernard není pasterizovaný, není přesycený CO2 a je opravdu lahodný! A nakonec, pan Bernard na mě udělal, jako kandidát na senátora, stejně dobrý dojem, jako jeho pivo ;-)

Kanuk 1.11.2008 2:13

Re: Doporučuji pivo Bernard !

Aha. Je víkend, tak zas vyrukujou reklamáři.

Hadí oči 1.11.2008 2:33

Re: Doporučuji pivo Bernard !

Máte na mysli, že to z něho táhlo jako ze sudu?

Kanuk 1.11.2008 4:31

Re: Doporučuji pivo Bernard !

Varuju vás před posuzováním lidí podle dojmu, který na vás udělali.