19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Na půl plíce. Na jeden průplav

Příliv pomohl uvolnit kontejnerovou loď délky mrakodrapu, takže Suez bude opět brzy plně splavný. Takřka týden trvající zaklesnutí plavidla Ever Given v mělčině průplavu však varuje. Jde o další doklad toho, jak je světový obchod stále zranitelnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 2.4.2021 10:35

Už jsem to našel: Moravský peněžní ústav, který získal bankovní licenci v roce 2019. V roce 2018 obrat 37,6 mil. Kč. Ohromující. Tam bude centrum evropských ekonomů.

J. Plzák 2.4.2021 10:26

Jde o směšné úvahy. Něco jako ve středověku geocentrismus. Od Íránu dál, do Číny, přes Japonsko, do USA, jsou toky zboží, peněz a lidí nepřerušeny.

Toho si hlavní ekonom Trinity bank zjevně nevšiml.

Mimochodem, kolikátá, co do velikosti, je Triniti bank na světě?

R. Langer 2.4.2021 17:01

Vy jste si ničeho nevšiml? Tak ještě chvilku počkejte. :-P

J. Stehlik 2.4.2021 10:24

Takže vše je normální . Konkurence funguje , obchod také (kdo je levnější dodává) . Jen tak nějak z té číny se výroba nevrací . Vždy mě fascinují řeči o výrobcích s vysokou přidanou hodnotou (drahé) . Ale běžní lidé kupují to levnější to co potřebují . Nekoupí si mercedesa , ale dačii . Nekoupí si mobil za 30tis, ale za 6tis. Prostě světu vládne láce . za málo peněz hodně muziky . To chápou američané (levné velké domy) a i čínané (levné vybavení do těch domu. To jen my si hrajem na elitářství a vzýváme drahotu (chudobu) .

J. Jurax 2.4.2021 18:50

To jen my si hrajem na elitářství a vzýváme drahotu (chudobu)? Kdo my?

Mluvte jen za sebe ... :-)

J. Kraus 2.4.2021 9:43

Ano, to se člověk z humanitně-intelektuálských masmedií nedoví, na to se musí zeptat někoho z opovrhované výroby. Chybí plastové granule, kovy, elektronika a co se ještě dováží, to se rychle zdražuje. Čínský průmysl jede naplno, stejně jako západní rotačky na peníze. Novum je, že Západ už si ty asijské výrobky ani nedokáže dovézt. Hleďme ale vpřed. Neúprosně se blíží chvíle, kdy se, podobně jako když se protrhne přehrada, dosud skrytá inflace provalí do spotřebitelských cen. Čína je na tento okamžik jistě dobře připravena. Za ve skutečnosti bezcenné papírky už skoupila skoro celý svět a těžko bude chtít dál nějak podporovat Západ, neschopný vyrábět a odmítající se bránit a dokonce už i množit. Najednou bude mít každý spoustu peněz, za které nebude co koupit. Ty peníze ale nebudou ve slamníku, ale na kontě. Nabízí se obdoba někdejších vázaných vkladů. Limit, tedy příděl peněz na občana a měsíc. K tomu přídělové hospodářství, ale na druhou stranu žádná panika, žádná krev v ulicích, žádné úplné zhroucení státu. Doufejme, že někdo má na takový průběh událostí vypracovaný plán.

S. Sedlák 2.4.2021 0:51

Příčinou inflace nebude ona přeoptimalizovaná globalizace, ale něco daleko jednoduššího. Nárůst lenosti a snaha Evropy spotřebovávat více, než vyprodukuje.

Co asi tak můžeme očekávat, když vláda seká půlbilionové deficity, rozdává peníze na všechny strany a ještě vymýšlí kratší pracovní týden a delší dovolené? Nemůžeme se mít přece stále stejně dobře, když za obdržené peníze není odveden odpovídající výkon.

Začalo to textilem, obuví a pokračovalo přes počítače a dnes už i čipy. Stačí se podívat na západní univerzity nebo na vedoucí projektů ve firmách. Nejsou to imigranti z Afriky, ale rodilí také ne a i ten Číňan se vrátí domů, pokud se tam bude cítit přiměřeně dobře.

Zablokovaný průplav není zdvižený prst, ale předzvěst změn podobně jako covid. Svět se změnil a Evropa (a my s ní) musíme významně zabrat, abychom zachránili, co se dá. Pokukovat budeme muset dál. než jen k sousedům.

J. Basler 2.4.2021 4:03

Naprostý souhlas, není co dodat. Bude to boj, na který euroatlantská civilizace bude jen těžko hledat síly... Jsme příliš zhýčkaní a všude ve vedení máme aktivisty, kterým to za pár měsíců (let) končí. Žádná koncepce na desetiletí. Tohle je jasné alespoň posledních 10, 15 let nebo od přelomu tisíciletí.

P. Dvořák 2.4.2021 8:28

Evropa (a my s ní) už významně významně zabírá a jistě zachrání mnohem víc, než jen co se dá.

Důkazem jsou hesla "Více Evropy" a ekonomicko-klimatické progresivní perestrojky typu Green New Deal.

J. Plzák 2.4.2021 10:51

...Příčinou inflace nebude ona přeoptimalizovaná globalizace, ale něco daleko jednoduššího. Nárůst lenosti a snaha Evropy spotřebovávat více, než vyprodukuje....

Tak to je. Evropané jsou líní pracovat. Přijde ale něco horšího než inflace. Bude to přechod na bezhotovostní placení. Pak nám centrální banky jednoduše oznámí, že naše peníze mají od tehdy a tehdy hodnotu jen 90% a dělejte něco!

Jinak ale hurá do eura!