29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Na horské dráze s rozpočtem

Dramatické titulky médií jsou každodenním důkazem, jak mají lidé rádi superlativy. Další nabídla vláda, když schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na novelu rozpočtového zákona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 22.2.2021 20:27

Někdo by se měl odvážit říci to naplno. Vedeni zbabělými, neschopnými a méněcennými, padáme volným pádem do propasti. Ano, utrácet se dá neomezeně i za nekryté peníze, pokud je za co. Dnes Západ tiskne stále víc peněz, stále víc utrácí a přitom výroba klesá - vše se dá levně dovézt odjinud. Hroutí se stavebnictví a přidružené obory - dojíždějí staré zakázky, nic není naprojektováno, natož nějaká příprava výroby. Přitom novou dálnici mají stavět Francouzi. Proč ne, vyberou si české subdodavatele a vše se obejde nez nesmyslných tendrů a soudních tahanic.

Západ se hroutí pod tíhou "pandemie", zatímco Čína a jiní jedou naplno. Pěkný kamínek do mosaiky: nejsou lodní kontejnery, cena za tunu nákladu se mnohonásobně zvýšila. Prý v Číně nestíhají nakládat, píšou masmediální demagogové. Ve skutečnosti jsou kontejnery zablokované v přístavech Západu - je přece PANDEMIE. Závidím členům ÚV KS Číny to radostné vzrušení. Už brzy se konečně dočkají.

https://verejnydluh.cz/

V. Petr 22.2.2021 19:45

Vláda pod tlakem opozice a teď už i Ústavního soudu rozhazuje peníze vidlema, už i těm, kterým NIC NEZAKÁZALA! Tím vyvolává čím dál větší INFLACI! Dopadneme jako v Německu Výmarské republiky, i s jejím neslavným koncem?

V. Kain 22.2.2021 16:47

Snad jste si nemysleli,že tady po sobě Babiš nechá zdravé finance?Pokud skončí tak se s tím bude potýkat budoucí vláda a pokud bude pokračovat,tak to stejně jeho vláda splácet nebude.

M. Pivoda 22.2.2021 14:44

Závěr: "... základ pro budoucí prosperitu, která, kdo ví, všechny dluhy jako nějakým kouzlem uhradí. Nezbývá než tomu věřit."

Nezbývá, než pro to něco udělat, nikoliv tomu jen oddaně věřit.

Miliarda do Smartwings nebude mít pozitivní ekonomický dopad. A co tak miliarda do nových počítačů pro koronavirem karanténované české školáky?

Školáci jsou totiž reálnou novou ekonomikou této země - a bez nových počítačů nebudou konkurenceschopní. V přeplněném odvětví aerolinek nepomůže ke konkurenceschopnosti Stupidwings ani deset miliard.

V. Petr 22.2.2021 19:47

Ale, především, desítky miliard pro hospody a nevěstince pozitivní dopad mít zaručeně nebudou. Ty aerolinky jsou alespoň věcí prestiže, ale hospody???

T. Zlesa 22.2.2021 14:29

Strefovat se neustále do hospodaření státu je trochu laciné. Měli by se naši ekonomové odborníci také věnovat té skutečné ekonomice, té kde se tvoří peníze pro ten státní rozpočet. Témat by se jistě našlo dost, ... zda pomáhá koruna či ne, v čem pomáhá či škodí kurz koruny, proč je kurz takový jaký je, co by jej mohlo poslat k jiným číslům, které firmy v zemi posilují ekonomiku a proč, které firmy jsou jen do počtu, které by bylo lepší nechat zbankrotovat ...atd.

Koho dnes vzrušuje, že stát rozhazuje peníze? To se děje už několik staletí. Je to fyzikální konstanta.

V. Kain 22.2.2021 16:44

Ty konstanto,tak si zjisti jak se hospodařilo za císaře pána a jaké byly oproti dnešku daně.Budeš čumět jako pulec.

L. Novák 23.2.2021 5:39

;-D R^

L. Severa 22.2.2021 14:13

Tentokrát od nikoho nezaznělo, že se musíme proinvestovat. Asi to nefungovalo.

J. John 22.2.2021 9:59

A to je na tom ČR vzhledem k ostatním státům EUroúnie ještě relativně dobře. I Proto potřebují ještě dalšího hlupáka do €-zony, aby ho oškubali a o pár měsíců oddálili bankrot.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/163692/umfrage/staatsverschuldung-in-der-eu-in-prozent-des-bruttoinlandsprodukts/

J. Nevrkla 22.2.2021 9:06

Věřit té optimistické variantě může jen naiva a finanční negramot. A naše naivní a finančně negramotná vláda.

J. Stehlik 22.2.2021 8:57

A právě o to jde . Zatím centrální banky řeší že ta inflace je stále minimální a chtěly by 2% , ale nikdo neví jak . Japonsko je dlouhodobě ve stagnaci a inflace nikde . Evropa se potácí se zápornými uroky na inflaci okolo 0,5 až 1% a i s USA se žádné inflační tlaky nedějí .

Samozřejmě naše malá otevřená ekonomika se asi dá ovlivnit více . Centrální banka má z minula 2 bilony natištěných na učtech a vláda si pujčuje a pumpuje do ekonomiky hromady peněz. Proti tomu ale jsou lidé kteří nemohou utrácet a nebo nechtějí a škudlí peníze na učtech.

Dostali jsme se do začarovaného kolečka . Lidé mají vysoké mandatorní vydaje (hypotéky nájmy , energie) a snaží se šetřit . To je většina peněz co se točí ve spotřebě u nás. Firmy jsou také opatrné a zbývá tedy stát který by mohl utrácet . Jenže tam to není tak jednoduché a dopadá to větším plýtváním .

L. Písařík 22.2.2021 4:21

Mezi lidem již kolují historky, že to zaplatí bohotí, tedy ti co mají peníze v bance či v měšci - pochopitelně, ti kteří to co vydělají obratem utratí, ti nemjí platit z čeho. Ale není nad čím jásat inflace - prý 10% - zasahne i všechny příjmy budoucí. Prý dokonce už i ministryně financí o tom hovořila.

L. Písařík 22.2.2021 4:23

Promiňte chyby, asi jsem napůl spal.

J. Bruner 22.2.2021 3:33

po 2.sv.válce nastala disproporce mezi množstvím peněz u kupujících a množstvím zboží v nabídce. Potřeby lidí byly hluboce nenaplněny (bujel černý trh). Ekonomickou rovnováhu docílily vlády měnou, v r.1949 v Německu, v r.1953 u nás. Tím se jen setřely rozdíly mezi lidmi, neodstranil se hlad lidí po poptávce a šlo o to, kdo dříve saturuje poptávku. Ta je nyní více či méně nasycena a přebytek peněz je uložen. Potřeby lidí jsou bohatě naplněny (žádný černý trh). Je čas na sociální vyrovnání.