24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Na český stůl české potraviny

Obchodní řetězce budou povinně nabízet určitý podíl českých potravin. Zákon s takovou povinností ohlásil ministr zemědělství Jiří Milek, ovšem dodal, že normu předloží sněmovně až ve chvíli, kdy vláda získá důvěru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 8.3.2018 5:22

Zbytečné kecy.

Nemůžu kupovat české banány, olivy, citrusy a spoustu dalších potravin, které z Česka jednoduše být nemohou. Ty, co volají po "potravinové soběstačnosti" a odvolávají se na statistiky z dob komunistické totality, bych poslal nakupovat do socialistického obchodu - prázdného krámu, kde to, po čem byla poptávka, prodávali "pod pultem" (jen pro známé, příp. za úplatek)...

M. Mikulec 8.3.2018 9:39

Re: Zbytečné kecy.

překmitlo to ale do extrému, že máme pokud možno minimum domácích potravin. Vám chyběla mrkev a rajčata z Holandska a jablka z Itálie? A pak si tu budeme hrát na ekologii, když jsou silnice plné kamionů zcela zbytečně, leč plánovitě?

P. Benda 6.3.2018 21:39

Modrý Klokan

Celý váš článek je mlácení prázdné slámy a odvádění pozornosti do "bezpečného" jinam. Základní skutečné problémy jsou jen tři:

1) Dotační zemědělské strukturální programy: Panuje od vstupu do EU naprostá iluze v českých médiích. POUZE část dotací doputuje k zemědělci z fondu EU. V kterékoliv EU zemi. Další významná část z téhož dotačního programu, po vyčerpání "Bruselského fondu" "by měla" být uhrazena z národního zemědělského fondu. Západoevropské národní fondy jsou vždy naplněny a chybějící částky z EU fondů svým belgickým, německým atd. zemědělcům doplatí. Na rozdíl od českých zemědělců. V české praxi to znamená, že když požádá na dané dotační období např. 4.000 českých zemědělců o konkrétní dotaci na daný dotační program, může dotaci čerpat např. jen 1.000 zemědělců, kteří si požádali první.

2) VÝVOZNÍ EU KAUCE: když vám němci řeknou že za mizerné české brambory zaplatí max 2 Kč, chtěl byste je vyvézt třeba jinam, ne? Jenže pokud máte odběratele ve "třetí zemi" = mimo země EU, např. Egypt, Izrael, Rusko, Tunis, Sýrie... MUSÍTE předem složit vývozní EU kauci, před 10 lety to bylo 10 Euro za tunu brambor.

3)DOVOZNÍ CLA: když máte potravinářský provoz, umíte to, máte nějaké své plodiny a do finalizace produktu potřebujete dovézt za slušnou cenu např. hrozny. Nepředražené a kvalitní, takže ne např. z EU - Španělsko apod. - ale z "třetích zemí" - např. Moldávie Maroko..... NEVÍTE dopředu, jaké zaplatíte EU clo - až když zboží dovezete, a vzhledem k trvanlivosti potravin zpracujete nebo prodáte, teprve až POSLÉZE se dozvíte, jaké clo musíte za dovoz zaplatit EU. A to clo se mění např. MĚSÍČNĚ o desítky procent. Podle toho jak TO následně po obchodu spočítá jakýsi celní úřad v Brusele. nemusím pokračovat.... děs humus ústav choromyslných

J. Jurax 6.3.2018 18:12

Česká potravina

je potravina vyráběná ze surovin z Polska či Slovenska, cukr je z Francie, dochucovadla a konzervanty jsou z Holandska a Německa, fabrika patří Italům a pracují v ni Ukrajinky. Nicméně samotná fabrika stojí na moravskoslovenském pomezí, takže nižší management jsou Moravané, vyšší ovšem Italové. A baleno je to do obalů vyráběných na Slovensku, na nichž na natištěna tradiční česká značka se šedesátiletou tradicí.

Ten zákon bude nejspíš samozřejmě na dvě věci - německou firmou vlastněný řetězec nabízí tuzemské máslo, čímž vyhoví zákonu. Ovšem chce za něj 59,90, kdežto za německé, které má taky v nabídce, 39,90. Které je kvalitnější nepoznáte, ovšem co si koupí 99 procent tuzemců je jasné - nakonec i to německé se dá mazat na chleba. A je vymalováno zákon nezákon.

V. Vérosta 6.3.2018 17:18

Českost potravin

je mi s prominutím ukradená, hlavní je kvalita a tu lze spíš hledat u potravin z Rakouska, Slovenska či Maďarska, prostě mají výhodnější přírodní podmínky !

M. Mikulec 6.3.2018 18:09

Re: Českost potravin

Jistě. Pokud si to zákazník může zjistit. Běžná lumpárna, která není protizákonná, je označení "Vyrobeno v EU". Což ani neznamená, že suroviny musí být evropské.

J. Kavalír 6.3.2018 11:28

Záleží na ceně

Když má řetězec v nabídce například přebytkové máslo z Holandska s marží 20 % za 30 Kč a vedle toho máslo od Madety za 40 Kč, ovšem s marží 60%, po kterém asi zákazník sáhne? Nákupní cena je v obou případech 25 Kč. Jen jako příklad.

M. Mikulec 6.3.2018 12:32

Re: Záleží na ceně

Jistě. Všichni se chovají ekonomicky, včetně zákazníka. Jenomže ta pravidla nastavují bohužel politici až v Bruseli (vidíme na dvojí kvalitě potravin všeho druhu): proto zákazník u nás nemůže dostat jinou nabídku než odpadkovou.

J. Kavalír 6.3.2018 12:48

Re: Záleží na ceně

To, o čem jsem psal, nerozhodují politici, ale vedení konkrétního řetězce. A už vůbec se to netýká kvality. Je to jen o způsobu, jak lze nařízení o zastoupení českých potravin v nabídce jednoduše obejít.

V. Kotas 6.3.2018 15:33

Re: Záleží na ceně

A to je ten problém, že nadnárodní společnosti, banky, mají vlastně politiky na šňůrkách. Místo aby politici určovali, co si mohou, nebo nemohou lichváři dovolit mimo své původní země.

O. Uživatel 8.3.2018 5:53

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 6.3.2018 18:58

Re: Záleží na ceně

Jaká pravidla máte na mysli? Není dvojí kvalita potravin spíše znakem toho, že pravidla toto neregulují?

M. Mikulec 6.3.2018 9:45

V ideálním světě

by domácí produkce byla požehnáním: žádná uhlíková stopa dovozu základních potravin z druhého konce Evropy, jen proto, aby se "kšefty hejbaly". Místo hluboko zmrazených a chemicky ošetřených potravin bychom jedli čerstvé a neošetřené, které se nemusely hrkat v kamionech. Místo stolního másla se zárukou 2 roky (to je většina dnes nabízeného másla) bychom jedli Čerstvé máslo.

Protože se tržní ekonomika bez přívlastků eurozemědělství vyhnula, máme tenhle paskvil. EU tržnímu zemědělství nepřeje. Eurodotace jsou to zlo.

M. Prokop 6.3.2018 9:32

Ta Holubova zelená podstata

přece jenom vyjukla. :-P

M. Valenta 6.3.2018 10:15

Re: Ta Holubova zelená podstata

Vy to s těmi zelenými máte podobně jako Zeman s pražskou kavárnou. Jeden pytel a šup tam s nimi.

V. Kotas 6.3.2018 8:07

Zemědělství záměrně likvidováno celých 28let,

obchodní družstvo JEDNOTA vytunelována, většina zpracovatelského potravinářského průmyslu v cizích rukách. Žádná snaha státní správy poučit se u Rakušanů, o jejich chování k vlastním potravinám ani nemluvě. Dotace z EU, na nehospodaření to tvrdí. A kolonie se těžko zvedá k vlastenectví. O tom to je.

M. Prokop 6.3.2018 9:34

Re: Zemědělství záměrně likvidováno celých 28let,

Když se zájmy velkých korporací srazí s šílením EU a zelenáčů, tak to zákonitě někdo odnese. A státní správa to jen zhorší a zdraží.

P. Dvořák 6.3.2018 5:47

Jakou rozlohu by musela mít naše republika,

aby na místech kde to jde, volně pobíhaly všechny krávy, prasata, ovce, slepice?

Samozřejmě plus plochy nutné pro zajištění výživy obyvatel a zajištění zimních zásob krmení pro veškeré výše popsané živé "produkty".

M. Mikulec 6.3.2018 9:39

Re: Jakou rozlohu by musela mít naše republika,

Kvůli pokřiveným eurodotacím tam zatím pobíhají koně.

P. Dvořák 6.3.2018 10:15

Re: Jakou rozlohu by musela mít naše republika,

Na koně jsem zapomněl, ti samozřejmě také potřebují výběh.

Nicméně vzhledem k tomu, že stávající koňské výběhy při jiném zemědělském využití by naši republiku ani náhodou neuživily, otázka zůstává stejná.

J. Jurax 6.3.2018 18:16

Re: Jakou rozlohu by musela mít naše republika,

Ale plocha by se našla a zájem by byl taky, ale díky dotacím, legislativě a pokřivenému eurotrhu se vyplatí plochu nechat ladem (to se taky dotuje), než ji hospodářsky využívat.

J. Vlačiha 6.3.2018 0:38

Postrádá iniciativa smysl?

Z pohledu Agrofertu jistě ne.